Dijital Ürünler #70
70. e-bültenden herkese merhaba!
Her zamanki gibi geride bıraktığımız iki haftanın kendi adıma öne çıkan gelişmeleri, keşifleri ve içerikleriyle karşınızdayım.
Dile kolay ama e-bültene başlarken 70. sayıya gelmeyi açıkçası düşünmemiştim. :) 1500 kişiye yaklaşan bu komünitenin daha da büyümesi için Twitter, LinkedIn ve Facebook hesaplarınızda paylaşım yapabilir, arkadaşlarınıza bu e-postayı forward edebilirsiniz. Bana ulaşmak içinse e-postaya yanıt vermeniz kafi.
Keyifli okumalar!
Dünyanın ilk programcısı: Ada
Dünyanın ilk programcısını biliyor musunuz? Hemen tanıştırayim, kendisi Ada Lovelace. Kadın olduğunu belli etmemek için A.A.B. ismiyle akademik alandaki ilk (1850’li yıllarda) yazılım makalesini yayınlayan Ada Lovelace, ölümünden çok sonra ISO standartlı ilk nesne yönelimli programlama diline kendi isminin verilmesiyle onurlandırıldı.
Ada Lovelace'yi daha iyi tanımak için Independent’ta geçen hafta kendisiyle ilgili yayınlanan bu detaylı yazıyı okuyabilirsiniz. Her Ekim ayının ikinci Perşembesinde kutlanan Ada Lovelace Günü’nü bu vesileyle -geç de olsa- kutlamış olayim...
Microsoft tüm patent’lerini açık kaynak hale getirdi
Son günlerin en dikkat çekici haberlerinden birine imza atan Microsoft, Open Invention Network (OIN) üyesi olarak tüm patentlerini açık kaynak hale getirdi.
Günümüz dünyasında ne bir şirkete ne de bir teknolojiye tek başına sahip olmak çok da mümkün değilken Microsoft’un attığı bu adım oldukça takdir edilesi.
Her yıl sahip olduğu patentler sayesinde milyarlarca dolar gelir elde eden Microsoft, böylece tüm patentlerini açık kaynak dünyaya ‘bağışlamış’ oldu. Detaylı açıklamalar ve yorumlar için yukarıdaki haber oldukça doyurucu.
Workflowy: Sonunda aradığım uygulamayı buldum
Podcast’ini keyifle dinlediğim Çağrı Sarıgöz sayesinde keşfettiğim Workflowy’yi 1 haftadır aktif olarak kullanmaktayım ve oldukça memnunum.
Slack ve Atlassian kurucularından Biz Stone’a kadar çok sayıda meşhur kullanıcısı da bulunan Workflowy, sessiz sedasız oluşuna rağmen uzun yıllardır piyasada olan kuşkusuz en başarılı to-do list & note taking uygulamalarından biri.
Workflowy’nin temelinin bullet’lar oluşturuyor. Oldukça sade bir arayüze sahip olan uygulamada her şey içiçe geçmiş bullet’lardan ibaret. Kafanızda bitirdiğiniz bullet’ların üzerine çizebilmek ve etiketleme yapmak haricinde çok fazla bir özelliği olmamasına rağmen Workflowy’nin aklınızda duran/dolaşan onca maddeyi bir düzene sokması oldukça faydalı. Çoklu platform olarak çalışan Workflowy’ye yukarıdaki link ile üye olursanız hem siz hem de ben 100 fazla bullet hakkına sahip olacağız. :)
API’lar için pazar yeri: Collect API
Türkiye’de geliştirilen Collect API, oldukça başarılı ve gelecek vadeden bir proje olmuş.
API dünyası için bir pazar yeri olarak konumlanan Collect API, bünyesinde çok sayıda hazır API barındırıyor.
Hava durumu, harita (PoI’ler), kitap, oyun, sinema ve IP adresi gibi genel anlamda hem şirket hem de bireysel geliştiricilerin ihtiyaç duyabileceği dikeylerde hazır ürünler sunan platform, orta-uzun vadede ise halihazırdaki API’lerin de listelenebileceği büyük çaplı bir pazar yerine dönüşmeyi hedefliyor.
Yazılım ‘dünyayı yemeye’ devam ederken; IoT ve yapay zekanın hayatlarımızda kapladığı yer büyüdükçe Collect API ve benzeri platformlar oldukça güçlenecek.
GitHub Actions yazılım dünyasında taşları yerinden oynatabilir
GitHub, Microsoft satın alması sonrası en önemli güncellemesini haftaiçinde yayınladı. Şu an için kapalı beta olarak yayında olan GitHub Actions, yazılım geliştirme süreçleriniz için bir IFTTT (for developers) olarak tarif edilebilir.
Yani basit bir anlık bildirim gönderiminden ortamlar arası geçişe veya hosting/güvenlik detaylarına kadar tüm süreçler artık GitHub Actions üzerinden konfigüre edilebilecek.
Bizzat GitHub çalışanları tarafından GitHub’ın tarihindeki en büyük güncelleme olarak bahsedilen GitHub Actions, yazılım dünyasında taşları yerinden oynatabilir. Yeri gelmişken şirketin Marketplace sayfasına da bir göz atın derim.
Netlify, yazılım projelerinin tüm deployment süreçlerini üstleniyor
GitHub’ın GitHub Actions’ı yayınladığı hafta 30 milyon dolarlık yatırım turunu açıklayan Netlify, yazılım projeleri için tek platform üzerinde tüm build ve deployment süreçlerini üstleniyor.
Kod tabanı (‘codebase’) için GitHub, GitLab ve Bitbucket araçları ile entegre olan Netlify, ardından projenin yayına girmesi ve ayakta kalmasıyla ilgili tüm süreci üstleniyor ve CI (continuous integration) konusunda müşterilerinin sırtından önemli bir yük alıyor. Şirketin yatırımlarını da (a16z gibi) düşünecek olursak Netlify ilerleyen yıllarda büyük bir exit’e imza atabiilr.
Gelişmiş ve ücretsiz keyword analiz aracı: Ubersuggest 2.0
Neil Patel’in hazırladığı Ubersuggest’in yeni versiyonu hafta içinde yayınlandı.
9İçerik çalışmalarınızda kullanmak ve/veya faaliyet gösterdiğiniz sektörü daha iyi tanımak adına onlarca farklı dil seçeneğinde (aralarında Türkçe de var) keyword analizi sunan Ubersuggest, keyword’lerin SEO zorluğunu ve tahmini CPC bedellerini de gösteriyor.
Türkiye’nin Sanal Cüzdanı: Kripto para araştırması {rapor}
İiçerisindeki bilgilere kolay kolay ulaşamayacağınız, profesyonelce hazırlanmış raporlarına devam eden Twentify, son olarak bu hafta içinde Türkiye’nin Sanal Cüzdanı: Kripto para birimleri algı & güven araştırması’nı yayınladı.
Raporun hemen başındaki önsözlerde bana da rastlayabileceğiniz raporda Türkiye’nin Bitcoin başta olmak üzere kripto paralara nasıl baktığını, ne oranlarda ve ne için satın aldığını ve Bitcoin’in yaygınlaşması önünde görülen engelleri okuyabilirsiniz.
Sherpa artık ‘olabildiğince‘ şeffaf
Temelde nakit problemini çözmek için uzun çalışmalar sonucu Design as a Service (DaaS) modelini ortaya atan Sherpa, şimdi de şeffaflığa yeni bir boyut kattı ve handbook’unu yayınladı.
Yabancı startup’larda görmeye alışık olduğumuz ve hep özenerek baktığımız handbook’u Türkiye’de de görmeye başlamak çok hoş.
Sherpa’nın yazıcısına bağlantı yapmak için gerekenlerden bilgi mimarisine kadar iş yapış şekli, kültürü ve çalışma standartlarına kadar tüm detaylarını okuyabileceğiniz handbook’u burada.
Kısalar...
Bir başka e-bülten: Günün Girişimi — gunungirisimi.com
Girişimcilik dünyası üzerine kitabının yayına girmesini merakla beklediğim Fırat Demirel, bir süredir aktif olarak her gün yeni bir girişimi detaylarıyla (ve kimi zaman indirim kodlarıyla) beraber paylaşıyor.
Yeni girişim/ürün keşfetmek isteyenlere ve girişimini/ürününü duyurmak isteyenlere...
The Product Book (ücretsiz e-book) — www.productschool.com
Product School tarafından hazırlanan ve hafta içinde yayınlanan bu ücretsiz e-book, oldukça detaylı bir şekilde dijital ürün yöneticisi olmanın detaylarını anlatıyor.
Yeni başlayanlar veya ürün yönetimi disiplininin etrafında çalışanlar için birebir.
Atölye15’den Alpcan Aydın’ın hazırladığı GitHub Türkiye İstatistikleri, hafta içinde yenilenmiş arayüzüyle yeni domain’ine taşındı.
API’sinden arayüzüne açık kaynak kodlu olan projede Türkiye’nin GitHub istatistiklerini inceleyebilirsiniz.
Artboard Studio — artboard.studio
Türkiye’de geliştirilen Artboard Studio, henüz kapalı beta olarak yayında olsa da 30 bine yakın kullanıcıya ulaşmayı başarmış. Uygulama tarayıcı üzerinde yaratıcı iletişim görselleri hazırlamanıza olanak tanıyor.
Artboard Studio’nun en çok öne çıkan özelliği ise stok fotoğrafları da bünyesinde bulundurması.
App Store’un en yaratıcı arka plan uygulaması: FocusPat — itunes.apple.com
Sevgili Tugay Balcı ve arkadaşlarının geliştirdiği FocusPat şimdilik sadece iOS için yayınlandı.
Uygulama içinde onlarca ‘el yapımı’ arka plana ulaşabilirsiniz.
Kapanış
Umuyorum ki keyifle okumuşsunuzdur. Eğer öyleyse e-bülteni sosyal ağlarınızda da paylaşmayı unutmayın! :)
E-bültenle ilgili görüş ve önerilerinizi bana bu e-postaya yanıt vererek iletebilirsiniz. Bir sonraki sayı iki hafta sonra, 6 Kasım Salı günü gelecek, o güne kadar hoşçakalın.