Yazılım ve Ürün Geliştirme #31 (Konuk Küratör: Görkem Çetin)
31. sayıdan herkese merhaba!
3-10 Ekim haftasının ürün geliştirme ve yazılım alanlarındaki gündemini ben değil sevgili Görkem Çetin derledi. :) Uzun süredir e-bülteni takip eden ve yorumlarıyla bana destek olan Görkem'e; hiç gözüm arkada kalmadan bu hafta için kalemi devrettim.
Hem size bir değişiklik olmasını, hem de bana farklı bakış açıları kazandırmasını hedeflediğim bu uygulama önümüzdeki dönemde de ara ara devam edecek.
Facebook, Twitter ve LinkedIn'de e-bülteni paylaşmayı ve e-postayı arkadaşlarınıza forward etmeyi unutmayın.
Söz artık Görkem'de! Keyifli okumalar.
Girişimci Muhabbeti'nden özel bölüm: Türkiye'de oyun sektörü
Sizde durum nedir bilmiyorum ama benim Slack penceremde sürekli 7-8 farklı grubun tartışmaları dönüyor ve çoğunu da keyifle izliyorum. Bunlardan birisi de Girişimci Muhabbeti. Ben bu satırları yazarken 1273 kişinin üye olduğu kocaman bir topluluk - hatta aile diyebilirim - olma yolunda ilerliyor.
Grup, her ay alanında uzman bir kişiyi konuk ederek sohbet havasında konuşuyor. Gündemin bu haftaki konusu Türkiye'de oyun sektörü idi. Orçun Nişli ve Zeynep Akçay, bir sektörü sektör yapan her elementi masaya yatırıp bunların Türkiye’deki durumlarını özetledi ve sektörün mutfağında çalışanlar için yaptıkları işin güzellikleri ve zorluklarını anlattı.
Sohbeti bu bağlantıdan dinleyebilirsiniz.
OpenView Partners'tan endüstriyel SaaS rakamları
B2B ve B2C SaaS deyince Boston'da akla gelen ilk yatırım firmalarından OpenView Partners, geçtiğimiz yaz ayında benim de katıldığım bir anket düzenledi. Yeni yayınladıkları anket sonuçlarında SaaS firmalarının ortalama büyüme sayıları, satış ve pazarlama için ayırdıkları bütçeler, satış verimi, büyüme ve kullanıcıyı elde tutma ("retention") konularında çeşitli sektörel sayılara yer verilmiş.
Sizin de bir SaaS girişiminiz varsa, ya da içinde yer almayı düşünüyorsanız bu değerli çalışmayı okumanızı öneririm. Her ne kadar detaylı bir özet çıkarmış olsalar da, yazı içinde raporun tam haline erişmek için bir bağlantı da ayrıca mevcut.
Yaptığım ama ölçeklenmeyen işlerim
ABD menşeli SaaStr (sonda tr Türkiye anlamına gelmiyor), geçtiğimiz yıl 70 milyon dolar fonu kapattıktan sonra çalışmalarına son hızla devam ediyor. SaaStr'nin başındaki en değerli kişilerden, aynı zamanda Echosign'ın da kurucusu olan Jason Lemkin geçen hafta "yaptığım ama ölçeklenmeyen işlerim" başlıklı güzel bir blog yazısı hazırladı.
İşi kurduktan sonra ölçekleme (ya da kurmadan önce ölçekleme konusunu masaya yatırma) konusuna ilgi duyanlarınız varsa Quora'daki ilgili başlığı inceleyip diğer uzmanların nasıl yanıtlar verdiğine de göz atabilirsiniz.
TCMB Blockchain çalışma grubu kuruldu
Uzak durduğum ama ne kadar mesafeli davransam da göz ucuyla takip etmeye çalıştığım konulardan Blockchain için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası bir çalışma grubu oluşturuyor.
Son zamanlarda Rusya ve Çin'in sanal para kavramına ayrı ayrı destek ve köstek olduğuna dair yazılardan sonra konu iyice ilginçleşmeye başladı. Gelen bilgilere göre BDDK, SPK ve Hazine Bakanlığı’nın dahil olacağı çalışma grubu için en önemli çıkarım, bence, konunun kamu seviyesinde tartışıldığını görmek.
Umarız çalışma grubu alacağı kararlarda hızlı ve şeffaf davranarak bizleri de süreç ile ilgili olarak bilgilendirir.
E-postaları otomatikleştiren servisler için altyapı şablonu "email-templates"
SaaS servisiniz varsa muhtemelen kullanıcılarınıza otomatik e-postalar gönderiyor ve içeriğini de dinamik olarak düzenliyorsunuzdur. Raporlar ve anlık alarmlar gibi e-posta servisleri konularına girdiğiniz anda bir şablona ve dinamik içeriğe de ihtiyacınız var demektir.
Ladjs'in yaratıcıları da bu sorunlarına çözüm bulmak için Node.js için özel e-posta şablonu oluşturmak, önizleme yapmak ve göndermek için bir kütüphane yazmışlar. Inline CSS, stil kağıtları, gömülü resimler ve daha fazlasını da destekleyen kütüphaneyi indirmek ve kullanmak için Github deposuna göz atabilirsiniz.
Dropbox kullanıcılarını nasıl ağırlıyor?
Useronboarding (ya da benim deyimimle "ağırlama"), SaaS firmaları için oldukça önemli ve üzerinde sıkça tartışılan bir konu.
Ürününüzü yeni duyan ve ilk defa kullanacak müşterilerinize daha iyi bir deneyim yaşatmayı konu eden bu süreci oldukça başarılı yöneten firmalar var. Bunlardan birisi de Dropbox. Çoğumuzun adını duyduğu Useronboard.com sitesinde bu ay Dropbox incelenmiş.
Konuya ilgi duyanlar için benim hazırladığım ve dünya çapında örnekler verdiğim bir yazıya da buradan göz atabilirsiniz.
Kullanıcı deneyimi (UX) tasarımcıları için en iyi Slack grupları
Slack, Flock, Ryver, Rocket.Chat ve benzeri takım içi yardımlaşma ürünleri hem firma içinde iletişimi sağlamak, hem de topluluk oluşturma için son zamanlarda hemen hepimizin kullandığı ürünlerden olmaya başladı. Artık hayatımızın önemli bir kısmını bu tür iletişim araçlarını kullanarak geçiriyoruz. Bize Skype'a alternatif oluşturdukları için de teşekkür ediyoruz :-)
Fabricio Teixeira, kullanıcı deneyimi tasarımcılarının "takılabileceği", yeni yaklaşımları tartışabileceği ve soru-cevap platformu olarak kullanabilecekleri en iyi Slack gruplarını tek bir çatı altına toplamış. Kullanıcı deneyimi ve kullanılabilirlik alanlarına ilgi duyuyorsanız, bu gruplardan bir ya da birkaçına üye olabilir, bildiklerinizi paylaşabilirsiniz.
Türkiye'de ve dünyada e-spor ekosistemi
E-spor endüstrisi oldukça karmaşık ve içinde olmadığınız zaman konuya dahil olmak oldukça zor. E-spor altyapısını anlayabilmek için bu konuda aktörleri, oyun şirketlerini, yayıncıları, markaları, hatta fanları - kısaca karmaşık bir ekosistemi anlamak gerekiyor.
Umut Danışman bu eksiği görüp Türkiye'de ve dünyada e-spor ekosistemini anlatan doyurucu ve keyifle okunan bir yazıyı kaleme almış. Konuyla ilgileniyorsanız bu adresten okuyabilirsiniz.
Fiat'tan yeni yarışma: Aklım Fikrim Fiat
Son zamanlarda araç üreticilerinden girişim ekosistemi için destek haberleri almaya başladık. Daha önce Mercedes-Benz, 50. yılına atfen toplam 500.000 TL ödüllü bir yarışma düzenlemiş ve kazananlarını duyurmuştu.
Şimdi de Fiat bir başka adım atarak kurumsal inovasyon ve girişimcilik programını başlatıyor. Büyük veri, mobilite, müşteri iş birliği modelleri, stok ve depo yönetimi gibi Fiat'ın da ihtiyacı olan uzmanlık ve yenilikçilik alanlarında fikriniz varsa, bu adresten başvurunuzu yapın. Tofaş, kazanan girişimlere iş ortağı olma fırsatı, mentörlük desteği ve KWORKS ortak çalışma alanları sunuyor. Başvurular için son tarih 20 Aralık.
Ürün yöneticisini teknik ürün yöneticisinden ayıran nedir?
Eğer bir ürün yöneticisi olarak çalışıyorsanız karşınıza gelmesi muhtemel soruların en başında "bir ürün yöneticisi ne kadar teknik olmalıdır?" geliyor. Bu konuda insan kaynakları uzmanları da farklı görüşe sahip. Yaptığınız işe de çok bağlı olarak sizden farklı beceri ve sorumluluklar talep edilebilir. Bu yazı (her ne kadar biraz eskice de olsa), en basit dilde, ürün yöneticisi ve teknik ürün yöneticisinin hangi becerilere sahip olmaları gerektiğini özetliyor.
Kapanış...
İlk sayısından beri heyecanla okuduğum bu e-bülteni bu hafta keyifle hazırladım, umarım siz de aynı heyecanla okudunuz.
Dip not: Bu işi her hafta layığıyla yapmak büyük emek gerektiriyor. E-bülteni daha çok kişiye gönderin. Herkesin haberdar olmasını sağlayın. Hep birlikte bilgiyi paylaştıkça çoğaltalım! :-)