Dijital Ürünler #84
E-bültenin 84. sayısından herkese merhaba. Bu sayıda Slack’in bizzat kurucusunun kaleme aldığı muhteşem yazı ve yazı üzerine notlarımla ilgimi çeken bir kaç küçük haber/etkinlik sizi bekliyor.
2 bin kişiye yaklaşan bu komünitenin daha da büyümesi için e-bülteni paylaşmayı unutmayın.
Keyifli okumalar.
Build Something People Want
Sohbetlerde, eğitimlerde, başarı hikayelerinde ve yeni nesil ürün örneklerinde adı sıklıkla geçen Slack, geçtiğimiz haftalarda başarılı bir IPO yaptı. Benim Webrazzi’de çalıştığım dönemde ilk olarak Nisan 2014’te tanıtım haberini yazdığım Slack, ismini ‘Searchable Log of All Conversation and Knowledge’ kalıbının kısaltmasından alıyor.
Bugün sizlere Medium’da yayınlanan, içerisinde çok sayıda ders barındıran şu yazıdan bahsetmek istiyorum. Slack’in ‘preview release’ versiyonu öncesi kurucusunun ekibe mesajını içeren yazıyı öncelikle muhakkak okuyun derim.
Bir iletişim uygulaması olmaktan çok, insanların iş yapış şeklini değiştiren Slack’le ilgili yazılmış bu harika yazıdan şahsen benim notlarım şunlar oldu;
Her girişimin bir ‘hayali’ bir de ‘mottosu’ olmalı. Hayal, ulaşıp ulaşamadığınızı hiç bir zaman bilemeyeceğiniz, ‘insanların çok daha verimli ve keyifli çalışması’ gibi bir cümle; motto ise kısa, okuyan herkesin ürününüzü kolayca anlayabileceği bir şekilde olmalı. Slack’in halihazırda sitesinde yazan ‘Whatever work you do, you can do it in Slack’ gibi.
Bu noktada hayal cümlesi, tüm ekibi motive eden, onları her gün işe getiren cümle oluyor. Aynı şekilde pazarlamanın attığı her adım, destek ekibinin sorunlara yaklaşımı, yazılımın yaptığı commit’ler ve gönderilen e-mail’ler (vb.) bu hayali destekliyor olmalı. Diğer yandan çok konuşulan ‘product market fit’ kavramı da basitçe bu hayalin piyasada bir karşılığı olması ve ürününüzün de bu hayali yaşamak isteyen kişilerce benimsemesi anlamına geliyor. Ve ‘product market fit’ aşaması geçilmeden önce (test ve iterasyon) yapılanlarla sonra (ölçeklendir ve optimize et) yapılanlar birbirinden oldukça farklı. Ayrıca ‘product market fit’ aşamasından önce insanlara neyi sunduğunuzun farkına varmaları için yukarıdaki hayalin iletişimini de çok güzel bir şekilde yapmak gerekiyor. (Tabii ki tüm bunlar aynı Slack gibi insanları farklı bir davranış biçimine ittiğiniz durumlarla uyumlu.)
‘İnovasyonla ilgili en net ölçüm, insan alışkanlıklarını ne kadar değiştirebildiğinizdir. Bu alışkanlık değişimi insanların aksiyon alırken neleri farklı yaptığı değil, tüm sistemin nasıl/ne kadar değiştiğidir.’
Stewart Butterfield’ın bu cümlesinden hareketle Slack, bir grup chat yazılımı değil, aslında insanlara vadettiği bu paradigma değişimini satıyor. Yani grup chat yazılımı arayan kitleyen çok daha büyük bir hedef kitlesi var. Tam da bu noktada eklemek gerekiyor ki, Slack gibi kendi pazarını oluşturan ürünlerin, ‘product market fit’ aşamasını yakalaması daha kolay oluyor.
Stewart’ın yazılım geliştirmeye, bir ya da iki haftayla koşulan sprints’lerden çok daha büyük bir anlam yüklediği de bir başka öne çıkan nokta. Ekibine sürekli empati yapmayı ve olabilecek en iyi ürünü geliştirmeyi öğütleyen Stewart, aynı zamanda tüm eforun yukarıda bahsi geçen hayalle uyumlu olmasını ve büyük resme hizmet etmesi gerektiğini belirtiyor.
Yazılımla ilgili bir diğer öne çıkan madde ise ürünün aynı bir restoran ya da otel gibi tüm detaylarıyla üzerine çok çok fazla düşünülmüş olması gerektiği. Ve tabii bu düşünceye ünvan ve yetkilerden bağımsız olarak tüm ekibin sahip olması da bir diğer öne çıkan konu. Kuşkusuz tüm bunları yapabilmek için gerekense sürekli gözlem ve analizle sürekli gelişen bir ürün olmak.
Kısalar...
Hey advertisers, track THIS | The Firefox Frontier — blog.mozilla.org
Daha önce sizlere detaylıca bahsettiğim Safari’nin ITP güncellemesi, yine bahsettiğim gibi Chrome ve Firefox’ta da kendini gösteriyor. Firefox, hafta içinde ‘Enhanced Tracking Protection’ güncellemesine dair bir açıklama yaptı ve trackthis.link adında mini bir proje yayınladı.
Cookie’lerin sizi çok iyi analiz ettiğini düşünüyor ve reklam hedeflemelerinden artık sıkılıyorsanız, trackthis.link ile tarayıcınızda aynı anda 100 farklı sekme açarak (kabul biraz yorucu oluyor) hedefleme yapan yazılımları yanıltıabilirsiniz. :)
Mozilla ile ilgili diğer bir haberse; reklamsız bir internet deneyimi üzerine abonelik modeliyle sunacakları yeni modelin çok yakında ‘public’ olacağı bilgisi.
Reklamcılığın günümüzde özellikle de elit yayıncılar için büyük bir problem olduğu net bir gerçek. Ancak bu alanda Apple News ve Basic Attention Token’ın Brave’i varken; Mozilla’nın kitlelere yayılmada çok başarılı olacağını düşünmüyorum.
San Francisco’dan Bodrum’a taşınan girişimcilerin kısa hikayesi
San Francisco’da yaşayan iki girişimcinin Bodrum’a yerleşmesini kısa da olsa anlatan bu yazıyı okuyun derim. Her ne kadar girişimciler uzaktan çalışma ve gelişen teknolojiyle SF’de olup olmamanın çok önemli bir değişken olmadığını düşünse de şahsen benim düşüncem sürekli büyüyen global bir girişim için en az bir kurucu ortağın SF’de bulunmasının neredeyse gerekli olduğu yönünde.
SCTurkey’nin yeni meetup’ında konu: Advanced Debugging (17 Temmuz)
Koçfinans olarak bu yıl keyifle ev sahipliğini yaptığımız Software Craftmanship Turkey meetup’larının bir yenisi daha 17 Temmuz Çarşamba günü düzenleniyor ve konu da ‘Advanced Debugging’.
Etkinliğe katılacaklarla görüşmek üzere.
Kapanış...
Umuyorum ki keyifle okumuşsunuzdur, eğer öyleyse e-bültenin bu sayısını da paylaşmayı unutmayın.
Askerlik ve bayramla beraber Ağustos ayının sonuna kadar zorunlu bir ara veriyorum. 27 Ağustos Salı günü tekrardan görüşmek üzere.
Sevgiler.