

Discover more from 𝒮𝑜𝒻𝓉 𝒞𝑜𝓂𝓂𝒾𝓉𝓂𝑒𝓃𝓉
Yazılım ve Ürün Geliştirme #43
Yeni yılın ilk e-bülteninden herkese merhaba! 43. bültene kişisel bir konuyla başlamak istiyorum... 5 yılı aşkın bir süredir severek çalıştığım Webrazzi’ye yeni yıl itibarıyla veda ettim. Bundan böyle Koçfinans bünyesinde ve yine şevkle çalışmaya devam!
İnovasyon ve Dijital Dönüşüm Yöneticisi olarak hem dijital ürünlere hem de girişimcilik ekosistemine yine oldukça yakın olacağım. Ayrıca bir kez de buradan 5 sene boyunca Webrazzi’de beraber çalıştığım tüm çalışma arkadaşlarıma bana kattıklarından dolayı teşekkür ediyorum.
Şimdi gelelim yılbaşından sonra haftanın gündemine. İlk sırada Beyaz Saray’ın yenilenen web sitesi var. :) Ardından 2017’nin UX Almanak’ı, D4R, TeamSQL’in yeni yatırımı, Novicedock ve Cypress gibi konular sizi bekliyor.
Lütfen e-bülteni paylaşmayı unutmayın. Facebook, Twitter ve LinkedIn gibi mecralara ek olarak beğeneceğinizi düşündüğünüz arkadaşlarınıza e-postayı forward edebilirsiniz.
Herkese tekrardan mutlu seneler! Keyifli okumalar.
Beyaz Saray, web sitesini WordPress’e geçirdi (milyonlarca dolar cepte kaldı)
Obama döneminde Drupal’a geçen Beyaz Saray, tam 8 yıl sonra WordPress’e taşındı. whitehouse.gov adresinde ikamet eden web sitesi, taşınmayla beraber yıllık 3 milyon dolarlık masraftan da kaçınmış oldu. Yazılanlara göre yıllık 6 milyon dolar para harcanan projenin WP’e geçişiyle yüzde 60 oranında tasarruf sağlanacak.
Konunun magazinsel tarafını bir kenara koyacak olursam, Drupal versiyonunu web.archive‘den incelediğim kadarıyla yeni site çok daha kullanışlı ve modern olmuş. Ülkemiz için tutarlar tahmin ediyorum ki milyon dolarlar seviyesinde olmasa bile muhtemelen bizim için de benzer bir dönüşüm güzel olur, ne dersiniz?
Userspots’un hazırladığı UX Almanak 2017
Userspots’un artık geleneksel hale getirdiği UX Almanak’ın 2017 sayısı yayınlandı. Benim de konuk olup dijital ürün dünyasında 2017 yılı için öne çıkanları kaleme aldığım almanağı yeni yılın ilk günlerinde keyifle okudum.
Ürün yönetiminden growth hacking’e, arayüz tasarımından hikaye anlatıcılığına çok sayıda konuya değinen almanağa muhakkak göz atın derim.
Türk Telekom’dan mülteciler için büyük veri hamlesi: D4R
Dünyanın son yıllardaki en büyük problem ve acılarından biri de göçmenler. Hayatta kalan yüzde 90’ının bilmedikleri bir ülkenin şehir hayatında yaşamak zorunda kaldığı göçmenler için oldukça anlamlı bir güzel bir projeye rastladım: D4R.
Hükümetlere, STK’lara ve diğer paydaşlara yardım etmek isteyen geliştiriciler için elinde bulundurduğu büyük veri setini anonim olarak kullanıma açan Türk Telekom, aslında geniş çaplı ve uzun soluklu bir yarışma başlatmış da diyebilirim.
Sağlık, güvenlik, eğitim, işsizlik ve entegrasyon gibi kategorilerde proje geliştirebileceğiniz yarışma, ülkemizde yaşayan 3 milyon mültecinin oluşturduğu veri havuzunu kullanabilmenize olanak sunuyor. Büyük veri meraklılarının dikkatine.
Novicedock: Yeni bir öğrenme yöntemi
Öğrenmek istediğiniz herhangi bir konuya nereden başlayacağınız ve o konuyu öğrenmeye hazır olup olmamanız önemli, üstelik de çoğu zaman yanıtını kendi kendine bulamayacağınız noktalar.
Novicedock‘un ne işe yaradığını ise Ethereum örneğini inceleyerek rahatlıkla anlayabilirsiniz.
Derinlemesine öğrenmek istediğiniz konuyu nereden başlayarak, hangi sırayla ve nasıl öğrenebileceğinizi uzman eliyle yanıtlayan platform bana çok faydalı geldi. Henüz içerik olarak çok yetersiz olsa da zaman içinde farklı örnekler de eklenerek Novicedock yararlı bir başvuru kaynağı haline getirilebilir. Üstelik bu durum biraz da sizin elinizde. :)
Geliştiriciler için makine öğrenmesi servisleştiriyor: Nexosis
Bugünün popüler konu başlıklarından ML’i (Machine Learning - Makine Öğrenmesi) geliştiriciler için adeta bir servisin arkasına koyan Nexosis, etiketleme, tahminleme ve boşlukları doldurma gibi ‘basit‘ yeteneklere sahip. :) Lansmanını geçtiğimiz hafta içinde yapan; C#, Java ve Pyhton gibi çok sayıda teknolojiyle uyumlu çalışabilen servis, ayağa kaldırması ve bakımı oldukça zahmetli bir konuda sunduğu hızlı ve basit çözümle benim dikkatimi çekmeyi başardı. Son olarak büyük bir bölümü açık kaynak kodlu olan Nexosis, community kullanımı için de ücret istemiyor.
Cypress: Tarayıcıda uçtan uca test platformu
Selenium’a bir alternatif olarak bu hafta dikkatimi çeken Cypress, kısa bir süre önce beta sürecinden çıkmış. Tarayıcıda uçtan uca bir test ve otomasyon deneyimi sunan platform Windows, Linux ve Mac üzerinde kullanılabiliyor.
99Designs ve Shopify gibi kullanıcıları da bulunan Cypress ile test script’i yazabilir, yazdığınız script’i çalıştırabilir, kaydedebilir ve testleriniz için debug yapabilirsiniz. Ayrıca edge-case’lerinizi de kolayca yazmanıza izin veren Cypress, yazılım testine uzun süredir uzak olsam da hoşuma gitti.
Platformun diğer bir güzel özelliği de kar amacı gütmeyen projeler ve dashboard kullanmak istemeyenler için ücretsiz olması.
Yerli yapım TeamSQL, 1 milyon dolar yatırım aldı
Uzun zamandır takip ettiğim ve ülkemizden çıkıp da globalde başarı yakalayacağına inandığım geliştirici araçlarından olan TeamSQL, geçtiğimiz hafta içinde 1 milyon dolarlık yeni yatırım turunu duyurdu.
Çoklu platform bir SQL istemcisi (client) olan TeamSQL, gelişmiş arama, sorguları bulutta kaydetme, takım halinde kullanma, sorgu editörü ve eklentileriyle öne çıkıyor. Ayrıca TeamSQL şu an için MySQL, Microsoft SQL Server, MariaDB, PostgreSQL’i destekliyor ve diğer popüler veri tabanı teknolojileri üzerinde de çalışıyor. Her ne kadar aktif bir şekilde SQL istemcisi (en son tercihim Mac için Sequal Pro’ydu) kullanmıyor olsam da TeamSQL’in büyümesini yakından takip edeceğim. Can ve tüm ekibe bir de buradan selamlar. :)
Future of Design in Startups 2017
Geçen sene de yapılan bu yararlı anket, 2017 yılı için yenilenmiş. Future of Design in Startups, tasarım üzerine kayda değer çıkarımlara gebe. Örneğin arayüz tasarımıyla ilgilenenlerin yeni yılla beraber şirketin genel hedef ve ürün vizyonunu daha iyi anlaması gerektiğini savunan katılımcılar, en çok Sketch ile InVision kullanıyor. Diğer yandan yine katılımcılara göre en çok edinilmesi gereken yeteneklerin başında da ‘UX-writing’ geliyor.
Arayüz tasarımcılarına ve onlarla beraber çalışanlara raporu incelemelerini tavsiye ediyorum. Son olarak raporda tasarım pozisyonlarında çalışanlarla çalışmayanların yanıtları arasındaki farklılıklar da ilgi çekici. :)
Yollardatv Meetup #4: Blockchain & Cryptocurrencies
Podcast ve YouTube’da ürettikleri içeriği severek takip ettiğim Yollarda.tv, 4. meetup’ında blockchain ve kripto paraları ele alıyor.
20 Ocak Cumartesi günü düzenlenecek olan ve bizzat benim de konuşmacılar arasında yer aldığım etkinlik, Türkiye’de blockchain projesi geliştiren ender girişimcilerden Paribu’nun CEO’suna kadar önemli konukları ağırlayacak.
Cuzi bir ücret ödeyerek katılabileceğiniz etkinlik için hemen yerinizi ayırtın derim zira biletler tükenmek üzere. :)
Zahirî Mekânda Arşiv
Sizlere daha önce yine bu mecra üzerinden tanıttığım ve büyük bir zevkle deneyimlediğim Arşiv Rüyası’nın devamı niteliğindeki Zahiri Mekanda Arşiv isimli sergi, 25 Şubat’a kadar teknoloji meraklılarını ve sanatseverleri SALT Galata’ya bekliyor.
Bu sefer tek kişilik bir deneyim sunan sergi, konuklarına yine SALT’ın 1 milyon 700 bin parçadan oluşan dijital arşivinde, bir başka deyişle veri uzayında, bu sefer sanal gerçeklik gözlüğüyle bir yolculuk vadediyor. Unutmadan eklemeliyim, sergi ücretsiz ve SALT Galata eğer daha önce gitmediyseniz kesinlikle görülmesi gereken bir yer!
Kapanış...
Umarım yeni yılın ilk e-bültenini keyifle okumuşsunuzdur. Eğer beğendiyseniz paylaşmayı unutmayın. :) Bana ulaşmak içinse bu e-postaya yanıt verebilirsiniz.
16 Ocak Salı günü görüşmek üzere. Esen kalın!