Dijital Ürünler #72
Dijital Ürünler e-bülteninin 72. sayısından herkese merhaba! Her zaman olduğu gibi bu sayıda da geride bıraktığımız iki hafta içinde dijital ürün dünyasında gözüme çarpan gelişme ve ürünlerle karşınızdayım.
72. sayıyı Facebook, Twitter ve LinkedIn'de paylaşmayı ve ilgisini çekeceğini düşündüğünüz arkadaşlarınıza forward etmeyi lütfen unutmayın.
Keyifli okumalar!
İnternet girişimlerine geri ödemeli reklam bütçesi veren girişim: Clearbanc
Günümüzde internet girişimlerine melek yatırımcılar ve özellikle VC'lerden akan paranın büyük bir bölümü Google ve Facebook'a reklam bütçesi olarak gidiyor. Durum böyleyken seçtiği girişimlere geri ödemeli reklam bütçesi veren girişim Clearbanc, haftaiçinde 70 milyon dolar yatırım aldı.
Herhangi bir hisse almadan veya 'due diligence' yapmadan iş modelinizi inceleyen Clearbanc, sizin için uygun olan reklam platformlardan kullanılmak üzere aylık 1 milyon dolara kadar bütçe veriyor ve geri dönüş sağlar gelir elde ederseniz de sabit komisyon bedelini alıyor. Platform bünyesinde ayrıca dijital ve teknoloji ajansları da girişimlere yardım etmek üzere bulunuyor.
Startup for Startups olarak güzel bir modele sahip olan Clearbanc, diğer yandan yeni nesil finansa erişim konusuna da güzel bir örnek teşkil ediyor. Merak edenler için Clearbanc 2018 yılında 500 girişime 100 milyon dolarlık reklam bütçesi vermiş.
Hatırlarsanız yine bu satırlarda sizlere mobil uygulamaların vadesi henüz gelmeyen reklam gelirlerini tahsil edebileceği Braavo'dan da bahsetmiştim.
Startup Costs: Global startup'ların aylık gideri nedir?
Indie Hackers'ın costs/gider versiyonu olarak tarif edilebilecek olan Startup Costs, Indie Hackers kadar geniş bir içeriğe sahip olmasa da global internet girişimlerinin aylık giderlerini listeliyor.
Hem olası yeni projenizin giderlerini tahmin etmek hem de gerçek internet projelerinin giderlerini incelemek için yararlı bir platform olan Startup Costs, içerik olarak geliştirilmeye müsait duruyor.
Gerçek hayat için CTRL+F: SearchCam
Türkiye'de geliştirilen bir ürün olan SearchCam, gerçek hayat için CTRL(CMD)+F olarak tarif edilse yeridir.
Bir iOS uygulaması olarak tasarlanan SearchCam, telefonunuzdaki kameranın gördüğü alanda dilediğiniz kelimeyi aramanıza olanak tanıyor. OCR ve AR teknolojilerini tek bir potada eriten ve hayat kolaylaştıran uygulama, olması gerektiği gibi oldukça basit olarak tasarlanmış. Tabii Türkiye'de geliştirilmesi de ayrı bir mutluluk. :)
Airtable: Online, kişiye özel ve akıllı bir Excel
Son sekiz ayda müşteri sayısını 3’e, değerlemesini de 8’e katlayan Airtable, data odaklı ve çok daha gelişmiş bir Google Drive olarak tarif edilebilir.
Değer önerisi sunmayı demokratikleştirdiklerini savunan kurucu ortaklar, çok sayıda veri kaynağından gelebilen verileri detaylıca işliyor ve bunların birer uygulama şeklinde kullanılmasına izin veriyor. Takım halinde kullanılabilen Airtable, herhangi bir teknik bilgi gerektirmemesi ve profesyonel çıktılar üretebilmesiyle öne çıkıyor.
Haftaiçinde 100 milyon dolar yatırım alan Airtable gördüğüm kadarıyla agresif bir pazarlamayla hızla büyümeye çalışacak. Eğer bugüne kadar duymamışsanız Airtable’ı inceleyin derim. Excel’i, yazılım geliştirme araçlarını, büyük veri işlerini ve RPA gibi son dönemin trend konusu otomasyonu derinden etkileme şansına sahip olan Airtable’ın hikayesine daha yakından bakmak isterseniz şu yazıyı okuyabilirsiniz.
Technology Radar 2019 yayınlandı {rapor}
ThoughtWorks'ün her yılın sonunda yayınladığı Technology Radar serisinin 19. yeni sayısı hafta içinde çıktı.
Teknikler, araçlar, platformlar ve diller şeklinde olmak üzere dört ana başlıkta ele alınan raporda, bu başlıklar için vazgeçilmemesi, denenmesi ve göz atılması gerekenleri bulabilirsiniz. Rapor okuması ve incelemesi oldukça keyifli bir halde.
Bir geliştirici için Technology Evangelism'ine giden yol {okuma}
Teknolojiyi odağına koyan veya yazılım geliştiricilerin kullandığı araçlardan birini geliştiren bir şirketseniz sizin için vazgeçilmez olan konulardan birisi de tech-marketing yani yazılım ekosistemini hedef alan bir pazarlama bakışı.
Ülkemizde henüz çok az sayıdaki şirketin önemini anladığı ya da bu alanda yeterli aksiyonu almadığını düşünüyorum. Tamamen yazılım geliştiricilere hitap eden bir ürün geliştiren OpsGenie'den Serhat Can'ın yazdığı bu yazıda, bir yazılım geliştiricinin nasıl teknik evanjelizm rolüne geçtiğini okuyabilirsiniz.
Türkiye’deki teknoloji bültenleri ve teknoloji podcastleri
Daha önce Dijital Ürünler'de de konuk küratör olan Görkem Çetin, Türkiye'deki teknoloji odaklı newsletter ve podcast'leri derlemiş. Bilmedikleriniz/duymadıklarınız muhakkak vardır, okuyun/okutun! :)
Overflow | User flows done right — overflow.io
Tasarımcıların Sketch tasarımlarından kolayca 'user flow' oluşturabileceği bir macOS uygulaması olan Overflow, geliştirilmeye açık ve kullanımı da oldukça kolay duruyor. Hem tasarım platformları hem de araçlarına entegre oldukça Overflow'un adını daha sık duyabiliriz.
INVERTIV & iyzico'dan OKRs (Objectives and Key Results): Sonuç Odaklı Yönetim Workshop'u (ücretsiz) — www.meetup.com
Scale-up'lar ve teknoloji şirketleri için şiddetle tavsiye ediyorum.
Diagrammm. Data Visualization Grammar — diagrammm.com
Veri görselleştirme oldukça önemli, sadece bu işi yapanlar için değil biz kullanıcılar için de. Bu sitede ise bir kısmını bilmediğinize emin olduğum çok sayıda yararlı bilgi var, göz atın derim.
Woven: Gmail ile entegre akıllı takvim uygulaması
Woven: Facebook'un eski CIO'sundan akıllı takvim uygulaması. Web ve iOS tabanlı (TR store'unda henüz yoklar) olan uygulama Gmaiil ile de entegre ama biraz fazla komplike gibi...
Yeri gelmişken Microsoft'un satın alıp kapattığı Sunrise'ı da özlemle anıyorum...
Kapanış...
E-bültenin bir sayısının daha sonuna geldiniz, umuyorum ki keyifle okumuşsunuzdur. Eğer öyleyse paylaşmayı da unutmayın. :) Bana ulaşmak için bu e-postaya yanıt verebilirsiniz.
3 Aralık Salı günü görüşmek üzere.