Dijital Ürünler #85
İki aya yakın bir aradan sonra, 85. e-bültenden herkese merhaba! 18 günlük askerlik maceramı ve bayramı geride bıraktık, yeri gelmişken e-bültenin abonesi olan tertiplerime de selamlar. :)
Her sayıda olduğu gibi dijital ürünler dünyasında dikkatimi çeken haber, gelişme ve yeni ürünlerle karşınızdayım. 85. sayıda YC S19 demo day’e, remote çalışan takımlar için hızla büyüyen Tandem’e, yazılım mülakatları pazarına, Founded isimli Türkiye’de geliştirilen uygulamaya ve unicorn’ların tercih ettiği programlama dilleri gibi konulara değindim.
E-bülteni arkadaşlarınıza forward etmeyi ve LinkedIn/Twitter’da paylaşmayı unutmayın. Keyifli okumalar!
Y Combinator S19 Demo Day
Erken aşama internet girişimleri için dünyadaki en etkileyici sahne olan YC, bu senenin ikinci demo day’ini hafta içinde gerçekleştirdi. (Tüm listeyi merak edenler için Webrazzi haberleri: 1. gün - 2. gün)
Enterprise SaaS'larıyla ünlü olan YC'de bu batch özelinde çok fazla ABD dışı coğrafyayı ('x for India' gibi, Güney Amerika ülkeleri de oldukça revaçta) hedefleyen projeye denk geldim, ABD gibi gelişmiş pazarlarda ise olabildiğince niş pazarlarda ürünler mevcut. Bunun dışında gig economy (globalleşmeyi destekleyen ek servislerle beraber) etrafında dolaşan proje sayısı da dikkat çekici. Son olarak özellikle San Francisco'da gün geçtikçe daha büyük bir sorun haline gelen housing/PropTech dikeyi de göze çarpıyor. Ve gelelim benim altını çizmek istediğim girişimlere;
Dashblock: Product Hunt üzerinden de ilgi uyandırmayı başaran girişim, herhangi bir websitesinde (uygulamalar sonraki versiyonlarda desteklenecek) belirlediğiniz alanları, kullandığı algoritmayla otomatize bir şekilde crawl ediyor ve bu veriyi API’laştırıp size sunuyor. Platform bağımsız olarak çalışan Dashblock ile proxy gibi ‘önlemler’ almanıza da gerek kalmıyor.
Embrace: Yıllık bir milyon dolar gelire ulaşan girişim, mobil platformlar üzerindeki bug reporting araçlarına bir alternatif olarak söz konusu araçları kullanıcılarınız raporlamadan keşfetmenizi sağlıyor. Hatayı yeniden gözlemleme, oturumu izleme ve akıllı raporlama özelliklerine de sahip olan Embrace, çok hızlı bir şekilde entegre edilebiliyor.
Mighty: Henüz yayında olmasa da dikkatimi çeken Mighty, bilgisayar başındaki vaktimizin önemli bir bölümünü harcadığımız Google Chrome’un yavaşlık problemine eğiliyor. Bulutta sizin için açtığı bir sanal tarayıcı üzerinde tüm veri alışverişi, işlemci ve hafıza ihtiyacını karşılayan girişim tarayıcı deneyimini 10 kata kadar hızlandırma vadine sahip.
Multis: Coinbase’in de adım attığı kurumsal kripto piyasasında yer alan girişim, kripto asset sahibi şirketlerin bu asset’lerini aynı kurumsal bankacılık gibi yönetebilmelerini sağlıyor. Platformda halihazırda üç milyon doların üzerinde kripto asset bulunuyor.
Stoic: Bir türlü düzenli kullanmaya alışamadığım Journal’a benzer olarak; gününüzün nasıl geçtiği, sizi nelerin mutlu ettiği gibi bilgileri sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez sorarak öğrenen uygulama, sizi daha ‘mutlu etmenin’ değil ama mutlu olup olmayışınızın sebeplerini ortaya çıkarmanın iddiasında. Ücretli versiyonunda kişiye özel tavsiyelere de başlayacak olan uygulama büyüyen wellness pazarında adından söz ettirebilir.
Compound: ABD’de startup çalışanlarının kendi içinde birer ‘mini yatırımcıya’ dönmesini sağlayan equity’leri (hisse) odak noktasına koyan girişim, şu an için kapalı beta versiyonda olsa da çalışanların alacakları equity’yi değerleme, negotiate etme ve vergilendirme gibi konularda yanında yer alan bir danışman görevi görüyor.
Kripto portfolyo girişiminden remote ekip yönetimine: Tandem
Yukarıdaki listede yer vermesem de YC S19 mezunu olan ve geçen hafta A16Z’den yatırım alan Tandem için remote çalışan takımlar için bir sanal ofis uygulaması tanımı yapılabilir. Kripto cüzdan projesi geliştirmek üzere yola çıkan ekip, kısa sürede rakiplerinden ayrışamadığını fark edip bir başka projeye geçiş yapmış ve bir yıl olmadan A16Z’den yatırım almayı başarmış. Tandem’in aralarında Airbnb ve WeWork’ün de yer aldığı 500’e yakın müşterisi bulunuyor. (Hayır düşündüğünüz gibi kurucu ortakların çok da olağan dışı bir CV’leri yok 😊)
Takım arkadaşlarınızı ve kullandıkları iş uygulamalarını (Google Drive, Asana, Sketch, Trello ve GitHub gibi) beraber listeleyen Tandem, dilediğiniz an arkadaşlarınızla aynı doküman/araç üzerinde çalışabilmenize olanak tanıyor. Tandem bunu yaparken ekran paylaşımı yerine video penceresi ve eş zamanlı mouse cursor’ı kullanıyor. Bunun dışında zaman dilimleri ve daily standups toplantıları gibi özelliklere de sahip olan Tandem’i remote çalışan ekipler bir denesinler derim.
İnternet devlerinin yazılım mülakatları için pratik yapma platformu
Google, Twitter, Spotify, Airbnb, Amazon ve Facebook gibi internet devlerinin yazılım mülakatları çoktandır bir sektör haline geldi. Öyle ki dünyanın dört bir yanından yetenekli geliştiricilerin çalışmayı arzu ettiği bu şirketlerin mülakatları için yazılmış çok sayıda kitap, çekilmiş yüzlerce video var.
Adeta bir sınav gibi hazırlanılması ve çoğu zaman birden çok kez denenmesi gereken (zira sadece yetenek değil kendinizi ifade etmeniz ve ‘gidiş yolu’ da son derece kritik) bu mülakatlar için benim de yeni rastladığım Interviewing.io, oldukça yararlı bir platform gibi duruyor. Söz konusu dev şirketlerin tecrübeli çalışanlarıyla mülakatlara hazırlanan adayları bir araya getiren platformda kendinizi deneyebileceğiniz mülakatlar yapıp pratik eksikliği sorununuzun önüne geçmiş oluyorsunuz.
Bu noktada değinmek istediğim bir diğer konu da ABD’de yazılım geliştiriciler arasında yükselen YouTube/podcast/blog gibi içerik üreticiliği ve (ücretli) coaching denemeleri. Interviewing.io gibi platformlar dışında TechLead gibi içerik üreticilerine de bir göz atın derim.
Kısalar...
Girişimciler için Tinder: Founded
Türkiye'de geliştirilen Founded, kurucu ortak arayan girişimcilere Tinder benzeri arayüzüyle bu büyük problemde yardımcı olmaya çalışıyor. Üyeleri hipster, hacker ve hustler olarak kategorilendirilen uygulama bakalım çeyrek asırlık bu probleme çözüm olabilecek mi? :) Founded Android uygulaması - iOS uygulaması
Growth.Design: Better Products, Better Growth — growth.design
Bu gibi mikro siteler arasında en çok zaman geçirdiğimin Growth.Design olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.
Çok güzel bir formatta çoğu bilindik ürünlerin büyümeyi ne gibi trick’lerle tetiklediklerine yer veren platformu şiddetle tavsiye ediyorum.
Unicorn'ların tercih ettikleri programlama dillerine yakından bakış — www.codingdojo.com
25 unicorn (değerlemesi 1 milyar doları aşmış) startup üzerinde yapılan bu araştırmada söz konusu şirketlerin kullandıkları programlama dillerine, çatılarına, çeşitliliğe ve veritabanı çözümlerine ulaşabilmeniz mümkün. Kendisini doğru yetiştiren bir yazılım geliştirici için programlama dili kolayca ‘bir başkasına geçiş yapılabilir’ olsa da bu trendleri incelemek de önemli diye düşünüyorum. Sektörün nereye gittiği kadar Stack Overflow anketleri ile unicorn’ların tercihleri arasındaki ilişki merak uyandırıcı.
Tahmin edebileceğiniz gibi Go ve Kotlin’in gelecek için büyüme potansiyeli taşıdıklarını açıkça belli eden rapor, veritabanı tarafında MySQL’in Redis’le beraber zirvede olduğunu söylüyor.
Kapanış...
Umarım buraya kadar keyifle okumuşsunuzdur. Eğer öyleyse 2000 kişiye yaklaşan bu komünitenin daha da büyümesi adına e-bülteni arkadaşlarınızla paylaşmayı da unutmayın. Bana ulaşmak içinse bu e-postaya yanıt vermeniz yeterli.
Bu sayıda vakit ve yer kalmasa da 85. sayıda WeWork ve DataDog IPO’larına, 10x engineer kavramına ve managed marketplace iş modeliyle beraber yazılımın geleneksel sektörleri de nasıl etkisi altına aldığı gibi konulara değinmeyi planlıyorum. Önerilerinizi beklerim.
10 Eylül Salı günü görüşmek üzere!