Soft Commitment #155
Kurumsal dünyada Generative AI, global kredi kartı pazarında yaşananlar, yerli ve milli GPT'lerimiz, Anthrophic, Microsoft, Accenture, bir e-bülten önerisi... Toplam 21 başlık #155'te sizi bekliyor.
E-bültenin 155. sayısından herkese merhaba!
Sonunda seçim bitti, YSK yasağı kaldırdıktan sonra başlayan 5 saatlik politika takip etme dönemimin sonuna gelip apolitik hayatıma geri döndüm, mutluyum.
İş dünyamız bayram arifesinde ‘o toplantıyı’, ‘önemli kararı’ bayramdan sonraya bırakma eğilimindeyken ABD ise 3-4 Nisan tarihlerinde düzenlenecek YC demo day’deki startup’ları bekleniyor, tabii ki gündem AI. Erken aşamadaki girişimlerin değerlemesi ise $20m’dan başlıyor.
#155 yine (Generative) AI dolu, global kredi kartı pazarına gidip geldiğimiz bir sayı oldu. E-bülteni ilgisini çekeceğini düşündüğünüz arkadaşlarınızla paylaşmayı lütfen atlamayın. 6 bin kişilik bir komünite olmamıza çok az kaldı.
Referans Sistemi: Aşağıdaki link aracılığıyla Soft Commitment’ı arkadaşlarınızla paylaşıp liderlik tablosunda yer alabilirsiniz. ‘Peki badge kazananlar ne kazanacak?’ sorusu için önerilerinizi bekliyorum:
Keyifli okumalar,
Erman Taylan (LinkedIn & Twitter)
E-bültenin hemen başında bir başka Türkçe e-bülten önerisiyle başlamak istiyorum. Beni de son sayısına davet eden ve ‘ana fikrimi’ soran Selim Yörük’ün hazırladığı Ana Fikir ile. Global ve dijital ürünler geliştirmek isteyenler için, bizzat bu işi senelerdir yapan birinden; yeni fikirler, zekice taktikler, önemli gelişmeler, işinizi kolaylaştıracak araçları bulabileceğiniz bir e-bülten Ana Fikir, bu anahtar kelimeler ilginizi çektiyse abone de olabilirsiniz.
Başlamadan bir başka duyurum da; içeriği 101’den ibaret olmayan, hatta hiç 101 olmayan, Komünite’nin düzenlediği SaaS Masterclass. Program; dinamik ürün yöneticileri, yenilikçi girişimciler ve hedef odaklı pazarlamacıları hedef kitlesine alıyor, ve isminden de anlayacağınız üzere SaaS dünyasına büyüme odaklı bir yolculuk vadediyor, ilgilisine incelemesini tavsiye ediyorum.
💼 Kurumsal dünyada Generative AI: Beklentiler ve tercihler, satış süreçleri ve kullanım alanları…
Dilerseniz kurumlara geçmeden önce bireylerle başlayalım. ABD’de bireylerin AI uygulamaları kullanma alışkanlıkları hakkında şuradaki grafik fikir verici. Gündelik hayatlarında AI uygulaması kullanmayanların oranı %50, her gün birden çok kez kullananlar %22. Gelir ve eğitim seviyesi arttıkça, yaş düştükçe kullanım oranı da yükseliyor. Bu araştırmanın da kaynağı olan Pew Research Center’ın AI kategorisi geriye dönük olarak bir bakış atılmaya değer.
Kurumlar için olan ‘Generative AI Enterprise 2024’ çalışmasının sahibi ise A16Z. 2025 için pazar büyüklüğünü $5b olarak tahminleyen rapor, 70’in üzerinde Fortune 500 şirketiyle mülakatlar yapılarak oluşturulmuş.
2024’te kurumların bütçesi 2023’e kıyasla 2.5 kat artmış, bu bütçenin çeyreğinin inovasyon takımlarına ait olması biraz şaşırtıcı, yüzde bütçenin 15’i IT’den geliyor, doğru bir ifadeyle IT’den kesilip buraya aktarılıyor. Bu bütçe ayrılırken kurumların %50’den fazlası tam olarak bir ROI ölçmüyor, %31’i de ‘verimlilik kozunu oynuyor’.
OpenAI büyük oranda pazarda lider ki Microsoft ve Azure etkisiyle global çapta bu liderliği kaptırması da pek kolay değil. Neredeyse tüm kurumlar birden çok modeli deniyor, açık kaynağa modellere ilgi de had safhada. Fine-tuning ile hazır bir modeli uyumlama da kendi modelini geliştirmektense açık ara daha fazla tercih ediliyor.
Burası çok önemli; kurumların çoğu, şirket içinde yetkin takımları olmadığına inanıyor ki burası Generative AI’ı gerçekten farklı bir yere koyan en büyük çıktı. İçeride yetkin bir takım yok, öyle tahmin ediyorum ki kısa ve orta vadede şirketlerin bunu değiştirme odağı da yok.
Gelelim use-case’lere… İnovasyon takımlarının bütçedeki ağırlığını da düşünürsek şu an genel yaklaşım a’dan z’ye çalışan bir ürün almaktansa; UI’ı şirketin geliştirdiği ve AI modelini de dışarıdan aldığı ürünler. Benzer şekilde şu an çoğunluk iç süreçlere ve iş verimliliğine odaklanmış durumda.
Accenture’ın tüm ‘VC-backed’ startup’lardan daha fazla para kazanması…
Bu bölümü Accenture’dan söz etmeden bitirmek olmazdı. Şirket 2024 2. çeyrek sonuçlarını açıklarken, Generative AI projelerinden kazandıklarını da sergiledi. Accenture’ın generative AI geliri bu çeyrek için $600m, geçen yılla beraber $1.1b.
Bu noktada ilginç olan Accenture’ın konuya dair bilindik bir ürüne ya da teknolojiye sahip olmaması. Danışmanlık işi gerçekten çok enteresan. :)
Peki Türkiye’de neler oluyor…
🇹🇷 ‘Yerli ve milli’ GPT’lerimiz…
Hafta içinde önce Commencis, sonra da Koç Holding kendi GPT’lerini duyurdu. Trendyol’un LLM’i de geçtiğimiz aylarda duyurulmuştu.
Koç Holding’in KoçGPT’sinden başlamak gerekirse; bir dönem benim de parçası olduğum Dijital Dönüşüm Programı bünyesinde geliştirilen ve Microsoft Azure üzerinden OpenAI’ın GPT-4 Turbo’sunu kullanan KoçGPT, topluluk çalışanlarının güvenlik riski taşımadan kullanabilecekleri, çalışan verimliliğine odaklı bir proje gibi duruyor. ‘E-posta ve toplantı yönetimi, metin düzenleme, kurumsal terimler ve dil çeviri gibi modülleriyle ofis çözümlerine’ odaklanan KoçGPT, her şirketin kendi verisiyle ayrı ayrı beslendi ve farklı fork’lar üzerinden mi çalışıyor, bilmeden yorum yapmak çok kolay değil.
Halihazırda şirketlerin kendi iç süreçlerinde üzerine çalıştıkları projeler olduğunu da düşünecek olursak; çalışan verimliliği odaklı böylesine kapsamlı bir proje her halükarda çok mantıklı bir hamle olmuş. Tabii Microsoft’un kanatları altında ne kadar özelleştirme mümkün, fiyatlandırma nasıl ve paralelde başka hangi konular üzerine çalışılıyor insan bunları da merak etmiyor değil. :)
Commencis LLM ise bankacılık dikeyinde Commencis’in sahip olduğu verilerle train edilen bir Mistral 7B modeli. Kendi LLM’ini geliştirmenin maliyeti milyonlarca doları bulduğu için fine-tuning edilen bir açık kaynak modeli şu an en optimum seçenek gibi duruyor. Şirketin Koç Holding’ten çok daha detaylı blog post’u burada. Tepe bankalar için çok emin değilim ama muhtemelen sektörün önemli bir kısmı için Commencis LLM şimdiden toplantı aldıkları bir ürün olmuştur.
Yerli ve milli GPT’lerimiz demişken iki ilgi çekici link daha paylaşacağım:
OpenLLM Turkish leaderboard: Hugging Face üzerindeki Türkçe modelleri rank eden bu board ‘kim ne yapıyor’ sorusu için de çok güzel.
Turkish Data Depository: Çok sayıda paydaşa sahip olan TDD, içerisinde açık kaynak Türkçe veri setlerini barındırıyor.
💳 Visa ve Mastercard, komisyon oranlarını düşürüyor (pazar büyüklüğü yılda 72 milyar dolar)
Önce biraz istatistik; 2023’de üye işyerlerinin ödediği kart komisyonlarının toplamı 72 milyar dolar. Kartın sahibi olan bankalar da işlemlerden ciddi bir komisyon kazanıyor, sadece 2023’de JPMorgan’ın geliri 31 milyar dolar.
Neredeyse 20 yıl süren davada kara göründü; Visa ve Mastercard, ABD özelinde üye işyerlerinden aldıkları komisyon oranlarını düşürüyor. Önümüzdeki 3 yıl için %0.04 ile limitlenecek komisyon oranı, sonraki beş yılda ise %0.07’ye geçmeyecek. Oranlara ek olarak karara göre üye işyerleri farklı kartlar için farklı fiyat etiketleri sunabilecek. Ki bu, ‘premium’ kartların komisyon oranları daha yüksek olduğu için örneğin yılda $550 ödediğiniz Chase Sapphire Reserve kartınızla, kasada herkesten daha pahalı bir ürün ya da hizmet alabileceğiniz anlamına geliyor. Düzenleme sadece debit kartları kapsıyor ama ABD’de pazarın önemli bir kısmı da bildiğiniz gibi orada.
Ayrıca söz konusu antitröst anlaşmasında 10 milyar dolar üzerinde varlık bulunduran bankalar da bir takım yaptırımlarla karşı karşıyalar.
Bu komisyon oranlarına dayanan sadakat programları ne olacak, bu fırsatı farklı kartları aggregate eden oyuncular ne kadar kullanabilecek, Klarna gibi BNPL oyuncuları için bu bir avantaj mı gibi sorular yanıtını bekliyor. Fintech’ler ise büyük oranda ‘küçük bankalarla’ çalıştığı ve düzenleme sadece debit kartı kapsadığı ise önemli bir etki görmeyecek diyebiliriz.
Apple Card’ı bile kıskandırabilir: Robinhood Gold Card
Konuyla alakasız ama alakalı; Robinhood da hafta içinde %3 cash-back sunan Gold Card’ını tanıttı. Geçtiğimiz yıl $95m karşılığında bir kredi kartı çözümü olan X1’i satın alan Robinhood, ayda 5 dolar ya da yılda 50 dolara sunduğu Gold programı içinde bir de kredi kartı sunmaya başladı. Gold Card’ı da kapsayan Robinhood Gold programının 1.24 milyon üyesi bulunuyor. Gold Card exclusive olarak Visa ile ve ayrı bir uygulamada çalışacak.
Tüm ödemelerde %3, Robinhood’un seyahat portalı içinde %5 cash-back sunan kart, cash-back’lerle otomatik olarak yatırım yapmanıza da olanak sağlıyor. Ek olarak aile planına da sahip olan Gold Card’da çocuklarınıza ya da bakıcınız gibi kişilere belirli otomasyon ve limitlerle de isimlerini platforma vermeden birer kart verebiliyorsunuz. Gold Card’ın sanal kart oluşturma ve tek seferlik alışveriş gibi özellikleri de var.
Kuşkusuz Gold Card’ın Robinhood için en önemli tarafı, yeni bir müşteri kazanımı (cross sell) kanalı yaratması. Hatırlarsanız daha önce bir Robinhood müşterisinin ortalama ne kadar bakiye tuttuğundan bahsetmiştim, sadece $240. Bu istatistik de şirketin Gold Card’a neden ihtiyacı olduğunu gösterir nitelikte
🕛 Kısalar…
A Tech Company That Deploys Venture Capital: Seven Seven Six’in bir VC’nin teknoloji dönüşümündeki dönüşümü fazlasıyla dikkate değer. 💯
İspanya, UK ve Kanada. Bu üç ülke hangi konuda ilk üçtedir sizce? Sorunun cevabı Deel’ın ilk kez hazırladığı Tech Migration Report’ta gizli. Bu üç ülke dünyanın 4 1 yanından en yetenekli göçmenleri kendisine çekenler. Raporda daha bir çok ilgi çekici nokta var. 🛫
Regülasyonlar sonrası EU’da bir AI startup’ı kurmak, ABD’den 10 kat daha pahalıya patlıyor. İlgili napkin calculation burada. 😱
Design Engineering at Vercel: Yepyeni, hiç düşünmediğimiz konular mı, hayır değil ama yine de Vercel’ın yaklamışını oldukça çok güzel. 👌🏻
Click farm’ların dönüşümü 😳
Web3’e dair haftanın en kafa açıcı içeriklerinden birisi, A16Z’nin düzenlediği, ismi Crypto Startup Accelerator (CSX) Spring 2024 olan hızlandırma programına kabul eden girişimleri incelemek olabilir. ⛓️
Marissa Mayer’in yeni girişimi Sunshine, biraz ‘2010’larda kalmış gibi’, logosu tek başına duygularımı tarif ediyor. 🙃
‘A home for designers.’ mottosuyla hafta içinde Product Hunt’ta boy gösteren Layers, hiç fena olmayan bir Dribbble alternatifi olarak takibe almaya değer. 🎨
#145’te paylaştığım Endeavor’ın ‘Where Do Unicorns Come From?’ çalışması da çok başarılıydı ama Defiance Capital imzalı bu rapor da hiç fena değil. 🚀
🚂 (Generative) AI gelişmeleri: 450x, Liverpool, Microsoft, ve bir daha Microsoft, GPT-5, $40b büyüklüğünde AI fonu., Nvidia GTC 2024…
AI sağolsun girişimin değil, kurucu ortağının ‘acquire’ edildiğini de gördük
Google’ın satın aldığı DeepMind’ın kurucusu olan, kısa bir süre önce de Inflection AI’ı kuran Mustafa Suleyman, Microsoft AI’ın CEO’su olduğunu açıkladı. Hayır, Microsoft Inflection’ı satın almadı, evet Mustafa artık tam zamanlı olarak Microsoft bünyesinde çalışıyor. :)
Inflection’ın bazı yatırımcılarına 1.5x ile çıkış imkanı sunan Microsoft, Inflection’ın AI modellerini de Azure altında sunacak. Bu başka bir örneğine rastlamadığım anlaşma için Microsoft $650m ödedi. Inflection yoluna artık Mustafa’sız devam edecek.
Microsoft ve OpenAI’dan $100b’lık supercomputer projesi: Stargate
Bu sayıda Microsoft’a ayrı bi başlık açsam yeriydi.
ABD’de kurulacak, içinde milyonlarca AI çipini barındıracak olan bir supercomputer’a ev sahipliği yapacak olan yeni nesil veri merkezi Stargate, konuşulana göre 2028’de açılacak. Maliyeti, bugün bir veri merkezi açmanın 100 katı dolaylarında olacak, yani 100 milyar dolar. Stargate’in maliyet bacağı Microsoft tarafından karşılanacak, OpenAI ilk çıkan haberlerde projenin bir parçası gibi görünse de Microsoft bu agresiflikle yarın buraya Mistral’i de sokabilir, Anthropic’i de…
Nvidia GTC 2024
Nvidia düzenlediği GTC 2024 etkinliğinde resmen şov yaptı. Şirketin bir çip üreticisi olarak kalmayacağı kesin ki uzun vadede bu stratejinin şirketin büyümesini keseceği kesin gibiydi. Tek tek üzerinden geçmek istemiyorum, yenilikler burada, GTC 2024’ü yerinden takip eden Koray Bahar ve Arman Eker’in izlenimleri ise burada. Yok ben illa TechCrunch’tan okumak isterim diyenleri de buraya alıyorum.
Geçtiğimiz seneki GTC’de Omniverse’ü duyuran Nvidia’nın yazılım gelirleri şimdiden 1 milyar dolara ulaştı bile. Nvidia bir anlamda en büyük müşterilerine yeni bir rakip olarak konumlanıyor, pazardaki rakipsiz olma avantajını da sonuna kadar kullanarak, altan alta.
Sam Altman, Lex Fridman’a konuk oldu
Çok kısa bir süre içinde GPT-5’i yayınlayacak olan OpenAI’ın GPT-4’ü, Altman’a göre şu an yetersiz bir ürün, 5 ile büyük bir fark ortaya çıkacak.
‘Data is the new oil’ da tarih oluyor, Altman’a göre yeni currency’miz compute. Altman Davos’ta olduğu gibi yine bir CEO gibi değil, bir kullanıcı gibi konuşmuş ama merak edenler için video burada, transcript ise burada.
Suudi Arabistan’dan 40 milyar dolar büyüklüğünde AI fonu
Suudi Arabistan dünyanın bilinen en büyük AI fonunu kuruyor. A16Z’nin de bir parçası olacağı fon için ABD’li fon Riyad’da ofis de açacak. Tüm detaylar burada.
Cohere’in 450x yatırım çarpanı
OpenAI rakiplerinden Cohere, geçmişte aldığı 100x çarpan yetmemiş olacak ki $13m ARR yani yaklaşık aylık $1m ciroya karşın tam $6b değerleme ile yatırım arıyor.
Amazon, Anthrophic’e $2.75 milyar dolar daha yatırım yaptı
Amazon’un toplam yatırım tutarı $4b’a geldi ve böylece Amazon tarihinde bir şirkete en büyük yatırım yapılmış oldu. Yatırım sonrası Amazon şirketin YK’sına girmedi, tabii ki AWS kullanımı yatırımın bir parçası, hatta Amazon’un AI çipleri de Anthrophic’in kullanımına sunulacak. Google da Anthrophic’e $2b yatırım yapmıştı. İlginç bir bilgi daha: FTX de Anthrophic’in yatırımcılarından biriymiş.
Google DeepMind’dan Liverpool’a özel AI çözümü
2021’den beri üzerinde çalışılan TacticAI, Liverpool’un korner atışlarında yeni taktik kombinasyonlar için öneriler veriyor.
Kapanış…
155. sayıyı buraya kadar okuduğunuz için teşekkürler!
Bana ulaşmak için bu e-postaya yanıt verebilirsiniz. 16 Nisan Salı sabahında görüşmek üzere.
Sevgiler.