Dijital Ürünler #68
E-bültenin 68. sayısından herkese merhaba!
Akın Öngör'ün ‘Benden Sonra Devam’ kitabı, OpsGenie’nin başarı hikayesinin satır başları, Amazon’un Türkiye’de faaliyete başlaması, Moment, Shazam’ın müzik arama algoritması, Cluep, Scriptable ve daha fazlası hemen aşağıda sizi bekliyor.
E-bültenin 68. sayısını sosyal ağlarda paylaşmayı unutmayın. :) Bana ulaşmak içinse bu e-postaya yanıt verebilirsiniz.
Keyifli okumalar.
Yerli (oto)biyografilere çok ihtiyacımız var!
En son okuduğum ve oldukça etkilendiğim kitaplardan birisi de ‘Benden Sonra Devam’ oldu. 1990-2000 yılları arasında Garanti Bankası Genel Müdürü olarak hem şirkette büyük bir değişim yaşatan hem de bankayı ülkemizde devler ligine sokan Akın Öngör’ün ‘Benden Sonra Devam’ kitabı iş hayatı odaklı bir otobiyografi şeklinde tarif edilebilir.
Genel müdür olarak atanma hikayesinden başlayarak yıllara göre planlarını nasıl hayata geçirdiğini ve pazarın&çalışanların tepkilerini uzun uzun anlatan Akın Öngör, hem fotoğraflar hem de döneme tanıklık edenlerin görüşleriyle içeriği zenginleştirmiş.
Akın Öngör’ün Benden Sonra Devam kitabı kesinlikle büyük bir eksiği dolduruyor. Zira futbol, sanat, siyaset, bilim... Türkiye’de otobiyografi ve biyografilere rastlamak bir hayli zor, kitabı geçtim bu konularda film üretmekte de ne yazık ki başarılı değiliz. Oysa ne de güzel hikayelerimiz var, bir tanesi de e-bültenin en sonunda.
Bu vesileyle ben de ‘Benden Sonra Devam’ kitabını e-bülten okuyucularından birine hediye etmek istiyorum, eğer ilginizi çekiyorsa bu e-postaya yanıt vermeniz yeterli. (Kitabı satın almak isterseniz GG veya Nadir Kitap gibi sitelerde bulabilirsiniz.)
AI algoritmasını eğitmek için üniversite veritabanını hack’leyen girişim: Cluep
TechCrunch haberinin hemen başında da yazdığı bir ‘bootstrap’ girişimlerin hastasıyız! Geçtiğimiz hafta içinde 40 milyon dolara satılmadan önce yalnızca 500 bin dolarlık bir tohum yatırımı alan Cluep, 6 sene önce yaş ortalaması 18 olan bir ekip tarafından kurulmuş.
Markaların reklamlarını, dijital dünyada yaptıkları paylaşımları baz alarak ilgili olduğunu düşündüğü kişilere gösteren bir adtech girişimi olan Cluep, kuruluş yıllarından AI algoritmasını eğitmek için bir data setine sahip olmadığı için üniversitenin veritabanını hack’lemiş. :)
Scriptable: JavaScript ile iOS otomasyonları yaratın
Apple’ın satın aldığı Workflow’a benzer olarak iOS tabanlı bir otomasyon platformu olan Scriptable, benzerlerinden farklı olarak kullanıcılarına bu otomasyonları JavaScript kodlayarak oluşturma şansı sunuyor. Siri ile script çalıştırabilme ve iOS’un sunduğu API’lara erişim imkanı gibi özellikler sunan Scriptable, güçlü bir dokümantasyona da sahip. Scriptable‘ı geliştiricilere ‘kurcalamaları’ için tavsiye ediyorum.
Mozilla’dan Mixed Reality adımı: Firefox Reality
Son dönemde yeni projelerle adını sıklıkla duyuran Mozilla, web üzerinde ‘Mixed Reality’ projeleri geliştirilebilmesini sağlayan yeni bir tarayıcı tanıttı: Firefox Reality.
Şimdilik VR headset’lerinde kullanılmak üzere tasarlanan ve ilk versiyonunda dahi güçlü özellikler sunan Firefox Reality ile geliştiriciler -WebVR kullanarak- Oculus üzerinden de erişilebilen projeler üretebiliyor.
Shazam’ın müzik arama algoritması nasıl çalışıyor? {okuma}
Barış Ceviz’in kaleminden çıkan bu yazıda Shazam’ın müzik arama algoritmasının detaylarını hem matematiksel hem de algoritmik olarak bulabilirsiniz. Diğer yandan Shazam demişken şirketin Apple tarafından yüz milyonlarca dolara satın alındığını hatırlatıp arkasındaki hikayesine de muhakkak göz atın diyorum. Shazam’ın hikayesinde etki edemediğiniz pazar koşullarının ve rekabette öne çıkmak için teknolojiyi doğru ürünle pazara sunmanın ne denli önemli olduğunu görebilirsiniz.
OpsGenie’nin satış hikayesi ve yazılım üretimi bandı {podcast}
Akın Öngör'ün kitabı nasıl Türkiye iş dünyası için çok değerliyse, OpsGenie’nin Atlassian’a satışı da Türkiye girişimcilik ekosistemi ve yazılım dünyası için bir o kadar önemli bir hikaye.
Buradaki Üretim Bandı bölümünde OpsGenie’nin nasıl ürün geliştirdiğini, buradaki Girişimci Muhabbeti bölümündeyse şirketin hikayesini bizzat kurucusundan dinleyebilirsiniz. Hatta dinleyin!
Vee Amazon Türkiye’de!
Trilyon dolarlık internet devi artık Türkiye’de! Ülkemize ‘olaylı’ bir giriş yapan Amazon; müşteri memnuniyeti, kendi ürün gamındaki (Prime, Echo, Kindle...) hayal kırıklıkları ve pazar yeri modelindeki satıcı ile ürün çeşitsizliği bir araya gelince çok konuşuldu. Bana sorarsanız bütün eleştiriler son derece haklıydı. Amazon.com.tr’yi komple bir ürün olarak ele alırsak; en önemli özelliği (‘killer feature’) olan müşteri memnuniyeti (yani herhangi bir sorun halinde müşterinin yanında olma) olmadan lokalizasyon yapmak gündem olmayı hak ediyor. :)
Türkiye kabul etmek gerekiyor ki büyük olduğu ve potansiyel taşıdığı kadar bir çok dünya devinin geçmişte başarısız da olduğu zor bir pazar. Amazon’un rakiplerinden öne çıkan sonsuz yatırm gücü, bilgi birikimi ve müşterisini her şeyin önüne koyan anlayışı bir yana unutulmamalı ki ekonomik ve coğrafi koşullar, satıcılar, lojistik ve son olarak B2C’nin C’si herkes için aynı.
Umarım tamamen data odaklı karar veren Amazon’un ülkemizdeki geleceği Samwer kardeşlere benzemez. (Rocket Internet Türkiye’ye girdiğinde çok sayıda işe alım yapıp kısa bir süre sonra yatırımını sonlandırmıştı.)
Kısalar...
#1 Pazarlama & Girişimcilik & Ürün Geliştirme — www.getrevue.co
Sevgili Batuhan Apaydın’ın hazırlamaya başladığı bu yeni newsletter’ı tavsiye ediyorum. İlk sayısı yayınlandı bile.
ProductTank Istanbul Meetup #4 — www.meetup.com
ProductTank Istanbul’un ürün insanları için organize ettiği 4. meetup 11 Ekim’de düzenleniyor, konular ilgi çekici. Bir aksilik olmazsa ben de orada olacağım.
Sublime Merge - Git, done Sublime
Sublime Text’in yaratıcılarından Git istemcisi: Sublime Merge. Arama, diff ve blame gibi özellikleriyle dikkat çekici duruyor.
Mac, Windows ve Linux ortamları için ücretsiz olarak kullanabilirsiniz.
Moment (beta) — www.momentxr.com
AR/VR uygulamaları için tasarım ve prototipleme uygulaması olan NYC/ABD merkezli Moment, beta olarak hizmete başladı.
iOS’un yeni versiyonuyla beraber popülerliği biraz daha artması muhtemel olan AR/VR uygulamaları için 3D tasarım platformu olan Moment; dikey bir pazarda adını duyurabilir. Moment’ın import ve akış oluşturma gibi özellikleri bulunuyor.
Product Camp: Uçtan Uca Ürün Yönetimi ve Deneyim Tasarımı — invertiv.com
Ürün yönetimi konusunda oldukça güzel eğitim ve etkinliklere imza atan Invertiv’in workshop’larına, bu konuda eğitime ihtiyacı olduğunu düşünenler bi göz atsın derim. E-bülten okuyucuları için yüzde 10 indirim kodu da burada: ‘INVERTIV10’.
Devrim Arabaları (2008) — www.imdb.com
Tolga Örnek’in yönetmenliğinde 2008’de çekilen Devrim Arabaları’nı geçtiğimiz günlerde tekrardan izledim. Eğer siz de yeniden izlemek isterseniz ya da henüz izlemediyseniz film YouTube dahil her yerde bulunabilir. :)
Bu haftalık da bu kadar. Umarım keyifle okumuşsunuzdur. Eğer öyleyse sosyal medyada paylaşım yapmayı ve okuyor olduğunuz bu e-postayı arkadaşlarınıza forward etmeyi unutmayın.
69. e-bültende, yani 9 Ekim Salı günü görüşmek üzere!