Dijital Ürünler #96
Dijital Ürünler’in 96. sayısından herkese merhaba!
Her iki haftada bir olduğu gibi yine dijital ürün dünyasından ilgimi çeken konular ve yorumlarımla karşınızdayım. 96. sayıda Netlify, Motion, ALTADATA, Lumi Labs gibi başlıklar ve tabii ki Covid-19 konusu sizi bekliyor.
E-bülteni sosyal medyada paylaşmayı ve arkadaşlarınıza ‘forward’ etmeyi unutmayın. Keyifli okumalar.
Netlify‘a (statik front-end ve mikro servis back-end mimari) yeni yatırm
800 bin geliştiricinin üye olduğu yeni nesil microservices mimari altyapısı Netlify, hafta içinde 53 milyon dolar daha yatırım aldı.
Aradan geçen sürede Facebook ve Google gibi müşterileri de olan Netlify, özellikle içerik yoğun işler için ilerleyen günlerde bir nevi standart haline gelebilir gibi duruyor. Açıklamalara göre ise yeni yatırım turu şirketin yeni kurumsal müşteriler edinmesi adına kullanılacak.
Daha önce sizlere bahsettiğim Netlify ve JAMStack trendini hem geliştirici hem de dijital ürün dünyasındaysanız takibe alın derim.
ALTADATA: Profesyonel veri setleri için pazar yeri
Günümüzde ‘thought leader’ sunumlarında, alakalı/alakasız bir çok ürünün web sitesinde yer alan yapay zeka veya makina öğrenmesine kıyasla yeterince denk gelmediğimiz veri seti sağlayıcılarından biri de ALTADATA. Platformda iş ortaklarından toplanan işlenmiş veya işlenmemiş veri setlerine abone olup modellerinizi eğitmeniz mümkün.
Pazar yeri modeliyle çalışan ALTADATA’da verilerinizi listelemeniz veya listelenen verilere abone olarak kullanmanız mümkün. Günlük ya da haftalık gibi periyotlarda güncellenen veri setleri 9’dan 2000 dolara kadar değişen fiyat etiketlerine sahip olabiliyor. Son olarak görebildiğim kadarıyla ALTADATA, yurtdışında kurulmuş olsa da yerli bir girişim. Önemli rakipleri olsa da ALTADATA’nın ‘nefesi yeter’ ve büyümeyi başarırsa ileride pazar çok sayıda oyuncuya yeterli olur diye düşünüyorum.
Motion: Verimlilik odaklı Chrome eklentisi
Verimlilik konusunda belki çok sayıda çözüm var ama Motion, oldukça basit olmasına rağmen kısa sürede dikkatleri üzerine çekmeyi fazlasıyla başardı diyebilirim.
Bir çoğunuz (tabii ki ben de) çalışmak için bilgisayar başına oturmuşken Twitter veya Reddit benzeri platformlarda saatler harcamışızdır, ya da kaybetmişiz. Bir Google Chrome eklentisi olarak çalışan Motion, web sitesi özelinde uyarılar gösteriyor, üzerinde çalıştığınız task’ı sürekli sayfada tutuyor, YouTube‘daki gibi içerik önerilerini gizliyor ve detaylı bir verimlilik raporu çıkarıyor.
Motion temelde, kendisinden önceki muadillerinden belirli web sitelerini tamamen engellemesi ile fark yaratıyor diyebilirim. Uygulama sadece bu özelliklerle, kullanıcılarına günde 1 saat kazandırmayı vadediyor.
Gelir modeli olarak nereye evrileceğini pek kestiremesem de Motion, yayınlayacağı bir uygulama ile gerçek zamanlı olarak kullanıcılarına çok daha kapsayıcı bir deneyim yaşatabilir.
Corona Virüsü (Covid-19) ve teknoloji dünyasına yansımaları
İptal olan dev organizasyonlar, yurtdışı iş seyahatlerinin neredeyse durması, uzaktan çalışmanın yeniden gündem olmasıyla gözlerin üzerine çevrildiği Zoom gibi araçlar (yeni IPO yapan Zoom ve diğer yazılımlara Covid-19 etkisi için bakınız), ekonominin hem halka açık piyasalar hem kapalı VC yatırımı gibi alanlarda hızla yavaşlaması...
Covid-19 ile ilgili Canlı Stüdyo’da şu programı izledikten sonra açıkçası biraz ‘rahatlamıştım’, ancak kısa sürede işler başka bir boyuta taşındı ve virüsün etkisi yine hızla arttı. Hemen ardından Sequoia’nın yaptığı şu açıklama ise şirketin benzer bir açıklamayı 2008 krizi öncesinde yapmasının da etkisiyle çokça dikkat çekti. Umarım Elon Musk haklıdır. :)
Peki neler yapabiliriz... Küçük veya büyük nasıl bir organizasyonda çalışıyorsak çalışalım; Sequoia’nın da vurguladığı gibi worst case’i de düşünmek ve buna göre çeşitli senaryolar için planlama yapmak gerekiyor. Strateji ve hedefleri bir yana burakalım, mesai saatlerinde ufak düzenlemelere gitmek, uzaktan çalışabilmek için bir takım ek süreçler tasarlamak ilk aklıma gelenler.
Kısalar..
Lumi Labs: Google ve Yahoo’dan sonra Marissa Mayer’in yeni işi için küçük çaplı bir uygulama ajansı diyebilirim. Kullanıcı odaklı uygulamalar geliştirecek olan Lumi Labs, tüm ürünlerinin kalbine de AI’ı koyuyor. Lumi Labs’ın ilk ürünü ise bir tebrik kartı projesi. Henüz yorum yapmak için kuşkusuz erken ama Mayer kariyerine baştan başlamış gibi. :)
YourStack: Product Hunt’ın bu yeni projesinden sizlere daha önce bahsetmiştim. Hafta içinde benim profilim de ‘bekleme listesinden’ nihayet çıktı. YourStack (henüz) UI olarak bana fazla karışık geldi, ancak ilerleyen günlerde bir başvuru kaynağı haline gelmesi ve bir takım eklentilerle büyümesi olası.
Diğer yandan YourStack’in ilk günlerinden Quora gibi büyüme (growth) noktasında kullanılabilecek bir platform olduğunu da söylemeliyim.
SimilarWeb 2020 Digital Trends: Yıllardır severek kullandığım SimilarWeb, 2020 yılının dijital trendlerini raporlaştırmış. Sayılarla fintech’lerin dev finans kurumlarının yanında yükselişi, üzücü bir haber olsa da hala ‘paid’ trafiğin daha iyi dönüşüm sağlaması ve ‘mobilin yükselişi’ gibi çok sayıda çıkarım bulunduran rapora göz atın derim.