Yazılım ve Ürün Geliştirme #56
56. e-bültenden herkese merhaba! Slack, kürasyon ve komüniteler, Coda, Sunsama, ThoughtWorks, mobil uygulama dünyası, Başka Bir Şey 2. sezon, Ethereum üzerindeki sosyal ağ Numa ve daha çok sayıda içerik hemen aşağıda sizleri bekliyor.
E-bülteni arkadaşlarınızla paylaşmayı unutmayın, bana ulaşmak içinse bu e-postaya yanıt vermeniz yeterli.
Keyifli okumalar.
Manşetler
Ne olunla ne de onsuz: Slack
Hem şirketler hem de komüniteler için Slack kullanımı ve Slack’e alışmak (ya da taşınmak) çoğu zaman sancılı oluyor. Yukarıda da görebileceğiniz gibi büyük komüniteler de Slack’in halihazırdaki durumundan rahatsız. Slack ise gelir modeli doğrultusunda paid customer’ları haricindeki kitleye çok da fazla odaklanmıyor. (Bu arada Microsoft Teams de kurumsal dünya için oldukça güzel bir Slack alternatifi olmuş diyebilirim.)
Her şirket ve komünite için doğru araç farklılık gösteriyor, Slack kadar bilinmeyen alternatifler belki de ihtiyaca yanıt verebilir nitelikte ancak yepyeni bir aracı da insanların hayatına sokmak hiç kolay değil. Slack’in yetersiz kalan onboarding süreci, üye sayısı arttıkça kanallarda ve post’larda kaybolunması, yetersiz e-posta özetleri ve öneri algoritmasıyla pazarda bir açık var ama Slack de bunu dolduracak gibi durmuyor.
RSS’den Twitter, Refing ve Nuzzel gibi uygulamalara kayan arama deneyimi sonrası; değişen dünyada önemi her geçen gün artan komüniteleri takip etmek de hala bir sorun. Bakalım pazarda yeni ve sağlam bir oyuncu kendini gösterecek mi?
iOS’daki uygulama sayısı bu yıl ilk kez azalmış
Ve mobil platformlardaki değişim artık rakamlara da yansıyor.
AppFigures’ün yayınladığı blog yazısında da görebileceğiniz gibi 2017’de ilk kez iOS’daki toplam uygulama sayısı azaldı, bir önceki yıla oranla geliştiriciler %29 daha az yeni uygulama yayınladı, en çok kullanılan hibrit platform açık ara farkla Cordova olurken genel anlamda non-native uygulama sayısı ise azalış gösterdi. Merak edenler için ilgili blog yazısı burada.
Tüm bunlar mobil uygulamalarınızın daha çok indirilmesi için artık farklı yöntemler izlemeniz (App Store’larda gezinme eskiye oranla azaldığı için sosyal medya ve PR) ve bir şekilde indirilen uygulamanızın daha çok kullanılması ve ondan çok daha zor vazgeçilmesi için de farklı yollar denemeniz (doğru kurgulanmış anlık bildirimler, mobil olmanın nimetlerinden (kamera kullanımı, anlık konum verileri...) daha çok yararlanılması gibi) anlamına geliyor.
Tabii diğer yandan da çocukluğumuzda kalan gameboy’lar gibi bir uygulama içinde birden çok uygulamanın yer alması da bir başka seçenek. Asya pazarına damga vuran WeChat furyası da bu duruma güzel bir örnek teşkil ediyor.
Ürünler
Numa: Distributed social network
Gerçek manada bir distributed social network olan Numa, açık kaynak kodlu olarak Ethereum (ve IPFS) üzerinde geliştirilmiş.
Numa böylelikle herhangi bir sansür ya da veri sahipliği sorununa mahal vermiyor, yani bu sosyal ağda yayınladığınız her bir içerik size ait ve sonsuza kadar da öyle kalacak. Diğer yandan her bir içerik içinse haliyle ufak da olsa bir Ethereum ödüyorsunuz. :)
Şu an için PoC tadında bir ürün olan Numa’yı kullanmak normal yöntemlerle pek mümkün değil. Örneğin Coindesk’in geliştirdiği Toshi ile Numa’yı kullanabilir, bu yeni nesil deneyimi dünyayı deneyimleyebilirsiniz. Çok değil 2-3 yıl içinde Numa ve benzeri uygulamaları çok daha kolay ve normal yollarla kullanacağımızı, yukarıda saydığım avantajlarınsa baki kalacağını eklemeden olmaz. Son olarak bana Numa’da da @etaylan ile ulaşabilirsiniz. .)
AWS Lambda için yerli işi monitoring servisi: Thundra
OpsGenie isimli girişimden spin-off eden ve ürünleşen Thundra, serverless (sunucusuz) mimarilerle beraber önemi ve faydası daha da artan monitoring işlemini AWS Lambda için üstlenen bir araç şeklinde tarif edilebilir. Codebase'e hiç bir müdehale yapılmadan kullanılabilen Thundra'nın en çok öne çıkan özelliği dinamik bir şekilde kolayca entegre edilebilmesi olabilir. Detaylı log'lama, hata bildirimleri, filtreleme ve debugging özellikleri sunan araç şu an için Node.js, Go ve Java destekliyor. Teknik olarak güçlü bir ürün gibi duran Thundra, ilerleyen dönemde çok daha kullanışlı hale gelebilecek potansiyele sahip. Aklıma gelen ilk örnek Thundra'nın takımlar için ekip yönetimi ve OpsGenie'de olduğu gibi özelleşmiş bildirimler ile zenginleşebileceği. Thundra, incelemek isteyenler için burada.
Dokümanlar Coda'yla yeniden doğuyor...
Yıllar yıllar önce severek kullandığım iPad üzerinde çalışan text editor ile aynı ismi taşıyan Coda, iş hayatının vazgeçilmezi olan dokümanların çook uzun yıllardır hiç değişmediğini vurguluyor ve metin dosyalarını, excel'i, hesaplamaları ve takım çalışmasını bir araya getiriyor. Şu an için kapalı beta'da olan ancak benim içeri girebildiğim uygulama hem onboarding süreçleri hem de arayüz olarak fena durmuyor. En büyük rakibinin Google Drive olduğunu rahatlıkla söyleyebileceğim Coda, her ne kadar çok güzel dursa da sizi bilemem ama bana Google Drive'dan ayrılmak için yeteri kadar sebep sunamıyor.
Coda adını verdiği yeni bir doküman formatı üzerine kurgulanan Coda, aynı zamanda kendi içine to-do list özellliklerine de sahip. Eğer siz de bekleme listesine katılırsanız birkaç gün içinde Coda kullanıcısı olabilirsiniz.
Makale, rapor, podcast, video, etkinlik
Tarayıcılar CSS’i nasıl yorumlar?
Tarayıcıların JavaScript’i nasıl yorumladığına dair çok sayıda yazı okuduk, ancak sevgili Oğuz Kılıç’ın oldukça detaylı ve güzel bir dille kaleme aldığı bu yazı ise CSS’e neden ihtiyaç duyulduğundan başlıyor ve tarayıcıların CSS’i nasıl yorumladığını anlatıyor.
Özellikle geliştiricilere ve yazılımla ilgilenenlere okumalarını tavsiye ediyorum.
Başka Bir Şey’in 2. Sezonu başladı {YouTube}
Ankara merkezli Edelkrone’un sektörümüzdeki en etkili video serisi olan Başka Bir Şey’in 2. sezonu başladı.
Eğer henüz izlemediyseniz bir süredir ulaşılamayan 1. sezon videoları da tekrardan yüklendi. Zihin açmak ve motive olmak için izlemenizi tavsiye ederim.
Üretim Bandı’nda konuk ThoughtWorks {podcast}
Paraşüt’le Üretim Bandı’nda geçtiğimiz hafta konuk efsanevi yazılım danışmanlığı şirketi ThoughtWorks’tü. Şirketi bugüne kadar hep duymuş ancak el attığı bir organizasyonu yakinen görme şansım olmamıştı, Koçfinans’ta bu da oldu. Gerçekten takdire şayan bir ‘üretim bandları’ var. :) Keyifle dinleyeceğinize emin olduğum Üretim Bandı bölümü burada.
Do you trust this computer? {belgesel}
Apple cihazınızı bilgisayarınıza bağladığınızda sorulan o soruyu başlığa taşıyarak hazırlanan belgesel, hem AI hem de günümüz teknoloji dünyasının getirdikleriyle, bilgisayarımıza güvenip güvenmememiz gerektiğini güzelce anlatmış, henüz tamamını izleyemesem de 1 saatinizi ayırmanızı tavsiye ederim. Belgesel burada.
Algida’dan Design Hackathon
Algida, ülkemizde örneğine çok sık rastlayamadığımız bir şekilde tasarım hackathon’u düzenliyor. Nisan ayı sonunda düzenlenecek hackathon’da Algida, katılımcılardan, dondurma satış ünitelerini yeniden tasarlamalarını ve bir prototip üretmelerini bekliyor.
Kısalar
Komünite Kürasyonu – ATÖLYE İçgörüler - Medium — medium.com
Kürasyon ve komüniteler üzerine güzel bir yazı. Şu an okuyor olduğunuz newsletter da haliyle bir kürasyon aslında...
Tuğçe Arslan Uçer’in kaleminden yeni bir newsletter. 3. dalga esnaflık üzerine hem deneyim paylaşımları hem de modern kaynaklardan derlemeler ilginizi çekebilir. İlk sayı için buyurun...
Don’t Go Chasing Waterfall — Riot Games — www.riotgames.com
League of Legends’ın da aralarında bulunduğu önemli oyunlar geliştiren Riot Games, bambaşka dinamiklere sahip olan oyun sektöründe Agile’ın neden ve nasılını kısaca anlatmış, ilginizi çekebilir.
I Interviewed 17 SaaS Marketing Experts: Here’s What I learned About Growth | OpenView Labs — labs.openviewpartners.com
SaaS ve hemen ardından gelen kelime olan growth ile ilgili çok detaylı ve güzel bir kaynak.
Kapanış
56. (elli altıncı) e-bültenin daha sonuna geldiniz. Umuyorum ki keyifle okumuşsunuzdur. Eğer öyleyse e-bülteni arkadaşlarınızla paylaşmayı da unutmayın. Fark ettiyseniz artık içerikleri 3 farklı kategoride sizlere sunuyorum, bu konudaki geri bildirimlerinizi de merak ediyorum. :) Beni Twitter’da da takip etmek isterseniz; @etaylan
Önümüzdeki hafta Salı günü, 17 Nisan’da görüşmek üzere, esen kalın!