Yazılım ve Ürün Geliştirme #57
57. e-bültenden herkese merhaba! Zuckerberg’in ABD Kongresi önündeki tarihe geçen savunması, GitHub’ın onuncu yılı, Sam Altman’dan verimlilik yazısı, Edelkrone’un mngly.com’u, Tabler, Foundation belgeseli ve daha fazlası hemen aşağıda sizi bekliyor.
Benim için yoğun bir haftanın sonunda büyük bir keyifle beklediğim Kodla’da, ‘Blockchain ve Kripto Paralar’ başlıklı bir sunum yapacağım. Kodla katılımcılarıyla görüşmek, tanışmak üzere.
Keyifli okumalar!
Manşetler
Zuckerberg senato önünde, tarihi gün!
İnternetin hayatımıza girişi için 1995 dersek, 23 senenin en önemli anlarından biri de hiç kuşku yok ki geride bıraktığımız hafta içinde yaşandı. Bir senatörün Mark’a yönelttiği ‘dün gece hangi otelde kaldın, bu bilgiyi bizimle paylaşmak ister misin’ sorusu da gecenin 10 saniyelik fragmanı gibiydi.
Daha önce sıklıkla dile getirdiğim gibi veri mahremiyeti konusu önümüzdeki yıllara damga vuracak. Cambridge Analytica olayları yorumlanması gerektiği gibi yorumlanmasa da (insanların teknik bilgisizliği ve medyanın konuya bakış şekli) konuyu önemli bir yere taşıdı ve adeta mihenk taşı oldu. Artık devlet nezdinde tamamen regüle bir veri dünyası bizleri bekliyor.
Cambridge Analytica meselesi yanlış yorumlandı çünkü... Az önce paylaştığım sorudan yola çıkarsak; dünya genelinde milyonlarca insan (Türkiye de listenin en başlarında) zaten dün gece hangi otelde kaldıklarını Foursquare’e bizzat kendileri giriyor, yine o otelleri TripAdvisor veya Booking’de araştırıyor, Google’a 0 otele nasıl gideceğini soruyor, Uber veya Lift ile otele gidiyor ve telefonundaki diğer onlarca uygulamaya da lokasyon izni verdiği için hangi otelde kaldığını söylemiş oluyor. Tüm bu şirketler de iş modelleri gereği topladıkları bu veriyi kullanıyor. Dolayısıyla bu duruma şaşırmaktansa yeni dünya düzeninde yaşamaya alışmak gerekiyor.
Son olarak; Facebook’un kullanıcılarından yüksek gelir elde ettiği ABD ve Kanada gibi pazarlar için platformun sunduğu hizmetleri ücretlendirip aynı karı sağlaması için kullanıcı başına ortalama 7-8 dolar talep etmesi gerekiyor. Hoş insanlar ortalamada bu parayı verseler de Facebook kabul etmezdi. :)
Sam Altman’dan verimlilik üzerine...
Üretkenlik ve Sam Altman. Birisi günümüzün en önemli konu başlığı, diğeri ise ne üzerine yazarsa yazsın okunması gereken bir fikir önderi. Özellikle kağıt üzerinde to-do list tutmak ve günü parçalara bölmek (iş yerinde ne kadar mümkünse) oldukça makul tavsiyeler. Siz de bu konuya çok kafa yoruyor ve bir türlü sonuçtan memnun olmuyorsanız Sam’in yazısı burada.
GitHub 10 yaşında!
Yazılım geliştiricilerin mabedi olan GitHub, hafta içinde 10. yaşını kutladı. 10 sene önce bu hafta beta sürecine giren RoR altyapılı GitHub’a katılan ilk büyük çaplı açık kaynak kodlu proje de Ruby on Rails olmuş. Bir diğer ilgi çekici bilgi; ilk transferin 3 Ocak 2009’da gerçekleştirildiği Bitcoin ise 2010 yılında GitHub’a taşınmış ve 18 bin fork, 500 merge request almış. :) Çok uzun yıllar yatırım almadan ve ilk 50 kişilik core ekibini koruyarak yola devam eden GitHub, hem yazılım hem de girişimcilik dünyası için çok sayıda başarı hikayesini tek bir bünyede toplamış, adeta bir love-mark. #nice10laraGitHub
Ürünler
Mngly: Edelkrone ekibinden organizasyon yönetim platformu
Sizlere daha önce yine burada şirket içindeki süreçleri detaylıca aktardıkları DNA dokümanından (bi nevi employee handbook) bahsettiğim Edelkrone, bu felsefeyi ürünleştirip beta olarak dışarı açmış: mngly.com. Henüz beta aşamasında olan ve tamamen geri bildirim almak üzere dışarı açılan mngly.com, gerçekten ilgi çekici bir fikre dayanıyor ama ürün olarak henüz çok eksikleri var.
Şu an için yalnızca Edelkrone’un yönetim şeklini yansıtan ürün, en ufak bir özelleştirmeye, süreç farklılığına izin vermiyor. mngly.com diğer yandan kullanıcılarını yönlendirme ve ux iyileştirmeleri gibi konularda (üye olurken subdomain’i iki kez yazma, kullanıcıların ağırlıklarının belirlendiği 0-1000 arası puan seçim ekranı...) da gelişmeye açık.
Ancak söylediğim gibi şu aşamada site yalnızca Türkçe olarak hizmet veriyor ve öyle görünüyor ki ekip ürünü geliştirirken hiç zaman kaybetmeden beta yayını başlatmış. Edelkrone ekibi Türkiye içinde çok çok iyi yaptığı komünite yaratma işini globale taşıyıp 37signals gibi bir isim yaratabilecek mi hep beraber göreceğiz.
Açık kaynak ve ücretsiz admin panel kütüphanesi: Tabler
Bootstrap ile kodlanan Tabler, özellikle admin panel ihtiyacı için çok sayıda hazır component ve özellikle sunuyor. Çok sayıda platform ve tarayıcı desteğiyle gelen Tabler, hızla geliştirilmesi gereken Bootstrap temelli projelerin arka tarafını devralabilir.
Yerli mesajlaşma platformu Jetlink, 2.0 versiyonunu yayınladı
Kurucularını uzunca süredir bizzat tanıdığım Jetlink, geçtiğimiz haftalarda 2.0 versiyonunu yayınladı. Tamamen yenilenen UI, yeni ücretlendirme modeli (SaaS ve freemium üyelik imkanı) ve bazı ek geliştirmeleri içeren 2.0, ürüne pazarlama otomasyonu nosyonları kazandırmış, diğer yandan Jetlink’in odağında ise e-ticaret sektörü ve benzeri satın alma odaklı siteler yer alıyor. Hibrit bir chatbot ve mesajlaşma platformu olarak öne çıkan Jetlink’i Intercom benzeri araçlara bir alternatif arıyorsanız değerlendirebilirsiniz.
Makale, rapor, podcast, video, etkinlik
History of the Internet {animasyonlu belgesel}
Melih Bilgil’e ait olan kısa ve animasyonlu belgesel History of the Internet, 2009 yılında hazırlanmış. Üzerinden neredeyse 10 yıl geçse de 1957 yılından başlayarak internetin doğuşunu hızlıca ele alan çalışma hala güncelliğini koruyor. Arpanet’den günümüzdeki internetin doğuşuna kadar olan süreci 8 dakika içinde hatırlamak için birebir. İlk maddeye ‘selam çakmak’ gerekirse; internetin veya kullandığımız teknoloji her neyse onun en temeline kadar inip bilmek kuşkusuz insana çok farklı bir bakış açısı sağlıyor.
Son olarak; Melih Bilgil keşke yıllar sonra çıkıp bir de blockchain’i 8 dakikaya sığdırıp anlatsa. :)
Fransa’da bir girişimcilik hikayesi: Foundation {belgesel}
Fransa’nın Paris’teki girişimcilik merkezi olan Station F’i başrole koyup çekilen Foundation, 8 bölümden oluşan bir girişimcilik belgeseli. Geçtiğimiz hafta yayınlanan belgeselde 5 gerçek startup ve kurucularını konu edilmiş ve çalışma hem Fransa’daki ortamı görmek hem de gerçek hikayeleri izlemek keyif veriyor. Vaktiniz varsa ve girişimcilik bakış açınızı genişletmek istiyorsanız belgesel izlemeye değer.
Özgür Yazılım Günleri 2018, 12-13 Mayıs’ta düzenleniyor {etkin katılım çağrısı}
Kendimi bildim bileli düzenlenen Özgür Yazılım Günleri, bu sene 12-13 Mayıs tarihlerinden düzenleniyor. Şimdilik konu ve konuşmacılar belli olmasa da (etkin katılım çağrısı devam ediyor) tarihi şimdiden not edin derim.
Kısalar...
#9 Countly nasıl ürün geliştiriyor? • Paraşüt'le Üretim Bandı — www.spreaker.com
Her hafta paylaştığımın farkındayım ancak Üretim Bandı oldukça keyifli ve öğretici bölümler çekmeye devam ediyor. Bu seferki konuk ise sevgili Görkem Çetin. Kaçırmayın!
PullRequest pulls in $8M Series A just months after scoring seed round • TechCrunch — techcrunch.com
Okuyor olduğunuz newsletter’da sizlere daha önce tanıttığım ve yazılım startup’ları arasında gelecek vadettiğini paylaştığım PullRequest, 8 milyon Dolar değerinde Seri A yatırımı almış.
Mehmet Kızılay’ın Tasarladığı Silicon Valley’in Bol Göndermeli Jeneriğinin Hikayesi • Bigumigu
Geçtiğimiz haftalarda bir çoğunuzun izlediğine emin olduğum kült dizi Silicon Valley’in jeneriğini Türkiye’den Mehmet Kızılay’ın hazırladığını sizlerle paylaşmıştım.
Bu hafta içinde ise Bigumigu’da Kızılay’la yapılmış bir röportaja denk geldim, konu ilginizi çekiyorsa göz atabilirsiniz.
Yazılım Süreçlerinde Tasarımcı Olmak – tasarimmutfagi • Medium
Atölye15 ekibinden Batuhan Karasakal, geliştirdiklere projelere nasıl yeni özellik eklediklerinden ve şirket içinde yaptıkları toplantılardan bahsetmiş. Yazıdaki tasarım kavramına bakış son derece doğru ve iş yapış şekilleri de bir o kadar gerçekçi.
Kapanış
Bir e-bültenin daha sonuna geldiniz, eğer buraya kadar beğeniyle okuduysanız paylaşmayı da unutmayın! :) Bana ulaşmak içinse bu e-postaya yanıt vermeniz yeterli.
Bu haftayı kapatırken bir de konu dışı öneri vereyim. Bağımsız Türkiye sineması için oldukça önemli ve başarılı bir örnek olan Kelebekler’i eğer hala izlemediyseniz gidin-görün derim.
24 Nisan Salı günü görüşmek üzere, esen kalın.