Dijital Ürünler #73
Dijital Ürünler e-bülteninin 73. sayısından herkese merhaba! Geride bıraktığımız iki hafta içinde ilgimi çeken gelişme, içerik ve ürünlerle yine karşınızdayım.
E-bülteni iş arkadaşlarınıza forward edebilir, Facebook, Twitter ve LinkedIn hesaplarınızda paylaşabilirsiniz.
Keyifli okumalar.
Black Friday çılgınlığı üzerine
Markaların yeri göğü 'boyayan' reklamları, bir iki istisnai ürün hariç gerçek bir indirimin olmaması ve hiç biri sorunsuz çalışamayan teknik altyapılarımız... Sizi bilmiyorum ama ben bir son kullanıcı olarak black friday ve benzeri indirim dönemlerinden pek hazzetmiyorum. Hazzedenler içinse iyi bir deneyim olmadı gibi duruyor.
Online tarafta BKM'nin açıkladığı rakamlara bakacak olursak; yeni 110 bin kartın internette alışverişe başlaması ve hacmin geçen yıla kıyasla yüzde 68 artması dikkat çekici.
Which? imzasını taşıyan global bir araştırmaya göre indirimli sunulan her 10 üründen 9'unun aslında yıl içinde daha uygun fiyatla sunulduğunu da muhtemelen duymuşsunuzdur...
ID2020: Dijital ID nedir, neden ihtiyaç var?..
Bir plazaya giriş yaparken belki de sadece TCKN'mize ihtiyaç duyduğu halde tüm kimliğimizi alan güvenliklerden hiç rahatsız oldunuz mu? Ya da neden TCKN, ehliyet, öğrenci kartı ve şirket kartı cüzdanımızda ayrı ayrı duruyor diye düşündünüz mü? İşte tam olarak bu gibi soru işaretlerine (hatta problemlere) yanıt arayan Dijital ID konusu son yıllarda fazlasıyla önem kazandı.
Global olarak düşündüğümüzde blockchain için de oldukça güzel bir use case olan Dijital ID konusunda bugüne kadar ortaya atılan çözüm önerileri tahmin edebileceğiniz gibi blockchain üzerinde kişilerin tüm bu bilgilerinin tutularak; sistemdeki kişilerin eşsiz bir hale gelmesi ve kişiler hakkındaki kısıtlı bilginin yine kısıtlı bir süre için başka bir kaynakla paylaşılmasının mümkün olması gibi özellikler içeriyor.
Şu an hem ülkemizde hem dünyada üzerine çalışılan bir konu olan Dijital ID hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için, Accenture'ın liderlik ettiği ID2020 projesine göz atabilirsiniz. Bitirmeden önce eklemek isterim ki, dünya üzerinde 1.2 milyar insan hala 'kimliksiz' olarak yaşamlarını sürdürüyor.
AWS re:Invent etkinliğinden öne çıkanlar
Amazon'un hafta içinde düzenlediği AWS re:Invent etkinliği oldukça görkemli ve başarılı geçti. Şahsen Amazon'u ilk kez bu etkinlikte teknolojiyi bu denli uçtan-uca kucaklayan bir şirket olarak gözümde canlandırdım desem yeridir. Çok sayıda yeni ürün lanse eden Amazon'un benim takip edebildiğim kadarıyla sunduğu yenilikler şunlardı:
Amazon Personalize: Amazon.com'da kullanılan öneri ve kişiselleştirme altyapısı artık herkese açık...
Amazon Forecast: Amazon'un yine ML alanında ve bizzat kendisinin de kullandığı, tahminleme aracı (herhangi bir teknik bilgi gerekmeksizin kullanılabiliyor). Amazon Forecast ile finans, ürün satışı ve kaynak gereksinimlerine kadar çok sayıda konuda tahminleme yapabilmek mümkün.
SageMaker: ML için veri modellemesini kolaylaştıran araç
Managed Streaming for Kafka (MSK): Açık kaynak kodlu Kafka'nın (kuyruk yapılarının akan veri üzerinde çalışan hali diyebiliriz) güvenlik ve ölçeklenebilirlik gibi kaygılar olmadan AWS içinde kullanımını sağlıyor.
Lambda: AWS'nin Serverless kavramının ilk konuşulmaya başladığı dönemde lanse ettiği Lambda'ya da yeni çok sayıda özellik eklendi. Örneğin PyCharm gibi IDE ve Ruby gibi yeni dil desteklerine kavuşan platform, diğer AWS platformlarıyla da artık daha entegre çalışıyor.
Managed Blockchain: Ethereum ve Hyperledger Fabric için kullanımı kolay servisler geliştiren AWS, buna ek olarak her konuda yaptığı gibi bu iki platform için de ölçeklenebilir sunuyor.
Quantum Ledger Database (QLDB): Blockchain'in transparanlık, değiştirilemezlik ve kriptografi özelliklerini alarak QLDB'yi ortaya çıkaran AWS, anladığım kadarıyla burada ise Ethereum veya Hyperledger kullanmak istemeyen ama bu nimetlerden faydalanmak isteyen müşterilerini hedefliyor. Diğer yandan Managed Blockchain'de duran veriler de kolaylıkla QLDB ile entegre olabiliyor.
AWS Outputs: Google Cloud sonrasında Amazon da VMware ile iş birliğine giderek müşterilerine AWS'nin tüm nimetlerini 'on-prem' olarak sunmaya başladı.
Amazon Textract: Ve son olarak Amazon'un fiziksel dünya dokümanlarını dijitale geçirmek isteyenler için sunduğu OCR çözümü.
Mobbin: En popüler mobil tasarım trendleri
Mobil dünyada cep telefonu üreticisi, işletim sistemi versiyonu ve cihaz boyutu farklılaştıkça uygulama geliştiren ekiplerin de işi bir o kadar zorlaşıyor. Mobbin, yazılım değil ama tasarım noktasında bu ekiplerin işlerini bir nebze de olsa kolaylaştıracak bir platform olmuş. Geçmişte de benzer siteler vardı ancak Mobbin üyelik kabul eden, detaylı arama ve filtreleme seçenekleri sunan bir platform olarak bir adım öne çıkmış diyebilirim.
Mobbin ile 150'den fazla başarılı uygulamanın kullandığı binlerce pattern'i kolayca inceleyebilir/takip edebilirsiniz.
Oyunlaştırma ile takım içi performansı arttırmayı hedefleyen SaaS platform: Patron.ai
Product Hunt'ta rastladığım ve ülkemizde geliştirilen Patron.ai, kullanıcılarına sunduğu tek cümlelik faydayla oldukça dikkatimi çekti: "Gamification as a service for developer teams" Şu an için ücretsiz olan Patron.ai, açık beta sürümünde.
Patron.ai'da organizasyonunuzu yani şirketinizi oluşturduktan sonra şirket içindeki process'leri ve bu process'ler altına task'ları giriyorsunuz. Takım arkadaşlarınızı platforma davet ettiğinizde, eğer Patron.ai içindeki to-do list'i kullanırsanız karşınıza hem şirket hem de bireysel olarak bir leader board ve çeşitli tablolar çıkıyor. Bu noktada şirket profili ve takım oluşturmak için davet mekanizması işleyebilir, ama muhtemelen başka bir yerde duran task ve process'leri bir de Patron.ai'ya girmek oldukça zorlayıcı.
Henüz betada olan Patron.ai, ilerleyen günlerde bu entegrasyonları kurar kullanıcı yorumlarına paralel olarak ürününü geliştirir ve ürün-pazar uyumunu yakalarsa adından sıkça söz ettirebilir.
Getform'un 2.0 versiyonu yayında
Formlar, internet dünyasında hiç popülaritesini kaybetmeyen ve her zaman daha iyi bir çözüme ihtiyaç duyan bir alan. İlk olarak bundan üç yıl önce yayına giren Getform, formların back-end altyapısını üstlenen SaaS bir çözüm olarak konumlanıyor.
Hafta içinde 2.0 versiyonu yayına giren ve Product Hunt üzerinde de beğeniyle karşılanan Getform; kullanıcılarına platformdan alabilecekleri bir satır kodu, html kodunda action olarak eklemeleri halinde tüm back-end altyapısını ve entegrasyon seçeneklerini sunmayı vadediyor.
Zapier entegrasyonu ve e-mail ile bilgilendirme, sonuçların read-only olarak takip edilebileceği özel bir sayfa ve yine sonuçlar için detaylı bir analiz paylaşan Getform, bugüne kadar 1 milyon satır sonuç kaydetmiş.
Google Forms, Jotforms ve TypeForm gibi alternatiflerinden keskin bir şekilde ayrılan Getform, kuşkusuz kendi tasarladığınız formun (ve arayüzün) yalnızca back-end operasyonlarını üstlenmesiyle fark yaratıyor. Uygulamaya hala çok sayıda ek özellik eklenebilir, Getform denemek isteyenler için burada.
Türkiye Çeviklik Raporu yayınlandı
Agile Turkey tarafından bu yıl 5. kez yayınlanan Türkiye Çeviklik Raporu, 700'den fazla profesyonelin verdiği yanıtlarla ülkemizde yazılım geliştirme teknikleri ve proje yönetimine dair önemli bir kaynak olarak dikkat çekiyor. Agile yaklaşımın artık ülkemizde yüzde 90'ların üzerinde yaygınlaştığını söyleyen raporda beni en çok şaşırtan şeylerden birisi kullanılan agile araçlar oldu.
Yüzde 60 ile Jira en üst sıradayken Jira'yı yüzd 46 ile Excel (!) takip ediyor. Katılımcıların birden çok seçeneği işaretleyebildiği ankete göre Excel veya Google Docs gibi bir yazım aracı yarı yarıya tercih ediliyor. Tabii ki bu gibi konularda tek bir doğru yok ve herkes dilediği aracı kullanabilir, ama bu denli gelişmiş araçlar varken Excel ve Word tercih edilmesi bana biraz şaşırtıcı geldi.
Şirketlerimizin neredeyse yarısı agile pratiğinden gelen herhangi bir 'iletişim etkinliğini' (Lightening Talks veya Lunch&Learn gibi) düzenlemiyor. Diğer yandan 1 satır kodun production ortamına çıkışının bir kaç dakikada olabileceği şirketlerimizin oranı yüzde 6, bir kaç saat için yüzde 27 ve bir kaç gün içinse yüzde 36. Geri kalan seçeneklere hiç girmiyorum. :)
DigitalOcean'dan açık kaynak dünyasını ele alan rapor
DigitalOcean haftaiçinde yeni sayısını yayınladığı Current isimli raporunda açık kaynak dünyasına ışık tuttu. Yazılım geliştiriciler arasında açık kaynak kodun oldukça yaygın olduğunu ve ilerisi için de bu yaygınlığın artacağını söyleyen rapora göre açık kaynak dünyasında en çok kullanılan diller sırasıyla JavaScript, Python ve PHP.
Microsoft'un Google'a göre 2 kat daha açık kaynağa destek verdiği sonucu çıkan rapora göre şirketlerin açık kaynak kodlu bir projeyi kullanmaları için adaptasyon, dokümantasyon, aktif geliştirme ve içeride geliştirmeye oranla daha hızlı biz çözüm olması en çok bakılan maddeler olurken şirketlerin yüzde 12'si açık kaynak da olsa ücretli bir destek mekanizması var mı ve yüzde 10'u ise Stack Overflow'da yeterince çok soru-cevap var mı'ya bakıyormuş.
Kapanış...
Bol bol rapor ve yeni ürünlerle dolu bir e-bültenin sonuna geldik. Umuyorum ki buraya kadar keyifle okumuşsunuzdur.
1500 kişiyi geçen bu komünitenin daha da büyümesi için e-bülteni paylaşmayı unutmayın. Bana ulaşmak içinse okuyor olduğunuz bu e-postaya yanıt vermeniz yeterli. Bu arada, hafta içinde Kültür Üniversitesi'nde bir girişimcilik paneline katılacağım, öğrencilere ve yakında olanlara duyurulur.
18 Aralık Salı günü görüşmek üzere.