Dijital Ürünler #87
Dijital Ürünler’in 87. sayısından herkese merhaba! Dijital dünya, ürün yönetimi ve yazılım etrafındaki konuları iki haftada bir ele aldığım e-bültenle tekrardan karşınızdayım. 2 bin kişiye yaklaşan bu komünitenin daha da büyümesi için arkadaşlarınızla paylaşmayı unutmayınız! :)
Bu sayıda VC dünyasında decision-analysis framework’üne, New Relic'in platform olma hamlesine, ReferralMagic’e, Pocket SaaS’a, Better Than Us dizisi gibi konulara değindim.
Keyifli okumalar.
VC dünyasında uygulanabilecek Karar Analizi
Yalnızca 2017 yılında dünyada 165 milyar dolar büyüklüğünde olan VC yani risk sermayesi yatırımları; veriden çok ‘his’, finansal analiz ve network ile yürüyor desem hiç yanlış olmaz.
Aşağıda detaylarını bulabileceğiniz, Kauffman Fellows’un blogunda yayınlanan bu yazıda, geriye dönük veriden beslenen bir öğrenme olmasa da verinin oldukça güzel bir kullanımı mevcut.
Yıllardır varolan ‘decision-analysis framework’ kavramını VC yatırımlarına yansıtan bu yapıda olumlu ya da olumsuz önyargıların önüne geçebilmek mümkün gibi duruyor. Temelde aşama aşama şirketin ‘happy path’ yolculuğunu ele alan bu method çok güzel bir veri görselleştirmesi sağlıyor diyebilirim. İlk aşamada pazar, ürün, takım ve finansal riskleri ele alarak başlayan süreç, sonrasında şirketin olası büyüme geçirdiğinde pazara nasıl penetre edeceği, kullanıcı alışkanlıkları, ekibin tecrübesi ve teknolojinin olgunluğu gibi maddeleri ele alarak devam ediyor...
Öğrenme ve hata yapma maliyetlerinin çok büyük olduğu bir alan olduğundan dolayı yatırım dünyası için bu gibi çalışmaların artması muhtemel gözüküyor. Algoritmanun ‘X şirketine yatırım yaptığında IRR (VC şirketinin karı diyelim) yüzde x ihtimalle x olacak’ demesi son derece zor, ama bu gibi çabaların daha da büyüyerek artmasını tahmin edebiliriz. Örneğin muhtemelen şu an için excel’de bulunan çeşitli hesaplama ve verilerin (yatırım yapılan sektörler, coğrafyalar, dış kaynaktan gelen çeşitli ‘trend’ analizlerinin karşılıkları..) konuya özel bir platformda yer alması ve karar odaklı çıktıların verilmesi aklıma gelen ilk örnek. Framework’ün halihazırda Ulu Ventures’da ulgulandığını da son olarak eklemeliyim.
New Relic de kendi uygulama ekosistemini yaratma istiyor
Günümüz SaaS dünyasında yeterince büyüyen çoğu oyuncu kendi uygulama/API marketini yayına alıyor, bunun son örneği de New Relic oldu. (New Relic One)
Infrastructure (ve sonrasında müşteri) deneyimi/analizi şirketi olan New Relic, böylece artık bağımsız geliştiricilere platformu üzerinde uygulama geliştirme şansı sunuyor. Müşterilerinin çok çeşitli log ve event gibi verilerine sahip olan New Relic, bir yönüyle AWS ile (çok büyük bir uygulama havuzu) yarışıyor olsa da bu hamlesi kuşkusuz kendisi ve müşterileri için katma değer yaratacaktır.
Explorium: Machine Learning için 'veri arama motoru'
Makina öğrenmesi (ML) konusuna piyasadaki çözümlerin yanında biraz daha farklı bir açıdan bakan Explorium; yüklediğiniz verileri analiz ediyor ve sahip olduğu verilerle çeşitli simülasyonlar yaparak uygun olan veri setini (ve feature'ları) size söylüyor, ve hatta o veri setiyle sizi entegre ediyor. Bir başka deyişle ücretli veya ücretsiz veri seti sağlayıcılarıyla bu veriye ihtiyaç duyanları bir araya getiren bir 'managed marketplace' olan platform İsrail merkezli ve bugüne kadar 20 milyon dolara yakın yatırım almış durumda.
ReferralMagic: Referral pazarlaması aracı
Türkiye’de geliştirilen ReferralMagic; SaaS ürünlerin, mobil projelerin ve Spopify‘la e-ticaret yapan sitelerin oldukça kolay şekilde referral marketing yapabilmesine, çok sayıda kurguyu hızlıca hayata geçirmesine yarıyor. Ekibinin kendi ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiği ReferralMagic, büyüme konusunda sıklıkla tercih edilen referral marketing’i kolay, hızlı ve etkili bir yolla kullanıcılarına sunmaya odaklanıyor.
Better Than Us: Robotların çağında insan kalmak {Netflix}
Klasik bir bilim-kurgudan (ki normalde izlemekten hoşlandığım bir tür değildir) oldukça farklı olan Rus yapımı Better Than Us, üstün yetenekli bir robotu başrolüne alarak toplumda robotların etkisini ele alıyor. İçindeki sahnelerde de abartı teknoloji kullanımı yerine oldukça makul detaylara yer veren ve insana ‘bu gelecek gerçekten de çok uzak değil ve son derece makul’ detirden dizinin üç kelimelik özeti ise ‘robotların çağında insan kalmak’ olurdu herhalde.
Bu e-bültenin okuyucusu olduğunuza göre tahmin ediyorum ki bir Netflix kullanıcısısınız, Better Than Us’a bir şans verin derim.
(SaaS odağında) Kısalar...
Frameworks Governing SaaS Models — medium.com
Katılma fırsatı bulamasam da SaasBiz etkinliğinde Dilek Dayınlarlı’nın yaptığı sunumun detaylı bir hali olan bu makalede SaaS iş modelini detaylarıyla görebilir, konuyla ilgili çokça fikir sahibi olabilirsiniz.
Pocket SaaS: 100’lerce SaaS şirketin metrikleri cepte
Buffer’la yükselen ve Indie Hackers başta olmak üzere irili-ufaklı internet şirketlerinin anlık ciro (MRR), ürünü terkeden kullanıcı (churn) ve kullanıcı edinim maliyetleri (CAC) gibi metriklerini paylaşması artık ‘sıradan’ bir olay.
Pocket SaaS isimli bu uygulama ise (eklemeden geçmemeyim; no-code bir platform aracılığıyla hazırlanmış olması da ayrıca ilgi çekici) çok sayıda SaaS şirketinin tüm bu metriklerini düzenli olarak güncelleyerek cebinize koyuyor. Favoriye aldığınız platformları takip etmesi de ayrıca kolay. SaaS meraklıları ve girişimcilerin dikkatine.
Büyümenin yol arkadaşı UX | Growth Meetup İstanbul — www.meetup.com
Biraz ‘short notice’ oldu farkındayım ama eğer bu akşam için bir planınız yoksa ve growth ya da UX konu başlıkları ilgi alanınıza giriyorsa muhakkak Karaköy’de güzel bir terasta düzenlenen bu etkinliği kaçırmayın derim.
Growth Meetup İstanbul'un bu meetup’ın da konuk sevgili Aras Bilgen ve konu da growth ile/için UX.
Apple’ın 10 Eylül’deki etkinliği?
Açıkçası beni heyecanlandıran ve e-bültende paylaşmak istediğim neredeyse hiçbir şey olmadı. Bu demek değil ki Apple’ın anlattıkları kötüydü, aksine beklenendi.
Bir iPad Pro kullanıcısı (bu satırları da yazdığım) olarak Apple’ın beni son zamanlarda en çok heyecanlandıran açıklaması iPadOS oldu diyebilirim. 😊
Kapanış...
Ve bir e-bültenin daha sonuna geldiniz, umuyorum ki keyifle okumuşsunuzdur, eğer öyleyse lütfen arkadaşlarınızla paylaşmayı da unutmayın.
İki hafta sonra yani takvimler 8 Ekim Salı gününü gösteriyorken görüşmek üzere.