Dijital Ürünler #101
Dijital Ürünler’in 101. sayısından herkese merhaba!
Bu sayıda GameStop hissesi, Levity, Mindee, ‘geleceğin meslekleri’, Every, The Hustle’ın satın alınması ve App Store’daki scam app’ler konuları var.
Dijital Ürünler’in büyümesi, daha da büyük bir komünite olmamız için e-bülteni sosyal medyada paylaşmayı ve ilgisini çekeceğini düşündüğünüz iş arkadaşlarınıza forward’lamayı unutmayın!
Keyifli okumalar…
Erman Taylan
GameStop hissesi, yine konunun dönüp dolaşıp geldiği regülasyonlar
Geçtiğimiz haftalarda GameStop hissesi etrafında dönenleri bu satırları okuyorsanız çok muhtemel duydunuz. Benim gibi konuya uzak olanlar için en detaylı özetlerden biri olan Özgür Demirtaş’ın şu videosunu da bırakarak yaşananların bana ne düşündürdüğüne geçmek istiyorum.
Sonuçlar Çağına Girerken isimli bu sunumda izleyebileceğiniz gibi; bir an hayal edin, tüm insanlık olarak elimizde avucumuzda ne varsa satalım ve elimizdeki dolarla birlikte kocaman bir meydanda toplanalım. 270 trilyon dolar ve milyarlarca insan bir meydandayız. Peki dünyadaki altın rezervi ne kadar: 30 trilyon doar. Yani 30 kat (belki sunumdan sonra ABD gibi pandemi dolayısıyla karşılıksız para basmaya devam eden ülkelerle beraber şu an 31-32 olmuştur) ‘yanılgı içindeyiz’.
Özetle pandeminin çok daha hızlandırdığı o karanlık noktaya doğru hızla gidiyoruz. GameStop olayı da ne bir ilk ne de bir son. Public ve private market’lerde ilginç değerlemeler, ani yükselişler/düşüşler görmeye de devam edeceğiz gibi.
Bu noktada da teknoloji ve sosyal hayatlarımızdaki değişimin hızına yetişemeyen regülasyonlar yine ilk aklıma gelen başlık oldu. Oyun teorisi ve artık hükümetleri bile yıkan internette örgütlenme gibi hiç de yeni olmayan kavramlar bir yana; ‘serbest’ piyasa ve şeffaflık fazlasıyla sorgulanmaya değer. Örneğin GDPR/KVKK, ‘ülkelerin ortalama eğitim seviyesince anlaşılabilir’ olma gibi detaylarıyla güzel bir yol gösterici olabilir.
Regülasyon demişken; Biden’ın aşı ve pandemi gündeminden çıktığında öyle görünüyor ki en önemli gündemlerinden biri de teknolojideki regülasyonlar ve işsizlik/yeni işler olacak.
HubSpot The Hustle’ı satın aldı, Substack’ten Every doğdu
Bir önceki sayıda size bu e-bülteni gönderdiğim Revue’nin Twitter tarafından satın alındığını paylaşmıştım, bir hafta geçmeden küçük bir dokunuş geldi ve Twitter web arayüzüne Newsletter adında bir sekme ekleyerek Revue’yi tanıtmaya başladı.
Bu hafta ise bizzat sunduğu ürün ve bunu pazarlayışıyla hep dikkat çeken HubSpot, teknoloji alanındaki en popüler newsletter’lardan biri olan The Hustle’ı satın aldı. 1.5 milyon abonesi olan The Hustle artık hiç olmadığı kadar emin ellerde. :) Ayrıca The Hustle’ın trend platformu trends.co’dan da sizlere hatırlarsanız yine bu satırlarda bahsetmiştim. Satın almayla ilgili Axios’da 27 milyon dolar gibi bir şey geçiyor ama sadece 7 bin abonesi bulunan trends.co’nun yıllık geliri 2 milyon doları buluyorken bana biraz düşük geldi, hele hele yukarıda bahsi geçen uçuk değerlemelerden sonra. :)
Every
Bu alandaki bir diğer ilginç gelişme de Substack’te bir yayınken bağımsız yazarlar için yeni bir platforma dönüşen; Every. Yine bir önceki sayıda video için olsa da kürasyonun önemine değinmiştim, Every ise seçilmiş yazarların içeriklerini bir bundle içinde sunan bir girişim. Substack içindeki bir ekibin kurduğu Every kısa süre içinde newsletter’ların Spotify’ı olmaya oynayacak gibi. İlk ay için 1 dolar, sonrasında yıllık 200 dolar gibi bir fiyat etiketine sahip olan Every ile benzer bir vizyona Forbes’un da sahip olduğunu hatırlatıyorum bitirmeden.
Haftanın dikkatimi çeken ürünleri: Levity (No-code + ‘Workflow’ + RPA) ve Mindee (API for OCR)
‘Eski okurlar hatırlar’; kişiler için iOS üzerinde çeşitli otomasyon senaryoları oluşturmaya yarayan ve Apple satın alınca da iOS’un ‘Kestirmeler’ uygulamasına evrilen Workflow’dan bahsetmiştim. Workflow ve RPA teknolojisini düşünün, üzerine bir de no-code’u ekleyin, geçtiğimiz hafta içinde dikkatimi çeken ürünlerden bir tanesi olan Levity işte bu üçlünün birleşimi olarak tarif edilebilir.
‘Unstructured data’ yani .pdf ve .doc dokümanları, e-postalar ve görseller üzerinde oluşturduğunuz senaryolarla kod yazmadan mini uygulamalar geliştirmenize yarayan Levity, kullanıyor olduğunuz yazılım veya diğer no-code altyapılarla da entegre olabiliyor.
Kendi içinde Slack, Dropbox, Airtable ve Google Drive gibi onlarca farklı araçla da entegre çalışan Levity’de örneğin şirketinize gelen tüm CV’lere belirli özelliklerine göre (ki Levity’nin bahsettiği AI da burada devreye giriyor ve bu filtrelemeyi her geçen gün bir konu özelinde daha iyi yapıyor) filtreleyip bir kısmını arşivleyebiliyor, bir kısmını ilgili departmana bir ‘ticket’ olarak gönderebiliyorsunuz.
Bahsettiğim üçlü arasında en çok RPA ile yakınsayan Levity, veri üzerinde basit kararlar alan kişi ve şirketler için öğrenen yapısı ve giriş bariyerinin görece küçük olmasıyla öne çıkabilir. Diğer yandan henüz yolun başında olan Levity’nin hem web sitesinde oldukça öne çıkardığı ama hiçbir şey anlatmayan videosundan daha önemli bir konu olarak fiyatlamasına kadar üzerine çalışması gereken bir hayli konu var gibi.
Mindee
Yalınlığı ve ürünlerini anlatımını oldukça beğendiğim Mindee de en basit tanımıyla bir OCR API’si. Fiş, fatura, sözleşmeler ve kimlik gibi dokümanlar içindeki bilgileri API ile hızlıca almak, açık kaynak kodlu SDK ile hızlıca kullanmaya başlamak Mindee’nin öne çıkan özellikleri. Geçmişte OCR teknolojisinin yoğun olarak kullanıldığı bir projeden piyasadaki çözümleri ve herkesçe tercih edilen bazı kütüphaneleri hatırlıyorum. Mindee, hemen yukarıdaki Levity’nin bir üst segmentinde yer alıp direkt geliştiricilere API olarak sunulan bir ürün olarak büyümeye açık.
Kısalar...
Türkiye’de Yazılım Ekosisteminin Geleceği [Rapor] — tusiad.org
İlginizi çeker mi bilmem ama; Deloitte ile TÜSİAD ortaklığında hazırlanan bu raporda, Google’dan kolayca bulabileceğiniz (çoğu da global) belli başlı istatistikler dışında bana göre biraz sığ kalan üç öneri var.
Konuyla alakalı olarak; yazılım ekosisteminin geleceğinden biraz daha büyük olan bir resime bakmak gerekirse; geleceğin mesleklerine ve teknolojiye yatırım yapmamız, bu alandaki yetişmiş insan kaynağını ülkemizde mutlu kılıp bu kaynağın (sadece yazılım geliştirici değil, yeni nesil tüm işler aslında) kat be kat artmasını sağlamamız artık ülke olarak en önemli stratejilerimizden biri olmalı. WEF’in bu raporda basit ama net bir şekilde anlattığı ‘geleceğin meslekleri’ (dünyanın otomasyon ve teknolojide gerisinde kaldığımız için biraz zaman bu çizelgeyi biraz geriden takip edecek olmamıza rağmen) ilk başvuru kaynağı pekala olabilir.
Son not; yine WEF’in bir başka araştırmasına göre raporuna göre 85 milyon kişi işinden olurken 97 milyon kişi ise yeni oluşacak dikeylerde iş bulacak. Yani 21. yüzyılın teknoloji/otomasyon devrimi treni de kalktı kalkıyor...
Porn App Network Scamming iPhone Users For $2.6M Per Month, Says Apps Exposed — www.forbes.com
‘Black growth’ olarak başladı belki ama geldiği nokta bambaşka-ymış, çok uzatmayacağım burasını... Yalnız bu uygulamalar için Apple ve Google’ı tabir-i caizse uyandıran AppsExposed hesabına bir göz atınca daha başka örneklere de kolayca rastlamak mümkün.
App Store tasarımı değişmeden önce; yukarıdaki şekilde olmasa bile ‘Instagram profilinize bakanları görün’ gibi scam uygulamaları en çok indirilen ücretli uygulamalar listesinde sık sık gördüğümü hatırlıyorum. Bu arada bugünün listesine de baktım ama en azından ilk 20-30’da net bir scam app’e denk gelmedim. Belki de scam’cilerin gelişen performans pazarlaması reklamlarıyla ‘daha çok sayıda uygulama, daha kısa yaşam süresi’ gibi bir strateji benimsemesinden olsa gerek...
Özetle; Apple sanki normal uygulamalara ‘TCKN neden alıyorsun?’ gibi sorular sormaya harcadığı vaktin bir kısmını da bu scam app’leri yakalamayı kolaylaştıracak bir algoritmaya harcamalı...
Yazılım Dünyasında 2021 Trendleri — mhkoca.medium.com
Henüz tamamını okuyamamış olsam da birbirinden farklı bakış açılarını görmek ve trendleri takip etmek adına çok güzel bir kaynak. Böyle içeriklerin global versiyonları kadar yaşadığımız coğrafyadan çıkanları da oldukça değerli oluyor. Emeği geçenlerin ellerine sağlık.
Kapanış
Vee bir sayının daha sonuna geldiniz. Bana okuyor olduğunuz bu e-postaya yanıt vererek ulaşmanız mümkün.
23 Şubat Salı günü görüşünceye dek, sağlıklı günler...