Yazılım ve Ürün Geliştirme #59
59. e-bültenden herkese merhaba!
Hafta içinde katıldığım UXAlive, Facebook.ai, Stack Overflow for Teams, Yazılım Testi kavramına genel bakış, Amazon Key In-Car, Bloom, Titus ve Finance for FinTech raporu gibi içerikler hemen aşağıda sizleri bekliyor.
Bir de kişisel bir haber; yaz dönemiyle birlikte bültenin gönderim sıklığını 2 haftada bire düşürmeye karar verdim. Hem kendime daha fazla zaman ayırabilmek hem de dönemsel içerik azlığında sizlere daha kaliteli bir okuma deneyimi yaşatabilmek adına. Eylül ayı civarında kaldığımız yerden, haftada bir devam ederiz.
Keyifli okumalar.
Manşetler
UXAlive’dan akılda kalanlar...

Userspots ekibinin bu yıl dördüncüsünü düzenlediği UXAlive’a (1. gün) katıldım. Hem dinlediğim içeriklerden hem de ortamdan çok keyif aldım. Emeği geçenlerebir kez de buradan teşekkür edeyim... Sahnede çok güzel sunumlar vardı ama en başarılı bulduğum ise Andre’nin Assumptions Prohibited başlıklı sunumu oldu.
Aklımda en çok content, voice ve AI konu başlıkları kaldı. UX için içerik üretimi noktasında piyasadaki farkındalığın çok daha yukarı çıkması gerektiğini düşünüyorum. Sesli komutla çalışan cihazların gelişimi de yine üzerine düşülmesi gereken bir başka konu.
Diğer yandan mobil web (böyle bir terime artık gerek var mı, tartışılır) için Google’dan sevgili Cemal’in sunumu oldukça fikir ve bilgi vericiydi. Umarım oturumların video kayıtları da yayınlanır ve herkes bu içeriklerden faydalanır. Aldığım notlardan bazılarını kısa kısa paylaşmam gerekirse;
TRTWorld’den Derrick Fountain‘in sunumunda değindiği duyarlı tasarım yani responsible design (kullanıcıların yaşam kaliteleri için kendilerinin dahil düşünmediklerini düşünen tasarımlar) ve hemen aşağıda detaylarını aktaracağım Bloom uygulaması
UX Content için Kano Analtics ve YouGov gibi araçlar, sosyal medya, uygulama içi ve dışındaki arama verileri ile her türlü kaynaktan edinilen insight’lar... kullanılabilir
Sesle yönetilen uygulamalar şu an command and control seviyesinde, yakın gelecekte ise conversional olacaklar
‘Mobil web’ için sitenizin hızını ölçün ve Google’ın aracıyla rakiplerinizle karşılaştırın (benchmarking), ve yine mobil web için perceived speed kavramının önemi
Amazon’dan araç içine teslimat seçeneği
Hem geleceğin teknolojilerine hem de günümüze aynı anda ve çok doğru bir şekilde odaklanmayı başaran Amazon; insanların konu her ne olursa olsun hızlı ve ucuzu tercih edeceklerini bilerek ana ürününü her zaman bu doğrultuda geliştiriyor ve müşterilerinin (journey map de denebilir) alışveriş yolculuklarını her geçen gün daha da kolay hale getiriyor. Amazon; hafta içinde duyurduğu bir özellikle beraber artık Amazon.com alışverişlerinizin aracınızın içine teslim edilebileceğini açıkladı: Amazon Key In-Car. (Siz yokken evin içine teslimat çok daha önce duyurulmuştu.)
Şimdilik 2 araç üreticisi için geçerli olsa da kapsam zamanla genişleyecek ve Amazon Prime kullanıcıları tarafından tercih edilecektir.
Kaggle: Dünyaca ünlü veri bilimi komünitesi
Kısa bir süre önce varlığından haberdar olduğum Kaggle, veri bilimi odaklı online yarışmaların düzenlendiği, konuyla ilgili kişilerin tabir-i caizse sıklıkla ‘takıldığı’ bir platform. Hem veri bilimi alanında çalışanlara hem de konuya ilgi duyanlara Kaggle’ı incelemelerini şiddetle tavsiye ediyorum. Keza yarışma ve örnek proje konularını okumak bile fikir verici.
ICO Swat Team: ICO Advisory, Strategy, Marketing — icoswat.team Hayatımıza girdikleri dönemde oldukça tutarsız ve güven vermeyen bir atmosfer oluşturan ICO’ların gün geçtikçe blockchain dünyası kadar geleneksel yatırım (bankacılığı) süreçlerini de etkileyeceğini düşünüyorum. Bu doğrultuda Türkiye’de kurulan bu yeni şirket de oldukça doğru bir adım. Devamı gelecektir. (Türkiye’de konuyu en derinden bilen kişilerden biri olan Oğuz’a da selamlar!) :)
Ürünler
Stack Overflow for Teams 🤔
Stack Overflow, hafta içinde çok da anlam veremediğim bir şekilde Teams özelliğini tanıttı. Tüm yazılım geliştiricilerin aşina oldukları platformu şirketlere özel bir domain ile sunan bu özellik, kullanıcı başına aylık 5 dolar olarak ücretlendiriliyor. Tabii ki de bu özellik için gerekli pazar araştırması ve testler yapılmıştır ancak şahsen ben Stack Over Flow for Teams tercih etmek için önemli bir sebep göremedim.
Sonuçta buradan sorulacak genel sorulara, şirket içindeki diğer geliştiricilerin ne kadar zaman ayırabileceği büyük bir soru işareti. Diğer yandan ortada spesifik bir problem varsa, bunu soracağınız kişi ya da kişileri büyük bir olasılıkla biliyorsunuzdur ve bu soru için de halihazırda kullanılan çok sayıdaki araç tercih edilebilir.
Instabug for Product Managers
İlk günlerinden itibaren yakından takip ettiğim (hatta o dönem Webrazzi’de çalışıyorken kurucusuyla da konuştuğum) Instabug, bugün en hızlı büyüyen SaaS girişimlerinden biri.
Mobil uygulamalar için bir bug toplama ve analiz etme aracı olan Instabug, bu haliyle de PM’lerin de oldukça faydalanabileceği bir uygulamayken, bir takım özellikler ekleyerek PM’ler için ayrı bir ürün lanse etti: Instabug for Product Managers
Mobil uygulama sahibi PM’ler, bu yeni araçla birlikte uygulama içinde özelleşmiş anketler oluşturabilir, kullanıcılardan yeni özellik isteklerini toplayabilir ve bunları tek bir dashboard üzerinden takip edebilirler. Lyft’den eBay’e çok sayıda şirketin tercih ettiği Instabug’ı eğer hala duymadıysanız incelemenizi tavsiye ederim.
Bloom - Daily Videos
Geçtiğimiz Şubat ayında TRTWorld tarafından yayınlanan iOS uygulaması Bloom, sunduğu içerikten ziyade çözdüğü problem dolayısıyla detaylıca incelenmeyi hakediyor.
Her bir gün 5 yeni videonun yayınlandığı Bloom, yukarıda da bahsettiğim gibi duyarlı bir tasarıma sahip. Yani uygulamada video izlerken yürüdüğünüzde, Bloom sizi tehlikeye atmamak için videoyu kapatıyor ve sadece videonun sesi açık kalıyor. Ya da uygulamayı kullanırken bataryanız düşükse Bloom yine sizi düşünüyor ve çeşitli aksiyonlar alıyor. Uygulamanın video geçişlerinde adeta fragman gibi videoyu arka planda başlatması ve her bir gün için özenle seçilmiş içerikler sunması gibi başka güzel yönleri de var ancak ilk saydıklarım özellikle ilgi çekici.
Bloom şimdilik küçük bir deneme gibi dursa da zaman içinde hayatlarımızdaki tüm uygulamalar duyarlı hale gelecek, hatta gelmek zorunda kalacak. Ki büyük resme bakarsak kullanıcı odaklılık veri güvenliği için de geçerli. Veri güvenliği noktasında Overcast isimli uygulama şimdilik en güzel örneklerden biri.
Netflix’in container management platform’u Titus, artık açık kaynak
Netflix’in yalnızca video streaming için değil, uygulamasının her alanında kullandığı container yönetimi platformu Titus, artık açık kaynak kodlu. Örneğin geride bıraktığımız Nisan ayında 3 milyon yeni container launch eden Netflix, EC2 üzerinde çalışıyor.
Hem UX hem de yazılım alanında kullandığı araç ve benimsediği anlayışları açıklıkla paylaşan şirketin Titus için yayınladığı yazı da meraklıları için burada.
Facebook.ai
Facebook, şirket içinde kullandığı (2 milyar insana hitap eden) AI araçlarını tüm dünyadaki araştırmacı ve yazılım geliştiricilere açtı: Facebook.ai Facebook, bu hamlesiyle kuşkusuz hem kullandığı kütüphane ve yazılımları paylaşıyor (açık kaynağın gücü adına!) hem de büyük bir komünite yaratmak istiyor. Facebook.ai altında PyTorch veya ONNX gibi çok sayıda framework’e, ya da şirketin machine translation system’i Translate’e dair tüm detaylara ulaşabilirsiniz. AI meraklıları için gerçekten de kaçırılmayacak bir fırsat.
Makale, rapor, podcast, video, etkinlik
Finance for Fintech Raporu: Türkiye kıyaslaması
Geçtiğimiz aylarda Londra’da düzenlenen önemli bir FinTech etkinliğinin ardından yayınlanan Finance for Fintech raporu hem Türkiye’deki girişimleri globalle kıyaslamak hem de genel bilgi almak adına oldukça tatmin edici.
Yazılım Testlerine Genel Bakış {okuma}
Geride bıraktığımız hafta içinde Süleyman Fazıl Yeşil tarafından kaleme alınmış, oldukça güzel bir yazıya denk geldim: Yazılım Testlerine Genel Bakış.
Benim de bir dönem içinde bulunduğum test mühendisliğine hem tarihsel hem de düşünsel bir temel oluşturan bu yazıyı muhakkak okuyun derim.
Ege Sahilinde Startup - Yazılımcı Sohbetleri (Umut Gökbayrak) - YouTube — www.youtube.com
Videoda da geçen 2008’deki Turkcell yıllarından itibaren tanıma şansı bulduğum sevgili Umut Gökbayrak ile Doğukan, oldukça güzel bir sohbete imza atmışlar.
Peşinen söyliyeyim; videoyu izlemeye başlamadan önce keyfinize göre kahvenizi, çayınızı hazırlayın!
Developer Summit Istanbul by Devnot
Bu Cumartesi günü, eğer son dakika bir aksilik olmazsa, Developer Summit’e katılacağım. Hem program oldukça dolu hem de konu başlıkları ilgi çekici. Siz de göz atın derim.
Alametifarika Hacktahon — alametifarikahackathon.com
Ülkemizdeki hackathon çeşitliliği ve kalitesi gün geçtikçe artıyor. Öne çıkan reklam ajanslarından Alametifarika, 26-27 Mayıs tarihlerinde reklam sektörüne yönelik bir hackathon düzenliyor. Hem reklamcılık hem de yazılım dünyasına duyurulur.
#10 Insider nasıl ürün geliştiriyor? - Paraşüt'le Üretim Bandı
Üretim Bandı’nı eğer hala takip etmiyorsanız çok şey kaçırıyorsunuz...
Bu bölümde Insider’dan sevgili Muharrem (Head of Product); şirket kültürü nedir ve nasıl oluşur, deneme&yanılma yöntemi, bir ürün şirketi olmak ve bunu ‘scale’ etmek gibi birbirinden önemli konulara değinmiş.
Kapanış...
Umuyorum ki keyifle okumuşsunuzdur. Eğer öyleyse; paylaşmayı da unuymayın! Bana ulaşmak içinse bu e-postaya yanıt vermeniz yeterli.
Yukarıda da söylediğim gibi yaz döneminde e-bültenin sıklığına iki haftada bire (bi-weekly) düşürdüm, dolayısıyla 22 Mayıs Salı günü görüşmek üzere. 22 Mayıs’a kadar, esen kalın..