Dijital Ürünler #79
Herkese 79. e-bültenden merhaba! İki haftada bir ürün yönetimi ve yazılım başta olmak üzere dijital dünyada ilgimi çeken gelişmelere yaptığım yorumlarla yine karşınızdayım.
Bu sayıda BCTR’nin Dijtal Kimlik Raporu, açık kaynak kodlu Substrate, UserGuiding’in 2. versiyonu, Mozilla WebThings, Kuika Boost, Render ve çok daha fazlası hemen aşağıda sizi bekliyor.
1600 kişiyi aşan bu komünitenin daha da büyümesi için e-bülteni Twitter ve LinkedIn hesaplarınızda paylaşabilir, beğeneceğinizi düşündüğünüz arkadaşlarınıza forward edebilirsiniz.
Keyifli okumalar!
Gmail’in eski tasarım sorumlusu Gmail’i ‘düzelten’ bir eklenti yayınladı
Hiç parçası olduğunuz bir şirketin/ürünün sunduğu deneyimde, dış dünyaya karşı bir sorumluluk (hatta utanç) hissettiniz mi? :) Gmail eski Head of Design’ı Michael Leggett, Google’dan ayrıldıktan sonra sürekli rahatsız olduğu ‘kalabalığı’ temizleyen Simplify adında bir eklenti yayınlamış. Gmail logosundan Google’ın sahip olduğu diğer ürünlerin bağlantılarına kadar kaldırarak masaüstündeki Gmail’i sadeleştiren Michael, geliştirdiği üründen çok çalıştığı eski ürünle alakalı yaptığı bu geliştirmeyle dikkatimi çekti.
Eminim Michael Simplify’ı geliştirirken Google’da çalıştığı dönemde geçen diyalogları ve yazışmaları sıkça düşünmüştür. :)
Blockchain Türkiye'den Dijital Kimlik Raporu
Hatırlarsanız sizlere daha önce Accenture imzası taşıyan ID2020 isimli çalışmadan bahsetmiştim. Geride bıraktığımız haftada ise Blockchain Türkiye çatısı altında Dijital Kimlik Raporu yayınlandı (.pdf).
Finans sektörü başta olmak üzere çok sayıda sektör için çok sayıda operasyonda kritik önem taşıyan KYC (Know Your Customer) yani Müşterini Tanı sürecinin atası diyebileceğimiz Dijital Kimlik konusu inanıyorum ki yakın gelecekte ülkemiz ve dünyada önemli bir gündem olacak.
Basit olarak düşünecek olursak; yıllardır neredeyse hiçbir değişiklik olmayan kimliklerimize inat dünyamız büyük bir hızla değişiyor. Farkında olmasak da plaza girişlerinden sigorta poliçesi alımına kadar çok sayıda gündelik rutinimizde kendimizi tanıtmak, kimlik beyanı yapmak durumunda kalıyoruz. Ancak bu kendimizi tanıtma deneyimi de birçok açıdan sorunlar içeriyor. En basiti sadece TCKN söylemimizin yeterli olduğu bir yere medeni halimiz ve kan grubu bilgimizin de bulunduğu kimliklerimizi emanet ediyoruz.
Tüm bunları göz önüne alarak Türkiye özelinde yeni nesil bir dijital kimlik yaratmanın sınırlarını, zorluklarını ve zorunluluklarını ele alan raporda blockchain altyapısı üzerinde çalışma, olası kullanım senaryoları, hukuki öncelikler ve yurtdışındaki örnekler gibi tüm açılardan konuya yaklaşılıyor. Benim de çorbada tuzumun olduğu raporu incelemenizi tavsiye ederim.
Mozilla’dan WebThings
IoT konusunda bir süredir çeşitli adımlar atan Mozilla, hafta içinde de akıllı ev aletlerinin yönetim ve kontrolü için açık kaynak kodlu web platformu WebThings’i duyurdu. WebThings; akıllı ev cihazlarını Mozilla kullanıcıları için kolayca yönetebilecekleri bir platform olarak konumlanıyor.
Söz konusu cihazları üreten şirketler platformu kullanarak loglama ve alarm gibi özellikler de dahil olmak üzere kullanıcılarına tek bir platformdan yönetim imkanı sağlabilecekler. Bu noktada akıllara gelen soru şu ki üreticiler kendi platformları (uygulamaları) varken WebThing’i kullanabilecekler mi, veya Mozilla kullanıcı tabanı bu şirketleri WebThings kullanmaya itmeye yetecek mi?
Bu soruya cevap niteliğinde olan WebThings Gateway ise modemleri hedef alan bir ‘access point’ olarak tarif edilebilir. Mozilla attığı bu ‘erken’ adımlarla belki IoT dünyasının super app’i olamayacak ama standartlaşma noktasında da önemli bir güce sahip.
IoT alanında (B2B veya B2C) tüm ürün insanlarına WebThings’i incelemelerini tavsiye ediyorum.
User Onboarding aracı UserGuiding’in 2. versiyonu yayında
Ülkemizden çıkan ve kullanıcı karşılama (user onboarding) deneyimini iyileştirmeye odaklanan UserGuiding 2. versiyonu hafta içinde yayınlandı ve Product Hunt’ta da günü birinci sırada tamamladı. Herhangi bir kodlama yapmadan (GA entegrasyonu sayesinde segmente bir şekilde) kullanıcılarınıza ürününüzü nasıl kullanmaları gerektiğini anlatan ‘animasyonlar’ oluşturabildiğiniz UserGuiding, yeni versiyonunda arayüzünü tamamen yenilemiş, müşterileri yani ürün sahipleri için bir asistan tasarlamış ve bazı input alanları için validation özelliği getirmiş. Eğer bugüne kadar denk gelmediyseniz dönüşüm oranlarınızı arttırmak ve sunduğunuz deneyimi iyileştirmek adına UserGuiding’e göz atın derim.
Intercom’un da aynı hafta içinde ‘Product Tours’ adını verdiği yeni özelliğiyle oyuna dahil olduğu user onboarding konusunda zaten rakipler vardı. Ama UserGuiding ekibi hem globalde satabilecek güzel bir ürün ortaya koymaları hem de attıkları doğru pazarlama adımlarıyla ilk günden beri yakından takip ettiği bir girişim/ürün oldu. Ortalama aylık 200 dolarlık fiyat etiketiyle B2B bir ürün olan UserGuising’in ileride geleceği nokta güzel bir benchmark olacak.
Sketch to HTML&CSS: Kuika Boost
Eski Turkcell CEO’larından Süreyya Ciliv’in da yatırımcılarından olduğu Kuika’nın Kuika Boost adını verdiği ürününden bahsetmek istiyorum size.
Sahip olduğu teknolojilerle kurumların çok daha hızlı bir şekilde MVP/prototip geliştirmelerine yardımcı olan Kuika, temel olarak yazılım geliştirme sürecini kısaltma değer önerisini sahip, yani iş dünyasına günümüzde en çok ihtiyaç duyulan hızı vadediyor. Bu hafta içinde denk geldiğim Kuika Boost ise aynı vizyonu çok daha ulaşılabilir bir şekilde sunan bir B2D (umarım böyle bir kısatlam vardır: Business to Desiners/Developers) ürün.
Kuika Boost ile Sketch üzerindeki tasarım dosyalarını HTML5 kodu olarak çıktı alabilmek mümkün. Türkiye’de bulunan mühendislerce geliştirilen Kuika Boost, sahip olduğu teknolojiden bağımsız olarak bu alanda development marketing’i ve komünite oluşturmayı çok iyi yapmalı, zira kalabalık bir pazarda faaliyet gösteriyor.
Yüksek AWS faturalarından sıkıldınız mı? Render: Infrastructure Services for Developers
Son dönemde büyük trafik sahibi olan platformların bulut bilişime ödedikleri faturalar epeyce gündem oldu, tahmin ediyorum siz de duymuşsunuzdur. Örneğin Pinterest'in AWS'ye yılda 100 milyon dolar ödemesi bu yansımalardan biriydi. Faturalar finansal tabloda en büyük kalemlerden biri halini alsa da ne Pinterest ne de ona benzeyen firmaların kendi cloud infrastructure'ını kurması da makul ve kolay değil, neyse bu nokta ayrı bir yazı konusu.
Hafta içinde 2 milyon dolar yatırım alıp lansman yapan Render, cron jobs, Docker containers, veritabanları, APIs, statik sayfalar ve CDN gibi öğelerin oldukça kolay bir şekilde canlı ortama geçişini ve host edilmesini sağlıyor. En büyük değer önerisi ise sunucu ya da DevOps bilgisi gerektirmeden 'cloud hosting' meselesini müşterileri için çözmesi olan Render, GitHub ile entegre çalışıyor.
VMware eski CTO'su ve şimdi de Render'ın yatırımcısı olan Steve Herrod, Render ile ilgili olarak yazılım geliştiriciler için en iyi bulut çözümünün 'görünmezmiş gibi çalışan' olduğunu belirtiyor. :) Tam da bu noktada fark yaratmanın peşinde olan Render; IndieHackers, 99designs ve Quill gibi müşterilere sahip.
Bakalım AWS, Azure ve GCP gibi devlerin zaten kompleks bir iş olan yazılım geliştirmeye bir de cloud kompleksliği katmanlığını eklemesi Render gibi oyuncuların önünü açacak mı? Kişisel tahminim ise küçük ekipler için Render'ın kısa sürede akla gelen ilk tercihlerden biri olabileceği yönünde.
Açık kaynak kodlu blockchain geliştirme framework'ü: Substrate
Ülkemizde geliştirilen açık kaynak kodlu Substrate, blockchain üzerinde uygulama geliştirmek isteyenler için bir framework olarak tanımlanabilir. Son dönemin popüler yazılım dili Rust ile geliştirilen ve WebAssembly olarak derlenebilen Substrate şu an için erken bir çalışma olsa da hem konuya ilgi duyanların incelemesini hak ediyor hem de gelecek adına potansiyel taşıyor. Substrate hem bir blockchain tabanlı uygulama geliştirme platformu hem de Substrate zincirindeki uygulamalar için bir istemci olarak tarif edilebilir.
79. bültenin ikinci blockchain ile ilgili gelişmesi olan Substrate ile ilgili son notum ise; blockchain teknolojisinin Bitcoin'in fiyatından bağımsız olarak zaman alsa da teknoloji dünyasında olgunluğa erişeceğine, iş yapış şekillerimizi ve dijital dünyada yaşadığımız deneyimleri değiştireceğine olan inancım tam. Bir başka deyişle Gartner’ın meşhur hype cycle’ında artık başka bir aşamadayız.
Kısa kısa...
Codefiction'ın yeni podcast'ine konuk oldum
Codefiction ekibinin yeni podcast serisi Generic Mahmut Abi'ye Sor'un ilk bölümüne konuk oldum. Her bölümde dinleyicilerden yazılım ekosistemi ve etrafındaki disiplinlerle alakalı gelen soruların ele alınacağı programı ve eğer hala takip etmiyorsanız Codefiction'ı takip edin derim.
İlk bölümde kendini küçük ekiplerde geliştirmek ve B2B ürünlerde müşteri isteklerini yönetmek üzerine konuştuk.
Yazılım Ustalığında Çırak Olmak | Meetup — www.meetup.com
Bu akşam için bir programınız yoksa SCTurkey tarafından düzenlenen ve sevgili Erkan Erol'un 'Yazılım Ustalığında Çırak Olmak' konusunu anlatacağı bu meetup'ı kaçırmayın derim. FE'den BE'ye tüm yazılım geliştiricilerin konuyu ilgiyle dinleyebileceğini düşünüyorum.
World Product Day Meetup — www.meetup.com
E-bültenin 2. etkinlik haberi ise ürün yöneticilerini ilgilendiriyor. 15 Mayıs Çarşamba günü tüm dünya ile aynı anda düzenlenecek olan etkinlikte Product Owner pozisyonu ve tasarım odaklı düşünme gibi konular ele alınacak
Online reklam dünyasında 'One Second' üzerine
Tarayıcılarda reklam engelleyiciler, gün geçtikçe artan fraud yani dolandırıcılıklar, insanların kaybolan dikkati... Online reklamcılık dünyasında tüm bunlar zaten biliniyordu.
MMA'in hazırladığı bu raporda ise tüm bunları güzel bir düzlemde okuyabilir, daha da önemlisi nelere dikkat etmeniz gerektiğini ve '1 Saniye Stratejisi' adı verilen bu yeni bakış açısını inceleyebilirsiniz.
Vee kapanış...
Umarım keyifle okumuşsunuzdur. Eğer öyleyse e-bülteni Twitter ve LinkedIn hesaplarınızda paylaşabilirsiniz. Herhangi bir konuda bana ulaşmak içinse bu e-postaya yanıt verebilirsiniz.
14 Mayıs Salı sabahı görüşünceye kadar kendinize iyi bakın.