Yazılım ve Ürün Geliştirme #41
41. sayıdan herkese merhaba! İlk kez e-bülteni Salı sabahı size ulaştıramadım, bundan sonra her zamanki gibi Salı sabahından devam. :)
Kendimden bir haberle başlamam gerekirse; 23 Aralık Cumartesi günü GDG DevFest Antalya'da "Blockchain ve Kripto Paralar" başlıklı bir sunum yapacağım. Kayıtlar devam ediyor, Antalya ve civarında olanlara duyurulur.
Bu hafta e-bültende Snapchat'in AR platformu, Revoice, 2017 yılı JS raporu, Docusaurus ve Drift'in Inner Circle hamlesi gibi konular sizi bekliyor. Şimdiden keyifli okumalar!
Ve son olarak; e-bülteni tabii ki Facebook, Twitter ve LinkedIn hesaplarınızda paylaşabilir, arkadaşlarınıza bu e-postayı forward edebilirsiniz.
Snapchat'den süper bir AR platformu: Snapchat Lens Studio
Dışarıya biraz kapalı olsalar da arayüz ve etkileşim tasarımı olarak son yılların en çığır açan uygulaması olan Snapchat'i ilgiyle takip ediyor ve hala kullanmaya devam ediyorum! :)
Snapchat'in içinde kalmaya mahkum olsa da oldukça detaylı ve güzel bir şekilde hazırlanmış olan Snapchat Lend Studio ile AR dünyasının sınırlarını zorlayabilir, 3 boyutlu ve kendinize göre özelleştirebildiğiniz nesneler oluşturabilirsiniz.
AR konusunda Apple, Google, Facebook ve Snapchat gibi devler bir bir kozlarını oynadılar, söz artık geliştiricilerde. Son olarak iki ufak not; Facebook da benzer bir platformu 2017 içinde yayına almış ancak yeterince ilgi çekememişti, Google bu hafta Project Tango'yu kapatacağını ve yalnızca ARCore'u destekleyeceğini açıkladı.
Revoice: Ziyaretçilerinizi Facebook Messenger abonelerine dönüştürün
Okuyor olduğunuz gibi bir newsletter, YouTube kanalı ya da blog gibi içerik işlerini, potansiyel okurlarına FB Messenger üzerinden düzenli olarak duyuran Revoice, bu hafta içinde en çok beğendiğim araçlardan biri oldu.
Kullanıcılarına bir landing page veren ve okurlarını-izleyicilerini buraya yönlendirmelerini isteyen Revoice, insanları FB Messenger botunuza abone yapıyor ve sonrasındaysa her yeni içeriğinizi bu kanaldan sizin adınıza duyuruyor.
HubSpot, MailChimp ve Zapier gibi entegrasyon seçeneklerine de sahip olan Revoice eğer hedef kitlesinde duruyorsanız (bahsettiğim içerik platformlarıyla B2C bir strateji) kesinlikle denemeye değer.
Drift Inner Circle
Sizlerle daha önce tanıttığım ve 2017 yılının en çok dikkat çeken startup'larından biri olduğunu düşündüğüm Drift, geçtiğimiz hafta içinde yine ilgi çekici bir proje yayınladı: Inner Circle.
Inner Circle ile şirketin CEO'su David, yanına VP of Growth ve Head of Marketing'ini de alarak programa katılan ilk 3 şirketi bizzat ziyaret ediyor ve onlarla beraber 2018 hedefleri için çalışıyor. :)
Webinar, podcast ya da blog yazılarından öte bizzat müşterilerine ilk elden yardım etmeyi projelendiren Drift, tüm ürününü de bu paketin içine dahil etmiş. Aylık 10 bin dolar fiyat biçilen ve ilk 3 üyenin ofis ziyaretini de kazanacak olduğu paket, şirketin en pahalı paketinin de tam 10 katı değerinde.
Bir üst sınır belirtilmese de (örneğin 'en fazla 10 müşteri kabul ediyoruz' demek gibi) Drift; bu pakete gelen başvuruları tek tek değerlendirecek. Gerçekten ROI ve zaman yönetimi olarak pek akıl karı durmasa da tam Drift'lik bir hamle olmuş. (PS: Keşke Türkiye'ye gelseler de ziyaret etsek) :)
User Research çıktılarını Trello'da tutmak
Ürün yönetirken ve yazılım geliştirirken kullanılan araçların sayısını bir noktadan sonra kontrol altına almak gerekiyor. Bu noktada Jira veya Trello gibi varolan araçları evrimleştirmek oldukça kritik.
Bu hafta içinde bunun güzel bir örneğine denk geldim: Using Trello for User Research Synthesis. Kısa ama açıklayıcı bi şekilde hazırlanmış olan bu yazıyı okuyarak detaylar ve method hakkında fikir sahibi olabilir, kendi proje ve ihtiyaçlarınıza göre evrimleştirebilirsiniz.
The State of JavaScript 2017
Dünya genelinde 30 bine yakın geliştiriciye ulaşılarak hazırlanan The State of JavaScript 2017 raporu gerçekten oldukça doyurucu.
Front-end dünyasındaki framework'lerden mobil kütüphanelere geniş bir yelpazeye değinen bu rapora yazılım geliştiricilerin göz atmasını tavsiye ediyorum.
Facebook'dan açık kaynak projeler için dokümantasyon sitesi oluşturma/güncelleme aracı: Docusaurus
Facebook, açık kaynak projeler için kullanım kolaylığı ve hız kazandıran bir dokümantasyon aracı yayınladı: Docusaurus.
React ile geliştirilen ve Markdown desteği bulunan Docusaurus'da lokalizasyon ve versiyonlama gibi özellikler de düşünülmüş.
Yaptığı açıklamada bizzat kendi açık kaynak projeleri için farklı farklı dokümantasyon siteleri oluşturulması probleminden yola çıkarak Docusaurus'u geliştirmeye başladığını söyleyen FB, bu hamle ile açık kaynak dünyasına bir standart daha getirebilir.
Bu arada Facebook'un 2017 yılı için kendi teknoloji stack'ini ele aldığı bu yazı da ilginizi çekebilir.
ZEO ekibinden SEO ve Dijital Pazarlama Rehberi
Düzenlediği konferanslarla da dikkat çeken ve keyifle takip ettiğim ZEO, hafta içinde SEO ve Dijital Pazarlama alanında büyük çaplı bir rehber hazırladı. Yurtdışında her adımını yakından izlediğimiz startup'ların hazırladıklarına benzer kalite ve okunabilirlikte olan bu rehbere hem SEO hem de dijital pazarlama dünyasına giriş yapmak isteyenler mukakkak göz atsınlar derim.
Webrazzi Fintech 2017'deki sunumum {video}
Sizlere daha önce bahsettiğim sunumun videosu da yayınlandı. Blockchain ve Kripto Para Dünyası hakkında genel fikir sahibi olmak isteyenler için faydalı olacağını düşünüyorum. Hemen yukarıdan izleyebilirsiniz.
Kısalar...
Predictions for Journalism 2018
NiemanLab, her sene olduğu gibi 2017 sonunda da yeni yıl için dijital yayıncılık dünyasının öne çıkan isimlerine mikrafon uzatmış. Ben henüz göz atmaya vakit bulamadım ancak konuya ilgi duyanlara tavsiye ederim.
Redditor Uses $86 million worth Bitcoins To Set Up An Investment Fund — bitrazzi.com
Her arkadaş grubunda olduğu gibi benim de en çok dahil olduğum sohbetlerden biri Bitcoin'den zengin olmak ve sonrası için hayat planları.
Bu noktada anonim ve oldukça güzel bir örneğe geçen hafta rastladım, benzer sohbetlere girenler göz atabilir :)
Patreon rescinds maligned fee restructure: "We messed up. We're sorry" — thenextweb.com
İlgiyle takip ettiğim ve her geçen gün büyümye devam eden Patreon, fazlasıyla tepki çeken ve platformunun en büyük gücü olan yaratıcıları üzen bir hamle sonrasında bu hafta içinde 'özür mesajı' yayınladı. Yanlış bir hamle sonrası bu samimi tavır bence takdire şayan.
Ama sanki biraz daha fazlası yapılabilir, örneğin yaratıcılara bir favor sunulabilirdi...
We’re planning to launch estcoin — and that’s only the start — medium.com
Dijital dünyada çok başarılı bir strateji ve o strateji etrafında da başarlı projelere sahip olan Estonya, cryptocurrency + blockchain denildiğinde de akla geliyor.
İşte uzun da olsa Estonya e-devlet projesinin başındaki Kaspar Korjus'un kaleminden ICO'lar hakkındaki estcoin projesinin detayları.
Kapanış...
Yılbaşı ve yurtdışındaki Chrismas öncesi dönem olarak bu hafta gündem biraz sakindi (benim içinse hareketliydi). Umarım keyifle okumuşsunuzdur.
Lütfen e-bülteni paylaşmayı unutmayın. 26 Aralık Salı sabahı görüşmek üzere, esen kalın.