

Discover more from 𝒮𝑜𝒻𝓉 𝒞𝑜𝓂𝓂𝒾𝓉𝓂𝑒𝓃𝓉
Dijital Ürünler artık Soft Commitment! (gelecek planları ve geri bildirimleriniz...)
Herhangi bir konuda ilk demek çok riskli ama 'teknoloji dünyasındaki ilk ya da ilk e-bültenlerden biri' Dijital Ürünler'de 7 yıl sonra marka değişimi, sizlerden gelecek geri bildirimler, planlar...
Dijital Ürünler’den, bu sefer son kez, herkese merhaba. Merak etmeyin, neredeyse yedi yıl önce başladığım e-bülten macerasına devam ediyorum, neredeyse aynı içerik ama farklı bir markayla. Bu arada herhangi bir konu için ‘ilk’ demek çok riskli olsa da Dijital Ürünler için ülkemizde teknoloji dünyasının kişisel ilk -veya ilklerden biri- e-bülteni diyebilirim.
Peki Soft Commitment ne demek?
Başka alanlarda benzer bir anlamı olsa da VC/startup jargonunda sözlü, bağlayıcılığı olmadan bir yatırımcının startup’a olan ilgisini göstermesi olarak özetleyebilirim. Bu aşamadan sonra da term-sheet geliyor. Girişimci ne yapıyor, aldığı bu soft commitment’ı bir başka yatırımcı veya iletişimde olduğu diğer kişilere aktarabiliyor, bir nevi yatırım turunu şekillendirebiliyor. Evet, ben de e-bültende yıllardır soft commitment verdiğim teknolojileri, şirketleri, düşünceleri ve akımları sizlere aktarıyorum.
Bugünden itibaren e-bültene softcommitment.com adresinden ulaşabilirsiniz. Yeri gelmişken; yeni marka ve gelecek vizyonunu netleştirmem, Musk’ın Twitter’dan X’e dönüşümü kadar hızlı ol-a-madı. :) 2 haftadır özellikle üç arkadaşımdan marka ve gelecek planları hakkında çok tavsiye aldım, onlara da bir teşekkür edeyim: A. Buğra Ferah, Ali Altuğ Koca ve Erhan Tezakar.
Sizden bir ricam var:
Sizden burada bulunan anketi sadece 2-3 dakikanızı ayırarak doldurmanızı rica ediyorum, amacım bir nebze de olsa sizi tanımak ve e-bültene dair beklentilerinizi (içerik, format, sunuş…) daha iyi anlamak.
Anketi doldurup geldiyseniz şimdi biraz konuşalım…
Kocaman bir teşekkür!
Dijital Ürünler’e olan ilginiz, Türkiye’nin ennn niş teknoloji içeriğini takip ettiğiniz için teşekkürler!
Keşke siz de abone olanların e-posta adreslerini görebilseydiniz. :) Ülkemizin önde gelen girişimlerinin kurucuları, akademisyenler, değerli konularda çok ciddi bir bilgi birikimine ulaşmayı başaran profesyoneller, dev teknoloji şirketlerinin CEO’ları, danışmanlar, avukatlar, holdinglerin HR yöneticileri ve daha kimler kimler. :) Ve evet, e-posta adreslerinden ismini anlayabildiğim ‘abonelerimi’ zaman zaman LinkedIn’de stalk’ladığım doğrudur. :) Belki yakın bi gelecekte, Soft Commitment’ın düzenleyeceği bir buluşmada bu topluluk olarak tanışır, bunca bilgi birikimi ve hikayeyi birbirimize aktarma fırsatı da buluruz.
İlk günden beri e-bültenin abone sayısını büyütmeyi bir öncelik olarak belirlemedim, ne de olsa önemli olan nicelik değil niteliktir şeklinde düşündüm, biraz da bünyesinde 6 yıla yakın çalıştığım Webrazzi’den kalan bir kültür olsa gerek.
Neticede beni motive eden şey kesinlikle sayılar değil, hitap ettiğim bu değerli kitle. LinkedIn’le beraber 5 bin kişi size az gelebilir, ama açılma oranı (open-rate) %50 olsa; 2 bin 500 kişi yapar ki Türkiye’de böyle bir kitleyi ağırlayabileceğiniz otel bile sınırlı. :)
E-bültene arkadaşlarınızı davet etmek isterseniz; (yalnızca Substack’ten abone olanlara özel) aşağıdaki link ile bunu yapabilirsiniz. Kısa vadede en çok arkadaşına getirenlere bazı özel sürprizlerim olabilir. :)
Neden yeni bir marka?
Dijital Ürünler’de zaten bizzat gördüğünüz üzere her iki haftada bir o dönemde ne okuduysam/izlediysem/dinlediysem, ne ilgimi çektiyse, neyi daha iyi anlamak ve ne üzerine düşünmek istiyorsam onu yazıyorum. Yani aslında içerik küçük küçük, ama sürekli değişiyor. Sizlerden gelecek geri bildirimleri de değerlendireceğim, bunlar dışında benim de bir süredir aklımda olan bazı içerik formatları var. Yakında…
Marka (isim, logo ve yeni satın aldığım bir domain) değişimiyse yedi sene öncesinin Erman’ıyla bugünün Erman’ının değişimi aslında; yani burada bahsettiğim konuların, kariyerimin de olduğu gibi ürün yönetiminden -biraz- uzaklaşmasıyla alakalı. #139’da bu yeniliği görebileceksiniz.
Ve tabii 7 yılın üzerine yenilik de fena olmaz dedim. :)
Gelecek planları…
Daha önce burada da aktardığım gibi Dijital Ürünler’in ABD versiyonlarının $20-30m büyüklüğe sahip yatırım fonları, neredeyse her sayıda sponsorları ve podcast’leri var yukarıda belirttiğim gibi buluşma ve etkinlikleri de sayabilirim. Ve evet, e-bültenin artık Soft Commitment olması da bu yoldaki bir başlangıç noktası olabilir.
‘ABD versiyonları’ dediğimde ‘peki neden İngilizce yazmayı düşünmüyorsun?’ dediğinizi duyar gibi oldum. :) Şurası kesin, ben Türkiye’de doğdum, tüm arkadaşlarım ve 15 yıla yaklaşan iş yaşantımdaki çevrem de burada, en azından önemli bir kısmı. Böyle bir içeriği İngilizce yazmak globalde büyütmenin %1’ine anca denk geliyordur, %99’luk kısmı çözmek (distribution) ayrı bir motivasyon gerektiriyor, orta-uzun vadede neden olmasın?
E-bültenin istatistiklerini merak eden varsa…
Bu sayının sonuna gelmişken; Substack dashboard’undan bir ekran görüntüsü de paylaşıyorum. Yaklaşık 2600 abone de LinkedIn’de var, ama LinkedIn istatistikler vermede oldukça ketum. #137 ve #138’de Substack’ten giden e-postalar %50 açılma oranıyla 1500’er kişi tarafından toplamda 4 bin kere açılmış. Ayrıca 5 bin de web-view var.
Tüm bunlara bakınca, rasyoların LinkedIn’de Substack ile aynı ve tekrar eden kişi barındırmadığını varsayarsam; e-bültenin her bir sayısı 6750 tekil kişi tarafından okunuyor (bir kişi ortalamada 2 ziyaret yapıyor veya e-posta açıyor, yani her sayı 14 bine yakın görüntülenme alıyor). Hemen buraya bir YouTuber cümlesi bırakıyorum: ‘okuyanların önemli bir bölümü kanala abone değil’. :)
Kapanış…
Bir aksilik olmazsa önümüzdeki haftanın Salı sabahında, Soft Commitment ismiyle gelecek birinci, e-bülten için 139. sayıda görüşmek üzere.
Sevgiler.
Dijital Ürünler artık Soft Commitment! (gelecek planları ve geri bildirimleriniz...)
❤️🔥
Hayırlı Uğurlu Olsun 👏