Yazılım ve Ürün Geliştirme #35
Akar'ın ardından 'mikrofon' yine bende. 😊 35. sayıdan herkese merhaba.
Benim için sunumlarla dolu bir hafta oldu ve oluyor. Geçen hafta Bahçeşehir Üniversitesi'nde MBA öğrencilerine Blockchain ve Kripto Para anlattım, yarın da bu sefer Düzce Üniversitesi'nde Ürün Yönetimi anlatacağım. Haftanın gözüme çarpan ürün ve yazılım gelişmeleri ise aşağıda sizleri bekliyor.
Dilerseniz e-bülteni tarayıcınızda okuyabilir, Facebook, Twitter ve LinkedIn hesaplarınızda paylaşabilir, arkadaşlarınıza forward edebilirsiniz. Bana ulaşmak içinse bu e-maile yanıt verebilirsiniz.
Keyifle okumanız dileğiyle.
Erman Taylan
Launchpad ile A/B testleri akıllı hale geliyor
Landing Pages (karşılama sayfaları) hazırlamak için Sketch tasarımlarınızı kullanabileceğiniz Launchpad, hafta içinde ise otomatize A/B testleri oluşturabileceğiniz yeni versiyonunu tanıttı.
Bu özellikle beraber Sketch tasarımlarından doğan karşılama sayfaları, kendi kendine en iyi hipotezi seçiyor ve sayfayı buna göre güncelleyebiliyor.
Bu örnekte AI'ın (evet buna AI denmez ama idare edin...) ürün dünyasının araçlarına güzel ve küçük bir etkisini görebilirsiniz. Bi üst aşama olarak Launchpad'in sayfanın dinamiklerine göre farklı hipotezler yaratmasını da bekleyebiliriz. Son olarak Netflix'in A/B Testing süreçleri hakkında güzel bir Medium yazısı da burada.
Kullanıcıların her uygulamada şifreye ihtiyaçları var mı?
Yine bu hafta içinde okuduğum bu yazı, her yeni projeye başlarken default olarak (sosyal ağ hesaplarıyla giriş yapan kullanıcılara bile çoğu uygulama şifre belirletiyor) kullanıcıdan şifre belirlemesini istemenin ne kadar gerekli olduğunu sorguluyor.
Yöntem kabaca her login işleminde kullanıcıya mail atıp bir url'e tıklatmayı tarif ediyor. Yalnızca niş projeler (hem kullanıcı profili hem de mobilden ziyaret almaması gerekiyor) için makul olsa da bir bakın derim.
Zapier for Teams tanıtıldı
Daha önce yine buradan size API duyurusunu paylaştığım Zapier, bu hafta da Teams ürününü tanıttı.
Bu özellikle beraber takımlar ortak bir havuzda Zapier'i kullanıp, takım üyeleri arkadaşlarının Zap'larından faydalanabiliyor, ödeme ve entegrasyonlar tek bir noktadan yapılabiliyor.
Bu arada IFTTT'nin açtığı yolda kurumsal bir çözüm olarak konumlanan Zapier için 'boynuz kulağı geçti' desek sanırım yanlış olmaz. Bu da IFTTT'nin B2B versiyonu için biraz geç kaldığını gösteriyor, en azından Zapier pazarı bu kadar domine etmeden kurumsal pazara adım atabilirlerdi...
Testim: Test otomasyonunu kolaylaştıran araç
Aldığı 5.6 milyon dolarlık yatırımla dikkatimi çeken Testim, test otomasyon süreçlerini oldukça kolaylaştırıyor. Selenium tabanlı çalışan platformda, Jenkins, Jira, Trello ve Slack gibi çok sayıda aracın entegrasyon seçeneği de mevcut.
Astral: GitHub hesabınızı daha etkin kullanmak için
Özellikle benim gibi yazılım geliştirmekten çok teknoloji hakkında fikir sahibi olmak adına GitHub kullanan kişiler, platformun proje takibi ve benzeri konularda eksik kaldığını farketmişlerdir.
Bu probleme odaklanan bir web uygulaması olan Astral, GitHub hesabınızla giriş yapabileceğiniz ve star'ladığınız repo'ları kolay bir şekilde takip edebileceğiniz bir platform olmuş. Aynı problemden müzdarip olanlara tavsiye ederim. :)
Favori wireframing aracım Balsamiq, artık bulutta
En çok kullanılan (benim de en çok sevdiğim) wireframing aracı Balsamiq artık bulutta. Böylece çıktılarınızı ekip içinde paylaşmak, güncellemek ve iletişim kurmak eskisinden çok daha kolay. Biraz geç kalmış bir hamle olsa da ben beğendim.
Fontstand: Geçici sürelerle font kiralamanız artık mümkün
Fontların uygulamalarınızda nasıl duracağını kolayca görmeniz bazı araçlarla mümkündü, ama Fontstand, konuya daha yenilikçi bir bakış açısı getirerek çok sayıda fontu barındırdığı arşivini geçici sürelerle kiralanabilir hale getirmiş. Bir ay süreyle (ücretinin yüzde 10'una) kiralayabileceğiniz fontları daha sonradan satın alabilmek de mümkün.
Serverless Architecture nedir, 'sunucusuz' bir dünya mümkün mü? {okuma}
Geçtiğimiz günlerde son dönemin popüler konu başlıklarından biri olan serverless mimari için Codefiction'dan Deniz İrgin'in güzel bir inceleme yazısına denk geldim, okumanızı tavsiye ederim.
AWS, Azure ve Google Cloud örnekleri, konunun avantajları ve dez-avantajları, hangi tip uygulamalara uygun olduğu gibi enine-boyuna bir değerlendirme olmuş.
Kısalar...
Codefiction ekibinin başlattığı Ethereum eğitiminin kayıtları da DAAP üzerinden bir akıllı kontrat ile alınıyor. Üniversite öğrencileri kaçırmasın derim!
Telegram Bot'u @BittrexStatsBot
Açıkça söylemek gerekirse chatbot kullandığım tek alan kripto paralar ve platform da Telegram.
Bu hafta tanıştığım Telegram bot'u BittrexStatsBot, eğer siz de benim gibi yabancı borsa olarak Bittrex kullanıyorsanız oldukça basit ama bi o kadar da yararlı duruyor.
Framework to develop & deploy serverless: GraphQL is now open source — github.com
Sizlere daha önce tanıttığım GraphQL, artık açık kaynak, GitHub reposunu hemen şimdi inceleyebilirsiniz.
Türkiye'de yapılan 'deep learning' ve makine öğrenmesi çalışmaları — github.com
Türkiye'de yapılan deep learning çalışmaları, yine Türkçe kaynaklar ve konuyla alakalı daha fazlası bu repo'da.
Version 5.0.0 of Angular Now Available — blog.angular.io
Angular'ın önemli geliştirmeler bulunduran 5.0.0 sürümü yayınladı. Compiler ve Decorator'daki iyileştirmeler, Build Optimizer gibi özellikler Angular'ın yayınladığı blog yazısında.
Türkiye'nin İnternet Girişimleri - I — arikovani.com
Webrazzi'den çalışma arkadaşım Fırat, Türkiye'nin 2006 yılı öncesi kurulan internet girişimlerine dair güzel bir kitap projesi başlattı. Hedeflediği 40 bin TL'yi tamamladı bile, ancak kitabı özel indirimlerle edinmek istiyorsanız kampanya sayfasına bir bakın derim.
Kapanış...
35. e-bülten burada sona erdi, umarım keyifle okumuşsunuzdur. 14 Kasım Salı günü görüşmek üzere.