Yazılım ve Ürün Geliştirme #55
55. e-bültenden herkese merhaba! Cloudflare’dan 1.1.1.1 projesi, The Story of Sales, geleneksel yatırım dünyasının ICO bakışı, hep konuşulan abonelik modelini Guardian başardı mı, Folk, Trueface, 1Password Business ve dahası hemen aşağıda sizleri bekliyor.
E-bülteni ilgisini çekeceğini düşündüğünüz arkadaşlarınızla paylaşabilir ya da direkt olarak bu e-postayı forward edebilirsiniz. Bana ulaşmak içinse e-postaya yanıt vermeniz yeterli.
Keyifli okumalar.
Manşetler
1.1.1.1
Dünyaca ünlü bulut bilişim ve güvenlik şirketi Cloudflare, hafta içinde 1.1.1.1 projesiyle adeta artık insanların DNS denildiğinde akıllarına gelmesini istediğini sayıları duyurdu. Duyuruda, zamanında internet yasakları sonrası duvarlara Google DNS adreslerinin yazıldığı ülkemizin de yer alması haklı bir gurur yaşattı. :) Ve çok geçmeden (1 gün oldu olmadı) Türkiye’nin bu proje için bir aksiyon aldığı haberleri de kulislere düştü. :(
Neyse biz konumuza dönelim... Cloudflare bu servisiyle internet kullanıcılarına daha hızlı ve güvenli bir web deneyimi sunacağını söylüyor. Yani en azından şirketten yapılan açıklama tüm log dosyalarının belirli aralıklarla silineceği yönünde. Kişisel fikrimi soruyorsanız alternatifleri de düşünecek olursam DNS konusunda Cloudflare'a güvenmek oldukça mantıklı duruyor.
Geleneksel yatırım dünyasının ICO bakışı
Hafta içinde Webrazzi'nin düzenlediği Blockchain Venture Summit isimli etkinliğe katıldım. İsminden de anlayabileceğiniz üzere ICO'lar üzerine kurgulanan bu günden aklımda kalan en önemli konu başlığı, VC dünyasının ICO'lara olan ilgisi ve bakış açısı oldu.
Örneğin Avrupa'nın en önemli yatırım bankalarından biri olan IEG'yi temsilen konferansa katılan Stefan Heilman, yatırm bankalarının ICO'lara oldukça ilgili olduklarını ve bunun sebeplerini anlattı. IEG Blockchain Intelligence ve Fund projelerinden bahseden Stefan, bu ilginin lafta olmadığını da göstermiş oldu. Merak edenlere; IEG Blockchain Intelligence ICO'lar üzerinde bir analiz aracı, Fund ise adından da anlaşılacağı gibi bir ICO yatırım fonu/havuzu olacak. Diğer yandan Security Token'lar çok daha kolay regüle edilebildiği için VC'lerin de ilgisi genellikle bu alana yoğunlaşmış durumda diyebilirim. Belki de en önemlisi bu ilgi hem yöntem olarak yatırım dünyasına büyük kolaylıklar sunuyor hem de pazarın büyümesine sebep oluyor.
Günümüz medyasına Guardian üzerinden bir bakış
Zaman zaman çok güzel içeriklere denk geldiğim Journo’da bu hafta The Guardian ile ilgili güzel bir çeviri makale vardı.
Ülkemizde yakın zamanda gerçekleşen 'medya geçişi' sonrasında bir kez daha gündeme gelen yeni nesil yayıncılığın iki bacağı var: birincisi bireylerin içerik üretmesi, ikincisi ise Guardian gibi toplu hareket edenler. Bireylerin tarafında fonlama ve büyük çaplı analiz araçlarını kullanamama en büyük problem gibi duruyor. Guardian ise ikinci bacakta adeta bir başarı hikayesi yaratmış gibi duruyor.
Herkesin yaptığı gibi daha çok okura ulaşıp (unique visitor) daha çok sayfa gösterimi (page view) yapmaktansa kaliteye odaklanan ve okuyucularıyla ilişki kurmaya başlayan yayın, bugün 200 binin üzerinde düzenli ödeme yapan okuyucuya (üyeye) sahip. Diğer yandan NYC ofisinde küçülmeye gidip WeWork kullanmaya başlayan Guardian, tüm bu süreçte bir yatırım şirketine yapay zeka ve yenilikçi teknolojiler üreten girişimlere yatırım yapması adına da ortak olmuş. Bakalım ülkemizde de böyle hikayeler yazılacak mı? Bir de bu gözle incelemek adına Guardian web sitesi burada.
Ürünler
1Password Business: Küçük-büyük tüm şirketler için ideal çözüm
B2C olarak alanında lider olan 1Password, hafta içinde kurumsal (B2B) versiyonunu da duyurdu: 1Password Business.
1Password for Teams'e ek olarak raporlama, çalışanlara ücretsiz aile planı ve Active Directory gibi entegrasyon seçenekleri de sunan 1Password Business, şirketlerin 'acaba gereksiz yere abone olduğumuz SaaS'lar var mı' gibi sorularına da cevap verebilir nitelikte bir ürün olmuş. Tüm takımlara benzer bir ürün kullansa da kullanmasa da göz atmalarını tavsiye ediyorum.
Sonunda contact yönetimi uygulamamı buldum mu? (Folk)
Daha önce yine bu satırlarda sizlere aktardığım gibi piyasada hala tam anlamıyla ihtiyacımı çözen bir 'contact management' uygulaması yok. Bu alanda yeni rastladığım bir çözüm olan Folk ise bir an için beni ümitlendirmeyi başardı.
Henüz mobil uygulaması olmayan (oysa hayalimdeki araç sadece mobilde çalışıyordu) Folk, birden çok kişinin kullanabilmesi için tasarlanmış ve kendi içinde adeta bir yapılacaklar listesi de var. Başarılı bir entegrasyon (birden çok kaydı bulunan kişileri tek bir profile indirebiliyor) yapısı sunan Folk'un kategorilendirmesi de tatmin edici. Ancak benim aradığım basitlik (çok daha az özellik) ve sadelikten de uzak gibi duruyor. Yine de deneyeceğim.
Sizin de böyle bir ihtiyacınız varsa Folk'a göz atın, belki de sizin (veya takımınız) için ideal bir ürün olabilir.
Trueface: KYC'nin bir adımını üstlenen AI servisi
Open Banking, blockchain vs derken KYC de son yıllarda hiç olmadığı kadar konuşulmaya başladı ve inovatif çözümler de bir bir duyuruluyor. Bunlardan biri olan Trueface, KYC'nin yalnızca bir alanına odaklanıyor ve elinizdeki fotoğrafın gerçek bir kişiye ait olup olmadığını analiz ediyor.
Doğası gereği ürünle ilgili çok fazla detay sunulmuyor, detaylar için ücretsiz bir demo seansı yapabilirsiniz.
Makale, rapor, podcast, video, etkinlik
Salesforce'dan bir satış hikayesi {belgesel}
Satış nedir, satışın evrimi, nasıl iyi bir satışçı olunur ve daha fazlası... Bu konularda ahkam kesmeyi dünya üzerinde en çok hak eden şirketlerden olan Salesforce, adını The Story of Sales koyduğu bir belgesel yayınladı. Belgesel ne çok hikaye ne de çok bilgi içeriyor, tam kıvamında bir bakış açısına sahip.
2018 Bilgisayar Programlama Yaz Okulu
Zaman hızla akıp ediyor. Geçen seneki yaz okulunu yine buradan sizlerle paylaştığımı dün gibi hatırlıyorum. :) Nesin Matematik Köyü’nde lise çağındaki gençler için oldukça öğretici ve bir o kadar da eğlenceli bir yaz okulu düzenleniyor. Etrafınızda bu çağda olan ve geleceğine katkıda bulunmak istediğiniz bir genç varsa göz atabilirsiniz.
Basecamp ekibinden takip edilesi YouTube kanalı: Getting Real
Sektörün en kült şirketlerinden biri olan Basecamp, varlığından henüz bu hafta haberdar olduğum bir YouTube kanalı açmış: Getting Real
Kanalda yazılım ve ürün geliştirme üzerine videolar, röportajlar ve geçmiş zamanlı konuşmalar yer alıyor, henüz videolara detaylıca bakamasam da hemen takibe aldım, tavsiye ederim.
Arayüz Tasarımcısına Tavsiyeler — medium.com
Güzel içerikler üreten Adem İlter, bu sefer de arayüz tasarımcıları için güzel bir kaynak hazırlamış. Hem arayüz tasarımcıları hem de yakın disiplinlerde çalışıp konuya ilgili olanlar okusunlar derim.
#112 Blockchain Girişimi Joint Ventures - Ahmet Arslan — www.youtube.com
Fikir aşamasından itibaren bizzat tüm aşamalarına bizzat şahit olduğum Joint projesi bu hafta içinde ICO sürecini başlatıyor. Detaylar bu video'da ve video içindeki bağlantılarda.
Kısalar
Birçoğunuzun izlediğini düşündüğüm meşhur Silicon Valley dizisinin en az kendisi kadar meşhur jenerik filmini hazırlayan, Türkiye'de yaşayan bir tasarımcı olan Mehmet Kızılay'mış, ben bu hafta öğrendim ve bayağı da şaşırdım. Kendisinin Behance profilini de inceleyebilirsiniz.
EvdekiBakıcım ‘Full Stack Developer’ arıyor
İstanbul Galata’da bulunan ofisinde ya da remote çalışmak üzere ‘Full Stack Developer’ arayan girişim, geliştiricilere hızlı ve keyifli bir öğrenme ortamı vadediyor. İlgilenenlerin dikkatine :)
55. e-bülten de sona erdi. Umuyorum ki keyifle okumuşsunuzdur. Lütfen paylaşmayı da unutmayın. :)
10 Nisan Salı günü görüşmek üzere! Esen kalın!