Dijital Ürünler #66
66. e-bültenden herkese merhaba! 2 haftalık tatilinin ardından kendimi fazlasıyla enerji dolu hissediyorum, umarım sizler için de bu ara güzel geçmiştir. Şimdi bayram öncesi ‘dondurduğumuz’ ekonomik ortamda her zamankinden daha fazla çalışma zamanı.
Bu haftanın konuları arasında Mozilla’nın Dweb’i, Bekchy, Fuzzify, kısa bir süre içinde ülkemizde de resmi olarak satışına başlanacak olan Tesla’nın eski bir çalışanının ilgi çekici açıklamaları, Braavo, Standups ve Mutiny gibi başlıklar sizleri bekliyor.
E-bülteni sosyal medyada paylaşmayı, arkadaşlarınıza bu e-postayı forward etmeyi unutmayın. Bana ulaşmak içinse yine bu e-postaya yanıt verebilirsiniz. Son olarak, 4 Eylül Salı günü KWORKS'de Digital Days isimli bir etkinlikte konuşmacıyım, vakti olanları beklerim. :)
Keyifli okumalar!
NDA’i sona eren Tesla çalışanından açıklamalar
Geçen hafta, NDA’i sona eren eski bir Tesla mühendisinin Twitter üzerinde de dolaşan açıklamaları bir hayli gündem yarattı.
Elon Musk hakkında ‘yeni Steve Jobs’ ve ‘PR balonu’ şeklinde ortadan 2’ye ayrılan görüşlere hiç girmiyorum (bu kadar uçlarda olmasam da balona çok daha yakınım), ama Elon Musk’ın bu çok konuşulan kişiliğinin şirketi Tesla’ya da yansıdığı zaten tahmin ediliyordu. Ki açıklamalar da tam olarak bu yönde.
Ürünleri tam olarak hazır değilken ön-siparişe açan Tesla, açıklamalara göre mühendislerinin uyarılarına ve tedbir çabalarına rağmen satış yapmak adına gerçeklikten uzak vaatler vermeye devam etmiş. Bugün her şirket için özellikle mühendislik süreçlerinde tabir-i caizse ‘dışı seni içi beni yakar’ durumları olabilir, ama Tesla’nın açıklamaları baz alacak olursak; gidecek yolu sanki biraz daha uzun... Buradaki açıklamaları özellikle girişimcilerin ve IoT alanında çalışanların okumalarını tavsiye ediyorum.
YC S18
Dünyanın önde gelen girişim hızlandırıcılarından (accelerator) biri olan Y Combinator, S18 dönemi girişimlerini tanıttı.
122 girişimi aşağıdaki haberlerde inceleyebilirsiniz. Ürünler, iş modelleri ve (YC bakış açısı biraz farklı olsa da) trendler açısından faydalı bir egzersiz olacaktır.
1. gün girişimleri - 2. gün girişimleri
CCI (Company Culture Index)
Dijital pazarlamacılar için reallygoodemails.com neyse, HR ve takım liderleri/girişimciler için bu boşluğu doldurmaya çalışan CCI (Company Culture Index) benim çok ilgimi çekti.
Platform ile bütçe, temel motivasyon, şirket tipi ve büyüklüğü seçerek çalışanlarınıza sunabileceğiniz faydaları (initiatives) örnekleriyle beraber görebiliyorsunuz. Günümüz dünyasında oldukça önem arzeden çalışan memnuniyeti ve yetenek kazanımı gibi konularla ilgileniyorsanız muhakkak CCI’ye göz atın derim.
Fuzzify.me: Facebook reklamverenleri nasıl ve neden bizi hedefliyor?
Hem Firefox hem de Chrome için açık kaynak kodlu bir eklenti olarak yayınlanan Fuzzify, cookie'ler yardımıyla Facebook reklamverenlerinin 'neye göre' sizi hedeflediğini gösteriyor ve geçici bir 'temizlik' yapmanıza yarıyor.
Her şeyi bu kadar net görmek biraz korkutucu olsa da Fuzzify'ı tarayıcınıza kurduktan sonra eğer kullanıyorsanız reklam engelleyicileri de-aktif edin ve Facebook'u ziyaret ederken pembe bir şeritle sarılan reklam gördüğünüzde Fuzzify ikonuna tıklayın. Sonrasında bu reklamın ve olası diğer reklamların sizi nasıl ve neye göre hedeflediklerini görebilirsiniz. Eklenti ayrıca (sanıyorum cookie kayıtlarınıza müdahale edip) segment bilgilerinizi silmeye de yarıyor.
Dweb: Mozilla’dan dağıtık web
Günümüzün interneti sunduğu onca hizmete rağmen ‘centralized’ bir yapıda. Örneğin günümüz sosyal ağları sunduğu hizmeti tek bir kanaldan yönetiyor, yani kullandığınız platform için o platforma muhtaçsınız. Mozilla, geçtiğimiz günlerde yayınladığı bir makale ile Dweb açılımını duyurdu. Evet baştaki -d harfi: decentralized hatta distributied.
Sosyal ağ, online kimlik ve dosya paylaşımı gibi dikeylerden başlayarak günümüz internet deneyimini Bitcoin ya da Napsters’a benzer şekilde decentralized-distributied bir yapıya taşımak için çalışacağını açıklayan Mozilla’nın tüm bu çalışmalarını buradan takip edebilirsiniz. Web’in merkezi ya da dağıtık olması arasındaki farkı ve günümüz internetin detaylarını da söz konusu makalede okuyabilirsiniz.
Sizlere daha önce yine burada bahsettiğim Blockstack gibi projelerin yapmaya çalıştıklarını Mozilla'nın da önemseyip benzer konulara kafa yorması güzel bir gelişme.
Braavo: Mobil dünyanın yükselen çözümü
Geride bıraktığımız haftalarda 6 milyon dolar yatırım alan (toplamda 78m olmuş) Braavo, son zamanlarda mobil dünyanın en fazla dikkatimi dikkat çeken çözümü oldu diyebilirim. Bireysel ya da büyük çaplı mobil uygulama geliştiriciler için hayata geçen Braavo, hem gerçek zamanlı olarak ROI, user acquisition ve life-time value gibi metrikleri takip edip kullanıcılarını bilgilendiriyor ve anlık aksiyonlar almalarını sağlıyor hem de henüz vadesi gelmeyen reklam gelirlerinin finansmanını yapıyor.
Data ile finansı bir araya getirerek mobil geliştiriciler için bir FinTech girişimi haline gelen Braavo'nun adını yakın gelecekte daha sık duyabiliriz.
Mutiny: B2B platformlar için web sitesinde kişiye özel mesajlar
Yukarıda bahsettiğim 122 YC girişiminden biri olan Mutiny, değer cümlesiyle hemen dikkatimi çekmeyi başardı: Sitenizi her kullanıcı için özelleştirin.
B2B satış yapan şirketlere ve SaaS çözümlere odaklanan Mutiny, A/B testing araçlarından farklı olarak jenerik bir cümle seçmenize değil, her bir ziyaretçiniz için farklı bir mesaj (yalnızca bir cümle değil, çok sayıda element özelleşiyor) vermenize yarıyor.
IP adresleri, AdWords anahtar kelimeleri ve e-posta adresleri gibi bilgilere dayanarak kullanıcıların belirlediği segmentlere göre her bir ziyaretçi için özelleştirilmiş içerik sunan Mutiny, en temelde dönüşüm oranlarını arttırmak için çalışıyor.
Bekchy: Web tabanlı uzaktan güvenlik yazılımı
E-bültenin sıkı takipçilerinden Kenan Bey'in projesi Bekchy, web tabanlı bir uzaktan güvenlik yazılımı olarak tanımlanabilir.
Küçük bir dosyayla beraber hızlıca kullanılabilir hale gelen Bekchy, brute force ataklarını, tek kullanımlık e-postaları, malware ve SQL injection gibi saldırıları ve blacklist IP'lerden gelen istekleri tespit ederek kullanıcılarını korumaya çalışıyor.
Kullanıcılar ister yalnız bu raporlara erişebilir, isterlerse kontrolü Bekchy'ye verip saldırılardan korunabilir. Bekchy güzel bir alanda SaaS proje olarak konumlanmış, yönetim panelini incelemesem de web sitesinin görünümünü elden geçirmelerini naçizane tavsiye ediyorum, diğer yandan her ne kadar globalde pazar kalabalık da olsa farklı dil seçenekleriyle beraber ürün yurtdışına da açılabilir.
Kısalar...
Tarayıcınızda Windows 2000 deneyimi yaşayın
WebAssembly platformu üzerinde emülatörü çalıştırılan Windows 2000’i yukarıdaki bağlantıya tıklayarak tarayıcınızda deneyimleyebilirsiniz (biraz yavaş da olsa). Hemen söyleyeyim, dokunmatik ekranlarda mouse işlevsiz halde.
How Juul made nicotine go viral - YouTube — www.youtube.com
Vox'un YouTube videoları gerçekten de çok güzel. Bu sefer konu e-sigaraların iPhone'u olarak tarif edilen Juul. Tasarım ve basitliğin yine ve yeniden kazanmasının yanı sıra toplumsal bir problemle de karşı karşıyayız.
Make My Persona — www.hubspot.com
HubSpot imzalı bu basit araç ile hem göze hitap eden hem de formu doldururken hata yapmanızın önüne geçerek persona’lar oluşturabilirsiniz.
Junior Talks on Apple Podcasts — itunes.apple.com
Türkiye'deki podcast'lere bir yenisi daha eklendi, bu sefer yaşça genç yazılım geliştiriciler tarafından hayata geçirilen Junior Talks, adından da anlayabileceğiniz gibi sektörel tecrübesi düşük olan kişileri ve öğrencileri hedefliyor. İlk bölümleri yayınlandı bile, takibe başlayabilirsiniz. :)
Kapanış...
Uzun bir tatil arasından sonraki e-bülten de burada sona erdi, umarım keyifle okumuşsunuzdur. Eğer öyleyse paylaşmayı da unutmayın. :)
11 Eylül Salı günü görüşünceye kadar, esen kalın.