Yazılım ve Ürün Geliştirme #51
51. e-bültenden herkese merhaba! Bir kez daha hafta boyunca okuduğıum, incelediğim, izlediğim ve dinlediğim içerikleri sizler için yorumladım.
Yeni çıkan ürün lansmanlarından ziyade farklı haberler ve güzel okumalarla dolu bir e-bültene hoşgeldiniz. Steve Jobs’a göre dünya üzerindeki en büyük startup’ın Apple olması, GitHub’ın bugüne kadarki en kapsamlı DDoS saldırısını defedişi, 15 dakikada akıllı kontrat yazmak, Notific, HTML5 ve JS ile Winamp’ın yeniden kodlanması ve Tonkean gibi içerikler hemen aşağıda sizi bekliyor.
51. e-bülteni sosyal medyada paylaşmayı ve arkadaşlarınıza forward etmeyi unutmayın. Bana ulaşmak içinse bu e-postaya yanıt vermeniz yeterli.
Önümüzdeki hafta Salı günü görüşmek üzere, keyifli okumalar!
Erman Taylan
Steve Jobs’un son röportajında Apple’ın sırrı: Dev bir startup gibi davranmak
2010 yılındaki D8 Conference‘da son görüntülü röportajını gerçekleştiren Steve Jobs, Apple’daki düzene dair fazlasıyla ilgi çekici cümleler sarf etmiş. Apple olarak aslında dünya üzerindeki en büyük startup olduklarına vurgu yapan Jobs, en iyi çalışanları, onlara yeterince karar alma şansı tanımadan ellerinde tutmanın imkansız olduğuna inanıyor. Şirket içinde herhangi bir komiteye sahip olmadıklarını ve her birimin kendi içinde bir startup gibi davrandığını anlatan Jobs’a göre takım arkadaşlarına güvenmek en önemli unsur. Günümüzde yani yaklaşık 8 yıl sonra ‘şirket kültürü’ üzerine söylenilenlerden çok farklı olmayan bu sözler Steve Jobs’un sarf etmesi ve biraz kapalı kutu olan Apple’la ilgili olmasıyla dikkat çekiyor.
GitHub, tarihin en büyük DDoS atağından alnının akıyla çıktı
Geçtiğimiz hafta Çarşamba günü saniyede 1.35 terabit’lik bir DDoS atağına maruz kalan GitHub, 10 dakika içinde tüm servisleriyle normale dönmeyi başardı. Bunun için Akamai’den yardım alan GitHub, Wired’a göre internet tarihinin bugüne kadarki en büyük DDoS atağıyla karşı karşıya kalmıştı.
Konuyla ilgili konuşan Akamia yetkilisi ise kendilerini en büyük atağın 5 katına kadar hazır tuttuklarını iletti. Saldırıyla ilgili dikkat çeken en önemlis noktaysa herhangi bir bot olmadan, yalnızca memcached sunucuların kullanılması.
GitHub ile Akamia’nın kriz yönetimi ve hazırlığı gerçekten de takdire şayan. Saldırıyla ilgili GitHub’ın resmi açıklaması ise burada.
Tonkean: Takımlar için AI destekli dashboard
Salesforce ve Microsoft gibi kullanıcıları da bulunan Tonkean, takımlar için AI destekli dashboard'lar sunuyor. Kullanımı kolay, özelleştirilebilir ve farklı farklı takımlara aynı anda hitap edebilir olmasıyla öne çıkan Tonkean, enterprise pazarı hedefliyor.
Toplantıların status update kısmını ortadan kaldırıp tamamen içeriğe yani stratejiye odaklanılmasına odaklanan araç, farklı takımlar için farklı ekranları ve kendi algoritmasıyla önemli gördüğü içerikleri-metrikleri listeliyor. Akıllı bildirimler ve gerçek zamanlı veri akışı gibi özelliklere de sahip olan Tonkean tahmin edebileceğiniz gibi çook sayıda entergrasyon seçeneğine (Slack, GA, Jira...) sahip.
Web uygulamaları için bildirim platformu: Notific
Web uygulamaları özelinde özelleştirilebilir ve kullanımı kolay bir bildirim platformu olarak dikkat çeken Notific, geçtiğimiz hafta içinde lansmaını yaptı. Kullanıcı bazlı veya genel, uygulama içi bildirimler, e-posta veya webpush not. gönderebilmenizi sağlayan araç, mobil uygulamalara benzer bir deneyimi web’e taşımanıza da olanak sağlıyor. En çok kullanım kolaylığıyla ve projenize hızlıca entegre olabilmesiyle öne çıkan Notific’in 14 gün süreyle ücretsiz deneme sürümü de var. (Sonrasındaki fiyatlandırma da fena değil)
HubSpot’un içerik trendleri raporunda Avrupa vs Latin Amerika karşılaştırması
İçerik pazarlaması denildiğinde akla gelen ilk markalardan olan HubSpot, geçen ay (ben bu hafta okudum) içerik trendleri raporu yayınlamış. Raporda Türkiye coğrafi bir kırılım olarak yer almasa da Latin Amerika seçeneğini kendimize uyarlasak çok yanılmayız diye düşünüyorum.
Raporda videonun yükselişi ve Facebook’un videoda YouTube’a neredeyse yetişmesi dışında çok da dikkat çekici bir metrik yok. Yalnız coğrafyalara odaklanarak grafikleri okumak oldukça ilginç. Örneğin Latin Amerika’da insanlardan daha az okumak ve daha kolay içerik tüketmek isterken durum Almanya’da pek de böyle değil. ABD ise hala kendine has bir pazar. Bu sıradan rapora bir de bu açıdan bakın derim.
15 dakikada akıllı kontrat (Ethereum) yazmak {okuma}
Blockchain konusunda oldukça güzel içerikler üreten Serkan Doğantekin, hafta içinde de 15 dakikada smart contract yazmak üzerine bir yazı kaleme almış. Tutorial tadında olan yazı gayet açıklayıcı. Ancak tabii ki bir Ethereum projesinin kabaca 10 akıllı sözleşmeden ibaret olduğunu düşünerek (15 x 10 =) 2 buçuk saatte projenin kodlanmasını bitireceğinizi düşünmeyin. :)
Şaka bir yana bizzat içinde yer almasam da DApps’larda akıllı sözleşmeleri kodlamadan önce planlama ve stratejinin normal bir projeye nazaran çook daha fazla zaman alması gerektiğini düşünüyorum.
Design Language System nedir, neden ihtiyaç var ve nasıl oluşturulur? {okuma}
Daha önce defalarca kez atıfta bulunduğum Design Language System’lerle ilgili hafta içinde güzel bir Türkçe içeriğe denk geldim. Yıllar içinde teknoloji şirketlerinin tasarıma nasıl ve ne kadar önem verdiklerini anlatarak başlayan yazıya, konuyla çok fazla ilginiz yoksa bir bakın derim. Devir artık iletişim devriyken kuşkusuz teknolojilerin birbirleriyle konuşması ya da takımlar arası iletişim de önem kazanmaya devam edecek.
İş ilanı: Front-end Developer (Koçfinans)
Yenilikçi teknolojiler kullanarak FinTech alanında iddialı ürünlerde çalışmak isteyen fron-end geliştirilerin dikkatine. :)
Kısalar...
Easy file sharing from the command line
Terminal’de kullanılabilen bir WeTransfer olarak tarif edebileceğim bu proje siz geliştiricilerin ilgisini çekebilir. Ücretsiz olarak kullanılabilen ve 10 GB’a kadar dosya transferine imkan veren araç, Patreon sayfasına da sahip. (Artık yazılım araçlarında da PayPal linki yerine Patreon görmek mümkün...)
How GDPR Will Change The Way You Develop — Smashing Magazine — www.smashingmagazine.com
Kısa bir süre içinde devreye girecek olan ve şimdiden çok sayıda internet şirketinin gündemine oturan GDPR (bizdeki Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun Avrupa bacağı) hakkında uzun ama güzel bir yazı.
Creating a Culture of Learning at Patreon – Culture Codes — tettra.co
Yakından takip ettiğim internet şirketlerinden biri olan Patreon’dan; güzel bir kültür yazısı. Yukarıda yer verdiğim Steve Jobs ropörtajıyla paralel şeyşer var, kesinlikle okumaya değer.
30 Seconds of CSS — atomiks.github.io
30 saniyede anlayıp kodunuza ekleyebileceğiniz CSS snippet’larından güzel bir derleme.
GitHub - captbaritone/winamp2-js — github.com
HTML5 ve JavaScript ile güzel bir Winamp implementasyonu. Göz atmak isteyen front-end geliştiricilere duyurulur.
Kapanış
Bir e-bültenin daha sonuna geldiniz, umuyorum keyifle okumuş, bolca vakit geçirmişsinizdir. Eğer öyleyse paylaşmayı unutmayın. :) 13 Mart Salı günü tekrar görüşünceye dek, esen kalın!