Soft Commitment #156
Y Combinator'ın yeni döneminden mezun olan 260 girişim, 'yazılım geliştirme hızı' kavramına detaylı bakış, 'Business at Work' ve 'SaaS Growth' raporları, Generative AI'da yaşananlar, Airchat...
Dünyada ilk kez çocuklara ithaf edilen bir bayramın hemen sonrasında (23 Nisan kutlu olsun!), Soft Commitment’ın 156. sayısından herkese merhaba.
Röportajlar, programlar, girişimler, krizler, istatistikler, lansmanlar… Yine bolca AI, ama yanında sosyal ağlar, SaaS ve yazılım geliştirme gibi konular da var. Hepsi 156. sayıda yani hemen aşağıda sizi bekliyor.
Başlamadan küçük bir ‘benden haberler’ köşesi… ‘Soft Commitment’ı okuyoruz ama kim bu Erman Taylan’ diye soruyorsanız Yeni Nesil Kafası programına konuk olduğum bölüm; ‘Soft Commitment’ın üretim bandı neye benziyordur acaba’ diye merak ediyorsanız favori Türkçe podcast’im olan Üretim Bandı’na konuk olduğum bu bölüm tam size göre.
Soft Commitment’ı ilgisini çekecek arkadaşlarınızla paylaşmayı unutmayın. Referans programına katılarak tabloda yerinizi almak için de (tabloda yer alan isimlerle ya ben ya da onlar yazarak tanışmaya başladık bile):
Keyifli okumalar,
Erman Taylan (LinkedIn & Twitter)
🍊 Y Combinator’ın mezun ettiği 260 girişim
#155’in başında da söylediğim gibi ABD’de bu haftaların gündemi Y Combinator’ın Winter 2024 döneminin demo day’i oldu, 260 girişim programdan mezun oldu. İlk bakışta dikkat çekenler;
Fintech girişimlerinin son dönemlerde düzenli olarak sayıca azalması, örneğin bu dönem %8’de kaldılar. Fintech’lerde en çok uluslararası ödemeler dikeyi öne çıktı, iş modellerinde AI ve blockchain kullanımı dikkat çekti.
AI girişimleri programın %65’ini oluşturdu. Kodlama araçları, müşteri ilişkileri, sağlık ve biotech, görsel yaratıcılık araçları, yatırım ile finans AI girişimlerinde başı çeken dikeyler oldu.
SaaS girişimleri bir iş modeli olarak ‘hala’ revaçta, B2B fazlasıyla ön planda.
Evet YC ‘Request for Startups’ listesi yayınlasa (#152) da programına girişim kabul ederken kategori değil, kurucu ortakları önceliklendiriyor. Ama YC’nin süzgeçinden geçen kurucuların fintech’i (aslında tüm tercihleri) ne kadar ve nasıl tercih ettiği de pekala önemli bir gösterge.
Listenin üzerinden sadece tag-line’ları okuyarak geçmek bile keyifli, bizzat bunu yaparken dikkatimi çeken girişimler nelerdi derseniz;
Fume Türkiye’den giden iki ekipten biriydi, yaratıcılık gerektirmeyen yazılım task’larını AI kullanarak insan eforu olmadan yazmayı hedefliyorlar.
Brainbase Türkiye’den giden ikinci girişim, B2B’de iş akışlarını AI ile otomatize etmek üzerine çalışıyorlar, tekrar eden, yine gerçek bir insan eforunun aslında gerek olmadığı use-case’lerde…
Dawn tam bir ‘kürek girişimi’; AI ürünleri için analiz yapıyorlar. Müşterilerinizin veri seti içinde en çok aradığı, arayıp memnun kalmadığı sorgular, içerik moderasyonu ve kalitesi gibi…
Kiosk Fransa merkezli bir WhatsApp pazarlama otomasyonu aracı. Üzerine ürün geliştirmek için WhatsApp kesinlikle çok doğru bir platform, evet Meta’ya bağımlı olduğunuz bir dünyanız oluyor ama görece boş bir pazar ve oldukça büyük olan bir potansiyel de sizi bekliyor.
OddsView da yine oldukça büyük ve görece boş bir pazarda, bahis dünyası için Bloomberg Terminal olma iddiasında.
Danswer’dan #153’te bahsetmiştim.
Son olarak; A16Z de hızlandırma programlarına devam ediyor, Andrew Chen’in bizzat yaptığı duyuru burada, toplamda $30m yatırım, yatırım dışında mentorluk ve network gibi değer önerileri de cabası… Programın ismi SPEEDRUN, lokasyonu Los Angeles.
🏃♂️ ‘Development Velocity’ kavramına dair…
Hafta içinde enteresan bir yazıya (‘I asked 100 devs why they aren’t shipping faster. Here’s what I learned’) denk geldim, 100 geliştiriciyle konuşulan, organizasyon veya kişisel olarak yazılım geliştirme hızına odaklanan bir makaleye…
Hemen yukarıdaki YC’de üzerine en çok girişimin çalıştığı AI kategorisini hatırlarsanız, bu alanda AI’ın gelişiminin, LLM’lerin fazlasıyla etkili olacağı kesin gibi. Üzerine bir de makro-ekonomik durumları, şirketlerin verimliliği artık geri dönülemez şekilde ön plana almasını da ekleyebiliriz.
İlk aklıma gelen örnek ise Elon Musk’ın Twitter’ı satın alması. Satın alma sonrasında bir kez daha dev teknoloji şirketlerindeki yazılım ekiplerinin verimliliği tartışma konusu oldu, Musk yazılım ekibinin yarısından fazlasını gönderdi, ama Twitter eskisinden de hızlı ürün geliştiriyor. Tam da bu noktada bahsetmeden olmaz; Twitter’ın geçtiğimiz hafta yayına aldığı bir güncelleme gerçekten konuşulmaya değerdi.
URL’lerdeki tüm ‘twitter‘ metinlerini ‘x’ ile replace eden şirket en hafif tabiriyle komik durumu düştü, detaylar burada (ve hemen aşağıdaki görselde).
Gündemin bir diğer yazılım dedikodusu ise Amazon’un kasiyersiz market projesinde; Hindistan’da kamera görüntülerini izleyen 1000 kişinin varlığı ortaya çıktı… :) Konuyu dağıtmadan devam edeyim. Hem daha verimli, daha küçük hem de daha hızlı yazılım ekipleri büyük gündemlerden biri durumunda, bu da makaleyi ilgi çekici hale getiriyor.
Bulgular çok tahmin etmediğimiz şeyler değil ama özellikle ‘bekleme hali’ dikkatimi çekti: QA’i bekleme, executive’lerden dönüş bekleme, PR review’ı bekleme… Hayatın her alanında olduğu gibi momentumun da yazılım ekiplerinde varolması gerekliliği, ilk günden başlanan ya da t anında devralınan code-base’in dependency ve complexity kavramlarından olabildiğince uzak olması ve süreçlerin de verimliliğe hizmet etmesi kısa bir özet yapmak istersek değinebileceğim konular.
🏗️ Okta’nın ‘Business at Work’ çalışmasından öne çıkan ürün ve kategoriler
Son olarak 2020’de, 95. sayıda sizlere aktardığım Okta’nın ‘Businesses at Work’ isimli çalışmasının 2024 versiyonu yayınlandı. B2B dünyanın eğilimlerini anlamak için bire bir.
Hukuk ve seyahat uygulamaları, tasarım araçları, e-imza çözümleri, ürün tedarik pazarı ve hala bulut platformlar en hızlı büyüyen kategoriler. Ürünlerde ise 1Password, Figma, Hubspot, Miro ve GitHub dikkat çekiyor. Buraya kadar hukuk dışında ‘AI etkisi’ görmek pek de mümkün değil gibi. Startup’larda en çok Google’ın Workspace’i, AWS ve Slack tercih ediyor; Zoom ve Microsoft düşüşte; Zendesk, Datadog, PagerDuty, SendGrid ve Snowflake ise büyüyor.
Data compliance kategori olarak ilk kez 2024’te bu kadar ön plana çıkmış durumda. ZoomInfo gibi GTM araçları da hızla büyüyor ve belirli kategoriler için yıllık ZoomInfo kullanım artışı %600. Bir diğer dikkat çeken kategori ise workflow araçları bir başka deyişle otomasyon.
🗣️ ‘Clubhouse olabilecek mi’ kategorisi ve Airchat
Airchat’i duymadıysanız tebrikler, ‘tech kategorisinde sosyal medyayı takip etmeme’ gibi bir hedefiniz varsa kendinizi başarılı sayabilirsiniz. Naval Ravikant ve Tinder’ın eski CPO’su Brian Norgard’ın kurucu ortağı olduğu Airchat, davetiye usulüyle üye alan ve sadece video veya ses ile içerik oluşturabildiğiniz yeni bir sosyal ağ demesi. Ben mi, tabii ki bu testten kaldım; davetiye bulabilirseniz beni @etaylan olarak takip edebilirsiniz.
Airchat’in ses ve video ile içerik ürettirip ve bunu otomatik text’e dönüştürdüğü yapısı ilgi çekici, dilerseniz text’i okuyor, dilerseniz dinliyor/izliyorsunuz (hatta varsayılan, 2x dinleme hızı). Feed’deki TikTok’un ‘for you’ benzeri algoritmaları da şimdilik başarılı sayılır.
Batuhan’ın davetiyle içeri girdikten sonra arkadaşlarımı davet etsem de bu akışın hiç mi hiç sağlıklı çalışmadığı, hatta buggy olduğunu da eklemeliyim.
Naval milyonlarca takipçisiyle vadinin en bilinen isimlerinden biri ama onun arkasında olması bile yeni bir sosyal medya uygulamasını ‘tutundurmaya’ yetmeyecek gibi. Evet ilk günler değerli isimlerin kaliteli bazı konuşmalarını şahitlik ettim, ama Clubhouse’un lansman yaptığı gibi bir pandemi dönemi de olmayınca sonrasında uygulamayı köşede, nadasa bıraktım. İçeri girişte davetiye şartı kalkabilir, ama Airchat’in niş bir kitlenin dahi uzun vadede vakit geçirdiği bir yer olabileceğini sanmıyorum.
ActivityHub’a katılan açık kaynak kodlu Ghost
Thread’in lansmanında, #137’de ActivityHub’dan bahsetmiştim. Sosyal ağların bir açık protokol sayesinde içerik geçişlerine uyumlu hale gelebildiği bu altyapıya, bir Substack muadili diyebileceğim Ghost da katıldı. Şu an Fediverse de denilen bu dünyadaki öne çıkan uygulamalar ise Mastodon, Flipboard ve Instagram’ın Threads’i... Yani şu an için nerd’lere hitap eden veya bir çıkış yolu arayan şirketler dışında kimse yok. İstatistik de vermek gerekirse; Thread tüm kullanıcılarına henüz bu özelliği açmadığı için şu an Fediverse’de aylık 1.5 milyonu aktif olan 13 milyon kullanıcı var. Bu arada WordPress’in sahibi Automattic de Fediverse’ü destekleyenler arasında, ActivityHub bir plugin aracılığıyla kullanılabilir durumda.
Bu arada geçenlerde dinlediğim bir podcast sayesinde şöyle bi aydınlanma yaşadım. Sosyal ağ, kişilerin kendi arkadaşlarıyla (ve onların arkadaşlarıyla) vakit geçirdiği bir platformu tariflerken; sosyal medya ise tanımadığınız insanlara da ulaştığınız medya kavramının dijital halini temsil ediyor. Sizi bilmiyorum ama bu sayıda bile ben bu ayrımı gözeterek yazmadım, şimdilik böyle kalsın ama bundan sonra dikkat edeceğim… :)
Sosyal medyanın geleceğinde küçük komüniteler oluşturma, sosyal ağ ve medyayı bir arada sunmanın marifet olacağına dair bir görüş var ki ben de katılıyorum. Bu vizyonda ActivityHub aktif rol oynayabilecek bir altyapı kesinlikle ama göreceğiz…
Bu arada Soft Commitment’ı ActivityHub küçücük bir sebebi olsa da Ghost’a taşımayı düşünmüyor değilim.
Sadece fake hesaplardan oluşan bir sosyal ağ olan Palmsy
Sosyal medya filtresinde bir diğer ilgimi çeken ürün de Palmsy idi, kendisi sadece fake hesapların katılabildiği bir başka sosyal ağ. :)
Palmsy’yi indirdiğinizde rehberinizle senkronize ediyorsunuz, yaptığınız paylaşımlar bu isimlerden sahne beğenirler alıyor, böylece dopaminin dibine vuruyorsunuz. Tabii ki bu sahte beğenileri yapanların durumdan haberi olmuyor, paylaştığınız içerikleri de kimse görmüyor.
🚀 SaaS Growth Report
SaaS’lar için büyümeye yardımcı bir araç sunan Chart Mogul imzalı ‘SaaS Growth Report’, bu sayının bir diğer rapor içeriği.
2000’in üzerinde SaaS şirketinden gelen verilerle hazırlanan rapora göre kategori liderleri her yıl %100’ün üzerinde büyüyor, sektör genelindeki büyümelerde de bir yükseliş olmasa da son üç çeyrektir düşüş de durmuş durumda. Yeni kurulan SaaS şirketlerinin büyümesinde ise hala bir yavaşlama etkisi (tabii ki dünya genelindeki ekonomik yavaşlama ile paralel) söz konusu. Diğer yandan ‘en iyiler’ $1m ARR’a 9 ayda ulaşıyor, ortalamada ise ulaşabilenler 33 ayda.
Raporda kategori ve coğrafya bazlı bir kırılım ya da metodolojilere dair detaylar yok, ama SaaS dünyasının genel resmi içinde çok değerli benchmark metrikleri var.
🚂 (Generative) AI gelişmeleri: Stanford’ın raporu, AI Grant programının 3. dönem girişimleri, LLM’lerin veri savaşları…
Önce ‘bahsetmezsem olmaz’ kategorisinde üç büyük röportaj/rapor:
Anthropic Kurucusu Dario Amodei: ‘AGI 3-24 ay içinde geliyor. Modelin geliştirilmesi için de milyarlarca dolar gerekiyor.’ The New York Times’da yayınlanan röportajının tamamı burada.
Stanford, geleneksel hale gelen AI Index Annual Report’unun yeni sayısını yayınladı.
Mark Zuckerberg, hafta içinde Generative AI konusunda uzunca bir röportaj verdi. ‘Decentralized AI’ perspektifinden izleyen birinin yorumları da ilgi çekici.
AI alanındaki en ilgi çekici programın 3. dönem girişimleri belli oldu
AI Grant’ten #153’te kısaca bahsetmiştim. Program, konu AI olunca en az YC kadar ilgi çekici bir noktada benim için. Ve bu hafta içinde AI Grant’in 3. dönem girişimleri belli oldu. Creatify, Omnivore ve Antimetal ilgimi çeken ürünlerdi.
Girişimlerin en büyük ortak özelliği ise niş problemlere AI ile akılcı çözümler üretmeye çalışmaları. Bir çoğunun halihazırda muadilleri varken, son kullanıcı AI farkını nasıl ve ne kadar anlayacak, bu girişimciler hem AI hem growth’u aynı anda başarabilecek mi, aklımdaki sorular… Buradan bakınca ‘1 sene sonra her biri nerede olacak?’ sorusunun yanıtı gerçekten merak uyandırıyor.
Tabii bu programa giren ve benzeri diğer AI girişimleri için satın alınma önemli bir opsiyon. Örneğin Webflow, ‘bir takım AI yetenekleri’ ekleyebilmek için Intellimize’ı satın alduğını duyurdu.
LLM’ler için veri kaynağı oluşturma savaşları
Hafta içinde Meta, kitap yayıncısı Simon & Schuster ile anlaştığı duyurdu, Adobe de bir dakika için $3 ödediği bir program başlattı, geliştiriyor olduğu video odaklı modeli için. Daha önce de Google ve Apple’ın benzer hamlelerini size aktarmıştım. Yayıncılar, hem fiziksel hem de online, bu ilk tur sona erince ‘LLM’ler için değerli olan veriyi’ üretmeye başlayacak, bu işin inanılmaz bir black market’ı oluşacak, lokalizasyon da çok önemli bir noktaya gelecek, yıllar içinde bazı içerikler teliften düşecek ve public hale gelecek, gerçekten ilgi çekici ve gelişmelere gebe bir alan.
YC’nin W24’ünde de bu alanda direkt ve en-direkt olarak çalışan girişimler vardı.
Son olarak Türkiye’den bir geliştirici de 73 bin satırlık bir Türkçe veri-seti yayınladı, Hugging Face’den ulaşılabilir durumda.
🕛 Kısalar…
Daha önce Soft Commitment’ta uzun uzun bahsettiğim için üç küçük ‘devam haberi’ ile başlıyorum kısalar’a…
Web Summit kurucusu Paddy Cosgrave CEO koltuğuna geri döndü, bu arada Web Summit de geçtiğimiz aylarda Katar’da büyük bir etkinlik yapmıştı. #144’de de Paddy’nin istifa sürecini ele almıştım.
Yahoo’nun satın aldığı Artifact’in fişi çekildi, uygulama Yahoo içinde bir ‘haber özetleme’ feature’ı olarak yaşamaya devam edecek. #132’de ‘beklentiler büyük’ diyerek tanıttığım bir uygulamanın 13 ay sonra hayatı sonlamış oldu.
Sizin 7/24 dinleyen, cihazlarınızı dibine kadar takip eden dikkat çeken AI girişimi Rewind’dan ben de ‘dikkatimi çeken AI girişimi’ şeklinde bahsetmiştim #144’de. Şirket, toplantı yönetimine odaklanan bir yöne pivot etti: Limitless. Limitless son dönemin gündemi olan AI odaklı yeni nesil donanımlar arasında belki de en net değer önerisine sahip olanı, ama bakalım bu kalabalık pazarda ne yapacaklar?
Rewind/Limitless’ın da yatırımcısı olan A16Z, 7.2 milyar dolar büyüklüğündeki yeni fonunu duyurdu, başlığı da ‘new era, new fund’ şeklinde attı. Fonun yarısı erken aşama girişimlere, %14’i içerisinde AI’ın da olduğu altyapı işlerine, %15’i B2C’ye (fintech de burada) ve %7’si de oyunlara ayrılmış durumda. Savunma sanayi ve güvenlik kategorileriyle ABD odaklı yatırım vaadi de dikkat çekiyor.
Dünya Halleri’nde denk geldiğim bi makale ilginizi çekebilir. Amazon; uzun süredir rakibi olan pazar yerlerinde fiyatlama, operasyon ve işleyişi derinden (ve yerinden) gözlemlemek için bir satıcı olarak konumlanıyormuş. Konunun hukuki boyutunu bir kenera koyuyorum, çok mantıklı. :)
Kapanış…
Buraya kadar okuduysanız ne mutlu bana. :)
Dün 23 Nisan diye bu sayı Çarşamba geldi, bir sonraki sayı da olması gerektiği gibi 7 Mayıs Salı değil, 14 Mayıs Salı günü sizlerle olacak. O günde kadar, kendinize iyi bakın.
Soft Commitment’ı arkadaşlarınızla paylaşmayı unutmayın.