Dijital Ürünler #71
E-bültenin 71. sayısından herkese merhaba! Yeni çıkan ürünlerden ziyade rapor ve dijital dünyadan diğer gelişmelerin ağırlığındaki bir sayıyla karşınızdayım.
1500 kişiye yaklaşan bu komünitenin daha da büyümesi için e-bülteni Facebook, Twitter ve LinkedIn hesaplarınızda paylaşmayı unutmayın. Buna ek olarak ilgisini çekeceğini düşündüğünüz arkadaşlarınıza bu e-postayı forward edebilirsiniz de.
Keyifli okumalar!
#googlewalkout
Son 2 yılda 48 çalışanını cinsel istismar dolayısıyla işten çıkaran Google'daki prostesto yürüyüşü (Google Walkout), hafta içinde teknoloji dünyasındaki gündemi oluşturdu desem yeridir.
Android'in yaratıcı Andy Rubin üzerinden başlayan tartışmalar bir protesto yürüyüşüne dönüşürken tepkiler çığ gibi büyüdü ve 200 kişiyle planlanan yürüyüşe binlerce Google çalışanı, şirketin farklı ofislerinden destek verdi. CEO Sundar Pichai'nin çalışanlarına söz konusu protesto gösterilerine katılmaktan çekinmemelerini ve tüm geri bildirimleri dikkatlice dinleyip uygulamaya koyacaklarını söylemesi de dikkat çekiciydi.
Google, 500 Startups, İrlanda veya Türkiye'deki bir şirket, küçük bir startup... Bu 'sorunu' öncelikle kabullenip sonrasında gerekli adımları atmak için biz teknoloji dünyası çalışanlarının gerekli hassasiyet ve bilgeliği taşıdığına eminim. Son olarak Webrazzi'nin çevirisiyle Google çalışanlarının sunduğu bu 5 aksiyon maddesine yer vermek istiyorum;
Mevcut ve gelecekteki tüm çalışanlar için taciz ve ayrımcılık durumlarında zorunlu tahkime son verilecek.
Fırsat eşitliği ve eşit ödeme sözü verilecek.
Cinsel taciz şeffaflık raporları açıklanacak.
Cinsel suistimali güvenli ve anonim olarak bildiren açık, tekdüze, küresel olarak kapsayıcı bir süreç oluşturulacak.
Chief Diversity Officer (Çeşitlilikten sorumlu başkan yardımcısı) CEO’ya bağlı ve doğrudan Yönetim Kurulu’na tavsiyelerde bulunabilecek şekilde görevlendirilecek. Ek olarak çalışanları temsil etmesi için kişi yönetim kuruluna dahil edilecek.
Red Hat tam 34 milyar dolara IBM'in
Hafta içinde yazılım dünyasındaki en büyük satın almalardan biri gerçekleşti ve IBM, 34 milyar dolar karşılığında Red Hat'ı satın aldığını duyurdu.
Dünyanın en büyük Linux dağıtıcılarından olan ve özellikle kurumsal çözümlerde öne çıkan Red Hat, aynı zamanda açık kaynak iş modelinin (support model) de öncüsüydü.
IBM bu satın alma sonrasında dünyada bulut bilişimin açık ara en çok tercih ettiği Linux teknolojilerinde büyük bir avantaj sağlamış oldu. 80-20 kuralı doğrultusunda pazarın henüz sadece yüzde 20'sinin bulut bilişime geçtiğini ve geri kalan işletmelerin de buluta taşınmasında aslan payını almak istediğini belirten IBM, ayrıca Watson'ın da başarını arttırma şansına sahip oldu zira bir türlü yatırımcıları Watson'ın gidişatından memnun değillerdi.
Satın alma sonrasında IBM'in Hybrid Cloud takımıyla beraber çalışacak olan Red Hat, güvenlik ve altyapı gibi konulardaki tecrübesi ve pazar payıyla IBM'in bulut bilişimde büyümesine destek olacak.
SendView: E-postada rakip analizi aracı
E-mail pazarlaması ve kullanım sıklığı zamanında beklenilenin aksine her geçen gün yükselirken e-postalar aracılığıyla rakip analizi sunan girişim SendView da gelecek vadediyor.
Geride bıraktığımız hafta içinde lansmanını yapan SendView, kullanıcılarına özel bir e-posta adresi yaratıyor ve rakiplerinin newsletter'larına bu adresle kayıt olmalarını istiyor. Sonrasında gönderim sıklığından içeriğe kadar çok sayıda bilgiyi kaydederek bir rapor haline getiren SendView, e-mail pazarlamasına önem veren şirketlerce tercih konumda.
Keybase: Herkes için kripto
Andreessen Horowitz ve Chris Dixon'dan 10 milyon dolar yatırım alan New York merkezli Keybase, cryptography tabanlı oluşuyla dikkat çeken bir 'iletişim' uygulaması. Blockchain'le direkt bir ilgisi olmasa da Keybase yeni dünya dertlerine (başta güven) de çözüm buluyor.
Bir üyelik oluşturduktan sonra hem kişisel bilgilerinizi hem de sosyal medya hesaplarınızı Keybase'e tanımlayabiliyorsunuz. Sonrasında size bir profil sayfası (örneğin benimki burada) veren uygulama, hem kişisel hem de takım olarak encrypted bir şekilde mesajlaşma ve dosya paylaşımı yapabilmenizi sağlıyor.
300 binden fazla üyesi bulunan platform tamamen açık kaynak kodlu olarak tasarlanmış. Takımlar için sunduğu özellikler üzerine bir gelir modeli oturtmaya çalışacak olan Keybase'i denemenizi tavsiye ederim.
Drift'ten 'Top 100 SaaS Companies' {rapor}
Hem sosyal medya performanslarını hem de yayınladıkları içerikleri keyifle takip ettiğim Drift'in imzasını taşıyan Top 100 SaaS Companies isimli rapor ve sunumda değerli istatistik ve çıkarımlar var.
Dünyanın en çok 'bulut kullanan' 100 SaaS şirketini ele alan raporda şirketlerin konum ve çalışan sayısı gibi verilerden kullandıkları araçlara kadar çok sayıda bilgiyi bulabilirsiniz.
Rapordan benim dikkatimi çekenler;
100 şirketten 90'ı içerik pazarlamasında videoyu kullanıyor
Form kullanımı gün geçtikçe azalırken yerini hızla kullanıcıyı daha az yoran chatbot gibi conversational araçlara bırakıyor (bu noktadaki büyüme hızı yüzde 100)
Rapordaki 100 şirketten 88'i Google Analytics, 57'si Facebook reklamları, 44'ü Nginx ve 21'i de New Relic kullanıyor
TÜSİAD imzalı rapor: Dijital Teknolojiler ve Ekonomik Büyüme {rapor}
Türkiye olarak dünya liginde daha yukarılara oynamak için ne yapıp edip teknoloji ve yazılıma çok daha fazla önem vermeliyiz. Bu rapordan bağımsız olarak yukarıdaki cümlenin önemine her zaman inanıyorum...
Raporda bu e-bültenin okuyucusu olarak sizlerin zaten tahmin edebileceği gibi teknoloji şirketlerinin çok daha hızlı büyüdükleri ve üretken olduklarından bahsediyor. Ülkemizde yaşanan büyüme de umut verici. Ama diğer yandan B2C tarafında online alışveriş, eğitim ve iş aramak için internet kullanımında ne yazık ki oldukça gerilerdeyiz. B2B olarak baktığımızda ise bulut bilişim, CRM, ERP gibi teknolojik nimetlerden yararlanma oranımız oldukça düşük.
Bana sorarsanız rapordaki en üzücü istatistik ise hemen yukarıda görebileceğiniz gibi bilişim teknolojisi uzmanı oranımız. Ülkece genç nüfusumuz ve güçlü müesseselerimizle hem bu oranı hem de yukarıdaki maddelerdeki penetrasyonumuzu hızla yükseltmemiz gerekiyor.
İlgisini çekenler için söz konusu rapor burada.
Big Bang yarı finalinden girişimcilere sunum tavsiyeleri {okuma}
Big Bang yarışması yarı finalinde 100'e yakın girişim sunumunu dinleyince hafta içinde bir 'tavsiye' yazısı yazmaya karar verdim.
Türkiye'ye özgü düşünüp daha önce sık sık tekrarlanan tavsiyeleri pas geçince ortaya 6 madde çıktı.
Umuyorum ki okuyanlar için faydalı olur, yazı burada.
Kısalar...
YouTube videolarını birer podcast'e dönüştürün: Listen Later
Malum YouTube Premium ülkemizde henüz aktif olmadığı için YouTube videolarını telefonda dinlemek büyük bir eziyetti. Bu basit araçla YouTube veya Periscope gibi ağlardaki videoları bir podcast'e dönüştürebilirsiniz.
Arada bir hatalar alsam da Listen Later benim şimdiden çok işime yaradı ve 'Watch Later' listem hızla erimeye başladı, yaşasın podcast'ler! :)
RPA unicorn'u UiPath artık Türkiye'de
Almanya çıkışlı dev startup UiPath, Türkiye pazarına giriş yaptı. Twitter'da adeta 'teknoloji fenomeni' olan Tansu Yeğen'in ülke müdürü olduğu UiPath Robotic Process Automation (RPA) alanında faaliyet gösteriyor.
Eminim Big4 dışında böyle büyük bir oyuncunun da pazara girmesiyle RPA kurumsal şirketlerimizce daha çok tercih edilmeye başlanacaktır.
Y Combinator menşeli en büyük 100 girişimin sıralı tam listesi
Dünyanın en önemli girişim hızlandırıcısı Y Combinator, yakın zamanda kendi bünyesinde 'yetişen' en büyük 100 girişimi listeleyen bir sayfa yayınladı. Eminim ki aralarında duymadıklarınız da vardır, listeye bir göz atın derim.
Logo Tech Blog: Logo’da Teknoloji
Ülkemizin 30+ yıllık yazılım devi Logo Yazılım, kendi blogunda ‘Logo’da Teknoloji’ isimli bir seri başlatarak ‘technical debt’ gibi konularda içerik üretmeye başlamış.
İçerikler bir startup’ın Medium’daki tech blog’u kıvamında değil ama kesinlikle tatmin edici.
Ve kapanış...
Bir e-bültenin de sonuna geldik, umarım buraya kadar keyifle okumuşsunuzdur. E-bülteni sosyal ağlarda paylaşmayı unutmayın. Bana ulaşmak içinse bu e-postaya yanıt vermeniz yeterli.
20 Kasım Salı günü görüşünceye kadar, esen kalın.