Yazılım ve Ürün Geliştirme #63
63. e-bültenden herkese merhaba!
Streamr, Zeplin 2.0, SEMrush'ın SEO writing ürünü, Open Logos, Linqr ve Mustafa Akgül Özgür Yazılım Yaz Kampı 2018 gibi çok sayıda içerik, bol bol etkinlik hemen aşağıda sizleri bekliyor.
Başlamadan önce kendimden bir haber vereyim... 27 Temmuz'da KWORKS'de düzenlenecek olan ProductTank Istanbul Meetup #3 düzenleniyor ve ben de konuşmacılar arasındayım. Yolu düşecek olanları beklerim. :)
Keyifli okumalar!
Erman Taylan
The Idea Factory
Öğrencilik yıllarımda adeta aşkla öğrendiğim C Programlama Dili, Unix, transistör... Tüm bunların 'bulunduğu' Bell Labs'ın hikayesini uzun uzun anlatan bu kitaba geçtiğimiz hafta başladım.
İnovasyon ve teknoloji gibi kavramlar neredeyse hayatta yokken on binlerce mühendisin çalıştığı Bell Labs'ın hikayesi tahmin edebileceğiniz gibi ilgi çekici. Kitabın online versiyonu da malum mecralarda ulaşılabilir durumda.
Türkiye'de geliştirilen açık kaynak kodlu url görüntüleme aracı: Linqr
Newsletter'ın takipçilerinden Alper Mıtıncık'ın geliştirdiği bir ürün olan Linqr; bilgisayar başındayken ziyaret ettiğiniz web sitesine ait bir QR kod üretmenizi ve cep telefonunuzdan bu QR kodla aynı siteyi kolayca ziyaret edebilmenizi sağlıyor.
Farklı cihazlarda clipboard'u senkron halde kullanabilmenizi sağlayan uygulamaları göz ardı edecek olursak Linqr, sade ve güzel bir ürün olmuş. Ayrıca projenin kaynak kodları da GitHub'da.
Zeplin 2.0 yayınlandı
Neredeyse ilk günlerinden bu yana takip ve takdir ettiğim Zeplin'in 2.0 versiyonu yayınlandı.
Yalnızca arayüz tasarımcılarıyla yazılım geliştiricileri için değil, diğer tüm ekipleri de düşünerek component adını verdiği yeni element yapısını duyuran Zeplin, kullanıcılarının design systems oluşturmasına yardımcı oluyor. Component özelliği dışında platformda da çok sayıda iyileştirme mevcut.
Ek olarak Zeplin'in Türkiye'de düzenleyeceği hackathon da belki ilginizi çekebilir.
SEO için bir kütüphane bir de oldukça kullanışlı metin aracı
Writing'in başına gelen SEO ve UX, son dönemin popüler konuları arasında yer alıyor. SEO denildiğinde dünyanın önde gelen şirketlerinden olan SEMrush, hafta içinde SEO Writing konusunda oldukça güzel bir ürün yayınladı: SEO Writing Assistant. İçerik üreticileri için gerçek zamanlı ve konum bazlı akıllı tavsiyeler sunan araç oldukça başarılı ve faydalı duruyor.
Diğer yandan projenizin SEO değerini CI pipeline'ınıza eklemek isterseniz de şöyle bir kütüphane mevcut: Lighthouse CI
Open Logos: Yazılım projeleri için açık kaynak kodlu logo çözümü
Bugün bir yazılım projesine başladığınızda onlarca açık kaynak kodlu kütüphane ve çözüm, siz onları kullanın diye sıraya girmiş durumda. Ancak konu bu projeye bir logo bulmaya geldiğinde Squarespace ve benzeri birkaç araç haricinde elle tutulur bir çözüm yok denebilir. Sevgili Aras Atasaygın'ın geliştirdiği ve hafta içinde de oldukça popüler olan Open Logos, tam olarak bu ihtiyaca yönelik açık kaynak kodlu güzel bir çözüm olarak dikkat çekiyor.
Açık kaynak kodlu projeler, proje detaylarıyla beraber Open Logos GitHub sayfası üzerinden başvuru yapıyor ve eğer talep ettikleri logo kendilerine verilerse lisansının da sahibi oluyorlar. İşleyiş de gayet güzel tasarlanmış.
Blockchain tabanlı data marketplace: Streamr
Blockchain ve data gibi iki hype keyword'ü bünyesinde barındıran Streamr, gerçek zamanlı data paylaşımı için blockchain tabanlı bir marketplace olarak dikkat çekiyor. Henüz (diğer pazar yeri projeleri gibi önünde uzun bir yol var) yolun başında olan Streamr ile örneğin elinizde var olan bir data seti karşılığında ihtiyacınız olan başka bir data setine sahip olabilirsiniz. Üstelik Streamr tüm bu işlemleri akıllı kontratlar ile yapmanıza olanak tanıyor.
Kısa kısa...
Mustafa Akgül Özgür Yazılım Yaz Kampı 2018 — kamp.linux.org.tr
Mustafa Akgül Özgür Yazılım Yaz Kampı 2018, 20 Temmuz - 4 Ağustos tarihleri arasında Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde düzenleniyor.
Tüm genç yazılım geliştiricilere şiddetle tavsiye ediyorum.
Product Camp: 3 Adımda Benzersiz Ürün Stratejisi Oluşturma
Invertiv'in düzenlediği bu 3 bacaklı ve ücretli eğitimde ürün geliştirmeye dair detaylı bir yolculuk katılımcıları bekliyor.
25 Ekim'de düzenlenecek olan Agile Turkey Summit'in konuşmacıları büyük oranda açıklanmış. Agile disipline ilgi duyan, Agile denildiğinde sadece yazılım ekipleri değil, diğer takımları da kafasında canlandıran herkese duyurulur. :) İncelediğim kadarıyla hem keynote konuşmacılar hem de ilgi çekici konular var.
Yeni bir e-bülten: Yazılımcılar İçin Haftasonu Okumaları
Muhammed Hilmi Koca'nın hazırladığı bu e-bültende yazılım geliştirme ile alakalı güncel makaleleri bulabilirsiniz. 4. sayı geçtiğimiz hafta içinde yayınlandı ve içerik tatmin edici.
Kapanış...
63. sayının da sonuna gelmiş bulunuyorum, umuyorum keyifle okumuşsunuzdur. Eğer öyleyse sosyal medyada paylaşmayı, ilgisini çekeceğini düşündüğünüz arkadaşlarınıza bu e-postayı forward etmeyi unutmayın. :)
Bana ulaşmak içinse bu e-postaya yanıt vermeniz yeterli.
17 Temmuz Salı günü tekrardan görüşmek üzere!