Soft Commitment #154
On beş başlık, beş ürün ve onlarca gelişmeyle son iki haftaya Soft Commitment bakışı atmaya hazır mısınız?
Spiky’nin sunduğu Soft Commitment #154’den herkese merhaba!
Tüm ABD’de TikTok yasağı konuşulsa da, hem biz böyle kapanmalara alışkanız hem de zaten yeterince okudunuz diyerek bu konuyu pas geçtim. Peki Soft Commitment bakışıyla son 2 haftanın gündeminde neler mi var:
Nvidia CEO’suna göre ‘yakında developer’a ihtiyaç kalmıyor’
3 yeni ürün: Bilt Rewards, Rize ve ‘the first AI software engineer’ Devin
En iyi ürün olmak için değil en iyi yatırımı almak için kurulan girişimler
Fransa’nın savunma sanayinde Generative AI yatırımı
ChatGPT’nin tükettiği enerji
Apple’ın LLM modeli MM1
Bir ‘AI agent’ denemesi olan Zapier Central
Bugüne kadar AI üzerine hazırlanmış en kapsamlı regülasyon AB’de devreye giriyor
$1T GMV’ye ve karlılığa ulaşan Stripe
Biri PLG biri uygulama mağazalarıyla ilgili 2 rapor, mobil analitik pazarına konsolidasyon getiren bir satın almanın detayları
Starbucks’ın NFT tabanlı sadakat programı Odyssey’sinin son durumu
Katıldığınız online toplantılarda katılımcılardan bazılarının 'kişisel asistanlarına' mutlaka denk gelmişsinizdir, en kısa tanımıyla Spiky de bu araçlardan biri. Yapay zeka teknolojisiyle desteklenen, rakiplerinin aksine Türkçe dilinde de son derece tatmin edici sonuçlar veren Spiky; sizin için toplantı notlarını tutuyor, 'action item'ları derliyor, katılımcılara birer dikkat puanı veriyor.
Online toplantıları 'ölçen', böylece iyileştirmenin de yolunu açan Spiky, pekala herkes tarafından kullanılabiliyor (ücretsiz paket de var - şuradan üyelik oluşturmak mümkün) ancak özellikle satış ve müşteri destek takımları, yatırımcı ve girişimciler platformu tercih ediyor.
Webex, Zoom, Microsoft Teams, Hubspot, Slack, Pipedrive ve Salesforce gibi çok sayıda uygulamayla entegre çalışabilen Spiky; aralarında Techstars, Insider, QNB Finansbank, Glasshouse ve Doping Hafıza gibi şirketlerin de bulunduğu 1000'in üzerinde müşteriye sahip.
Spiky kullanırken ilk ay %50 indirimden yararlanmak için sales@spiky.ai adresine 'Soft Commitment'ta gördüm' diyerek e-posta atabilir, ya da buradan Spiky ekibiyle online bir demo toplantısı organize edebilirsiniz.
Daha başlamadan; 3 arkadaşınızla Soft Commitment’ı paylaşırsanız memnun olurum. Ve artık referans programımız da var: aşağıdaki link aracılığıyla Soft Commitment’ı arkadaşlarınızla paylaşabilir, liderlik tablosunda yerinizi alabilirsiniz:
Keyifli okumalar,
Erman Taylan (LinkedIn & Twitter)
👩🏻💻 Nvidia CEO’su Jensen Huang: Gençler kodlama öğrenmesin, çünkü gerek olmayacak
Nvidia CEO’su Jensen Huang, geçtiğimiz haftalarda yaptığı bir konuşmayla gündeme oturdu. (Generative) AI’ın gelişimiyle beraber yakında (kendisi tam olarak ‘soon’ diyor) yazılım geliştiricilere ihtiyaç o kadar çok azalacak ki gençler artık kodlama öğrenmesin minvalinde bi konuşma yapan Huang, domain expertise’e sahip olan herkesin AI’la kod yazmaya gerek duymadan yazılım geliştirir hale geleceğini düşünüyor. Konuşmanın en can alıcı bölümü burada.
Ne kadar kısa sürede buraya gideriz ya da ‘soon’ Huang’a göre kaç sene bilmemekle beraber; yazılım geliştirici pazarında arz-talep dengesinin uzun vadede kısılacağını tahmin etmek, teknolojinin bu hızını da düşününce, güç değil. Evet o gün geldiğinde daha fazla yazılıma (daha kompleks işler, yeni cihazlar, platformlar…) ihtiyaç olacak, ama 10 kişinin yaptığı işi 3 kişi yapabilir hale gelecek, bu dönüşüm için şu an olmayan 2 kişi çalışacak, tablo ‘bakkal hesabıyla’ böyle gözüküyor. Tabii bu daralma diğer iş kolları -hatta onlarda daha da fazla- için de geçerli.
Konuyla ilgili Google’ın deep learning ekibinden François Chollet’in görüşleri ise biraz farklı. Chollet kısaca, AGI olmadan yazılım mühendisliğinin problem çözme yeteneğinin karşılanamayacağı söylüyor.
Ben de yukarıdaki hesapta dikkat ederseniz 5/10’a gelmiştim, hemen aşağıdaki Devin ise çıtayı 0/10’a koyma niyetinde:
Devin: The first AI software engineer
Cognition Labs imzası taşıyan Devin’in lansmanının Huang’ın konuşmasından hemen sonraya denk gelmesi tatlı bir tesadüf oldu. Cognition Labs bugüne kadar $21m yatırım almış, yatırım turuna Peter Thiel da katılmış. Devin’in sadece 1 dk. 49 saniyelik saniyelik demosu burada.
Projeyi baştan sona bitirebilmesi, kendi CLI’ına sahip olması, API dokümantasyonlarını okuyup aldığı hataları yine internette araştırarak öğrenmesiyle dikkat çeken Devin; şu an için kapalı betada.
Her model kodlama için aynı sonucu vermiyor ama Devin SWE-bench’e göre Claude’yi de Llama’yı da GPT’yi de kendi alanında alt etmiş gözüküyor.
💳 Kira öderken kazandıran girişim: Bilt Rewards
Dış dünyaya kapalı olduğu için link veremiyorum ama; fintech özelinde uzmanlaşmış bir VC’nin paylaştığı bir raporda gördüğüm ve ilgimi çeken bir girişimden bahsetmek istiyorum size: Bilt Rewards. Mastercard işbirliğiyle komisyon ödemeden kiranızı ödemenize izin veren Bilt Rewards, kira ödemeleriniz karşılığında hangi kartla ödeme yaptığınızdan bağımsız çok çeşitli ödüller sunuyor, evinize yakın lokasyonlar için ödül miktarı daha da artıyor.
Tinder’ın eski product VP’sinin kurucu ortağı olduğu girişim, NYC merkezli ve bugüne kadar $400m üzerinde yatırım almış, 2021’de kurulmuş, 2022 Ekim’de unicorn olmuş.
Bilt Rewards’a dahil olabilmeniz için ev sahibinin de şirketin iş ortağı olması gerekiyor. ABD gibi bir pazarda olması kuşkusuz Bilt için büyük bir avantaj ki şimdiden anlaşmalı oldukları ev sahiplerinin 2 milyon konutu kapsadığını söyleyebilirim. Bilt spor salonları, dekorasyon mağazaları ama özellikle de havayollarında aktif, Expedia iş ortaklığıyla da oteller ikinci öne çıkan ödül noktaları.
Ev sahibi Bilt üyesi değilse de kendi kartıyla yapılan kira ödemelerine ödül tanımlayan şirketin ayrıca kiracılara özel sunduğu, piyasada oldukça rekabetçi avantajlar getiren bir kartı var, yine Mastercard ile.
Bilt’in iş modelinin detaylarına ulaşmaya çalışsam da bulamadım. Çok muhtemel Bilt’in kullanıcılarının kazandığı ek avantajların bir kısmı ev sahiplerinden ‘çıkıyor’, kiracıya dair bir ödeme skoru var, belki Bilt bu skorlamayı kullanarak ev sahiplerine önden ödeme de yapıyor, geciken ödemelerde de bir takım çözümler sunuyor.
Bilt’in rakipleri arasında Stake.Rent var, tahmin etmek zor değil Stake de Visa iş ortağı.
Evet, Türkiye fintech alanında çok iyi diyoruz ki öyle de ama hala onlarca çözüm de hayatımıza girmeyi bekliyor.
🕰️ AI destekli kişisel veririmlik aracı: Rize
Adını bir süredir duysam da yeni kullanmaya başladığım Rize, bilgisayarınızda çalışan bir time tracking uygulaması olarak daha verimli çalışma alışkanlıkları edinmenize ve performansınızı ölçmeye yardım ediyor, şaşırtmayacak ama tabii ki AI desteğiyle. :)
Ne zaman ve ne kadar odaklandığınızı, bölündüğünüzü ve ara verdiğinizi hesaplayan uygulama, ara vermeniz gerektiğinde sizi uyarıyor, kategorileri, siteleri ve uygulamaları özelleştirmenize olanak tanıyor. Pomodoro tekniğiyle çalışmayı da destekliyor.
Ödeme gerektiren bir pakete geçmeye karar verdiğinizde ve ERMANTAYLAN kodunu girdiğinizde ilk 3 ay için %25 indirim kazanmanız mümkün.
3 Soft Commitment okuyucusu da hayat boyu ücretsiz kullanım hakkı kazanmak için bana platforma üye oldukları e-posta adreslerini iletebilirleri. (first come, first served)
🚂 (Generative) AI gelişmeleri: En iyi ürün için değil en iyi yatırımcı için kurulan girişimler, Fransa’nın savunma sanayi yatırımı, ChatGPT enerjisi ve Apple
En iyi ürün vs en etkili yatırımcı
Hafta içinde Applied Intuition, $6b değerleme ile $250m yatırım aldı. Yatırım turuna General Catalyst, A16Z, geçen yaz kitabını büyük keyifle okuduğum ve önemli melek yatırımcılardan biri olan Elad Gil, Porsche şirketi, LinkedIn kurucusu Reid Hoffman ve Deepmind kurucusu Mustafa Suleyman gibi isimler katıldı. Girişim ise en kısa haliyle; otomotiv endüstrisine Generative AI çözümleri geliştiriyor.
Applied Intuition’a dair size asıl söylemek istediğim şey ise yatırım turundan farklı olarak girişimin; uzun vadede daha uzun işlemeyi düşündüğüm bir konuya çok net bir örnek olması, peki nedir bu konu: ‘girişimler en iyi ürünü ortaya çıkarmak için değil en iyi yatırımı almak için yarışıyor, hatta kuruluyor’. Şimdi beraberce bir düşünelim; ilk olarak sizce otomotiv endüstrisinde bir Generative AI oyuncusunun milyar dolarlık bir şirket olması olası mı, evet. Geldik asıl soruya; peki bu şirketin Applied Intuition olmasının ihtimali ne? Bana sorarsanız en az ilk soru kadar ikinci sorunun da yanıtı net.
OpenAI ne kadar enerji tüketiyor, nereye karşılık geliyor?
OpenAI’ın ChatGPT ürünü tek başına günde yarım milyon kilowatt, yani ABD’de 180 bin konut kadar elektrik tüketiyor. ABD’de bir evde ortalama 2.5 kişinin yaşadığını düşünürsek, 450 bin kişinin günlük olarak evlerinde tükettiği elektriği; ChatGPT’yi günlük aktif kullanan 180 milyon kişi tüketiyor. ‘Controversial’ bi şey söyleme niyetim yok, ama bana ortaya çıkan katma değer ve kişi sayıları arasındaki farkı (400 kat fark var) düşünce normal, daha doğrusu ‘değer’ geldi. Tabii diğer yandan yalnızca OpenAI değil, diğer tüm modelleri de düşününce uzun vadede bu hesap nerelere gelecek o da ayrı bir konu. 400 katlık fark şimdiden diğer modelleri de katarsak belki de 40’a iniyor, teknolojide gelişim ve kurumsal adaptasyonla beraber her ne kadar ben ‘değer’ demiş olsam da uzun vadede bir başka krizle daha baş başa kalabiliriz.
Fransa’dan Generative AI’lı savunma sanayi projesi, İtalya’dan Generative AI fonu
Stratejik olarak Generative AI alanına yatırımlar yapan, içinden Mistral’i de çıkartan Fransa; beklenebileceği gibi bu devlet stratejisinin karşılığını çok başka alanlarda da görmeye başladı. Google’dan bir transfer yapan ve savunma sanayinde çalışmalar yapacak 300 kişilik bir ekibin başına koyan Fransa, bu proje için de yıllık 300 milyon dolar bütçe ayırdı. NATO’nun da 1 milyar euro büyüklüğünde bir VC fonu kurduğunu bu noktada not düşmek güzel olabilir. Diğer yandan trene biraz geç binen İtalya da akıllı bir hareketle bir milyar dolar büyüklüğünde, Generative AI odaklı bir fon kurdu.
Fransa ve İtalya demişken; Avrupa Birliği, dünyadaki şu ana kadar olan en belirgin AI regülasyonunu onayladı, resmi cümle ise tam olarak şu: Avrupa Birliği Yapay Zekâ Tüzüğü (‘AI ACT’), Avrupa Parlamentosu’nda 46 üyenin oyuna karşı 523 oyla kabul edildi. Türkçe ve anlaşılabilir bir özet şurada. Özetle bu tasarı büyük bir adım olsa da bold bir adım henüz yok, çoğu alt madde için de 2 yıllık bir uyum süresi var.
Nereden bağladın diye sormayın ama; Macron ile Zelenskyy’nin yaptığı şu telefon görüşmesini izlemek gerçekten çok ilginçti.
Apple’dan ‘multimodal AI model’: MM1
Apple’ın 30 araştırmacının imzasıyla ortaya çıkan makale meraklısı için burada. Hafta içinde elektrikli araba eforunu sonlandıran şirketin Generative AI ile olan ilgisi uzunca bir süredir konuşulsa da ilk kez bu kadar net bir çıktıyla karşı karşıyayız: MM1.
OpenAI’ın GPT-4’ü 1 trilyon parametreye ve Anthropic’in Claude 3 Opus’u da 2 trilyon parametreye sahipken Apple’ın MM1’i 30 milyar parametre olarak kurgulanmış, güzel bir başka karşılaştırma için GPT-3 ise 175 milyardı. Görsel, ses, video ve yazı desteği bulunan MM1, en çok transparanlığıyla dikkat çekiyor, şimdilik veri kaynaklarına dair net bir açıklama olmasa da ileride bu da olursa şaşırmamalı.
Tim Cook’a göre uygulama katmanında neler göreceğiz bu senenin 2. yarısında net olarak ortaya çıkacaktı. Kuşkusuz Apple’ın tüm eforu bu paper olamaz. Ayrıca Apple sessiz sedasız Kanadalı DarwinAI’ı da satın aldı. DarwinAI manufacturing alanında uzmanlaşmış bir şirket ve tüm ekip artık bir Apple çalışanı. Hemen yukarıdaki grafikte ise Apple’ın bu alanda en aktif teknoloji devi olduğunu -biraz da şaşırarak- görebiliriz.
Son bir dedikodu da Apple’ın Google ile Gemini’yi kullanmak için pazarlık masasında olduğu.
🕛 Kısalar…
Zapier’in ‘AI Agent’ yorumu: Zapier Central
AI agent’lara Zapier yorumu geldi: Zapier Central. 6 binden fazla uygulama arasında AI destekli otomasyonlar ve botlar oluşturabileceğiniz Zapier Central, açık beta sürecinde. Halihazırda çok büyük bir kullanıcı tabanı ve entegrasyon havuzuna sahip olan Zapier’in bu ürünü fark yaratmaya aday, çünkü her zaman böyle yeni teknolojilere zaten bu alanda çalışan dev bir şirketin ürün geliştirmesi çok değerli oluyor. Central’da prompt yazma deneyimine benzer bir kurgu ve akan veri üzerinde çalışabilme gibi özellikler dikkat çekiyor.
Uygulama mağazalarında gelir, pazar ve diğer dinamikler
30 binden fazla uygulamanın kullandığı ve $7b civarında uygulama gelirini track eden RevenueCat, ‘State of Subscription Apps’ raporunu yayınladı. Enflasyon etkisi, pazar büyüklükleri, beklenen pareto prensibi ektisi, deneme sürümünden kaçış ve diğer ilgi çekici çıkarımlar merak edenler için raporda…
Uygulama mağazaları demişken, pazardaki en büyük analitik araçlarından biri olan Sensor Tower, Data.ai’yı (eski adıyla App Annie’yi) satın aldı. İşin ilginç yanı satın alan tarafın bugüne kadar $46m, satın alınan tarafın ise $167m yatırım almış olması. Bu satın almaya her iki araca ayrı ayrı para ödeyen pazarlamacılar sevinecektir ama büyük bir konsolidasyon oluşması da sektör için ne kadar sağlıklı o da soru işareti… Satın almaya dair diğer iki ilgi çekici detay ise Data.ai’ın $100m ARR’a sahip olması, Sensor Tower’ın işlem için Bain Capital’ın kredi finansmanı kullanması.
SaaS’ların PLG benimseyişi ve satış eforlarında son durum
PLG (Product Led Growth) platformu Pocus’tan sizlere #104’de bahsetmiştim…
Şirket yayınladığı ‘2023 Product-Led Sales Benchmark Report’ raporunda da SaaS şirketleri için önemli istatistikler sundu. 175 şirketle konuşarak hazırlanan raporda enflasyon etkisini rahatlıkla görmek mümkün. GTM yaklaşımında daha da hibritleşen çözümler, her ne kadar PLG desek de satış ekiplerinin aktifliği, geçen seneden çok ‘enterprise’ şirket hedefleme hevesi ama satış ekibinin getirdiğinde daha fazla lead’in inbound gelmeye devam etmesi gibi konular ilginizi çekiyorsa…
Stripe IPO öncesi karlı bir şirket olduğunu açıkladı
2023’de $1T GMV’ye ulaştığını açıklayan Stripe’ın kurumsal müşterilerdeki büyümesi özellikle dikkat çekici ki bu siz Soft Commitment okuyucuları için şaşırtıcı olmamıştır çünkü #132’de bu odaktan bahsetmiştim. Yılda hala %25 büyüyen şirket ayrıca cash-flow-positive olduğunu da paylaştı.
Robotik, tarım ve karbon üzerine çalışan şirketlerin ciro büyümelerine dikkat çeken bir yıllık rapor açıklayan Stripe; uzun vadede tokenizasyondan bugün aklımıza gelmeyen ek finansal ürünlere kadar finans odaklı inovasyonun B2B merkezi olmaya #1 aday şirket konumunda.
Starbucks’ın NFT tabanlı sadakat programı Odyssey’nin beta süreci sonlandı, geleceği de belirsiz
Büyük bir heyecanla sizlere aktardığım (#122 ve #128) Starbucks’ın Odyssey’sinin şirket yapılan açıklamayla beraber beta süreci sonlandı, uygulamanın geleceği de belirsiz. Geleceği belirsiz diyorum çünkü hem metrikler kötü gidiyordu (ilgi azdı ve daha da azalıyordu) hem de Discord da kapandı ki bu negatif gidişatın en büyük göstergesi olsa gerek.
Kapanış…
Spiky’nin sunduğu 154. sayıyı buraya kadar okuduğunuz için teşekkürler!
3 arkadaşınızla Soft Commitment’ı paylaşırsanız memnun olurum.
Bana ulaşmak için bu e-postaya yanıt verebilirsiniz. 2 Nisan Salı günü görüşmek üzere.
Sevgiler.