Yazılım ve Ürün Geliştirme #62
62. newsletter'dan (e-bülten) herkese merhaba! Bol bol yeni keşfettiğim ürüne yer verdiğim 62. sayıyla, umuyorum ki kısa bayram tatilinin ardından iş hayatına adapte olmanıza yardımcı olabilirim.
Sizi bilmiyorum ama benim geçen haftam tamamen bayramdan sonrasını planlamak ve ufak-tefek işleri halletmekle geçti. Önümüzdeki hafta seçim, sonrasında muhtemelen 2. tur ve çok geçmeden tam 9 günlük bir bayram daha! :) Tüm dünyada yaz ayları biraz daha durağan geçerken bizim gibi Akdeniz ülkelerinde durağanlık biraz daha fazla yaşanıyor sanırım. Bu arada Ramazan Bayramı'yla beraber Babalar Günü'nü de geride bıraktık, başta (muhtemelen bu satırları da okuyan) canım babam olmak üzere tüm babaların bu özel günü de kutlu olsun. Sanırım ben de seçim atmosferinden fazla etkilendim ve uzattıkça uzatıyorum...
Snap Kit, Xmysql, API Portal, E-ticaretin Kara Kutusu isimli e-kitap, Kustomer ve daha fazlası hemen aşağıda sizi bekliyor. Keyifli okumalar.
Pinterest'in 'toplantısız üç gün' serileri
Pinterest'in ürün geliştirmenin başında olan Brian Donohue, kısa bir süre önce paylaştığı blog yazısında; mühendislik ekibi olarak 3'er günlük 'toplantısız' periodlar belirlediklerini ve sonuçların da oldukça güzel olduğunu paylaştı. Özellikle ürün geliştirme, UI, UX, yazılım ve test gibi departmanların diğer departmanlarla toplantı yapmaktan çok da hoşlanmadıklarını, genellikle kübik odalarda kendilerine has iletişim (Slack, Jira...) yöntemleriyle anlaşmayı tercih ettiklerini ve bu sebeplerle de dış dünyayla aralarına böyle kısa süreli duvarlar örmenin makul bir çözüm olduğunu söyleyebilirim. Siz de buna benzer bir denemeyi kendi şirketinize taşıyabilirsiniz, aklıma gelen bir seçenek ise böyle bloklar oluşturmaktansa günün belirli bölümlerini toplantı için ayırmak (her gün 16:00-17:00 gibi).
Blockchain Türkiye (BCTR) platformu kuruldu
Ülkemizde fintech kavramının anlaşılması, konuşulması ve bu denli gündem olmasında önemli katkıları olan Fintech İstanbul'a benzer olarak blockchain konusunda da Blockchain Türkiye isimli bir platform kuruldu. (Türkiye Bilişim Vakfı bünyesinde)
Özellikle blockchain'in kurumsal dünyada da ele alınmasında ve finans dışındaki sektörlerde de gündem olmasında önemli bir katkı sağlayacağını düşündüğüm Blockchain Türkiye'nin haber ve etkinliklerini gönül rahatlığıyla takip edebilirsiniz.
Xmysql: Tek bir komutla MySQL'den API üretin
Açık kaynak kodlu Xmysql, MySQL veritabanlarından tek bir komut satırıyla API üretilebilmesini sağlıyor. Count, exists ve distinct gibi özelliklere sahip olan bir Rest API çıktısı veren kütüphane büyük projeler için soru işareti yaratsa da küçük-orta projeler için tercih edilebilir duruyor. Node.js altyapısıyla çalışan Xmysql'i deneme şansım olmadı ama GitHub'da aldığı star'lar ve yorumlar da olumlu bir tablo çiziyor.
Kustomer: Akıllı ve kişiye özel bir Zendesk
NYC/ABD merkezli 3 yaşında bir startup olsa da hafta içinde aldığı yatırımla haberdar olduğum Kustomer, yeni nesil bir müşteri yönetim platformu olarak tarif edilebilir. Hem B2B hem de B2C şirketler için platform bağımsız bir müşteri yönetimi platformu olarak konumlanan Kustomer, Zendesk ile kıyaslayacak olursak müşteriyi tanıması, akıllı yapısı ve platform bağımsız oluşuyla öne çıkıyor. Müşteri bazında zaman tüneli, custom objects, tek elden iletişim kanalı olma, workflows ve daha bir çok özelliği bulunan Kustomer'ı eğer ilginizi çektiyse bir inceleyin derim.
Yeni ekonomide (dünyada) bütün büyük şirketlerin müşteriye direkt olarak dokunan birer veri şirketi olduklarını düşünecek olursak Kustomer gelecekte adından sıkça söz ettirebilir.
Quokka: Gönderdiğiniz e-postaları okumayan abonelerinizi başka mecralarda hedefleyin
Newsletter girişimlerinin milyonlarca dolar yatırım aldığı bir dünyada e-posta pazarlamasının her zaman yerini koruyacağını söylemek zor olmasa gerek. E-posta pazarlaması konusunda bir araç olan Quokka, e-postalarınızı açmayan abonelerinize başka reklam mecralarından ulaşmanızı sağlıyor.
Omni-channel yaklaşıma güzel bir örnek olan (GDPR uyumlu) Quokka, e-posta kampanyalarınızın makul bütçeler ve yüksek ROI ile 2 kat daha iyi performans göstermesini hedefliyor. Ki atlanan değerli e-postalar için yakın zamanda akıllanmasını beklediğim e-posta okuyucularının da bir çözümü muhakkak olacaktır.
Hubspot, Adwords, Intercom, Mailchimp ve Facebook gibi çok sayıda entegrasyon seçeneğine sahip olan Quokka'yı dilerseniz hemen şimdi inceleyebilirsiniz.
Snap Kit 👍🏻
Mobilde kullanıcı etkileşimini adeta baştan yazan ve Instagram karşısında popülaritesini biraz kaybetse de hala başarılı işlere imza atan Snapchat, hafta içinde Snap Kit'i duyurdu.
Privacy odağıyla dikkat çeken Snap Kit'de Snapchat'in filtre ve bitmoji gibi özelliklerinin başka uygulamalarca kullanılabilmesine olanak tanınıyor ve bunu yaparken de diğer uygulamalardan hiçbir veri talep edilmiyor.
Hala milyonlarca aktif kullanıcısı bulunan Snapchat'in API platformu oldukça ilgi çekici duruyor. Bakalım bu API ile hangi yeni uygulamalar üretilecek ve hangi markalar (şimdilik Tinder, Patreon ve Quip gibi isimler var) erken davranıp Snap Kit'in kullanıcısı olacak. Son olarak eklemek gerekirse; tüm Snap Kit başvurularını tek tek inceleyeceğini belirten Snapchat, bu noktada kontrollü bir büyümeden yana.
İş Bankası'nın API Portal'ı yayında
Türkiye'deki bankalar bir bir API'larını yayınlamaya devam ediyor, son olarak hafta içinde de İş Bankası API Portal'ını duyurdu.
Üyelik modülü olmaması (şimdilik basit bir forma yönlendirme var), dokümantasyon ve örneklerin yetersizliği gibi sebeplerle henüz yolun bir hayli başında olduğunu söyleyebileceğimiz API Portal, örnek kod parçacıklarından anlaşılabileceği üzere IBM altyapısıyla hazırlanmış.
E-ticaretin Kara Kutusu {e-kitap}
E-ticaret özelinde pazarlama üzerine oldukça keyifli bir dille yazılan bu kitabı bir çırpıda okudum: E-ticaretin Kara Kutusu
PayU'da pazarlamanın başında olan Gaye Ör'ün kaleme aldığı bu e-kitabı başta e-ticaret ve dijital olsun ya da olmasın pazarlamayla ilgilenenler göz atsınlar derim.
Bir UI&UX ajansı olan Userspots nasıl ürün geliştiriyor? {podcast}
Bütün bölümlerini keyifle dinlediğim Üretim Bandı, 12. bölümde de Userspots kurucusu sevgili Mustafa Dalcı'yı konuk etmiş. Eğer hala dinlemediyseniz muhakkak dinleyin derim.
Userspots'un ilk günlerini hatırlıyorum da, hem kendileri çok şey öğrendi hem de herkese öğreterek Türkiye'de UX komünitesinin oluşmasına büyük bir katkı sağladılar. Mustafa'nın konuşmasını bir de bu açıdan dinlemenizi öneririm.
Ek olarak en az Üretim Bandı kadar burada sizlere duyurduğum Girişimci Muhabbeti'nden de geçtiğimiz hafta çok güzel bir bölüm geldi. Bootstrap bir yazılım girişimi olup bugün Seri B seviyelerine çıkmış olan Ankara merkezli OpsGenie'nin hikayesi eminim size çok şey katacaktır.
Front-end teknolojileri 30 Haziran'da, Boğaziçi'nde masaya yatırılıyor {konferans}
Front-end alanında büyük çaplı olarak nitelendirebileceğim bir etkinlik olan Frontend Teknolojileri Konferansı, 30 Haziran Pazar günü Boğaziçi Üniversite'sinde düzenleniyor.
Konu ve konuşmacılar son derece ilgi çekici. Bu arada açık kaynak meraklıları ve öğrenciler için ücretsiz bilet imkanı da var, detaylar burada.
Where growth matters {meetup}
20 Haziran Çarşamba günü Karaköy'de birincisi düzenlenecek olan Growth Meetup Istanbul'da bir sunum (konuk sevgili Yakup Bayrak) ve bir de vaka sohbeti yapılarak 101'in ötesinde büyüme konuşulacak. Hem Yakup'un bir ajans büyütürken ki tecrübelerini dinlemek hem de diğer konuklarla sohbet etmek güzel olacaktır.
Sınırlı sayıdaki kontenjan tükenmeden yerinizi ayırın derim, ben de orada olacağım.
62. sayı biterken...
Umuyorum ki keyifle okumuşsunuzdur, eğer öyleyse sosyal medyada paylaşmayı da unutmayın. 😊 Şaka bir yana 1500 kişiye yakın büyük bir topluluk olduk.
Bana ulaşmak isterseniz de okuyor olduğunuz bu e-postaya yanıt vermeniz yeterli. Özellikle e-bültenle ilgili görüş ve önerilerinizi bekliyorum. Bir sonraki sayı yaz tarifesinden dolayı 2 hafta sonra, yani 3 Temmuz Salı günü gelecek. O güne kadar, esen kalın.