Yazılım ve Ürün Geliştirme #53
En az dijital ürünler kadar karmaşık olan İstanbul’daki hava durumunda bülteni bir yaz akşamında hazırlamaya başladım, bitirdiğimde ise soğuk havaya yağmur eşlik ediyordu. 53. e-bültenden herkese merhaba!
ICO yapanların başına gelenler, Stack Overflow’un geleneksel hale gelen anket sonuçları, gerçek bir Blockchain projesi yapanların başına gelenler, çoğunlukla göz ardı edilen e-posta dünyası, bizzat Slack tarafından hazırlanan yazılım takımlarının Slack’i nasıl kullanması gerektiği rehberi, Facebook’un başını ciddi derte sokan Cambridge Analytica skandalı, Keygen ve dahası hemen aşağıda sizleri bekliyor.
Keyifli okumalar!
#deletefacebook: Cambridge Analytica ‘skandalı’
Her ne kadar ülkemizde çok fazla gündem olmasa da Cambridge Analytica’nın (politik pazarlama şirketi) 1 milyon dolarlık reklam bütçesiyle 50 milyon kişinin verilerini en hafif tabiriyle 'kullanarak' 2016 ABD seçim sonuçları derinden etkilemesi; Facebook adına adeta bir skandal haline dönüştü. Friends of Friends özelliğinin Facebook API'sinde açık olduğu dönemde, aslında 270 bin kadar kişiye çözdürdüğü testlerle (quiz) söz konusu verilere ulaşan CA, Facebook'un terms of service'ına uymamış ve seçim kampanyasına planlı bir manipülasyon karıştırmış. Konuyla ilgili detayları hemen aşağıdaki linklerde bulabilirsiniz.
Benim değinmek istediğim ise, bugüne kadar sosyal medya devine yakın duran TechCrunch bile #deletefacebook yazıları yayınlamaya başladı, şirketin hisseleri haftasonu yaşanan bu kriz sonrasında yüzde 7 değer kaybetti... Bir süredir gelir ve karlılığı artsa da çeşitli problemlerle boğuşan Facebook bakalım bu krizden ne kadar yara alacak.
Blockchain, Facebook ve/veya Google gibi devleri (şakayla karışık) bitirene kadar bu büyük güçlerle yaşamaya alışmalı, bizler gibi power user olmayanları güçlü bir şekilde eğitmeliyiz. Skandalla ilgili detaylı haber ise burada. Türkçe olarak ise Mehmet Atakan Foça’nın Medium sayfasını takip edebilirsiniz.
Stack Overflow 2018 anket sonuçları
Stack Overflow, bu yıl sekizincisi kez yazılım geliştiriciler için anket sonuçlarını yayınladı. 2018 yılına makina öğrenmesi ve DevOps konu başlıkları damga vurdu. Dünya çapındaki 100 bin geliştirinin yüzde 43’ünün açık kaynak yazılımlara destek verdiğini paylaştığı raporda öne çıkanlar benim adıma şunlar oldu;
Geliştiricilerin yüzde 80’i işlerini hobi olarak da görüyor.
En çok tercih edilen framework açık ara farkla Node.js.
Veritabanı noktasında MySQL yüzde 60 ile birinci sıradayken MongoDB ise yüzde 25 ile dördüncü. Diğer yandan istenenler noktasında da Redis ve Amazon gibi bulut platformlar öne çıkıyor.
En çok çalışılmak istenen programlama dili Python, JavaScipt ise burada da ikinci.
TensorFlow tahminimden daha fazla biliniyor ve kullanılmak isteniyor.
Ve son olarak; tahmin edebileceğiniz gibi yazılım geliştiricler her şeyden önce işte tatmin olmak ve kendilerini daha da çok geliştirmek istiyorlar. Bu doğrultuda çoğunlukla mutlu olsalar da yeni iş tekliflerine açıklar.
Tek bir yazılımcıdan yazılımcılar için lisanslama çözümü: Keygen
Java, C++, Ruby ve PHP gibi çok sayıda teknolojiyle çalışabilen Keygen, geliştirdiğiniz yazılımının lisans noktasında amacı dışında kullanılıp kullanılmadığı kontrol etme derdini güzel bir çözümle ele alıyor. Haftaiçinde beta’dan çıkıp lansman yapan Keygen, çok yakın olmadığım bir alanda dursa da faydalı bir ürün gibi duruyor.
Diğer yandan 2016’da geliştirilmeye başlanan ve tek bir kişiyle bugünlere gelen Keygen, bootstrapped işlere de oldukça güzel bir örnek.
VueDS: Vue kullanıcılarının kolayca design system oluşturabilmelerini sağlıyor
Gittikçe popülerlik kazanan Design System’ler konusunda Vue kullanıcıları için bir araç olarak doğan Vue Design System haftanın benim adıma dikkat çeken ürünlerinden biri oldu.
Aynı zamanda açık kaynak kodlu olan VueDS, önyüzünde Vue.js kullanılan projeler için hızlı ve kolay bir şekilde tasarım dokümanı oluşturmanıza yarıyor. Başarılı ve geliştirilmeye oldukça açık duran VueDS’nin isimlendirme ve gerçek zamanlı çalışma gibi özellikleri de var.
Yazılım takımları Slack’i nasıl kullanmalı {e-kitap}
Aslında bir mesajlaşma mecrasından çok ortak bir bildirim ortamı sunan Slack, yazılım geliştirme takımlarının Slack’i nasıl daha verimli kullanabileceklerini küçük bir kitap haline getirmiş.
Bugüne kadar farklı farklı takımlar için ‘Slack’i nasıl daha aktif kullanabiliriz?’ sorusuyla muhatap olmuş birisi olarak, en kritik etkenin bildirim mekanizmalarını e-posta ortamından alıp Slack’e taşımak olduğunu söyleyebilirim. Slack’i kullanıyorsanız ya da aktif olarak kullanmak istiyorsanız bu doküman tam size göre.
Keşif: Blockchain’in Sırları {e-kitap}
BKM değerli içerikler sunmaya devam ediyor. Haftaiçinde de küçük ya da büyük yapacağınız bir bağışla indirebileceğiniz Keşif: Blockchain’in Sırları e-kitabını yayınlayan BKM, deneysel amaçlı da olsa gerçek bir blockchain projesi geliştirmenin detaylarını paylaşmış. Bu küçük kitabın blockchain’e yazılımsal bakışımda farkındalığımı arttırdığını rahatlıkla söyleyebilirim.
Değil ülkemizde dünyada bile gerçek blockchain projesi üzerine deneyim okumak zorken bu yerli kaynağı pas geçmeyin derim.
Kısa kısa...
Bölüm 5 / Bilgem Çakır ile mühendislik tarihimiz, folklorümüz üzerine konuştuk — www.youtube.com
Sevgili Bilgem Çakır yine çok güzel konuşmuş ve ülkece sahip olduğıumuz (ve sahip olmamız gereken) mühendislik kültürüne değinmiş.
Yazılımcılar olarak neden acı çekiyoruz? – Mühendis kafası — medium.com
Eski bir yazı ve şahsen okumuştum da. Ancak eğer denk gelmediyseniz günümüz yazılım geliştirme ekosisteminin geldiği noktayı anlamak adına güzel bir derlemeydi, tavsyie ederim.
Email — Quartz Obsession — qz.com
E-posta gerçekten de tahmin edildiğinden çok daha önemli bir araç. Gerek pazarlama, gerek ise içerik üretimi noktasında.
Bu mini raporla da e-posta’nın günümüzdeki yerini daha iyi kavrayabilirsiniz. Okuyor olduğunuz e-bülten/newsletter ile daha yakından bakabildiğim e-posta dünyası gerçekten de bir protokol olarak her geçen gün beni daha çok etkiliyor. Dikkat ederseniz artık girişimler de e-posta kullanımını bitirmektense, insanların nasıl daha verimli e-posta kullanabileceklerine odaklanıyor. YC’nin son dönem girişimi EasyEmail de buna bir örnek.
Bu vesileyle de eğer Quartz Obsession’ı da takip etmiyorsanız sizi tanıştırmış oldum.
ICO Yapmak: Joint Ventures – Ahmet Arslan — medium.com
Türkiye’de ICO konularını yakınen takip eden ve bilen sevgili arkadaşım Ahmet , ICO yaparken ‘başna gelenleri’ kısa ama etkili bir yazıda kaleme almış. ICO yapmayı düşünmeniz bile ICO yatırımı yapmayı düşünüyorsanız okumalısınz. :)
Kapanış...
Bir e-bültenin daha sonuna geldiniz, umuyorum ki güzel zaman geçirmişsinizdir. Eğer öyleyse lütfen paylaşmayı da unutmayın! :)
Önümüzdeki hafta, 27 Mart Salı günü görüşmek üzere, esen kalın.