Dijital Ürünler #90
E-bültenin 90. sayısından herkese merhaba.
İki haftalık periyodlarla sizlere ilettiğim Dijital Ürünler'de yine ilgimi çeken ürün, gelişme ve içeriklerle karşınızdayım.
Bu satırları Dijital Ürünler abonesi değilken okuyorsanız abone olmayı, aboneyseniz de e-bülteni arkadaşlarınıza forward etmeyi unutmayın. 2000 kişiye yaklaşan bu komünitenin büyümesi için sosyal medya hesaplarınızda da paylaşabilirsiniz. Bana ulaşmak içinse bu e-postaya yanıt verebilirsiniz.
Keyifli okumalar.
Bu sayıyı sonuna kadar okumadan kapatayım demeyin, zira aşağılarda oldukça güzel içerik ve ürünler var :)
SaaS metriklerini yerle bir eden girişim: Zapier
Kuruluşundan itibaren yakından takip ettiğim SaaS girişimi Zapier, SaaS metriklerini yerle bir ediyor desem yeridir. :) 100 binden fazla para ödeyen müşteriye (paid customer) sahip olan Zapier, müşteri başına karını (LTV: lifetime value) 18 ayda 400’den 883 dolara çıkarmayı da başarmış. Bilmeyenler için Zapier; online API’ları bir araya getirerek, ‘şu platformda bu olursa, x aksiyonunu yap’ deme platformu.
Zapier'in sadece bir milyon dolarlık yatırımla tüm bunları yapması ve diğer metriklerdeki başarısını da düşündüğümüzde diğer SaaS girişimlerinden nasıl ayrı bir noktada durduğunu yazıda detaylıca okuyabilirsiniz. Zapier’i bu noktaya getiren nedir derseniz ilk aklıma gelenler freemium iş modelini başarıyla uygulaması ve çok sayıdaki (şu an 1500’ün üzerinde) entegrasyonla (platformda zap adı verilen bağlantıların binlerce farklı versiyonu kullanılabiliyor) doğan arama hacmini çok doğru yönetmesi (SEO) aklıma ilk gelenler oldu.
Bu arada Latka'nın YouTube kanalındaki röportajları da konuyla ilgili olanlara tavsiye ederim.
Havalimanındaki güvenlik bariyerlerini blockchain ile aşmak için: Zamna
Blockchain için güzel bir use case olan Zamna, hafta içinde beş milyon dolarlık yatırım turunu duyurdu. Daha önce e-bültende detaylıca bahsettiğim Dijital ID‘nin sadece bir dikeyde yer alan başarılı bir örneği gibi duran Zamna, havayolu şirketleri ve devletlerin bizler hakkında ayrı ayrı sahip oldukları kritik verileri blockchain altyapısında yöneterek uçuş zamanı geçmenin zaman aldığı güvenlik süreçlerini hızlandırmayı, ayrıca buradaki veri akışının kullanıcı odaklı olarak iyileştirmeyi hedefliyor.
Kullanıcıların, yani yolcuların, biyometrik verisini blockchain ağında doğrulamaya ihtiyacı olan aktörle gerektiği kadar ve anonim bir şekilde (onaylanmış bir token ile) paylaşan Zamna; kalkış ve iniş yapacağını ülkeler ile havalimanını, siz havalimanına girdiğinizde haberdar edebiliyor. Böylelikle yolcuların zahmetli ve zaman alan güvenlik sürecini daha kolay aşmasını sağlıyor.
Londra merkezli Zamna’nın stratejik iş ortaklarına ve yatırımcılara sahip olduğunu da belirteyim. Birden çok büyük ‘kurumu’ ağa dahil etmek ve onlarla entegre olmak gibi yüksek bir giriş bariyeri olsa da Zamna ve-ya benzeri çözümlerin gelecekte hayatımıza gireceğinden şüphem yok.
Foundry: Firebase ve GCP için hazır back-end servisler (Bootstrap for back-end)
No-code ve low-code her geçen gün değerini arttırırken, Foundry benzeri, geliştiricilere yardımcı platformlar da önem kazanıyor.
Şu an için yalnızca GCP (Google Cloud Platform) ve Firebase ile çalışıyor olsa da; bu environment'ı tercih eden projelerin back-end'lerini dakikalar içinde hazır şablonlardan (pipeline'lardan) oluşturabilmesine yarayan Foundry, sizi bilmiyorum ama bana ön-yüzdeki Bootstrap'i hatırlattı. Böyle dememim başlıca sebebi ise Foundry'nin kaynak koda erişme ve güncelleme imkanı sunması, aynı zamanda oldukça esnek olması. Foundry ayrıca bu e-bültende sıklıkla yer verdiğim Algolia gibi araçlarla entegrasyonu da hazır olarak sunabiliyor.
AWS ve Azure üzerinde de çalışması planlanan Foundry ve benzeri modelleri ilerleyen dönemde görmeye devam edeceğiz.
Turkceyaz.com: Türkçe için Grammarly
Geçtiğimiz haftalarda unicorn (bir milyar dolar değerlemeyi geçen girişim) olan Grammarly’yi muhakkak duymuşsunuzdur.
İngilizce için dil bilgisi kontrolü yapan ve iyileştirmeler öneren bu aracın Türkçe için olan basit versiyonu şeklinde tarif edebileceğim turkceyaz.com, hafta içinde yayına başladı. Tabii henüz Grammarly gibi eklentilere sahip olmayan araçta eklerin ve kelimelerin doğru yazımını kontrol edebilirsiniz. Turkceyaz.com AI desteği sebebiyle kullanımı arttıkça daha da verimli hale gelecektir. Grammarly gibi dev bir şirket haline gelmesi Türkçe’nin kullanımından ötürü pek mümkün gözükmese de dilimizin kullanımına olumlu katkı yapma potansiyeli ise yüksek. Yani tam olarak Türkçe yazarken kontrol amaçlı Google yerine Turkceyaz.com'a girmekten bahsediyorum ki Google'ın bu amaçla kullanımı tüm diller için oldukça yüksek olsa gerek..
Haftanın e-kitapları: Pazarlama Trendleri ve Yönetim Bilimi
İçerik Bulutu’nun her yeni yıl öncesi artık bir gelenek haline gelen çalışması Pazarlama Trendleri, e-kitap olarak yayınlandı.
Benim de dahil olduğum 40 uzmanın görüşleriyle hazırlanan e-kitap için okuması oldukça kolay ve zihin açıcı diyebilirim. Hemen söyleyeyim, öne çıkardığım başlıklar açık bankacılık (AB’de regülasyon devreye girdi bile, yazımı gönderdikten sonra Türkiye’de de açık bankacılığı düzenleyen ilk tebliğin meclise sunulması ise yakın gelecek adına güzel bir gelişme oldu), gig economy, managed marketplace iş modeli ve stable coin’ler oldu.
İçeriklerini en çok beğendiğim yatırım şirketlerinden olan First Round Capital, son olarak Management Essentials adında bir e-kitap yayınladı. Okuması Pazarlama Trendleri’ne nazaran biraz daha uzun sürse de yetenek yönetimi, şirket kültürü, büyüme, takım yönetimi gibi konuları oldukça detaylı ve farklı isimleri konuk edip anlatan e-kitabı fazlasıyla tavsiye edeirm.
Haftanın etkinlikleri: İnovasyon Deneyimi ve Açık Kaynak Yazılıma Katkı Yapmak
Biri bu akşam, diğeri de yarın akşam olmak üzere iki güzel etkinlik duyurum var sizlere. İlki Salı akşımı Fincube’da Pisano tarafından düzenlenen İnovasyon Deneyimi buluşması. Ben de düzenlenecek panelde moderasyonu üstleneceğim.
‘Sosyal ve Teknik Yönleri ile: Açık Kaynağa Nasıl Katkı Yapabiliriz?’ başlıklı SCTurkey meetup’ı ise 6 Kasım Çarşamba akşamı Koçfinans ofisinde düzenleniyor. Belki farkında olmasak da yaşantımızda çok büyük etkisi, daha doğrusu katkısı olan açık kaynak kodlu yazılıma geliştiriciler nasıl katkı sağlayabilir konusunun masaya yatırılacağı etkinlikte açık kaynak dünyasında tecrübeli iki isim konuk.
Kısalar...
How Superhuman Built an Engine to Find Product/Market Fit — firstround.com
Product-market fit tüm dijital ürünler için oldukça önemli bir eşik. Bu denli önemli olmasına karşın net bir matematiksel formülü olmayan product-market fit, öyle ki ne zaman ulaştığınızın dahi net olmadığı bir süreç. Diğer yandan öncesi ve sonrası söz konusu ürünün birbirinden oldukça farklı iki evresi olarak tariflenebilir. Hatta product-market fit’i bulmadan önce fazla büyümek de çoğu zaman iyi olmuyor. :)
E-bültende daha önce bahsettiğim Superhuman’ın gerçek hikayesi üzerinden product-market fit’i oldukça detaylı bir şekilde anlatan ve hatta elle tutulur bir formülünü veren bu makale bir ‘başvuru kaynağı’ niteliğinde olmuş diyebilirim.
From PSD2 to Open Banking and beyond — www.slideshare.net
Hemen yukarıda ve daha önceki sayılarda Open Banking, Türkçe'siyle Açık Bankacılık, kavramı üzerine çeşitli kelamlar etmiştim. Fintech dikeyinde uzman isimlerden biri olan Chris Skinner, Açık Bankacılık konusunda oldukça detaylı bir sunum hazırlamış. Mecliste görüşülen kanun teklifinde de kendisine yer bulan AISP (Account Information Service Provider) ve PISP (Payment Initiation Service Provider) kavramları, Avrupa ve dünyada açık bankacılık zaman çizelgesi, coğrafi regülasyon durumları ve fırsatlar gibi çok sayıda alt başlığı bulunan sunumu incelemenizi ve bu konuyu yakından izlemenizi öneriyorum.
Hyperlink: Link tıklamalarında anlık bildirim gönderen araç
QR kod, link, Instagram profilinizdeki link.. Tüm bunlara tıklandığında anlık bildirim gönderen Hyperlink, kullanımı kolay bir mobil uygulama. Şimdilik tıklanması çok önemli olan, merak duygunuzun tavanda olduğu durumlarda kullanılabilecek olan Hyperlink, sahip olduğu basit API’yi genişleterek Slack ve benzeri platformlara da entegre olursa küçük takımlar ya da freelancer’lar için daha da anlamlı bir ürüne dönüşebilir.