Dijital Ürünler #127
Çok çok ilginç dönemlerden geçiyoruz. Teknoloji dünyasının son zamanlardaki en zor yılı olan 2022 yılının Kasım ayı içindeki son Dijital Ürünler sayısından herkese merhaba!
2022'nin bitişine iki sayı kalmışken belki yılın nasıl geçtiğine dair almanak benzeri bir e-bülten de hazırlayabilirim, bu noktada sizden gelecek önerilere de açığım. Yaz aylarında iki kez, ki o da öncesinde haber vererek atladığım hafta dışında sıfır fireyle, tam 20 kez Dijital Ürünler okudunuz, takip edip bu topluluğun bir parçası olduğunuz için de teşekkürler!
Bu sayıda teknoloji şirketlerinde 136 bini aşan işten çıkarmalar ve finansal krizin boyutuna dair notlarım, GitHub'ın Octoverse raporundan öne çıkanlar, kişisel bilgisayarınızı buluta dönüştüren MotherDuck, Figma'nın nasıl ürün geliştirdiği, en iyi girişimci koçunun içerik havuzu (tüm girişimcilere şiddetle tavsiye ederim), Mighty'nin kapanış ve pivot hikayesi gibi yine ilgi çekici konular hemen aşağıda sizi bekliyor.
Dijital Ürünler - Yetenek Kolektifi‘nde ise aktif üç ilan var;
'Nearby search' alanında global çapta çözümler üreten VenueX'in 'Product Manager' ilanı.
Lokasyon bazlı SaaS ürünler geliştiren ve Türkiye'de geniş bir müşteri havuzuna sahip olan SezinSoft'un 'Flutter Developer' ilanı.
Adına sıklıkla rastladığımız markalarla çalışan ‘Growth Marketing’ danışmanlık şirketi Arvech‘in ’Senior Growth Marketing Specialist‘ ilanı.
Şirketiniz ya da içinde bulunduğunuz ekiplerin iş ilanlarını siz de Dijital Ürünler topluluğuyla paylaşmak için buyrunuz.
Keyifli okumalar,
Erman Taylan
Teknolojinin son dönemdeki en zor yılı...
Teknoloji dünyasındaki işten çıkarmalar artık trajikomik bir hal almaya başladı. Örneğin 5 yıldan uzun süredir Twitter'da çalışan bir mühendisin, içerisinde sadece Elon Musk meme'si olan bir e-posta ile işine son verilmesi ya da Elon Musk'ın bir tweet ile başka bir mühendisi işten çıkarması gibi. Son olarak Meta'nın da 11 bin çalışanının işine son vermesiyle teknoloji dünyasında bu yıl içinde yaşanan işten çıkarmalar 136 bini buldu.
Üstelik bu kişilerin bir bölümü geliştirici gibi (tabii iyi olanlarının) rahatlıkla yeni bir iş bulabilecek disiplinlerden değil. Geliştirici demişken; teknoloji şirketilerinin genelde kaç geliştiriciye sahip oldukları bir metrik olarak hep en önde tutulur-du, artık bu sayının yüksekliğiyle verimliliğin paralel olmadığı gerçeği hiç olmadığı kadar anlaşılır olacak gibi duruyor. Bu durum Twitter başta olmak üzere diğer şirketlerin orta vadedeki ürün performansına bağlı olarak kalıcı bir etkiye sebep olabilir. Bir başka deyişle 'rest and vest' çağının sonu gelebilir.
Teknolojide 2022 son dönemin en zor yılıydı, üstelik 2023 için gidişatın iyiye gideceğini söyleyen de pek yok.... Örneğin Slush'ta Sequoia'nın efsane yöneticilerinden Doug Leone'nin yaptığı konuşmayı da dinlemenizi öneriyorum. İçinde olduğumuz dönemin 1 yıl gibi görece kısa bir süre içinde sona ermeyeceğini, şirket yönetimi ve şirketlerin büyüme şekillerinde bir paradigma (sağlıksız büyümelerin son bulması şeklinde özetlenebilir) değişimine ihtiyaç duyulduğunu anlatan Doug, Sequoia'nın başında olduğu dönemde çok sayıda unicorn'un yanında aşağıdaki satırlarda bahsedeceğim FTX'e de yatırım yapmıştı... Yine Sequoia'nın portföy şirketlerine yaptığı bir duyuru sonrası #117'de yeni döneme dair düşündüklerimi yazmıştım, tekrar etmeye hiç gerek yok diyerek #117'ye referans veriyorum. Özetle bol bol 'down round' duyacağımız bir yıl bizi bekliyor gibi, girişimlerin aldığı son değerlemeden daha düşük bir değerlemeyle yatırım almalarından bahsediyorum. Girişimcilerin 2023 finansal planlamasını yapmadan önce okuyabileceği güzel bir içerik de şurada, Point Nine Capital ortaklarından Christoph Janz imzalı.
Teknoloji dünyası kötü bir yıl geçirirken web3/kripto dünyası daha da kötü bir yıl geçirdi/geçiriyor denilebilir. Terrave 3AC krizlerinden sonra da geçtiğimiz haftada dünyanın en büyük 2. CEX'i (merkezi kripto para borsası) FTX ve Alameda'nın içine düştüğü durum (iflas) bomba etkisi yarattı. Hack vakaları ya da algoritma hatalarıyla ilgisi olmayan bu olay, direkt kurum ve kişilerin sebep olabileceklerini göstermesiyle farklı bir yerde konumlanıyor. En çok merkeziyetsiz olmasıyla ön planda tuttuğumuz dünyada, merkezi ve 'kötü niyetli' yapıların başta teknolojinin kendisiyle engelleneceği ve kriptotaki diğer cycle'lar (döngü) gibi bu dönemin de elbet sona ereceğini düşünüyorum. Peki ne gibi teknolojilerle dediğinizi duyar gibiyim, onun için de Ethereum kurucusu Vitalik imzası şu yazı güzel bir başlangıç noktası olabilir. Web3'ün geleceğiyle ilgili tamamına katıldığım şu yazıyla ('Taking A Long Term View Of Web3') bu bölümü noktalayalım...
Figma nasıl ürün geliştiriyor & Dünyanın en iyi girişimci koçunun içerik havuzu
Adobe'un satın aldığı Figma nasıl ürün geliştiriyor? Lenny'nin yeni blog post'unda bu sorunun cevabı için güzel bir röportaj var, şirketin CPO'su Yuhki Yamashita'nın yanıtları ilgi çekici. FigJam'daki çok sayıda şablonun da yer aldığı röportajın bir bölümü ücretli aboneler için ama ücretsiz bölüm de yeterince tatmin edici. Haftanın bir diğer Lenny içeriği hemen aşağıda...
Teknoloji dünyasının düşünce liderlerinden Naval Ravikant başta olmak üzere OpenAI, Notion, Reddit, Plaid, Robinhood ve Coinbase gibi girişimlerin kurucuları, Sequoia, Benchmark ve YC gibi VC'lerin partner'larına koçluk yapan iş insanı ve yatırımı Matt Mochary'nin Method Curriculum'u.
Matt'in bu içeriğini (bu arada Matt'in içerikleri dışında, ilgili başka podcast ve makaleler/videolar da ilgili yerlere konulsaydı tadından yenmezdi diyorum, evet 3. kişilerden örnek ve öneriler var ama pek yeterli değil) takım liderleri, girişim kurucuları ve tabii uzun vadede buraya gitmek isteyenler kendilerine bir rutin belirleyip tüketsinler derim.
GitHub'ın Octoverse 2022'sinden öne çıkanlar: Open Source'un yükselişi ve Infrastructure as Code (IaC)
GitHub'ın bu sene 10. kez yayınladığı Octoverse'ünden aldığım notlar;
Bulutun yükselişiyle beraber (hatırlarsanız geçtiğimzi sayıda Basecamp'in bulutu terk edişinden bahsetmiştim, hemen aşağıda ise kişisel bilgisayarların buluta bir alternatif olabileceği fikrinden bahsediyorum) Octoverse 2022'nin en öne çıkan konularından biri de Infrastructure as Code (IaC) yani bulut konfigürasyonlarının yönetilmesi ve hatta otomatize edilmesi oldu. Shell, Go ve HCL kullanımında büyük bir artış var.
Kaba bir hesapla dünyadaki şirketlerin %90'ında açık kaynak kodlu teknolojiler kullanılıyor, big tech'in açık kaynağa katkısı ve ilgisi her geçen gün artmaya devam ediyor. Öyle ki Fortune 100'ün %30'unun açık kaynak stratejilerini yönettikleri bir Open Source Program Office'i (OSPO) var. Diğer yandan ilk kez açık kaynak dünyasına adım atan şirketlerin yarısı ticarileşen projelerle (yani kar etme amacı güden bir şirket tarafından destelenen) başlangıç yapıyor.
94 milyon geliştirici üyesi olan GitHub'a bu yıl katılan geliştirici sayısı 20 milyonun üzerinde, yani hala yıllık %27 oranında bir büyüme var. Hindistan ülke sıralamasında 9.75 milyonla en hızlı büyen ülke, ABD'den sonra ikinci sırada. Hindistan'dan sonra gelen ülkeler şu şekilde sıralanıyor: Çin, Brezilya, Rusya, Endonezya, UK, Almanya, Japonya. GitHub açıklamamış ama haritada ülkemizin rengi hiç de kötü değil, tahmin ediyorum 11-20 arasında bir yerdeyiz.
Son olarak JavaScript'in tahtını koruduğu programlama dilleri sıralamasında PHP yavaş bir düşüş eğrisiyle 7, Ruby çok daha hızlı bir düşüş eğrisiyle 10. sırada.
MotherDuck: My laptop is faster than your cloud
Redpoint ve A16Z yatırımlarıyla dikkatimi çeken MotherDuck; günümüz bulut platform sağlayıcılarının (AWS, GCP, Microsoft Azure...) her ne kadar terabyte'larca veriyi saklamak ve/veya işlemek için doğru seçim olsalar da herkesin 'big data' denildiğinde bu kadar büyük bir veri anlamamasından yola çıkıyor. Yani örneğin 30 gigabyte veriniz varsa bu platformlara gitmeniz hiç gerek yok, aksine bulutta kullanılan bilgisayarlardan çok daha iyi bir donanıma sahip olan kişisel bilgisayarınız yeterli. MotherDuck'un değer önerisi ise kişisel bilgisayarınızı da oyuna sokarak çok daha hızlı, kolay ve verimli bir çalışma düzeni elde etmeniz.
Sadece PC'de duran veriyle değil, hibrit olarak cloud ve local'inizden beslenebilen MotherDuck; açık kaynak kodlu olan DuckDB üzerine geliştirilmiş bir ürün, yani açık kaynak kodlu bir projenin başarılı bir ticarileşme örneği. DuckDB örneğin PostgreSQL'e göre 80 kat daha hızlı. Çok sayıda araçla entegrasyonu da bulunan MotherDuck, hem erken aşama girişim ve projeleri, hem de akademisyenleri ana hedef kitlesine koyuyor.
'Big data' yerine 'live and easy data' mottosunu belirleyen girişim, kurucu ekibinde geçmişte Google BigQuery ve Snowflake gibi dev şirketlerde çalışmış isimleri bulunduruyor.
Chrome'un 10 kat hızlı versiyonu olarak yola çıkan Mighty pes ederek yoluna 'AI graphic' aracı olarak devam ediyor
Mixpanel kurucu ortaklarından Suhail Doshi, 3.5 senedir sizlere Dijital Ürünler'de de tanıttığım 'Chrome'dan çok daha verimli bir tarayıcı' olan Mighty üzerinde çalışıyordu. Suhail, hafta içinde Mighty için çalışmayı sonlandırdığı, ilgilenen olursa şirketin IP'sini satabileceğini duyurdu.
Suhail'in aynı zamanda YC girişimi de olan Mighty'den vazgeçme sebebi ise teknolojik bariyeri aşamamış olması; Suhail'e göre Mighty, bir bölümü bulut üzerinde çalışmasına rağmen Chrome'dan hedeflediği gibi 10 değil, 2 kat daha verimli olabilecekti.
Suhail'in yeni girişimi ise AI ile grafik üreten Playground AI. Şu an için Midjourney alternatifi gibi dursa da Suhail'in çizdiği vizyon 'Adobe Creative Suite'in çok daha gelişmiş bir versiyonu' olmak.
Canva'nın da AI destekli 'text-to-image' modülünü duyurduduğu, OpenAI'ın yaptığı yatırımlarla alanı iyice domine ettiği bu pazarda Meta (aka Facebook), hafta içinde kendisinin de kullanıcı olduğu MultiRay'ı duyurdu. Run-way'inin yarısını koruduğunu söyleyen Suhail, ürün-pazar uyumunu yakalayamayabilir ya da yeni yatırım alamazsa hiç şaşırmam.
The Founder's Guide to B2B Sales — www.balderton.com Everything a Founder/CEO needs to know about building and managing a B2B sales team.
Kapanış...
Umarım buraya kadar keyifle okudunuz…
Dijital Ürünler'i ilgisini çekeceğine inandığınız arkadaşlarınızla paylaşmayı unutmayın. Dijital Ürünler - Yetenek Kolektifi ilanları da burada.
Bana ulaşmak için okuyor olduğunuz bu e-postaya yanıt vermeniz yeterli.
Bu sefer iki değil üç hafta sonra, 13 Aralık'ta görüşmek üzere.
Sevgiler.