Soft Commitment #146 ❤️
'Yapay Zeka ve Tembellik Hakkı', OpenAI'da yaşanan absürdlüklere yorumlarım, Airbnb'nin 'product-driven' bir şirkete dönüşümü, VentureGPT, kurumların AI harcamaları, düşen işe alımlar...
Soft Commitment’ın 146. sayısından herkese merhaba! Umarım her şey yolundadır.
Beni sorarsanız; ‘black friday’ çılgınlığında alışveriş yapmadım (Stripe’ın hazırladığı özel sayfaya belki göz atmak isterseniz), Devconnect’te bi çılgınlık yapıp Worldcoin’e yüzümü ve irisimi taratarak üye oldum 😱, daha önce tease ettiğim side-project’imiz tam gaz devam ediyor, OpenAI’da yaşananı ağzım açık izledim, bir skandal yetmemiş olacak ki lokalde gündemimiz haline gelen Fonbulucu hakkında Fatih Güner’in ortaya çıkardıklarını her defasında daha fazlası olamaz diyerek izledim, ‘biraz’ da üzülerek…
Black Friday demişken; Komünite’nin %50 indirimli üyelik fırsatını da hatırlatmak istiyorum, yalnızca 3 kişi için geçerli indirim kodu: ‘SOFTCOMMITMENT’. Bu global indirim furyasında kendinize yatırım yapmak isterseniz tavsiyemdir.
#146’ın gündem maddelerine hızlı bir geçiş yapalım;
Konuk olduğum podcast: Yapay Zeka ve Tembellik Hakkı
Bolca kalp emojisi, son dönemin en önemli şirketinin en absürd olayı
Airbnb’nin product-led-growth’un da ötesi product-driven bir şirket olması
Eski Apple çalışanlarından; giyilebilir AI
(Generative) AI gelişmeleri: Kurumların bulut harcamalarında AI, VentureGPT, X’in Grok’u…
Bir takım istatistikler: Avrupa startup’larında işe alımlar %40 düştü, startup’ların yatırımında down-round’lar %21’e geldi…
Cloudflare’in erken benimseyen Türk müşterileri kim olabilir dersiniz?
Her sayısı 6 bine yakın kişinin e-posta kutusuna düşen Soft Commitment’ı büyütmek de yine sizin elinizde. 146.cı sayıyı ilgisini çekeceğini düşündüğünüz arkadaşlarınızla, mesela aynı takımda çalıştığınız diğer meraklı kişilerle, paylaşmayı unutmayın!
Keyifli okumalar,
🎙️ Yapay Zeka ve Tembellik Hakkı [podcast]
Hafta içinde (eski çalışma) arkadaşım Berna Aksoy’un işler nasıl gidiyor podcast’ine konuk oldum: Yapay Zeka ve Tembellik Hakkı.
Üretken yapay zeka iş hayatını nasıl değiştirecek, mesela tembellik hakkımızı bize verecek mi? Yoksa kariyerimize bir co-pilot olarak mı devam edeceğiz? Hepsi ve daha fazlası podcast’te! :)
Berna podcast’inde (’arkadaşım diye söylemiyorum’ 😊) fazlasıyla hayatımızın içinde olan ama hiç de konuş-a-madığımız konulara değiniyor; çalışma hayatı, ‘founder’ olmak, kariyer, çalışmanın felsefesi, iş yerinde mutluluk veya stress gibi konulara. Bunu yaparken de hem bir insan kaynakları profesyoneli olarak biz teknoloji sektörü içindeki insanlarda verdiği bilgilerle yeni pencereler açıyor, hem öznel bakışıyla düşünmeye itiyor. Uzun lafın kısası podcast’i de takip etmenizi öneririm: işler nasıl gidiyor.
‘Dijital öyküler’ güzel olmaz mıydı?
Bu arada; bu konuları konuşamadığımız gibi; tüm dünyada bunca teknoloji sektörü ya da startup çalışanı varken; hiç düşündünüz mü bilmiyorum ama iş hayatından gerçekçi kesitlere rastlamak film, dizi ve kitaplarda da neredeyse mümkün değil. Ülkemizde en kibar tabiriyle saçma sapan toplantı ve ofis sahneleri dışında iş hayatına dair bir şey yok ki neredeyse durum dünyada da çok farklı değil.
Soft Commitment old’ları hatırlar, geçmişte e-bültende iş hayatının en derininden iki öykü de yayınlamıştık (yayınlamıştık diyorum, çünkü sevgili eşim kaleme almıştı), alt başlığa hitaben ‘yapılmışı var’:
Eğer denk gelmediyseniz bu Dijital Öyküler’i de bırakmış olayım..
❤️ OpenAI’da yaşananlar
Zaten herkes ne oldu ne bitti bi şekilde hakim olmuştur, direkt yorumlarıma geçiyorum.
En tepede en spontan kararlar alınıyor
İlk çıkarırım; daha doğrusu artık eminim ki başlangıç, küçük ve orta düzey işlemlerde (yatırım, satın alma, birleşme…) süreç çook daha -hatta bazen olması gerekenden de fazla- çetrefilli işliyor; ama en tepede başlangıç düzeyinde bile olmayan spontanlıkları bulmak mümkün. Microsoft’u düşünün; milyarlarca dolar yatırım yaptığı şirketin board hakları ve yapılanmasından, 2015’te kurulan kar amacı gütmeyen yapıyla ticari yapının ilişkisiden ve yetkilerinden ne kadar haberdardı acaba? Stratejik olarak bu denli önemli bir şirketin board’u kurucusunu kovdu, Hoffman’ın board’dan 9 ay önce ayrılmasının sonuçları hiç düşünülmedi… Sadece Microsoft mu, hayır; Sam, board, Microsoft, diğer yatırımcılar (a16z, Sequoia, Founders Fund, Khosla Ventures ve Thrive Capital) için de aynı durum geçerli…
ESOP’un önemi, NGO ya da bir devletin inovasyon yapması
İkinci olarak küçük ama önemli bir nüans; eğer çalışanlara ESOP verirseniz, kurucu ve CEO gönderilmek istendiğinde -ki hele bu kişi Sam Altman gibi alametifarikası yatırım çekmek olan biriyse- o çalışanların büyük bölümü de bu kararın karşısında duruyor. Bu arada OpenAI $90b değerlemeyle yeni bir yatırım turunun arifesindeymiş. Buradan şu çıkarımı yapmak da mümkün; artık günümüzde NGO ya da bir devlet kurumunun böyle bir inovasyona imza atması hiç kolay değil, zira yetenekler ESOP’unu haliyle fazlasıyla önemsiyor.
Tüm bunların sebebi neydi?
Hoffman’ın board’dan ayrılmadan önce yaptığı şu açıklama kritik, LinkedIn’in kurucusu ve vadinin en kilit isimlerinden olan Hoffman satıraltında AI’ın gelişiminin insalık olarak geleceğimizde önemine de vurgu yapıyor. Diğer yandan alturist bir kafa yapısıyla, en başa insanlığın geleceğini koyarak araştırmalara, şirketlere fon akıtan, öğrencilere burs programı sunan Open Philanthropy’ın board’daki hakimiyeti ve sandalyesi de önemli.
Yukarıda da linklediğim Wired makalesine bakınca; board’a yapılan darbenin arkasında Open Philanthropy var gibi. Dolasıyla; ya Sam Altman bugüne kadar aldığı ve ilerde de almak istediği yatırımlarla gelir elde etmeyi en başa koydu, AGI’yi (Artificial General Intelligence - AI’ın insan zekasına en yakın hali) kapalı grupların eline vereceği günlere çok yaklaştı ve bu board’u ürküttü ya da board’un (Open Philanthropy) istemediği bir takım başka şeyler yaptı. Her halükarda çok hazırlıksız ve iletişim olarak hatalı yapılan bu darbe karşı tarafın çaresiz, panikte hissettirdiğini gösteriyor. İşin kötüsü her neden korktularsa, Sam Altman ve ekibi artık onu yapmaya eskisinden daha da yakınlar. :)
🏡 Airbnb’nin ‘2023 Winter Release’i
Kendi söylemiyle ABD’de Fortune 500 şirketleri arasındaki tek tasarımcı CEO olan Brian Chesky, Airbnb’nin yenir ürün güncellemesini bizzat kendi çektiği, yine kendi deneyimleriyle neden’i ve nasıl’ı anlattığı bir video ile tanıttı. Kurucu ve CEO’nun bir süredir kendi evinde konukları ağırlayarak platformu deneyimlemesine alışmıştık, bu video da yine çok güzel bir örnek iş olmuş. ‘Founder mentality’ denilen şeyin biraz neye benzediğine, ürün odaklı bir şirketin nasıl olacağına dair bir örnek…
#146’da Lenny’ye bir atıf olmayacak diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz... :) Brian’ın Lenny’ye konuk olduğu bu röportaj kesinlikle izlenilesi: Brian Chesky’s new playbook.
$80 milyar dolarlık şirketin kurucu ve CEO’sunun micro-management yapması, ürün yöneticilerine bakışı ve gittiği ayrım, yaşanılan organizasyonel değişim, roadmap’lerini nasıl yönettikleri ve çok daha fazlası videoda.
📍 Apple çalışanlarından telefonun yerini alması hedeflenen AI tabanlı giyilebilir cihaz: Ai Pin
AI-embedded yeni nesil cihazların potansiyeli büyük, son kullanıcı için ayrı, kurumlar için ayrı (mavi yaka). #144’de Rewind AI’ın Pendant’ından da sizlere bahsetmiştim.
Şimdiki konuğumuz çok daha bu işe odaklı, eski Apple çalışanları tarafından kurulan Humane’in Ai Pin’i. Bir gün boyunca yetecek batarya kapasitesiyle; içinde güçlü bir çip ve üzerinde hiç de fena olmayan bir kamera bulunan cihazı göğsünüze takıp; on-demand AI özelliğiyle, elinizi ve sesinizi kullanarak kontrol ettiğiniz bir asistana sahip oluyorsunuz. Bu asistanla bir besini gösterip değerlerini sormak, mesaj atmak, arama yapmak, fotoğraf çekmek, anlık çeviri ile konuşmak gibi aksiyonlar mümkün ki tüm bunlar şahsen beni çok etkilemedi. Yine de başlangıç için fena değil. Ekran olarak da cihaz elinize lazer görüntüyle arayüzünü yansıtıyor. Şuradaki video fikir verecektir.
Özellikle Ai Pin kullanırken; telefonunuzla cihazı entegre edememeniz, hatta cihazın çıkış noktasının telefonun yerine geçmek olması beni çok rahatsız etti, bugünün yerine geçmesi enn zor olan ürününü tercih etmişler diyebilirim. OpenAI ile ciddi bir entegrasyona sahip olan cihazın ayrıca Slack gibi bazı ürünlerle de sürtünmesiz bir deneyim sunduğunu söylemek mümkün. LLM modelleri de cihaz içinde çalışabiliyor.
Şaşırtmadı ki Ai Pin şu an hem $700’lık bir fiyat etiketine sahip hem de çoğu özelliği kullanmak için aylık $24 karşılığında bir abonelik yapmanız gerekiyor. Abonelik içinde bir sim kart ve internet de var. Yine şaşırtmayabilir, girişimin yatırımcıların biri de Sam Altman. :) Humane’in bugüne kadar aldığı yatırımsa $240m.
Ai Pin gibi bir ürünü, telefonla çalışacak şekilde Apple yapsa ‘shut up and take my money’ modunda olurdum, ya da en azından telefonla entegre çalışmalıydı şeklinde üşünüyorum. Ama dediğim gibi LLM’ler daha da tutarlı çalıştıkça, orta vadede bu tip cihazları çok daha fazla göreceğiz gibi, sadece haberlerde değil, üzerimizde de.
🚂 (Generative) AI gelişmeleri: Kurumların bulut harcamalarında AI, VentureGPT, X’in Grok’u…
Twitter’ın en üst seviye üyelik türü olan X Premium+’a bu hafta içinde açılacak olan Grok, öyle görünüyor ki en azından başlangıçta Twitter uygulaması içinde olacak. Daha önce de söylediğim gibi; Twitter’ın sahip olduğu gerçek zamanlı veri seti, Grok’un ilk günden daha kişiselleşmiş bir deneyim yaşatmasının da önünü açıyor, umarım Türkiye’den de ulaşılabilir olur ama sanmıyorum, bu tip bir Twitter üyeliği bizde henüz aktif değil.
Co-pilot specially designed for VC: Veri odaklı girişim inceleme, raporlama yapan Wale.ai, Open AI’ın DevDay’de açıkladığı kendi ChatGPT’ni oluşturma özelliğiyle VentureGPT’yi duyurdu. Evet, herkes yapabilir, ama herkes kendi ihtiyaçlarını düşünerek bir GPT oluşturup bunu maintain etmek ister mi? Çok yenilikçi değil, ama akıllı hamle. 700 binden fazla girişime dair bilgiler, haberler ve benzeri içeriklerle beslenen VentureGPT’nin asıl sorunu; rekabet yoğun bir sektörde kullanıcısı arttıkça anlamını yitirmesi, diğer yandan API ile çalışan bu yapıda bir girişimi sorduğunuzda big brother’ın da girişiminden haberi olması.
Yapılan bir araştırmaya göre kurumların bulut harcamalarında Generative AI’ın payı hala %1’in altında. 2023’de bu oranın büyümesi ise sadece %8.
AI: The Coming Revolution: Yatırım fonu Coatue imzalı rapor, açık kaynak kodlu AI’ı ön plana çıkarıyor, güzel veriler içeriyor, 115 sayfalık kapsamlı bir çalışma eğer ilginizi çekerse buyrunuz.
Son dönemde ilgimi çeken ürünlerden birisi de kendisini ‘AI search engine’ olarak konumlayan You.com’un You API’ı oldu. ChatGPT artık linkleri okuyabiliyor, ama You.com’un tam bir Google aramanın AI müadili olmasını da göz önüne alırsak; LLM’lere gerçek zamanlı veriye erişim sunan You API, kurumsal dünyanın, dikey uygulamaların büyüme hızıyla paralel olarak bu alanda önemli bir seçenek haline gelebilir.
📊 Bir takım istatistikler: Avrupa startup’larında işe alımlar %40 düştü, ‘down-round’ %21’e geldi…
Ravio’ya göre Avrupa'daki startup'larda işe alım yıllık bazda %40 düşmüş, biraz daha ileri aşamada bu oran %50 (ilgisini çekenlere raporun tamamı).
Pitchbook'a göre, Avrupa'da Q4 hariç 2023 ile 2022 kıyaslandığında; 'down-round' yatırımları (son değerleme altında yatırım almak) %14'den %21'e geldi.
Dealroom'a göre, Avrupa, Orta Doğu ve EMEA bölgesinden yaklaşık 3500 startup her yıl ilk risk sermayesi turunu tamamlıyor ve bunların %25'i Seri A aşamasına veya daha ileriye geçiyor.
💋 “Cloudflare’den şok hikaye: erken benimseyen Türk müşterileri kim?!”
Gürkan Oluç’un bu tweet’iyle haberdar oldum, dünya küçük bir yer, teknoloji güzel bir şey. :) Hikaye aşağıdaki TikTok videosunda:
👋🏻 Kapanış…
Buraya kadar okuduğunuz için teşekkürler! Bana ulaşmak için okuyor olduğunuz bu e-postaya yanıt verebilirsiniz.
12 Aralık’ta, yılın sondan bir önceki e-bülteninde görüşmek üzere, sevgiler.