Dijital Ürünler #67
67. e-bültenden herkese merhaba! Tatiller bitti, ülke olarak ekonomik anlamda zor günler geçirdiğimiz bir ‘back to school’ dönemindeyiz.
Bu sayının flaş haberi daha önce newsletter’da da bahsettiğim OpsGenie’nin Atlassian tarafından satın alınması oldu, detaylar aşağıda. Diğer yandan yazılım dünyamız içindeki ‘bro culture’, Jetbrains’in hazırladığı ekosistem raporu, Mocklets, Standups, Optic, NEO ve daha fazlası sizi bekliyor.
E-bülteni sosyal ağlarda paylaşmayı, arkadaşlarınıza forward etmeyi unutmayın. Keyifli okumalar!
OpsGenie 295 milyon dolara Atlassian’ın
İlk kez 2016 yılında Webrazzi için yazdığım yatırım haberiyle haberdar olduğum OpsGenie, hafta içinde 295 milyon dolara Atlassian’a satıldı. Neresinde bakarsak bakalım muhteşem bir başarı hikayesi, tüm ekibe kocaman ve can-ı gönülden tebrikler!
Yazılım geliştiren takımlar için monitoring araçlarının ürettiği hataları, yine takımların belirledikleri bir düzenle geliştiricilere haber veren (SMS, anlık bildirim, e-posta... ile) OpsGenie, Jira Ops’un bir parçası olarak yoluna devam edecek. OpsGenie‘den spin-off edilen Thundra bu satışa dahil mi henüz bilemiyorum, ama yapılan açıklamaya göre şirketin Ankara’daki yazılım ekibi Atlassian adına çalışmalarına yine buradan devam edecek.
3 binin üzerinde müşterisi (B2B) ve 200’ü aşan entegrasyonuyla yeni dünya düzeninin bir ürünü olan OpsGenie’nin ODTÜ mezunu kurucu ekibi ve yerli geliştiricilerle bu noktaya gelmesi gerçekten de gurur verici.
Diğer yandan şirketin sektör lideri Atlassian’a satışı için ABD merkezli oluşu ve B2B alanda bu denli büyümesinde için Türkiye pazarını (sadece 3-4 müşteri Türkiye’den) hiç önemsememeleri ise önemli dersler. Hem girişimcilik ekosistemimiz hem de yazılım komünitemiz için bu başarı hikayesi çok güzel okumalı ve hiç akıllarımızdan çıkarmamalıyız.
Kadınların yazılım sektöründen uzak kalmasının sebeplerinden birisi de erkekler mi?
Şimdi soracaksınız, bir manken fotoğrafının e-bültende ne işi var?.. Hem Victoria’s Secret mankeni hem de bir yazılım geliştirici olan Lyndsey Scott, hafta içinde oldukça dikkatimi çeken bir açıklamaya imza atmış ve kendisine gelen yorumlara kısa da olsa düşündürücü bir yanıt vermiş. Silikon Vadisi’nin ‘bro culture’ dediği kültürün değişmesi adına hepimize küçük ya da büyük bazı görevler düşüyor.
The State of Developer Ecosystem in 2018
Dünyaca ünlü IDE üreticisi Jetbrains’in 2018 yılı başında 6 bin geliştiricinin katılımıyla hazırladığı ‘Geliştirici Ekosistemi Raporu’ hafta içinde dikkatimi çeken bir başka içerik oldu.
Java ve JavaScript’in dillerde başı çektiği rapora göre yalnızca yüzde 13’lük bir kesim code review aracı kullanıyor. Yüzde 30’un projelerinde unit test yazılmadığını belirten rapor; yazılımcıların yarısının açık kaynağa destek vermediğini söylüyor ama bence açık kaynak tarafındaki metrikler oldukça umut verici.
Geliştiricilerin yüzde 85’inin haftasonları, yüzde 30’unun evlerinde de kod yazması ise dikkat çekici diğer konu başlıkları.
Yeni dünyanın yeni ‘yatırım fonu’: NEO
ING Türkiye’de Orange Lab’ın başında olan sevgili Özge Öz’ü ne zaman görsem haberdar olmadığım yeni ürün ve gelişmelerin bombardımanına uğruyorum! :) Yine Özge vasıtasıyla haberdar olduğum NEO, oldukça ilgimi çekti.
Microsoft’a (ayrı ayrı girişimlerle) exit eden Partovi kardeşlerden (hatta ikizlerden) Ali Partovi’nin NEO’su, yeni dünyada HR’ın (insan kaynakları) ve yeteneğin nasıl değiştiğini de gözler önüne seriyor.
Yeni nesil bir yatırım fonu olan NEO, keşfettiği gelecek vadeden mühendisleri/yetenekleri kendi bünyesine alarak komüntesine dahil ediyor, ardından bu yeteneklerin kuracağı ya da katılacağı girişimlere yatırım yapıyor. NEO geçtiğimiz haftalarda bu planla aldığı 80 milyon dolarlık ilk fonunu duyurdu.
Ki NEO bu plana sahip ilk proje de değil. Daha önce Bloomberg Beta da benzer bir planla yola çıkmış ve ciddi başarılar kazanmıştı. Konu ilginizi çektiyse bir diğer örnek ise Pioneer.
Tam da bu noktada ikizlerin Facebook kurucusu Mark’ı ‘keşfedip’ yatırım yaptığını da eklemeliyim. :) Ülkemize kod kampları ve bu gibi komüniteler ne zaman gelecek, bekleyip göreceğiz.
Forethought, kurumsal şirketlerde çalışanların bilgiye ulaşmalarını hızlandırıyor
Dünyanın en büyük girişim yarışmalarından biri olan TC Disrupt bünyesindeki Battlefield’ın bu seneki kazananı Forethought oldu. (Forethought’nin girişim sunumu için tıklayın.)
Forethought en kısa şekilde özetlemek gerekirse; kurumsal şirket çalışanlarının bilgiye daha kolay ve hızlı bir şekilde ulaşmalarını sağlıyor.
Gündelik çalışma tamposu içinde verimlilik önündeki en büyük engel olan ‘bilgiye erişim’ problemini (çalışanların zamanlarının yüzde 38’i aradıkları bilgiye sayısız doküman, e-posta veya geçmiş mesaj loglarına bakarak geçiriyor) çözmeye çalışan Forethought, AI’ın nimetlerinden de yararlanıyor. Şimdilik Agatha Answers ürünüyle müşteri destek departmanlarına odaklanan Forethought, ilerleyen dönemde diğer departmanları da odağına alabilir. Agatha Answers Zendesk ve Salesforce ile de entegre çalışıyor.
Mocklets ile henüz hazır olmayan API’lar için geliştirme yapabilirsiniz
Mock data konusunda üzerine düşünülmüş ve faydalı bir araç olarak dikkatimi çeken Mocklets; henüz hazır olmayan API’lar için verileri simüle ederek geliştirme yapabilmenizi sağlıyor.
Mocklets içinde API’dan gelebilecek bir takım hatalı dönüşler ve edge case’ler de düşünülmüş. Birden çok geliştiricinin Mocklets’i aynı anda kullanması da mümkün.
YC mezunu ‘kod arkadaşınız’: Optic
Son dönemde yazılım geliştiriciler için ortaya çıkan en başarılı araçlardan biri olan Optic, açık kaynak kodlu bir ürün.
Tamamen local’inizde çalışan Optic, bir ‘kod arkadaşı’ olarak tarif edilebilir. Kod tamamlama ve akıllı öneriler sunan Optic, entegre olabildiği editörlerde ek bir yazılım olarak çalışıyor. Aynı zamanda Y Combinator mezunu olan Optic; backend ile frontend kodlarınızı sync yanı güncel tutmanıza da yarıyor.
Alışması biraz zaman alsa da Optic ile verimliliğinizi arttırmanız da mümkün. Optic’in GraphQL ve Tensorflow gibi entegrasyonları da bulunuyor.
Standups: Remote takımlar için agile rutinleri aracı
Günlük hayatta sıklıkla kullandığımız Instagram ve Snapchat gibi uygulamaların hepimize alıştırdığı deneyimler, kuşkusuz iş yapış şeklimizi de değiştiriyor. Remote çalışan takımların gün içindeki agile rutinlerini daha verimli bir şekilde yerine getirebilmelerini sağlayan Standups, şimdilik sadece günlük yapılan standup’lara bir çözüm olsa da ilerleyen aşamalarda diğer agile rutinlerini de kapsayabilir. Ve tabii Standups’ı uzaktan çalışanların da olduğu projelerde yazılım haricindeki takımlar da kullanabilir.
Kısalar...
Kodla 2018 sunumları yayınlandı - YouTube — www.youtube.com
Benim de konuşmacıları arasında bulunduğum ve büyük bir zevkle katılımcısı olduğum Kodla’nın 2018 yılı sunumları hafta içinde YouTube’a yüklendi. Sunumların hepsi birbirinden değerli, uzun uzun vakit geçirin derim.
Epik ne okuyor? — us18.campaign-archive.com
Kitap okumayı ve keşfetmeyi sevenler için keyifli bir e-bülten.
Türkiye'de Estetik ve Tasarımın Kayboluşu - Hasan Yalçın — www.hasanyalcin.com
Hasan Yalçın’dan benim de çok rahatsız olduğum bir konuda, açıklayıcı ve güzel bir yazı/analiz. Ülke olarak büyük tarih ve kültürümüze rağmen tasarım konusunda ne yazık ki plansız/düzensiz ve oldukça vasat bir noktadayız. Eğitimde olduğu gibi tasarım alanında da reformlara ihtiyacımız var.
Belediyeler gibi resmi kurumları bir plan sunup standart belirlemek adına büyük görev düşüyor. Ne kadar çabuk başlarsak o kadar iyi...
Kapanış...
Bir e-bültenin daha sonuna geldiniz, umuyorum ki buraya kadar keyifle okumuşsunuzdur. Eğer öyleyse e-bülteni sosyal medyada paylaşmayı unutmayın. Yorum ve görüşleriniz için bana ulaşmak isterseniz okuyor olduğunuz bu e-postaya yanıt verebilirsiniz.
Yaz dönemi sona eriyor ama ‘bi-weekly’ düzenden tekrardan weekly’ye dönmek açıkçası biraz gözümü korkutuyor. :) 25 Eylül Salı günü tekrar görüşüne dek, esen kalın.