Dijital Ürünler #91
E-bültenin 91. sayısından herkese merhaba. Yine dijital dünyada ürün geliştirme, yazılım ve trendler odağında ilgimi çeken konu ve içeriklerle karşınızdayım.
Unicorn’ların işe alım stratejileri ve bunların sonuçları, Losers isimli belgesel, CTO.ai platformu, GitHub’daki yenilikler, Runkod ve Deep Tech raporuna dair detayları aşağıda bulabilirsiniz.
Dijital Ürünler'i ilgisini çekeceğini düşündüğünüz arkadaşlarınıza forward etmeyi ve sosyal medya hesaplarınızda paylaşmayı unutmayınız.
Yılın son sayısını geçen sene olduğu gibi (bakınız: Best of 2018) bir almanak içeriğiyle kapatalım mı, ne dersiniz? Yorumlarınızı (en kolayı bu e-postaya yanıt vererek) bekliyorum.
Keyifli okumalar.
Unicorn’ların işe alım stratejileri ve sonuçları
Startup'ların Seri A ve ardından gelen turlardaki yatırımın önemli bir bölümünü harcadıkları üst düzey yöneticilerle (hiring) ilgili, unicorn olan ve olamayan startup’lar üzerinden oldukça güzel bir araştırmayla 91. sayıya başlıyorum...
Zira Notion Capital imzalı bu çalışmanın; veriyle konuşmanın zor olduğu bir alanda, fazlasıyla detaylı bir şekilde hazırlandığı için son derece değerli olduğunu söyleyebilirim.
Raporu incelediğimde gözüme çarpanlar ise şunlar oldu:
Unicorn olmayı başaran şirketlerin, üst düzey kadrolarını çok daha hızlı bir şekilde (tam 6 kat!) doldurdukları ortada.
Yatırımdan hemen sonra finans alanında üst düzey yönetici alan startup'ların, kontrolcü davrandıklarından olsa gerek, unicorn olma olasılıkları bir hayli düşüyor.
Unicorn’ların büyük oranda ilk hiring’leri pazarlama alanında oluyor. En tecrübeli üst düzey yöneticiler ilk yıllarsa pazarlama için olsa da yıllar ilerledikçe yıl olarak onlardan daha tecrübeli finans profesyonelleri (daha büyük yatırımlar, satın almalar ve halka açılmalara hazırlık...) ekibe katılıyor.
Kurucular da dahil olmak üzere ortalamada bu şirketlerin üst düzey yöneticileri, 4 yıla yakın bir süre şirkette kalıyor. Uzun süre çalışmada teknik rol, ürün ve finans öne çıkıyor.
Yeni gelen üst düzey yöneticilerin yarısından fazlası öncesinde VC yatırımı almış bir startup'ta çalışmış olurken yalnızda %5'i big 4 geçmişli oluyor.
CTO.ai: Ekibinize 10x engineer bulmadan önce halihazırdaki geliştiricilerinizi 10x verimli hale getirin...
Yazılım ekiplerinin daha verimli çalışmasını sağlayan CTO.ai, en kısa şekliyle DevOps süreçlerini otomatize ediyor, yani DevOps as a Service iş modelini benimsiyor.
GitHub, Slack, AWS ve Kubernetes gibi isimlerle entegrasyonu bulunan CTO.ai, Slack Fund'un (inanmayacaksınız ama tam 28 yatırımları mevcut) da aralarında bulunduğu turda hafta içinde 7.5 milyon dolar yatırım aldı. CLI‘da da çalışan platformda DevOps akışları oluşturup bunları takımla paylaşmak mümkün. Yakında Azure, GCP ve Atlassian ile de entegre olmayı planlayan CTO.ai, tüm bu entegrasyonlarla kullanıcılarına zaman kazandırmayı vadediyor.
Örneğin hemen aşağıdaki maddede detaylarına yer verdiğim GitHub Actions gibi dolaylı rakipleri bulunan CTO.ai, uzun vadede bu devler tarafından satın alınma potansiyelini de sahip gibi duruyor.
Decentralized Hosting: Runkod
‘Decentralized web hosting’ platformu olarak dikkatleri üzerine çeken Runkod, daha önce e-bültende yer verdiğim Blockstack üzerinde ücretsiz bir şekilde dağıtık web projeleri (yani statik sayfalar ve Javascript uygulamaları) barındırmanıza yarıyor.
Gaia isimli Blockstack’in storage platformunu kullanan Runkod, SSL desteği ve custom domain gibi özelliklere de sahip ve açık kaynak kodlu bir proje. Runkod'un en çok öne çıkan özelliği ise sınırsız sayıda uygulama ve trafiğe imkan tanıması.
Runkod, ağır ama emin adımlarla gelişimini sürdüren Blockstack platformunun imkanlarını gösterme noktasında güzel bir proje olduğu kadar platformun gelişimine de katkı sağlama potansiyeline sahip.
'GitHub yazılım dünyasınI ele geçiriyor'
GitHub, hafta içinde düzenlediği geleneksel Universe etkinliğinde yayına aldığı yeniliklerini ve geleceğe dair planlarını paylaştı. Uzun süredir beklenen mobil uygulamasını beta olarak yayınlayan şirket, GitHub Actions ve GitHub Packages'ı ise betadan çıkardı.
Bunlara ek olarak bildirim modülünü büyük ölçüde yenileyen, GitHub Enterprise Server'a güncelleme getiren, GitHub Sponsors'u biraz daha genişleten, GitHub Marketplace üzerinde binden fazla otomasyon seçeneği olduğunu açıklayan ve son olarak GitHub Archive Program'ı duyuran şirketle ilgili gördüğüm şu ki; 'GitHub yazılım dünyasını ele geçiriyor'.
Henüz deneyimleme şansım olmadı belki ama çok sayıda özelliği bünyesinde sunan mobil uygulamalar özellikle tablet boyutları için oldukça başarılı ve kullanışlı duruyor. Kod yazmanun dışında kalan sunucu ve ekip ile iletişim gibi konuların da iyiden iyiye kolaylaştığını düşünecek olursak artık örneğin code review yapmak baya mobil bir deneyim olabilir gibi.
AWS, Google, HashiCorp ve Twilio gibi entegrasyon seçenekleriyle CI/CD süreçlerini otomatize etmek üzere 1200 hazır akışa sahip olan GitHub Actions, (bu akışları görüp alabileceğiniz GitHub Markatplace ile beraber) halka açık kod depolarında ücretsiz bir şekilde kullanılabiliyor. Diğer yandan açık kaynak kodlu projelerin desteklenmesini farklı bir boyuta taşıyan GitHub Sponsors da orta vadede pazara yön verebilecek önemli bir potansiyel taşıyor.
Bunlara ek olarak kod arama, navigasyon ve bildirim seçeneklerinin güçlendiğini de eklemeliyim. Bu özellikler ve yeniliklerin tamamını düşündüğünüzde Fortune 500’ün yarısı tarafından (!) kullanılan GitHub Enterprise’ın da çok daha güçlendiğini söylemeye sanıyorum gerek yok.
Başarılı olmayı istemeden başarılı olunur mu? | Losers {belgesel dizi}
Netflix’in 8 bölümden oluşan belgesel dizisi Losers'da, çoğunlukla sporcu olan sekiz farklı ‘loser’ karakterin hayatlarına konuk olabilir, hikayelerini bizzat kendi ağızları ve dönemin diğer aktörlerinden dinleyebilirsiniz.
İşin aslı yapımın adı Losers olsa da karakterler fazlasıyla ilham alınacak, büyük resimde başarılı ya da çok başarısız olmayan kişilerden seçilmiş diyebilirim. 'Başarılı olmayı çok da istemeden başarılı olunur mu?' sorusunun damga vurduğu dizinin tamamını henüz izlemedim ama ikinci bölümdeki alt liglerde mücadele eden İngiliz takımın hikayesi süperdi! :)
5 unicorn’dan birisi... | Deep Tech Trends 2019 {sunum}
Deep Tech Trend 2019 raporunda; globalde ‘derin teknoloji’ başlığında neler yapılıyor ve tabiri caizse büyük batan örnekler neler, teknoloji devrelerinin deep tech projeleri hangi alanlarda gibi soruların yanıtlarını detaylı bir şekilde bulabilirsiniz.
Örneğin milyar dolardan fazla yatırım alan ve hikayesi belgesellere konu olan Theranos ve benim de 2012 yılında övgüyle bahsettiğim Lytro batışlarıyla çok konuşulan örneklerden ilk aklıma gelenler. 119 sayfalık sunumda ise kategorilere göre detaylı bir şekilde deep tech girişimlerinin listesi yer alıyor.
Son cümle, yalnızca deep tech yatırımlarına odaklanan bir fonun (SOSV) hazırlamasından olsa gerek, deep tech kapsamının geniş tutulduğu da söylemeliyim.
Vee kapanış...
Buraya kadar okuduğunuza göre e-bültenin doksan birinci sayısını paylaşmanızı da bekliyorum. :) Almanakla ilgili fikir ve önerilerinizi de unutmayın lütfen.
3 Aralık Salı günü görüşmek üzere!