Dijital Ürünler #103
Dijital Ürünler’in 103. sayısından herkese merhaba!
Bu hafta için ‘radarıma’ az sayıda konu takılsa da rutini bozmamak adına yine bir Salı sabahı sizlere ulaşıyorum.
103 no’lu sayıda Cloudflare Pages, Stanford’ın imzalı AI Index, Twitter’ın Clubhouse ve Substack’le rekabetinin ardından şimdi de Super Follow (yani şimdi de Patreon) adımı ve ‘low-code’ bir platform olan Directual sizlerle.
E-bülteni sosyal ağlarınızda paylaşmayı ve iş arkadaşlarınıza bu e-postayı forward’lamayı unutmayın.
Keyifli okumalar,
Erman Taylan
Tehlikeli Kodlar {Dijital Öyküler #1}
Geçtiğimiz hafta Dijital Ürünler’e ‘kardeş’ gelen Dijital Öyküler’i sizlerle paylaşmıştım. Bir ‘technical debt’ öyküsü olan Tehlikeli Kodlar’ı hala okumadıysanız Medium’da 8 dakikalık bir okuma olarak sizi bekliyor. :)
Cloudflare Pages: JAMstack dünyasına yeni oyuncu
![](https://s3.amazonaws.com/revue/items/images/008/099/831/original/76E4576A-D68F-4491-91E1-C89AAF3E0276.jpeg?1615244825)
Cloudflare’in Aralık ayında duyurmuş olsa da benim henüz yeni haberdar olduğum Cloudflare Pages’ı gerçekten ilgi çekici bir hamle. Sizlere yine burada daha önce bahsettiğim JAMstack dünyasına yeni bir ürün olan Cloudflare Pages ile şirket; bir anlamda Netlify’a da rakip olmuş oldu.
Bugüne kadar 100 milyon dolar yatırım alan Netlify’ın Cloudflare Pages sonrası bazı müşterilerini muhtemelen kaybedecek olması bi yana; yeni yatırımlara ve hatta satın almalara (ilk akıllara gelen tabii ki GitHub, yani Microsoft) daha da açık hale geldiği de bir gerçek.
Cloudflare’in güvenlik başta olmak üzere serverless gibi çok sayıda ürününü paralelde kullanabileceğiniz Cloudflare Pages; şu an için git(hub) üzerinden çalışması, dolayısıyla halihazırdaki JAMstack framework’leriyle uyumlu olması ve kolay test (her commit sonrası bir test url’i oluşuyor) gibi özellikleriyle öne çıkıyor. Şimdilik açık betada olan servis önyüz geliştirme dünyasının hala değişime ve gelişime açık olduğunu gösteriyor.
Clubhouse, Substack, Patreon ve Shopify: Twitter’ın son aylarda ‘kazandığı’ yeni rakipler
2020 sonu itibarıyla 192 milyon günlük aktif kullanıcıya sahip olan Twitter, yatırımcılarına verdiği sözde gelirlerini 2023 sonuna dek en az ikiye katlamak istediğini açıkladı. Bir önceki sayıda Amazon ile Shopify’ın metrikleri üzerinden online dünyada rekabete dair güzel bir analiz paylaşmıştım sizinle hatırlarsanız; oradaki satırların bir benzerini de Twitter yaşıyor. Son aylarda şirketin (en)-direkt rakip olduğu isimler: Clubhouse, Substack, Patreon ve hatta Shopify. :)
Yukarıdaki stratejisinin ilk adımı olarak konu bazlı takipler ve kolay engelleme gibi özelliklerini devreye alan Twitter, önce Clubhouse’la popülerleşen sesli grup görüşmelerini test etmeye başladı (Android kullanıcıları şu an deneyebiliyor), sonra size detaylıca bahsettiğim Revue satın almasıyla e-bülten işine burnunu soktu, newsletter pazarındaki en büyük oyuncu Substack’in en önemli farkı ücretli aboneliği oturtmuş olmasıydı ki Twitter’dan Super Follow özelliği geldi. Geçtiğimiz hafta da şirket son olarak Instagram’ın başarıyla uygulamaya başladığı e-ticaret akışını test etmeye başladı. Linkler son bir ay içinde çıkan TechCrunch haberlerine gidiyor.
Facebook ve TikTok gibi rakiplerine nazaran içerik yönetimindeki duruşunu çok daha fazla beğendiğim Twitter, öyle gözüküyor ki 1-2 sene içinde bugün Instagram nasıl Türkiye’de bir fotoğraf paylaşım uygulamasından daha fazlasıysa dünya için bir haber alma/metin bazlı sosyal ağdan çok daha fazlası olacak. Substack ve Patreon’la rekabetinde çok şanslı bulduğum Twitter; Clubhouse’un ‘halka’ yayılma ve beraberinde yavaşlayan büyümesiyle orada da avantajlı konuma geçebilir. (tabii ki bu bir Twitter hissesi yatırımı tavsiyesi değildir :))
Directual ve Zapier’in Makerpad satın alması
Moskova merkezli low-code platform Directual, programcılık ve teknoloji bilgisi belirli bir seviyenin üzerinde olan kişilere; kolay kurulabilen NoSQL veritabanından API bağlantısına, çok sayıda entegrasyon seçeneğiyle (Stripe, Zapier, Telegram...) beraber uçtan uca bir çözüm sunuyor.
Spin-off projeler, dikeyde veya yatayda ürün genişlemeleri için son derece makul duran Directual’ı incelemenizi öneririm. Hafta içinde Product Hunt lansmanını yapan platfrma ‘hunter50’ koduyla yüzde 50 indirimle üye olabilirsiniz.
Makerpad -> Zapier
E-bültenin 103. sayısında bu kadar low-code ve JAMstack demişken Zapier’in hafta içinde en önemli no-code komünitelerinden biri olan Makerpad’i satın almasına değinmemek olmaz. Zapier’in ARR yani yıllık tekrar eden geliri ise $100m.
Şahsen aklıma Stripe’ın bundan çok daha küçük olsa da Indie Hackers satın almasını getiren hamle Zapier için oldukça faydalı ve anlamlı duruyor. Webflow ve Bubble ile en-direkt rakip olan Zapier, asıl Airtable ve Universe gibi direkt rakipleriyle arasına öneml bir rekabet avantajı koymuş oldu.
The AI Index Report — aiindex.stanford.edu
Altı oldukça dolu ve zihin açıcı olan bu raporun trend avcısı TEDx konuşmacılarının sunumlarından çok daha başarılı olduğunu söylememem sanırım gerek yok. :)
The AI Index Report’un sunuşunu da rapordaki verilerin Google Drive üzerinde paylaşılması ve raporu indirmeden ulaşılabilen özetiyle oldukça başarılı bulduğumu söylemeliyim.
Vee kapanış...
Umarım keyifle okumuşsunuzdur. Bu satıra kadar geldiyseniz bu e-postaya yanıt vererek bu sayıda hangi içerik en çok ilginizi çektiyse iletmenizi ve varsa yorumlarınız eklemenizi bekliyorum.
Bir aksilik olmazsa 23 Mart Salı sabahı görüşmek üzere...