Dijital Ürünler #95
Dijital Ürünler’in 95. sayısından herkese merhaba! BluBracket, Range, Marketplace 100 listesi, 7 Powers, Okta’nın Businesses @ Work raporu ve çok daha fazlası aşağıda sizi bekliyor.
21 Şubat günü e-bültenin üçüncü yılını hep beraber geride bıraktık. Bu komünitenin daha da fazla kişiye ulaşması için e-bülteni sosyal medya hesaplarınızda paylaşmayı ve iş arkadaşlarınıza forward etmeyi unutmayınız. 😊
Keyifli okumalar.
Bir iş modelinin günümüzde sahip olabileceği 7 güç
Biraz ağır okuyor olsam da oldukça keyifli ve zihin açıcı bir kitap olduğunu rahatlıkla söyleyebileceğim 7 Powers, her ne kadar kitabını okumadan önce adını duymamış olsam da girişimler ve halka açık şirketlerde başarılı bir yatırımcı (2003 yılında yaptığı Netflix yatırımı belki de en ilgi çekicisi) olan Hamilton Helmer imzasını taşıyor.
Kitapta yaptığı yatırımlardan bahseden Hamilton, yıllar içinde şirketlerin halka açık verileri haricinde onları değerlendirirken geliştirdiği bir metodolojiyi tarif ediyor. Stratejiyi oluşturan yedi güce değinen Hamilton, zaten aşina olduğumuz;
scale economies
network effect
process power
switching cost (Kitaptaki örnek de şaşırtıcı değil: SAP 🤷🏻♂️)
branding
kavramlarına atıfta bulunuyor. Sonrasında bu 5 maddeye daha önce bu kadar derli toplu anlatıldığını görmediğim 2 ekleme yapıyor:
cornered resources: Aynı zamanda Founder & problem fit denilen ekiple problemin uyumunun bir üst aşaması şeklinde tarif edebileceğim köşedeki yetenekler, iş modelinin hayata geçmesinde
counter positioning: Clayton Christensen’in yıkıcı inovasyon adını verdiği kavrama da atıfta bulunan Hamilton, şirketlerin değişen pazar şartları karşısında konumlanması olarak özetleyebilirim.
Hamilton şirketlerin bu son iki maddeye sahip olsalar da yukarıdaki noktalara zaman içinde ulaşabileceğinden biraz da matematiksel bir bakış açısıyla bahsediyor.
Strateji ve şirket değerle-ndir-mesi gibi tarifi zor konulara bir zaman çizelgesinde tanımlara oturtan ve biraz da matematiksel formülünü veren 7 Powers kitabını konuya ilgi duyacağını düşünenlere şiddetle tavsiye ediyorum. Kesinlikle kıza ama öz, ve akılda kalıcı. 7 Powers ‘nedir?’ bölümünü bitirdim, ‘nasıl?’ kısmından da notlarım olursa yine buradan sizinle paylaşacağım.
Marketplace 100 by A16Z
Günümüz internet dünyasının en önemli iş modellerinden biri olan pazar yerleri (marketplaces) hakkında oldukça güzel bir analiz olan Marketplace 100, A16Z imzalı.
En büyük 100 pazar yerini listeyen ve veri odaklı çıkarımlar yapan analize seyahat ve gıda (anlık mobil gönderim...) şirketleri damga vurmuş denilebilir. D2C dikeyinin de dikkat çekici olduğu listede tepedeki 4 isim, tüm listenin üzerinden geçen cironun 4’te 3’üne imza atıyor. Analizde pazar yerlerinin network etkisi (lokal veya global), tedarik ağının genişliği, dağıtım kanalı için alternatifli bir kurgunun olup olmaması ve kullanıcı ihtiyaç sıklığı gibi konular fazlasıyla öne çıkıyor denilebilir.
Bu liste kuşkusuz yıllar içinde yeni ve büyük oyunculara ev sahipliği yapmaya gebe duruyor. IoT, e-spor, passion economy ve büyük veri gibi konularda henüz kayda değer bir oyuncunun olmayışı da buna bir kanıt niteliğinde. Tüm bunlara ek olarak daha önce managed marketplace kavramının ilerleyen yıllarda çok daha fazla önem kazanacağını düşünüyorum.
Range: Slack ve Notion’ın üretkenlik için bir araya gelmiş hali
Eski Medium çalışanlarınca kurulan ve bunun da etkisiyle 6 milyon dolar yatırımla yola çıkan Range, küçük ve orta boyutlu takımların daha verimli çalışmasını sağladığını vadediyor.
Remote çalışan takımlar için de uygun olan Range, agile‘da önemli bir parça olan stand-ups toplantılarının online olarak yapılmasını ve tüm takımın ne üzerine çalıştığını ve projenin son durumunun şeffaf şekilde paylaşılmasını sağlıyor. Slack başta olmak üzere Asana, Jira, GitHub ve Google Suite ile entegre olabilen Range, startup dostu bir ücretlendirmeye sahip. Range ilk 10 kullanıcıya kadar ücretsiz.
Emoji kullanımı gibi UI özellikleriyle takımların iletişimi arttırmayı hedefleyen Range için Slack ve Notion’ın üretkenlik için birleşmiş hali diyebilirim. Aldığı yatırım ve kurucu ekibiyle öne çıkan Range’i ilerleyen günlerde daha çok duyabiliriz düşüncesindeyim.
Kaynak kod yönetimi ve paylaşımında riskleri minimize etmek için: BluBracket
Yazılım geliştirici olduğum dönemde, üzerinde çalıştığım bazı dosyaları Dropbox’a kaydettiğimde takımdaki liderlerin bunun doğru bir yöntem olmadığını söylediklerini çok net hatırlıyorum. Sonraki yıllarda ise kaynak kodun ekibe yeni katılan ve/veya dış kaynak olarak çalışan geliştiricilerle paylaşılması da zaman zaman çözülmesi gereken bir sorun haline gelmişti.
Kısacası bizzat benim de bundan 12 ve 4-5 yıl öncesi gibi farklı zamanlarda karşılaştığım problem üzerine eğilen BluBracket, kaynak kodun güvenli bir şekilde paylaşılmasına odaklanan bir ürün. Daha önceki girişimlerinde de yine benzer şekilde dokümanların güvenli paylaşımına odaklanan kurucu bir ekip tarafından geliştirilen BluBracket; clone’lanan repo’ların hangi cihazlarda durduğunu, bu kodun herhangi bir bölümünün açık kaynak olarak paylaşılıp paylaşılmadığını veya kod içinde hangi üçüncü parti kütüphanenin yer aldığını söyleyebiliyor.
DevOps, DevSecOps ya da InfoSec gibi trendlere uygun (😊) bir çözüm olan BlueBracket, özetle git altyapısını kullanan şirketlere kaynak kodun yönetimiyle ilgili tüm riskleri yönetebilmelerini vadediyor. GitHub, Google veya AWS gibi şirketlerce olası satın almalara oldukça açık olan girişim bana sorarsanız adından daha çok söz ettirebilir.
Okta Businesses @ Work Raporu’ndan öne çıkanlar...
Şirketlerin kullandıkları araçların oldukça değerli bir derlemesi olarak dikkatimi çeken Okta Businesses @ Work Raporu’na muhakkak göz atın derim. Benim notlarım:
Atlassian tarafından geçen yıl satın alınan Opsgenie, en hızlı büyüyen uygulamalardan biri olmayı başarmış (2. sırada).
Zoom, Skype ve benzerlerini adeta ezerek büyümeye devam ediyor. Ki Zoom’un bu yükselişini ben de kendi iş hayatımda gözlemleyebiliyorum.
Grammarly de büyük bir yükseliş trendinde. Uygulama yine bu satılarda sizi haberdar ettiğim gibi kısa bir süre önce unicorn olmuştu.
B2C dünyada veri mahremiyeti nasıl yükselen bir trend ise kurumsal tarafta da güvenliğe çözüm olarak sunulan araçlar hızlı bir yükselişteler. Raporda güvenlik 4’e ayrılıyor: insan faktörü, cihazlar, ağ ve altyapı. Günümüzde en çok insan faktörü öne çıkıyor ama en büyük yükseliş trendi ise altyapıda.
B2C’de kullanıcıların uygulama çeşitliliği düşerken konu iş hayatı olunca çeşitli motivasyonlarla hala yükseliş sürüyor.
Kurumsal şirketlerin SDK kullanımında Java’yı yoğunlukla tercih ettiği şaşırtmadı ancak C#’ın açık ara farkla birinci sırada olması beni şaşırtmadı desem yalan olur. Listede C#, Java, JavaScript, Go ve ASP.NET ilk beşte.
Bonus: A16Z Summit Talks
Andreessen Horowitz tarafından organize edilen A16Z Summit’in videoları YouTube’a ‘düştü’.
Her birinin özenle hazırlandığını söyleyebileceğim bu sunumları kaçırmayın derim.
Ve kapanış..
Bir sayının daha sonuna geldik Umarım keyifle okumuşsunuzdur. Dijital Ürünler’i sosyal medya hesaplarınızda paylaşmayı ve e-bülteni arkadaşlarınıza forward etmeyi de unutmayın.
Bana ulaşmak içinse bu e-postaya yanıt vermeniz yeterli.
10 Mart Salı günü görüşmek üzere.