Yazılım ve Ürün Geliştirme #50
50. e-bültenden herkese merhaba! Gündem olarak biraz ‘kısır’ bir hafta olsa da ofis ve özel hayatım keyifliydi. Bu hafta sizlerle Kodla isimli etkinlik, bir Jira hikayesi, ücretsiz yapay zeka eğitimi, Split, Intello, Postman ve Infuro gibi başlıkları paylaşacağım.
Hafta içinde Microsoft Teknoloji Zirvesi’ne katıldım, özellikle girişte biraz yoğunluk hissedilse de sahnedeki konuşmalar ve fuaye alanındaki standlar güzeldi. Yine aynı gün katıldığım Kinguin’in lansmanı ise ICO meraklıları (tabii incelemesi bedava!) için güzel bir networking sundu.
Bu kadar etkinlik demişken; bu hafta ise ProductTank Meetup #2 ve Chainisium’a katılacağım. Ayrıca Toptal’ın kendi komünitesi için kapalı olarak gerçekleştirdiği davette de Blockchain ve kripto paralar üzerinde bir sunum yapacağım.
E-bülteni arkadaşlarınıza forward etmeyi ve sosyal medyada paylaşmayı unutmayın. Bana ulaşmak içinse bu e-postaya yanıt vermeniz yeterli. Son olarak bir sonraki sayıda görmek istediğiniz içerikleri de bana iletebilirsiniz.
Keyifli okumalar!
Erman Taylan
Intello: Kullandığınız SaaS ürünleri yöneten SaaS uygulama
Herkes elinde alet-edevat var gücüyle altın ararken başka yollara girenleri seviyorum. Startup for startups’a benzer olarak SaaS for SaaS olarak nitelendirebileceğim Intello, günümüzde bir kişinin ofiste 30’dan fazla farklı SaaS uygulaması kullandığını söylüyor ve tüm bu SaaS’ları yönetmek için bir platform olarak öne çıkıyor.
Hafta içinde 1.3 milyon dolar yatırım alan Intello, en çok tarayıcı eklentileri sayesinde gerçek kullanımı ölçmesiyle fark yaratırken ister finans isterse IT ekibince kullanılabiliyor. Siz de kur almış başını girmişken kullandığınız SaaS’ları elden geçirmek isterseniz Intello’ya göz atabilirsiniz.
En akıllı ortam geçiş yöntemi: Split
Daha önce de dikkatimi çekmeyi başaran Split, hafta içinde 17 milyon dolar daha yatırım aldı. A/B Testing ve kullanıcıyı tanıma noktalarında bambaşka bir çözüm sunan Split, bir feature bazlı olarak ortamlar arası geçişi segmente edebiliyor. Günümüz popüler kavramlarından ‘Continuous Delivery’ ile testing’i adeta tek potada eriten platform aynı zamanda gerçekleştriği testleri detaylıca raporlayabiliyor. Split ile örneğin test ortamlarınızda geliştirdiğiniz bir özelliği canlıya önce belirli bir kullanıcı segmenti için alabilir, canlı ortamda test yapabilir sonrasında bu özelliği bir takım iyileştirmelerle beraber tüm kullanıcılarınıza açabilirsiniz.
Jira, Slack ve Hipchat gibi popüler araçlarla entegre olabilen Split, akla ilk gelen A/B testing araçlarından testi kimin yaptığı ve hangi özelliklerin (örneğin Optimizely ile Split kadar ana bir özelliği test etmek çok da mümkün olmayabilir) test edilebildiğiyle ayrılıyor diyebilirim.
Postman: API geliştirme platformu
Tasarım, dokümantasyon, mock data ile test etme, yayına alma ve raporlama gibi API geliştirmenin tüm aşamalarında kullanılabilen Postman, API geliştirme platformu olarak konumlanıyor. Hafta içinde Workspaces özelliğini de devreye alan ve platform olma yolunda bir adım daha atan Postman, iş modeli gereği birden çok kişinin kullanması gereken API’ler geliştiren projeleri hedefliyor.
EVM’ye girmeden Dapps yapabilmenizi sağlayan altyapı: Infura
EVM’de (Ethereum Virtual Machine) bir Dapps (Decentralized Applications) çalıştırmak isterseniz tahmin edebileceğiniz gibi Ethereum ağına bağlanmanız ve bir node üzerinden işlem yapmanız gerekiyor. Bu durum kendine has zorlukları beraberinde getirirken geçtiğimiz hafta yayına giren Infura, EVM ile hiç ‘konuşmadan’ Dapps geliştirebilmenizi sağlıyor. Infura, her gün milyarlarca isteği kaldıran EVM üzerinde kolay ve hızlı bir şekilde uygulama geliştirmek için güzel bir alternatif olmuş diyebilirim.
Slack ile GitHub artık tamamen entegre!
GitHub ve Slack kullanan yazılım geliştiriciler, müjdemi isterim! :)
İki popüler araç artık tam anlamıyla entegte: slack.github.com Söz konusu entegrasyonla birlikte Slack’i terk etmeden GitHub’daki yeni commit, PR istekleri ve yeni issue’ları görebilmek mümkün.
Stripe’dan: The Business of SaaS
Son yılların önde gelen girişimlerinden olan Stripe, hafta içinde The Business of SaaS adında küçük bir rehber yayınladı. İş modeli gereğince SaaS girişimleriyle de yakınen çalışan girişim, kısa kısa da geçse SaaS modelinin çok sayıda detayına farklı bakış açılarıyla değiniyor ve ‘low vs high touch’ ayrımını güzelce anlatıyor.
Jira ile değişen hayatlar {okuma}
Twentify’dan sevgili Aykut, Jira hakkında her zamanki üslubuyla güzel bir yazı yazmış. Jira’yı nasıl kullandıklarını anlatan Aykut’un aslında Jira veya benzer bir proje yönetimi aracına neden ihtiyaç duyulduğu ve her aşamada bir ‘sorgulama’ yapılması gerektiği vurguları oldukça yerinde.
Diğer yandan yine bu yazı vasıtasıyla haberdar olduğum bir nevi Jira alternatifi Craft’ı da dilerseniz inceleyebilirsiniz.
Kodla, 21-22-23 Nisan’da düzenleniyor {etkinlik}
Benim de konuşmacıları arasında bulunduğum (Blockchain ve kripto paralar anlatacağım) Kodla, bu sene 21-22-23 Nisan’da Trabzon’da düzenleniyor.
Dördüncüsü gerçekleşecek olan etkinlik için Trabzon ve çevre illerde oturuyorsanız kaydınızı yaptırmayı unutmayın.
Çocuklar ve gençler için ücretsiz yapay zeka çalıştayı {eğitim}
Çook uzun yıllar önce kendisinin yine yapay zeka konusunda eğitimine katıldığım Uzay Çetin (aradan geçen sürede kendisi Doktor ünvanını almış bile), çocuk ve gençler için ücretsiz yapay zeka eğitimi düzenliyor.
Eğitim Mart ayında başlayıp Mayıs’da sona erecek ve Sarıyer/İstanbul’da düzenlenecek.
Kapanış...
Umuyorum ki keyifle okumuşsunuzdur.
Önümüzdeki hafta Salı günü tekrar görüşünceye dek esen kalın!