Yazılım ve Ürün Geliştirme #38
21-28 Kasım haftasındaki ürün ve yazılım dünyası gündemimi paylaşmak üzere yine karşınızdayım, 38. e-bültenden herkese merhaba!
Hafta içinde İTÜ Çekirdek'in Bing Bang ve ProductTank'ın Core Community Meetup etkinliklerine katıldım. Pazar günüyse kapalı bir gruba Bitcoin ve Kripto Paralar anlatıp öğleden sonra da eski okulumdaki DevFest İstanbul'a geçtim. Eski arkadaşlarımı görmek ve yeni insanlarla tanışmak güzeldi. Yorucu ama keyifli bir gündü.
Gelelim 38. sayıya... Turkey UX Report, Rollbar, oldukça ilginç bulduğum Shopify hikayesi, Alibaba'dan ApsaraCache ve Fractal İstanbul gibi konu başlıkları sizleri bekliyor, şimdiden keyifli okumalar!
Son olarak tabii ki e-bülteni paylaşmayı unutmayın. E-postayı arkadaşlarınıza forward edebilir, Facebook, Twitter ve LinkedIn hesaplarınızda paylaşabiliriniz. Bana ulaşmak içinse bu e-postaya yanıt vermeniz ('reply!') yeterli.
10 milyar dolarlık Shopify nasıl doğdu ve gelişti?
Ülkemizdeki black friday trajikomik bir hal alırken global çapta rekorlar kıran Shopify'ın kuruluş hikayesini henüz geçen hafta okuyabildim.
Günümüz internet devlerinin çoğunda bir platform ve hatta bir ekosistem olma durumu hakim. Henüz ülkemizde değeri çok fazla anlaşılmasa da belirli büyüklükteki ürünlerin gitmesi gereken yer kuşkusuz önce platform sonra da bir ekosistem olmak.
Shopify'ın hikayesi de önce snowboard ürünleri satan basit bir e-ticaret sitesi, sonra bu siteyi ayağa kaldıran kurucuların (Lütke and Lake) yaşadıkları problemden yola çıkarak tasarladıkları bir platform ve günümüzde de büyük çaplı bir e-ticaret ekosistemi şeklinde sıralanıyor... Gelir modelindeki pivot ve doğru şeyi doğru zamanda yapmak benim en çok aklımda kalanlar oldu. Tüm bu değişim ve hikaye için yazıyı okuyabilirsiniz, sizi bilmem ama bu tarz detaylı ürün hikayeleri bana kalırsa çok öğretici.
Türkiye’nin ilk grafik tasarımcısı (?): İhap Hulusi Görey
Türkiye’nin ilk grafik tasarımcısı şeklinde anılabilecek olan İhap Hulusi Görey'in kısa hayat hikayesini muhakkak izleyin derim.
Şahsen ben Kulüp Rakısı, Kurukahveci Mehmet Efendi ve Birinci gibi markaların logolarında ve çok sayıda reklamda emeği geçen bu önemli ismi ilk kez duydum. :(
İnternetin gariplikleri (ve doğacak olan çözümler)
Yazıda geçen videolar kadar rahatsız edici ama bi o kadar da gerçek bir analiz: Something is wrong on the internet
İnternetin gariplikleri ve çocuklarımız üzerindeki etkisini kaleme alan James Bridle, uzun ama üzerine düşünülmesi gereken bir konuya el atmış.
Kendimi biraz fazla soğuk kanlı hissetsem de ister istemez saçma içerikleri filtreleyen bir cihaz geldi aklıma, kesinlikle gelecek yılların popüler işleri mahrumiyet ve veri güvenliiği konularına yönelik olacak...
iTunes içeriğini kaydedip takip edin: LOOKMARK
Mobil uygulama mağazalarında iş yapanlar için güzel bir uygulama keşfettim: LOOKMARK. (kendileri bu şekilde tüm harfler büyük yazıyor...)
Platform; App Store'da (hem iOS hem Mac için olan) uygulamaları takip edebilmenize, tüm güncelleme mesajlarını kaydedebilmenize ve fiyat değişimlerinde bildirim almanıza yarıyor. (LOOKMARK'ın Chrome eklentisi dahi var)
Fiyatlandırması meraklı kullanıcılar (benim gibi) için biraz yüksek gibi dursa da işi mobil uygulamalar olan kişilere şiddetle tavsiye ederim. Son olarak mobil dünya için öne çıkan bir başka araç da App Store'da kolayca ülkeler arası geçiş yapabilmenizi sağlayan Switchr. (iOS cihazdan ziyaret etmeniz gerekiyor)
Yazılımcılar için bug analizi ve 'monitoring' aracı: Rollbar
Heroku, Instacart ve Twitch gibi tanıdık kullanıcıları da bulunan Rollbar, uygulamanızdaki hataları (bug) analiz ve takip edebilmenize yarıyor.
Kodunuza kolayca entegre olabilen araç, çok sayıda programlama dili ve deployment platformuyla entegre çalışabiliyor. Bug'larınızı en temel anlamda anlamlandırmaya çalışıyor. Hem hangi ortamda hem de ne sebeple hatanın yaşandığını söyleyen araç, bunları bir panelde kullanıcılarına sunuyor ve grupluyor. Aynı zamanda Rollbar Query Language (RQL) ve API desteği de sunan Rollbar hata kritik ve çok sayıda ortamda kullanılan uygulamalar için anlamlı olabilir.
Alibaba'nın açık kaynak olarak paylaştığı kütüphaneler
Coğrafi olarak bize uzak olsa önemli teknolojiler geliştiren ve son olarak AWS benzeri bulut platformunu (Alibaba Cloud) da duyuran Alibaba, GitHub hesabında da açık kaynak olarak çok sayıda kütüphane paylaşmış. (100+ yazılımcı ve 100+ kütüphane)
Benim de Redis için bir caching çüzümü olan ApsaraCache vasıtasıyla haberdar olduğum bu çözümler dikkatinizi çekebilir. Java için JSON parser fastjson, Java tabanlı RPC (yani Remote Procedure Call) framework'ü Dubbo ve Android için olan Atlas öne çıkanlardan bazıları...
Really Good UX
Benzerleri olsa da bu tarz platformları seviyorum. Really Good UX, 1000'e yakın UX uygulamasını ekran görüntüleriyle beraber sergiliyor. Platform üzerinde kategorilere göre arama yapabilmek de mümkün. Appcues ekibinin hazırladığı platformda örneğin user onboarding'le ilgili kayda değer örnekleri inceleyebilir, feyz alabilirsiniz. :)
Turkey UX Report
UXservices'in hazırladığı 2016-17 Türkiye UX Raporu; ülkemizde 10 binin üzerinde UX profesyoneli olduğunu söylüyor. Şirketlerce UX'in yeterince benimsendiğine vurgu yapan rapor bir yandan da en büyük eksikliğin zaman, bütçe, ve iş gücü alanlarında olduğuna değiniyor.
Benim dikkatimi çeken bir diğer noktaysa UX çıktılarının genelde ölçümlenmediği oldu. (yüzde 50) 200'e yakın katılımcıdan çıkan sonuçlar benzer raporlardan çok farklı değil ancak yine de göz atmaya değer.
Kısalar;
Lost Bitcoins: 4 Million Bitcoins Gone Forever Study Says | Fortune — fortune.com
Hafta içinde kaybolan Bitcoin'lerle ilgili elle tutulur bir araştırmaya denk geldim.
Fortune'daki yansımaya göre neredeyse 4 milyon adet Bitcoin bir daha geri gelemeyecek bir şekilde kaybolmuş. Bu da günümüz hacminin yüzde 25'i, üretilmeyi bekleyen Bitcoin'lerle beraber tüm BTC dünyasının yüzde 20'si demek oluyor. :)
Tarık Tolunay’dan Detay Dolu İllüstratif Harita: Fractal İstanbul • Bigumigu — bigumigu.com
Kendi adıma hiç düşünmeden söyleyebilirim ki dünyanın en etkileyici ve güzel şehirlerden İstanbul'u illüstratif bir harita ile adeta nakış gibi işleyen Tarık Tolunay'ın bu etkileyici çalışmasını gördünüz mü?
Yakın zamanda bir sergiye de dönüşecek olan bu çalışma umarım online bir mecrada da ulaşılabilir bir hale getirilir.
Üretim Bandı by gümlet on Apple Podcasts — itunes.apple.com
Paraşüt ekibinden sevgili Eran ve Andaç, ürün yönetimiyle alakalı sohbetle ilerleyen bir podcast çekmeye başladılar. Üretim Bandı'nı dinlemenizi ve abone olmanızı tavsiye ederim.
Build in Public • Publicly — publicly.io
Product Hunt'ın en popüler isimlerinden biri olan Mubashar Iqbal'in yeni projesi Publicly ile açık kaynak ve ilham verici projeleri takip edebilirsiniz.
Yine daha önce sizlere tanıttığım SaaS dünyası için bilgi havuzu Latka'nın yazılım projeleri için biraz daha küçük bir versiyonu olan Publicly eğer güncel kalmaya devam ederse takibe değer.
Kapanış...
Umuyorum ki keyifle okumuşsunuzdur, e-bülteni paylaşmayı da unutmayın.
5 Aralık Salı günü görüşmek üzere, esen kalın!