Yazılım ve Ürün Geliştirme #48
E-bültenin 48. sayısından herkese merhaba! Geride bıraktığımız haftada (6-13 Şubat) yazılım ve ürün geliştirme dünyasına dair gördüklerimi, okuduklarımı, dinlediklerimi yani kısacası ilgimi çekenleri yine sizler için derledim. Konu başlıkları arasında hem popüler gelişmeler hem kitap ve etkinlik tavsiyeleri hem de bol bol rapor var. Şimdiden keyifli okumalar!
Bu arada 1100 kişiyi aşan bu komünitenin daha da büyümesi için lütfen çevrenizle paylaşmayı unutmayın. Bana ulaşmak içinse bu e-postaya yanıt vermeniz yeterli.
Erman Taylan (Twitter, LinkedIn)
e-Devlet - Soy Ağacı
Nasıl’ını sormayan ama; daha önce soy ağacının bir bölümüne ulaşmış ve ailesinin ilgisini bizzar görmüş biri olarak, e-Devlet’e eklenen soy ağacı özelliğinin yarattığı bu gündeme hiç şaşırmadım.
Bu arada kısa bir bilgi vermek gerekirse; geçtiğimiz haftaiçinde e-Devlet’e eklenen soy ağacı sorgulama özelliği o kadar büyük bir ilgi gördü ki e-Devlet uzun saatler ulaşılamaz hale geldi. Buraya kadar olan bölümü normal karşılayabiliriz (ki sevindirici bir durum; karşılandı da), zira e-Devlet her geçen gün geliştirilmeye devam eden, insanların hayatlarını ciddi manada kolaylaştıran, bankacılık uygulamalarıyla entegre ve iletişiminin de gayet iyi yapıldığı bir proje.
Bu noktada eleştirilebilecek olan şeyler ise... Birincisi içerideki tek bir işlemin tüm platformu ulaşılamaz hale getirmesi, ikicisi ise hala (neredeyse 5 koca gün) net bir çözümün sunulamamış olması. Çözümden kastım ise ya bir nevi queue oluşturulabilir ve talep eden kullanıcılara bu bilgi e-posta atılabilirdi ya da sistem bir süre sonra çalışır hale getirilebilirdi. (projenin kendine has teknik kısıt ve detaylarını bilmesek de çözülemeyecek bir durum tabii ki değil)
e-Devlet’e soy ağacı sorgulama özelliğinin eklenmesi ve ardından yaşananlar için sevgili Gökhan Şengün’ün güzel bir flood’u hemen aşağıda.
Product Hunt Meetup Istanbul (ve sunum yapan ürünler)
Haftaiçinde ING Orange Lab bünyesinde (ve Girişimci Muhabbeti desteğiyle) düzenlenen PH Meetup Istanbul’a katıldım. Meetup’ı organize edenlere ve sohbet etme şansı bulduğum herkese bir de buradan selamlar.
Etkinlik boyunca sunum yapan, bir kısmı o gün PH’de listelenen ürünlere bir de burada yer vermek gerekirse;
Codela: Daha önce Türkiye pazarında B2B bir modelde giden Codela, hem global hem de B2C bir oyuncu olmak için kolları sıvamış. Komünite işlerinin zorluğu bir yana, Codela büyük bir pazarda şansını deniyor.
Atina: Oldukça genç bir ekibin imzasını taşıyan Atine da B2B olarak çok büyük (ve kalabalık!) bir pazarda şansını deniyor. Uygulamayı denemedim (daha doğrusu bireysel amaçlarla kullanamadım) ancak ürünü geliştirmek ve bol bol kullanıcı kazanmak için önlerinden uzun bir yolculuk var...
Papillon: İlk defa bu etkinlik vasıtasıyla haberdar olduğum uygulama, güzel bir akış ve arayüze sahip (uygulamaya üye olmak ise olmaması gerektiği kadar meşakkatli). Yalnız böyle bir modeli direkt İngilizce olarak denemek sanki daha mantıklı bir karar olurmuş.
Tenta: Burada daha önce de çok kez bahsettiğim günümüz dünyasının en önemli problemlerinden (ve tabii ki pazarlarından) ‘mahremiyet’ konusuna odaklanmış olan Tenta Türkiye’de geliştirilen ama aslında yabancı bir ürün. Teknik olarak oldukça zor bir iş yapan/yapmaya çalışan uygulama, ürün olarak biraz fazla ‘advenced’ kalmış gibi duruyor. Bu haliyle geniş kitlelerce kullanılması biraz zor olan Tenta’nın belki teknik olarak daha az özellikli ancak üzerine daha çok kafa yorulmuş bir versiyonu gelecekte bir çoğumuzun tercihi olacak.
Nuzzel Media Intelligence
Uzun süredir severek kullandığım Nuzzel, hafta içinde güzel bir ürün yayınladı: Nuzzel Media Intelligence. Sosyal medyadan desteklenen bir haber okuma uygulaması olan Nuzzel, günümüz alışkanlıklarını düşündüğümüzde şahsen benim için büyük bir eksikliği dolduruyor. Bu arada bilmeyenler için Nuzzel; Twitter ve Facebook gibi mecralarda arkadaşlarınız tarafından birden çok kez paylaşılan linklerden bir feed oluşturuyor.
Nuzzel’ın yeni ürünü ise (fiyatlandırması bana biraz yüksek gelse de) ilgili olduğunuz endüstri için trend olan içerikleri ve ortak ilgi alanlarını takımınız için listeliyor.
Media Intelligence’a göz atmanızı, Nuzzel’a ise bir şans vermenizi tavsiye ederim.
IoT’de standartlaşma için Mozilla’dan adım
Internet of Things (IoT) çok uzun süredir konuşulan bir trend, ve nihayet pazar bir standartlaşma için yeterli olgunluğa ulaştı. Kısa süre önce IOTA ve benzer projeleri duysak da hala internete bağlı bir cihaz geliştirirken tek elden bir standartın arkasına sığınmanız mümkün değil. Bu eksikliği Google ve/veya Microsoft gibi devlerin de henüz kapatamadığını gören Mozilla, haftaiçinde kendi adımını attı: Project Things. (ilgili duyuru ve site)
Bakalım zaman ne gösterecek ve IoT’de standart protokol olmayı kim başaracak? (Yeri gelmişken, Mercedes-Benz de haftaiçinde kendi araçları için bir API yayınladı.)
The UX of AI
Google'ın yapay zekanın deneyimini ve insan odaklı oluşunu gerçek bir proje üzerinden anlattığı şu yazıyı muhakkak okuyun derim. Bir gerçek hayat problemini tespit etmek ve AI&ML ile ona çözüm bulmak üzere yola çıkan Google, oldukça güzel noktalara değiniyor.
If you aren’t aligned with a human need, you’re just going to build a very powerful system to address a very small — or perhaps nonexistent — problem.
Buffer’ın sosyal medya raporu neler söylüyor? 🎙 {rapor}
Şeffaflıkla paylaştığı şirket kültürü ve ürettiği başarılı içeriklerle ilk günlerinden itibaren yakından takip ettiğim Buffer, hafta içinde de güzel bir yayınladı. Tüm dünyadan 2 buçuk milyar insanın sosyal medya kullanıcısı olduğunu belirten rapor, trendler noktasındaysa Facebook’la birlikte çoğu sosyal ağın artık kitlelere ulaşmak için bir trafik kaynağı olmaktansa bireysel iletişim için tercih edilen birer mecra olduklarını vurguluyor. Video ve chatbot’lara olan ilgi ise kaçınılmaz.
Bitcoin Covenants {doküman}
Haftaiçinde sevgili Ahmet Can’a röportaj veren Emin Gün Sirer, bilmeyenler için blockchain & kripto para dünyasında en çok saygı duyulan ve ‘sözü dinlenen’ kişilerden birisi konumunda. Röportaj içerisinde Bitcoin ve diğer kripto paralarda yaşanan soygunlara, kripto paraların en büyük alametifarikası olan ‘işlemlerin geri alınamaz-silinemez olması özelliğini’ koruyarak bir çözüm arayışı içinde olduklarını dile getiren Sirer’in bahsettiği proje: Bitcoin Covenants.
Buradan white paper’ını okuyabileceğiniz (tamamını okumak ve anlamak kabul ediyorum ki kolay değil) Bitcoin Covenants, hemen bugün değil ama orta vadede kripto paraları önemli bir dertten kurtarabilir, hayatlarımızı girişindeki önemli soru işaretlerinden birini kaldırabilir.
Türkiye FinTech Ekosisteminin Sürdürülebilir Gelişimi için 23 Öneri {rapor}
Haftaiçinde FinTech İstanbul ve EY tarafından hazırlanan güzel bir rapor yayınlandı. (.pdf) Rapor tahmin edebileceğiniz gibi bugüne kadar gündemde olmayan, ‘mucizevi’ bir reçete sunmuyor ancak genel bir çerçeve çizdiği de kesin. e-KYC çözümleri, insan kaynağı, regülasyonlar, kamu ve devlet nezdinde atılacak adımlar, fintech yatırımları ve daha birçok konuda adeta güzel bir SWOT analizi sunan bu raporu incelemenizi tavsiye ederim.
Tasarımcılar neden biyoloji okumazlar? 🚄 {video}
YouTube’daki içeriklerini beğenerek takip ettiğim Vox’un son olarak tasarım odaklı bir videosuna denk geldim. Her zamanki gibi etkileyici ve net bir dille, aynı zamanda kısa sürede derdini anlatan videoda temel olarak tasarımcıların işlerini yaparken çoğunlukla diğer tasarımcılardan beslendiklerine, halbuki doğaya bakmanın da çok başarılı sonuçlar doğurabileceğine vurgu yapılıyor.
Kitap tavsiyesi: Blue Ocean Shift
Sevgili Akar’la gerçek hayattan bir proje hakkında konuşurken, kendisi ‘ballandıra ballandıra’ Blue Ocean Shift’ isimli kitapdan bahsetti. 😊 Hepinizin aşina olduğunu düşündüğüm mavi okyanus stratejisinin yaratıcılarından olan Chan Kim ve Renee Mauborgne’nin imzasını taşıyan bu kitap, en kısa haliyle söz konusu mavi okyanusa nasıl girilebileceğini aktarıyor. Yeni okumaya başladığım ve bol bol not aldırıp gerçek hayata dair bir yol haritası çizen Blue Ocean Shift’i ilgilenenlere şimdiden tavsiye ederim.
Şimdi farkediyorum ki kitap tavsiyesi işini sevdim! Uzun bir süre sonra profesyonel bir iş değişikliği yaptığım için ‘İlk 90 Gün’ isimli kitabı bitirip, paralende Ercan Kesal’ın Aslında’sına başladım. Bu gibi derleme ve diyaloglu kitaplar genelde beni rahatsız ederdi ancak Ercan Kesal’ın kitabı şimdilik güzel gidiyor.
İstanbul’dan iki güzel yazılım etkinliği:
Java Days Istanbul
İsmi sizi yanıltmasın, yalnızca Java değil diğer birçok yazılım teknolojisinin de ele alınacağı Java Days Istanbul, güzel bir etkinlik olacağa benziyor. 5 Mayıs için şimdiden takvimlerinizde yer açabilir, kaydınızı yapabilirsiniz.
PHPKonf
Istanbul’da ve Mayıs ayında düzenlenecek, yine PHP dışında tüm yazılım teknolojilerini kapsamaya çalışan PHPKonf’a dair detaylar da belli olmaya başladı. 21-22 Mayıs’taki etkinliğe göz atmanızı ve takvimlerinizi açmanızı tavsiye ederim.
Kapanış...
Umuyorum ki keyifle okumuşsunuzdur. E-bülteni paylaşmayı unutmayın! Bana ulaşmak için bu e-postaya yanıt verebilirsiniz.
20 Şubat Salı gününe kadar esen kalın!