Yazılım ve Ürün Geliştirme #39
39. sayıdan herkese merhaba! Yoğun geçen bir haftada okuduğum, duyduğum ve üzerine düşündüğüm ürün & yazılım gündemimi sizlerle paylaşmak için yine e-posta kutunuzdayım. :)
Bu hafta e-bültende blockchain ve kripto para dünyasından öne çıkardıklarım, lansmanı henüz yeni yapan Google'ın Poly'si ve Corrello, okumaya değer bulduğum birer kitap ile rapor ve yine birer teknoloji ile büyüme hikayesi var.
Neredeyse bin kişiye yaklaşan bu komünitenin daha da büyümesi için lütfen paylaşmayı unutmayın. E-bülteni Facebook, Twitter ve LinkedIn hesaplarınızda paylaşabilir veya arkadaşlarınıza forward edebilirsiniz.
Keyifli okumalar!
Decentralized uygulamaları anlamak için birebir olan oyun: CryptoKitties
Siz benden duymuş olmayın ama hızla popüler olup aynı hızla kaybolan Pokemon GO (hayır hayır, ben telefonuma indirmedim bile) furyasının ardından şimdi de (kısa bir süre içinde) Harry Potter GO geliyor-muş. Ama konumuz bu değil. :)
Harry Potter GO'dan da önce geçtiğimiz hafta içinde yayına giren CryptoKitties, decentralized bir oyun olarak EVM (Ethereum Virtual Machine) üzerinde geliştirilmiş. DApps (Decentralized Applications) dünyasını anlamak için her anlamda güzel bir örnek teşkil eden CryptoKitties'de hem karakterleri satın almak ağın yavaşlığından dolayı zaman zaman saatler sürebiliyor, hem de oyunun içinde kendiliğinden bir ödeme mekanizması var!
San Francisco'da AxiomZen tarafından geliştirilen oyunda sanal kedileri gerçek ETH'lerle satın alıyorsunuz. Bugüne kadar 1 milyon doların üzerindeki ETH ile satın alma gerçekleşen oyunun genesis bloğu ise tam 246 ETH'ye kadar çıkmış.
EVM sayesinde oyunun gerçek bir sahibinin olmaması ve sanal da olsa karakterlere gerçekten sahip olmanız blockchain'in nimetleri. Diğer yandan şimdilik MetaMask kullanma zorunluğu olduğu için çok belli etmese de akıllı kontratların üzerindeki arayüz katmanı size arkadaki blockchain teknolojisi ya da EVM'yi hissettirmiyor değil mi? Yolun çook başında olan kripto para dünyasını daha iyi anlamak için bu oyuna muhakkak göz atmalısınız.
Blockstack: Decentralized uygulamalar için yeni bir 'internet'!
CryptoKitties gibi incelemesi keyifli olmasa da ICO ile 50 milyon doların üzerinde para toplamayı başaran Blockstack, kendisini decentralized uygulamalar için alternatif bir internet ağı olarak tanımlıyor. Tarayıcı üzerinde çalışıp son kullanıcılar için verilerini güvende tutabilecekleri bir ortam sağlayan platform, geliştiricilere de son kullanıcılarının verilerini tutma&saklamayla uğraşmama lüksü (!) veriyor.
Biraz daha detaya inmek gerekirse, Blockstack platformundaki tüm uygulamaların aslında kullanıcının bilgisayarında çalıştığını, veri alışverişinin platformun API'ları üzerinden gerçekleştiğini ve kullanıcıların verilerini de blockchain tabanlı güvenli bir mimaride tuttuklarını düşünebilirsiniz.
Uzun süredir yayında olan ve güçlü bir altyapıya sahipmiş gibi duran projenin whitepaper'ını da okuyabilir, fikir edinebilirsiniz. Bana sorarsanız; Blockstack gibi bir platformdansa CryptoKitties gibi veri, UI ve deneyim katmanlarımızda daha az değişime yol açacak işler çok daha elle tutulur...
Journalism++
Veri gazeteciliği ve online mecralar başta olmak üzere gazetecilik de teknolojiden nasibini fazlasıyla alan bir sektör oldu.
İsveç/Stockholm'de 4 sene önce kurulan Jounalism++, kendi deyimleriyle 'teknoloji manyağı' bir ekipten oluşuyor ve tüm çalışanları (yani gazeteciler!) kodlama biliyor. Rakamlardan kendi kendine lokal haberler çıkarabilen Newsworthy gibi ürünlere sahip olan şirket, aynı zamanda aktif de bir GitHub kullanıcısı.
Gerçekten kod okuryazarlığının çok ötesinde bir örnek olan Journalism++ inceleme ve takibe değer. Konuyla alakalı küçük ve Türkçe bir izlenim ise burada.
Grammarly'nin büyüme hikayesi
Kısa bi süre önce kullanmaya çalışsam da bir türlü aktif kullanıcısı olamadığım Grammarly'nin büyüme hikayesi gerçekten ilgi çekici.
Hiten Shah'ın kaleme aldığı hikayede şirketin yıllar boyunca nasıl istikrarla büyüdüğünü görebilirsiniz. Freemium ya da premium bir gelir modelindense monetized backwards denilen yöntemi tercih eden Grammarly'nin hikayesinde gelir modeli seçimi ve yıllar içindeki esnemeler önemli bir yer tutuyor.
Corrello: Agile takımlar için Trello eklentileri
Trello üzerine uygulamalar geliştiren Corrello, hafta içinde Agile takımlar için Trello'ya çok sayıda yenilik kazandıran Agile Tools'u ücretsiz olarak piyasaya sundu.
Workin progress olarak işaretlenen kartları sayıca limitleme ve kartlara story point koyabilme gibi bazı ek özellikleri Trello'ya kazandıran Agile Tools, ücretsiz bir eklenti olarak indirilebiliyor.
Scrum metodolojide genellikle bazı noktalar için yetersiz kalan Trello'yu bu durumdan 'kurtamaya' çalışan Corrello, Agile Tools haricinde başka ürünleri (eklentileri) de bünyesinde barındırıyor. Sizin de Trello'nun yetersiz kaldığını hissettiğiniz noktalar varsa göz atın derim.
Doğum günün kutlu olsun JavaScript
Netscape ve Sun Microsystems'in ortak açıklamasıyla 4 Aralık 1995 yılında tanıtılan JavaScript, dün itibarıyla 22. yaşını kutladı.
Günümüz internet dünyasının gelişiminde çok önemli bir yeri olan ve bu ağırlığını da her geçen gün arttırmayı başaran JS'e olan saygı duruşu sonrasında ayrı bir konuyu gündeme getirmek istiyorum.
Çıkardığı mikro ürünlerle popüler olan Pieter Levels, hafta içinde bir tweet attı ve Google Analytics hariç diğer tüm takip (JS tabanlı) kodlarını kaldırarak yüzde 10 seviyesinde performans (hız ve veri tüketimi) artışı yakaladığını paylaştı. Gerçekten de kullandığımız uygulama ve araçlar optimize olmaktan ve kullanıcı çıkarlarını en ön sıraya koymaktan çok uzaktalar.
Google'dan çoklu platform 3D geliştirme aracı: Poly
Android, iOS, Web ve Unity gibi çok sayıda platformda çalışabilen bir API olan Poly, Google'ın AR ve VR uygulamalar için kolayca 3 boyutlu yazılım geliştirilebilmesini sağlayan kütüphanesi olarak tarif edilebilir.
Çok sayıda hazır objeyi arama, download etme ve kullanma şansı veren Poly arşiv olarak her geçen gün büyümeye de devam ediyor. SDK ve API'ları hazır olan kütüphanenin tanıtım yazısı ise burada. Son olarak dikkat çekici bir şekilde Poly kütüphanesi hem ARKit hem de ARCore (Android'in ARKit'i) ile de uyumlu.
InVision'dan Design Systems Handbook {e-kitap}
İstisnalar hariç (konu ürün ise istisna her zaman vardır) tüm ürün takımlarının ihtiyaç duyduğu Design System için hem ürün hem de tasarımla ilgili tüm ekibin aynı dili konuşabilmelerini sağlayan bir başvuru kaynağı diyebiliriz.
InVision'ın bir projesi olan designbetter.co altından yayınlanan bu e-kitap, yekpare olarak indirilemese de okuması kolay: Design Systems Handbook.
Şirketiniz için Design debt'leri ortadan kaldırmayı, ekip arasında iletişimi kolaylaştırmayı ve süreçleri de hızlandırmayı vadeden Design Systems Handbook, içerisindeki gerçek çıkarım ve konuk kişilerle muhakkak göz atılması gereken bir içerik.
ThoughtWorks'ün Technology Radar'nın yeni sayısı yayınlandı {rapor}
Türkçe olarak da yaklaşık 6 ayda bir yayınlanan Technology Radar benim beğendiğim bir rapor. Yeni sayısı da geçtiğimiz hafta içinde yayınlandı. (Türkçe versiyonunu .pdf olarak okumak için...) Henüz detaylı olarak göz atma fırsatı bulamasam da (ama okuma listemin en tepelerinde) global bir bakış açısıyla gündemki teknolojilere hakim olmak ve son gelişmeleri gözlemlemek için Technology Radar'ı tavsiye ederim.
Kapanış...
Umuyorum ki keyifle okumuşsunuzdur, 12 Aralık Salı günü tam 40. sayıda görüşmek üzere. E-bülteni paylaşmayı unutmayın. :)
Bu arada bana bu e-postaya yanıt vererek ulaşabilisiniz.