Yazılım ve Ürün Geliştirme #42
42. e-bültenden herkese merhaba! Benim için sunumlarla geçen bu haftada dijital ürünlere dair gözüme takılan gelişmeleri yine sizler için yorumladım.
Öne çıkanlar; GitHub Octoverse 2017, Product Hunt'ın düzenlediği online hackathon, Etheremon, Ürün Yöneticisi türleri, Framer'dan Sketch alternatifi, Parcel, WeWork'ün yayınladığı rehber, Google Maps ile Apple Maps karşılaştırması... Detaylar ve devamı hemen aşağıda.
E-bülteni Facebook, Twitter ve LinkedIn'de paylaşabilir, ya da arkadaşlarınıza bu e-postayı forward edebilirsiniz. Bana ulaşmak içinse bu e-postaya yanıt vermeniz mümkün. Keyifli okumalar!
Google Maps'e yakından (korkutan) bakış
Bu hafta içinde okuduğum en ilginç şeylerden biri, Google Maps ve Apple Maps'i kıyaslayan bir yazıydı.
Daha doğrusu Google Maps'in uydu fotoğraflarından hareketle ne kadar detaylı haritalar oluşturduğunu ve bu detayların çoğunun da rakiplerinde bulunmadığını anlatan yazı, gerçekten de ilgi çekici.
Google'ın evlerin çatısında duran nesnelerden tutun da cumbalı evleri bile haritasında göstermesinden eminim etkilenecek, belki de biraz korkacaksınız.
GitHub'dan yıl sonu raporu: The State of the Octoverse 2017
Artık bir gelenek haline gelen GitHub Octoverse, bu yıl da hem sunuş şekli hem de platformun etkileyici metrikleriyle dikkat çekici oldu.
GitHub'da 1 milyara yakın public commit yapıldığını söyleyen rapora göre açık kaynak dünyada en çok Javascript, Pyhton ve Java kendine yer bulmuş. En çok fork'lanan proje Tensorflow olmuş. En çok contributor'a ulaşanlar ise Microsoft'un Visual Studio Code'u ve Facebook'un React Native'i olarak sıralanmış. GitHub'ın 2017 özetine yazılım teknolojileri ilginizi çekiyorsa muhakkak göz atın derim.
Product Hunt'ın online hackathon'unda öne çıkanlar
Bu yıl ikinci kez gerçekleşen Product Hunt Global Hackathon'da onlarca farklı ülkeden yüzlerce farklı takım yarıştı ve geçen hafta kazananlar açıklandı.
Toplamda 250 bin dolar ödül dağıtılan hackathon'da blockchain ve kripto kategorisinde kazanan Supermax olmuş. Supermax özetle; Ethereum ağı üzerindenki akıllı kontrat süreçlerini, token yani jeton değişimlerini ve cüzdan bakiyelerini sorgulayabilmeniz için bir API sunuyor. Detayları çok net olmasa da (proje henüz çok yeni) konu itibarıyla evet, ilgi çekici.
Bir diğer dikkatimi çeken proje olan Donate Your Website ise adından da anlayabileceğiniz gibi sahip olduğu web sitesinin reklam gelirini bağışlamak isteyenlerle yardım kuruluşlarını bir araya getiriyor. Sosyal girişimlerin çokça konuşulduğu ülkemiz için de belki bir benzeri düşünülebilir.
Diğer çoğu fikri henüz hazır olmadıkları için buraya eklemedim, yalnız fikir aşamasında da olsa jurinin öne çıkarttığı projelere göz atın derim. (genel olarak AI, kripto çılgınlığı ön planda diyebilirim)
CryptoKitties'den sonra Ethereum üzerinde Pokemon oyunu: Etheremon
Sizlere daha önce yine bu satırlarda bahsettiğim CryptoKitties çılgınlığı hala sürerken furyaya şimdi bir de Etheremon eklendi. :) EVM üzerinde geliştirilen Etheremon, Pokemon oyunundan da esintiler taşıyor.
Şimdiden 500 bin dolarlık hacme yaklaşan oyun, 10 adet akıllı kontrat üzerine şekillendirilmiş. Nasıl oynanacağı ve diğer bazı detaylar ise burada.
Singapur merkezli oyunun ekibi henüz beta aşamasında olan Etheremom için sıkı bir şekilde çalışıyor ancak pazara ilk giren CyptoKitties'in önüne geçmeleri pek de kolay değil. :)
Parcel: Blazing fast, zero configuration web application bundler
Şahsen geçen hafta duyduğum bir web application bundler olan Parcel, hem hızı hem de konfigürasyon gerektirmemesiyle öne çıkıyor.
Parcel; hata loglaması, file system caching yapması, düşük dosya boyutu, konfigürasyon gerektirmemesi ve kullanım kolaylıklarıyla öne çıkıyor. Açık kaynak kodlu olan Parcel'e henüz duymadıysanız incelemenizde yarar var.
Framer'dan yenilenen Screen Design Tool
"Made by designers, for designers" mottosuyla 2017 yılı içinde adını çok kez duyuran Framer, hafta içinde yeni yatırım turunu kapattı ve ürününü de güncelledi.
Vektör ve SVG kullanımını oldukça kolaylaştıran bu güncelleme, responsive tasarımlar çıkarmayı da neredeyse otomatik bir hale getirmiş. Güncellemeyle beraber prototyping aracı olmaktan bir adım öteye giden Framer aynı zaman tarayıcı temelli oluşuyla da kullanıcılarına hız kazandırıyor. (tarayıcıda çalışacak mı veya nasıl gözükecek kaygısı ortadan kalkıyor.) Özetle Framer ile artık hem arayüz tasarımı hem de prototip yapmak mümkün.
Günümüzde Sketch kullanımına en büyük alternatiflerden biri olma yolunda hızla ilerleyen Framer'ın; Silikon Vadisi'nin en değerli fonlarından Accel Partners'ın da etkisiyle 2018'de adından sıkça söz ettireceğini söyleyebilirim.
Ürün stratejisi ve backlog oluşturma aracı: Arbor
Ürün yöneticileri ve PO'lar (Product Owner) için user stories, roadmap ve backlog oluşturma aracı olan Arbor, hafta içinde tamamen güncellendi. (2.0)
User story'leri gruplamanıza ve detaylandırmanıza müsaade eden Arbor, her bir story için puanlama ve önceliklendirme yapmanıza, güncel release'i belirleyip detaylıca backlog oluşturmanıza yarıyor. (Cümle Türkçe'den biraz uzak oldu, kabul. Ama bu kelimelerin Türkçe'sini kullanan ne gördüm ne duydum.) :) Trello ve Slack'le de entegre olabilen araç, bana özellikle büyük çaplı ürünler için ideal gibi geldi.
Ürün Yöneticisi türleri {okuma}
The Wall Street Journal'ın geçtiğimiz sene en trend mesleklerden biri olarak gösterdiği ürün yöneticiliği, bu hafta denk geldiğim bir yazıda 6 farklı karaktere indirgenmiş.
Hepi topu 20 senelik bir disiplin olan PM'liğin henüz yeni yeni tanımı konusunda hemfikir olundu desem yeridir. Şirketten şirkete ve projeden projeye sınırları değişim gösteren PM'lik için ex-Shutterstock CPO'su Catherine Ulrich 6 farklı karakter çizmiş.
Büyüme odaklılık, data odaklılık, komünite odaklılık, platform odaklılık, düzen/sistem odaklılık, (mobil) uygulama odaklılık olarak özetleyebileceğimiz bu 6 türün yazara göre avantajları ve dezavantajlarını okumak oldukça keyifli. Merak edenler için yazı burada.
WeWork'ün hazırladığı, şirketi A'dan Z'ye anlatan rehber
Co-working space denildiğinde dünyada akla gelen ilk marka olan WeWork, şirketi A'dan Z'ye anlatan bir rehber hazırladı ve GitBook vasıtasıyla yayınladı.
Digital Foundations adını verdiği dokümanda ürün takımının nasıl çalıştığından tasarım diline, marka değerlerinden çalışma şekline ve şirket kültürüne kadar değinen WeWork, yalnızca kendi sektörü için değil, tüm internet şirketlerinin incelemesi ve örnek alması gereken bir işe imza atmış.
Abone olabileceğiniz yeni e-bültenler
Newsletter yani e-bültenlere her geçen gün yenilere ekleniyor. Biri İngilizce, ikisi Türkçe, ben üçüne de abone oldum bile;
Daha önce sizlere geliştirdiği WP eklentisini bir 'indie hacker projesi' olarak tanıttığım Mustafa Uysal imzalı WordPress Gündem
IOX Digital'den IoT ve Tasarım Bülteni
Ve Growth Hacking konusunda bugüne kadar çok güzel işler yapan arkadaşım Muhammed Tüfekyapan'dan Weekly News for Growth Hackers
Kapanış...
Umarım keyifle okumuşsunuzdur, lütfen e-bülteni paylaşmayı da unutmayın. Bu arada bir sonraki sayıyı 9 Ocak Salı göndereceğim, Noel ve yeni yıl gündemsizliği de fırsat bilerek ufak bir mola. :)
Şimdiden mutlu yıllar. 2018'de daha özgür, daha performanslı ve daha iyi deneyimler sunan ürünlere...
Not: Haftasonu Antalya'da oldukça güzel ve meraklı bir kalabalığa Blockchain & Kripto Paralar anlattım, organizasyon ekibine bir de buradan misafirperverlikleri için teşekkür ediyorum.