Yazılım ve Ürün Geliştirme #46
23-30 Ocak haftası ağırlıklı olarak ürün lansmanları ve haberlerle geçti. Strava’nın olay yaratan ısı haritası, DuckDuckGo’dan ‘privacy’ çıkışı, Product Hunt seçimiyle yılın en iyileri, Zeplin, JotForm, yüzlerce dApps örneği ve daha fazlası. Dolu dolu bir e-bültenden, 46. sayıdan herkese merhaba.
Bu Cuma İTÜ’nün Maçka Kampüsü’nde Dinamik Hikaye adındaki bir etkinlikte, ‘Future of Fintech’ panelinde yer alacağım (2 Şubat Cuma, 15:30). 1000’den fazla kişinin katılması beklenen etkinlik 4 gün sürüyor ve ilgi çekici konuşma-cı-lar var, vakit bulabilirseniz değerlendirin derim.
Keyifli okumalar!
DuckDuckGo arama motoru olmaktan ‘vazgeçip’ bir privacy platformuna evriliyor
Kullanıcıların mahremiyetine önem vermesiyle öne çıkan arama motoru DuckDuckGo (kısaca DDG), yeni bir uygulama (iOS, Android, Chrome, Firefox ve Safari için...) yayınladı ve kullanıcıları için yavaş yavaş platform olmaya başladı.
Mobil işletim sistemlerinde ayrı bir uygulama, web üzerinde de bir tarayıcı eklentisi olarak konumlanan DDG, arama motoru olmanın bir tık ötesine geçti (hatta arama altyapısını da Yandex’e bağladı) ve tamamen ‘privacy’ konusunu odağına aldı. Sizi reklam ve takip kodlarından arındıran DDG, her sitenin kendine göre bir puanını da hesaplıyor. Ve tek bir tık’la tüm geçmişinizi silebiliyor. Henüz markalama noktasında eksiklerini olduğunu düşündüğüm, ve aynı zamanda mobilde ayrı bir uygulama kullanmaya itmesini de doğru bulmadığım bu hamle uzun vadede umut vadediyor.
Ülkemizde henüz çok fazla gündeme gelmese de Net Neutrality ile iyiden iyiye konuşulmaya başlanan kişisel verilerin hassasiyeti ve özgürlüğü konusunun; ilerleyen dönemde büyük çaplı internet şirketleri yaratacağına ve önemli bir iş modeli olacağına inanıyorum.
Tabii DuckDuckGo gibi bugüne kadar adını milyonlara duyurmuş bir marka da bu yeni internet devlerinden biri olmaya aday.
Fitness uygulaması Strava, kullanıcılarının ısı haritasını yayınladı (hem müthiş hem de çok korkutucu!)
San Francisco merkezli fitness uygulaması Strava, kullanıcılarının ısı haritasını dünya haritası üzerinden yayınladı ve olanlar oldu. :)
Dünya şehirlerinin yoğunluğa göre insan akışlarını görebilmek, aynı zamanda spor aktivitesinin çeşidine (yürüyüş, bisiklet vs) göre haritayı düzenleyebilmek çok güzel ancak bu durum aynı zamanda ciddi bir güvenlik tehditi de oluşturdu. Öyle ki askeri üslerin yerleri işe askerlerin güvenlik turu attıkları ya da spor yaptıkları rotalar ortaya çıktı. Çıktı dediğime bakmayın, söz konusu harita aslında Kasım’dan bugüne yayındaymış ancak haftasonunda bir gencin bu detayı farkedip sosyal medyada paylaşması farkındalık oluşturmuş. Evet, tahmin edebileceğiniz gibi Strava haritanın yalnıza verilerini paylaşmak isteyen kullanıcılardan beslendiğini söylüyor ki öyledir de.
Hem bu derecede kritik bir açığın haftalarca yayında kalması hem de (büyük) verinin gücüyle böylesi ilgi çekici ve kimileri için de oldukça yararlı bir platformun ortaya çıkması düşündürücü...
Product Hunt’dan Golden Kitty Awards
2017 yılının en iyi ürünlerini oylayan Product Hunt, geçtiğimiz günlerde sonuçları açıkladı. 30’a yakın ürün arasında adını duymama rağmen kullanmadıklarım çoğunlukta. Bu da yeni bir ürün çıkarıp onun pazarda kabul görmesinin ne kadar da zor olduğunu gösteriyor diyebilirim. Bana sorarsanız yılın kripto ürünü artık bir ‘ücretli anket’ platformu haline gelen Earn.com değil, Cryptokitties olmalıydı. :) Sonuçlarda yer alan şirketlerden; Telegram, Coinbase, Figma ve Intercom yıla damgasını vuranlar oldu. Feather ve Tixio gibi daha önce incelemediğim ürünlere de bu fırsatla göz atacağım.
Size de her halükarda sonuçlara göz atmanızı tavsiye ederim.
Ethereum üzerinde geliştirilen 1000 ‘decentralized‘ uygulama
Ethereum Virtual Machine (EVM) üzerinde çalışan uygulamaları listeleyen bu siteyi daha önce de görmüştüm ancak sizinle şimdi paylaşmak istedim: stateofthedapps.com.
Blockchain’i muhtemelen anladınız, ama eminim merkeziyetsiz ve dağıtık uygulama örnekleri görmek size iyi gelecektir. O zaman bu platform tam ihtiyacınız olan yer olabilir.
Front: Sık e-posta gönderen ekipler için yenilikçi bir uygulama
Uzun bir aranın ardından Microsoft Outlook’a geri dönmemle bu alanda büyük bir acı olduğunu hatırlamam bir oldu diyebilirim. :) Hemen ardından Outlook’a bir alternatif olarak lanse edilen Front’un yatırım alması da ayrı bir tesadüf oldu.
İlk kez yatırım haberi vasıtasıyla haberdar olduğum, takımlar için e-posta uygulaması Front, hafta içinde 66 milyon dolar değerinde yatırım aldığını duyurdu. Stripe, Mailchimp, Lookout ve HubSpot gibi isimlerin kullandığı Front, yatırımcıları ve kasasında bulunan parayla 9 yıl yaşayabilecek olması gibi detaylarla da dikkat çekiyor.
Bir ürün olarak Front’a geri dönmek gerekirsek; aslında haberin başlığında olduğu gibi Outlook’a direkt olarak rakip olmayan Front; operasyon, satış ve destek gibi sıklıkla müşteri ile e-posta alışverişinde bulunan ekipleri hedefliyor. help@, marketing@ gibi e-posta adreslerinin ortak olarak kullanılabilmesini sağlayan uygulama, atama yapabilme, dışarıdan gözükmeyen yorumlar yazabilme ve geniş entegrasyon seçenekleriyle öne çıkıyor.
Bütün şirketi Front’a geçirmek ne kadar mantıklı olur bilemedim ama yukarıdaki departmanlar için Front gayet güzel ve kullanışlı duruyor.
lemlist: E-postalarınızın içine kişiselleştirilmiş görseller ekleyin (ki dönüşümleriniz artsın)
Yıllar geçtikçe e-postaya verilen önem, insanların e-posta için harcadığı vakit ve bu alanda çıkan uygulamaların sayıs artıyor.
lemlist de ‘cold’ e-postaların içine kişiselleştirilmiş görseller ekliyor ve bu yolla dönüşüm oranlarını arttırmaya çalışıyor. Hala erken aşama girişimler için olmazsa olmaz konumda olan e-posta pazarlamasına otomasyon uzunca bir süre önce eklenmişti. Şimdi ise oyuna kişiselleştirilmiş ve yine otomasyona bağlanmış görseller giriyor.
Ve bu yolla lemlist kullanıcılarının dönüşüm oranı arrtırılmaya çalışılıyor. E-posta pazarlaması ve online satış süreçleriniz belirli bir seviyenin üzerindeyse artık siz de lemlist’e ihtiyaç duyuyor olabilirsiniz.
Zeplin, artık Adobe XD ile entegre çalışabiliyor
Türkiye’den çıkıp bugünlerde hayatına ABD’de devam eden Zeplin, hafta içinde önemli bir güncelleme duyurdu ve artık Adobe XD ile birlikte çalışabileceğini açıkladı.
Bu entegrasyon sonrasında Adobe’un adeta Sketch’e verdiği yanıt olan XD kullanıcıları (şimdilik Mac üzerindekiler) da artık Zeplin kullanabilecek. Bu hamle kullanıcı sayısı olarak Zeplin’e ciddi bir büyüme getirecektir, ayrıca Adobe ile böyle bir işbirliğine gidilmesi de kritik. Tebrikler ve başarılar (başarılarınızın devamı) Zeplin ekibi!
Bootstrapped girişim JotForm nasıl ürün geliştiriyor? {okuma}
Sizi bilmiyorum ama ben JotForm’dan ve kurucusunun bir Türk (Aytekin Tank) olduğundan geçtiğimiz haftalarda haberdar oldum.
Zorlu bir pazarda (online form’lar) herhangi bir yatırım almadan onlarca kişilik bir ekibe ve milyonlarca müşteriye ulaşan JotForm, her anlamda güzel bir hikaye ve kuşkusuz çıkarılacak çok ders var. (evet ‘bootstrapped’ işleri çok seviyorum!)
Aytekin Tarık’ın hafta içinde okuduğum ve JotForm’un ürün geliştirme alışkanlıklarına kısaca değindiği yazıya bir göz atın derim. Özellikle hack week’ler benim dikkatimi çekti.
Kısalar...
Vee karşınızda son zamanların en güzel kripto para projesi, hem de ICO yapıyor: Kebab Coin! :) Ben özellikle whitepaper’ı çok beğendim. 😄
JTBD ile Kullanıcıyı Anlamak ve Kıtlıkta Ürün Yönetimi — www.meetup.com
Ürün Yönetimi alanında dolu dolu iki konuşmanın yapılacağı etkinlik, 7 Şubat Çarşamba akşamı Levent’te düzenleniyor. Hemen aşağıdaki sebepten dolayı ben katılamayacağım ancak konuya ilgi duyanlara Eran ve Aykut’u dinlemelerini şiddetle tavsiye ederim.
ING Orange Lab’ın ev sahipliğini yapacağı PH Istanbul meetup’da hem panel hem konuşma hem de sunumlar olacak. Son dakika bir aksilik olmazsa 7’si akşamı ben de bu meetup’a katılacağım. Görüşmek üzere.
Vee kapanış;
Umuyorum ki keyifle okumuşsunuzdur. Eğer buraya kadar okuyup beğendiyseniz e-bülteni Facebook, Twitter ve LinkedIn’de paylaşabilir veya e-postayı arkadaşlarınıza forward edebilirsiniz.
Bana ulaşmak içinse bu e-postaya yanıt vermeniz yeterli. Sonraki haftalarda e-bültende görmek istediğiniz içerikleri de pek tabii ki paylaşabilirsiniz.
Önümüzdeki hafta Salı günü, 6 Şubat’ta görüşmek üzere. Esen kalın!