Yazılım ve Ürün Geliştirme #45
45. e-bültenden herkese merhaba. KPMG’nin CEO raporu, Prisma, beğendiğim finans uygulaması Tanda, UserGuiding, Edelkrone’un DNA dokümanı ve çok daha fazlası bu sayıda sizi bekliyor.Henüz bir sene bile dolmadan 1000 kişiyi aşan bu komünitenin daha da büyümesi için 45. e-bülteni Facebook, Twitter, LinkedIn‘de paylaşabilir, arkadaşlarınıza bu e-postayı forward edebilirsiniz. Bu arada sevgili Yollarda.TV ekibi blockchain ve kripto paraları konu alarak 4. meetup’ını geçtiğimiz haftasonu düzenledi ve beni de bir panele konuşmacı olarak davet etti. Son derece güzel bir buluşmaydı ve bilgi dolu paneller oldu. Eğer söz konusu panelleri merak ediyorsanız Yollarda.TV YouTube kanalına bakabilirsiniz. :)Keyifli okumalar.Erman Taylan Yollarda.TV Meetup #4
Edelkrone’dan ‘employee handbook’: DNA
Hafta içinde Türkiye’nin sıradışı girişimlerinden Edelkrone’un, yurtdışında sık sık örneğini gördüğümüz ‘employee handbook’una rastladım: DNA. Fazlasıyla detaylı ve yer yer oldukça enteresan kurallar içeren bu dokümanı muhakkak okuyun derim. Uzun yılların tecrübesi sonucu bu ‘demokratik’ şirket kültürüne geçen Edelkrone’un DNA’sından çıkarılacak dersler ve şaşıracak çok şey var. :)
KPMG’den CEO raporu ve Türkiye için dikkat çekenler
KMPG’nin yeni yıl için hazırladığı hem global hem de Türkiye’den enteresan sonuçlar içeren CEO Raporu yayınlandı. (.pdf)
Türkiye’deki CEO’lar; hem ülkece bulunduğumuz ekonomik olarak kritik durumdan -doğal olarak- haberdar ve rahatsız, hem de ülke ve yönettikleri şirketin ekonomik performansına dair (öz)güvenleri tam. Raporda dikkat çeken bir diğer şey ise güvenlik, inovasyon ve şirket kültürünün CEO’ların çoğunun gündeminde olması. Türkçe olarak sunulan rapor incelemeye değer.
Tanda: Yahoo’dan altın günü uygulaması :)
Evet yanlış duymadınız... Yahoo’nun yeni uygulaması Tanda, altın gününü fazlasıyla hatırlatıyor. 5 veya 9 kişilik grupların birikim yapabilmek adına aralarında bir miktar belirleyip, sonrasında her ay gruptan bir kişinin biriken tüm parayı o ay için evine götürdüğü Tanda, yayına girdi.
250 dolarlık bir limitle gelen Tanda, grupta sonlara kalıp ödeme almak için bekleyen kişilere özel bir de bonus veriyor. İlerleyen dönemde bu gibi yenilikçi fintech çözümlerini kuşkusuz daha da çok göreceğiz. Hatta bu modeli ülkemizde uygulamanın kanuni yolunu bulanlar, Tanda’nın yerel bir versiyonunu yapsın derim. :)
Kullanıcı karşılamalarını kolaylaştırmak için: UserGuiding
Referanslarını görür görmez Türkiye’den çıktığını tahmin ettiğim UserGuiding, geçtiğimiz hafta Product Hunt üzerinde lansmannı yaptı.
Kullanıcı karşılamalarında yönlendirici ve interaktif metinler daha önce muhakkak karşınıza çıktıştır. Kod bilgisi gerektirmeden böyle interaktif bir rehberi sitenize eklemeye yarayan araç, 1000 aktif kullanıcıya kadar ücretsiz. (hatta lansmana özel 5 bin kullanıcıya)
Sekmentasyon özelliği, yönetim tarafında farklı kullanıcılara izin vermesi ve analitik taraflarıyla öne çıkmaya çalışan UserGuiding yerli bir ürün olarak denemeye (ve geliştirilmeye) değer.
Tarayıcılar (ve JavaScript) nasıl çalışıyor? {okuma}
Bu tarz temel konular hakkında herkesin (yazılımcı veya değil) fikir sahibi olması gerektiğini düşünüyorum. Bir web sayfasına girince adım adım neler oluyor, HTTP ve TCP/IP gibi protokoller nedir, tarayıcılar nasıl çalışır...
Oğuz Kılıç, hem tarayıcıların hem de JavaScript’in nasıl çalıştığına dair güzel ve teknik detayları bol bir Medium yazısı kaleme almış. Bayinizden ısrarla isteyiniz. :)
E-postalarınızı okumayanların ‘retargeting’ ile dikkatini çekin :)
Kullanmaya cesaret edebilir misiniz bilemiyorum ama Quokka, kanımca haftanın en çok dikkat çeken ürünlerinden biriydi. (ki kurucusu çok sayıda erken aşama girişimle konuştuğunu ve gerçek bir probleme çözmek istediğini dile getiriyor)
Gönderdiğiniz e-postalara yanıt alamıyorsanız; CampaignMonitor veya MailChimp hesabınızla entegre olabilen Quoakka, FB’da özel bir kitle (custom audiences) yaratıyor ve bu kişilere e-postanızı daha önce ziyaret ettikleri sayfadan (örneğin bir ayakkabı ya da kitap) çeşitli öğelerle beraber sunuyor.
Growth hacking ya da günümüz pazarlama taktiklerine meraklı olanlara duyurulur.
GraphQL‘den Prisma
API’larla iletişime FE tabanlı ayrı bir bakış getiren ve 2017’de hızla popüler olan GraphQL, hafta içinde Prisma‘yı tanıttı. GraphQL için gerçek zamanlı bir veritabanı katmanı oluşturan Prisma, veri modellerinizi platforma tanıttıktan sonra gelişmiş bir API’ı yayına sunuyor. Aynı zamanda GitHub’da da açık kaynak olarak sunulan Prisma’yla birlikte GraphQL anından söz ettirmeye devam edecek gibi.
Getir & BiTaksi Hackathon 16-18 Şubat’ta
Artık geleneksel hale gelen ve benim de geçtiğimiz senelerde juri üyesi olarak katıldığım Getir & BiTaksi hackathon bu sene de 16-18 Şubat’ta düzenleniyor.
Ülkemizdeki diğer hackathon’lardan farklı olarak direkt bir şekilde katılımcılara iş imkanı da sunan ve bunu açıkça dilen getiren hackathon’a böyle bir amacınız olsa da olmasa da katılabilirsiniz. Şahsen bu güzel ekiple 2 gün geçirip sınırlarınızı zorlamanızın keyifli bir deneyim olacağını şimdiden söyleyebilirim.
Kısa kısa...
Pure CSS Instagram filters — picturepan2.github.io
Gençlerin artık isimlerini ezberleme noktasına geldiği Instagram filtrelerinin CSS’le yapılmış halleri, ilginizi çekebilir.
Hatırladığım kadarıyla yıllar önce Instagram, işe alım için BE tarafında yazılan kodla bu filtrelerin oluşturulmasını istemişti.
javascript - Can (a ==1 && a== 2 && a==3) ever evaluate to true? - Stack Overflow — stackoverflow.com
Güzel bir JavaScript mülakat sorusu ve sorunun muhattabının Stack Overflow’a yazması üzerine gelişenler... :)
Online Turkish Deasciifier - Deasciifier.com
İngilizce klavye sorununu kökten çözen bir araç.
Sanki bu kaynağı daha önce görmüştüm, ama haftaiçinde Rakam.io’dan Emre paylaşınca bir kez daha hatırlatım ve Raindrop’a (bir süredir severek kullanıyorum) kaydettim bile.
Kapanış...
Umarım keyifle okumuşsunuzdur. Lütfen e-bülteni paylaşmayı da unutmayın.
E-bültende görmeyi istediğiniz araç ya da makaleleri benimle bu e-postaya yanıt vererek paylaşabilirsiniz.
30 Ocak Salı günü görüşmek üzere, esen kalın.