Yazılım ve Ürün Geliştirme #65
Herkese 65. e-bültenden merhaba.
C ve Sistem Programcıları Derneği’nden Necati Hoca’nın C ders notları, Steve Jobs’un Mac ekibini anlatırken ‘hiring’ konusunda önemli bir gerçeğe değindiği röportajı, DecideHub platformu, online verimlilik konusunda hazine niteliğindeki sunum, bir sabah uyandığınızda AirBnB hesabınızın ban’lanmasının neler hissettireceği ve daha bir çok konu hemen aşağıda sizi bekliyor.
1500 kişiye yaklaşan bu komünitenin daha da büyümesi için e-bülteni paylaşmayı unutmayın. Bana ulaşmak içinse e-postaya yanıt vermeniz yeterli.
Keyifli okumalar!
DecideHub: Demokratik grup yönetimi platformu
Ürettikleri güzel içeriklerle herkesin dikkatini çekmeyi başaran Edelkrone, daha önce alpha aşamasındaki halini de sizlerle paylaştığım DecideHub ismini verdiği platformu hafta içinde herkesin kullanımına açtı.
Şirketlerin ya da grupların daha demokratik yollarla yönetilmesini sağlayan DecideHub'ı güven üzerine kurulu bir karar alma platformu olarak tarif edebilirim.
En az üç kişiden oluşan şirket veya grupların, tüm üyelerini online olarak DecideHub’a taşımasıyla başlayan süreç, üyelerin platform üzerinde yapılan yetki dağılımıyla devam ediy0r. Sonrasında her türlü oylamayı online ve şeffaf olarak tamamlayıp her türlü kararı almak mümkün. Bizzat kendi iç süreçlerinde de DecideHub’ı kullanan Edelkrone’un; şirket kültürü ve süreçlerine dair yayınladığı DNA dokümanını inceleyerek bir şirketin neden ve nasıl DecideHub kullanması noktasında fikir sahibi olabilirsiniz.
Postie: Dijital temelleri güçlü bir posta gönderim aracı
Kabul, bütün iş modelleri için geçerli olmayabilir ama kullanıcı sadakati ve kazanımı için bazen posta (evet, fiziksel posta) göndermek de doğru bir çözüm olabilir. Bu noktada ABD’de hizmet vermeye başlayan Postie’yle sizi tanıştırmak istiyorum.
Günümüz dijital pazarlama dünyasınının içinden gelen bir ekip tarafından hayata geçen Postie, kullanıcıları segmente etmek, önceden belirlediğiniz aksiyonlar yaşandığında otomatik posta göndermek ve dönüşüm oranlarını ölçmek gibi alışık olduğumuz çoğu özelliği bünyesinde barındırıyor.
GraphQL üzerine geliştirilmiş bir CMS: GraphCMS
Son dönemin popüler teknolojisi GraphQL üzerinde geliştirilmiş bir CMS olan GraphCMS, GraphQL altyapısına sahip projeler için kolayca CMS oluşturabilmenize yarıyor. Geçtiğimiz haftaiçinde lansmanını yapan ve Almanya’da geliştirilen araç, şimdiden 1 milyon euro yatırım da almış.
GraphQL kullanıcılarının neredeyse hiç kod yazmadan bir CMS oluşturabileceği platform, güçlü API bağlantılarıyla kullanıcılarına bu içerikleri diledikleri yerde paylaşabilme imkanı da sunuyor.
DeveloperHub: Güçlü ve kolay bir dokümantasyon oluşturma aracı
Günümüz dünyasında API yayınlamak, dokümantasyon yazmak ve ürününüz etrafında bir ekosistem oluşturmak en çok öne çıkan konu başlıklarından biri. DeveloperHub ise bu noktada dokümantasyon oluşturma işini hem kolay hem de etkili şekilde çözebilmenizi sağlıyor. Geçici bir süre için kendinize özel alan adını dahi ücretsiz paketle alabileceğiniz DeveloperHub’ı eğer böyle bir ihtiyacınız varsa muhakkak inceleyin derim.
'Blockchain hayatımızda neleri değiştirecek?' başlıklı sunumum
Geçtiğimiz Cuma günü ProductTank Istanbul Meetup #3'e konuk olup; blockchain'in hayatımızda neleri değiştireceğine dair bir sunum yaptım. Sunum dosyasına buradan ulaşabilir, video kaydı ise buradan izleyebilirsiniz. Etkinlikteki diğer sunum ve detaylar ise burada.
Blockchain'in doğurduğu paradigma değişikliklerini üç başlık (iş modelleri, ürün geliştirme ve yatırım dünyası/bankacılığı) altında ele alıp bol bol örnek vererek anlatmaya çalıştım. Videoyu izleyip yorumda bulunmak isteyen olursa her zaman beklerim.
Steve Jobs: Yazılım dünyasında ortalama ile en iyiler arasında fark çook büyük!
Haftaiçinde sevgili Hakan Erdoğan’ın paylaşımıyla denk geldiğim bir videoda Steve Jobs, ortalama ile en iyi kavramı arasında farka değiniyor. New York City’deki ortalama bir taksi sürücüsüyle en iyi taksi sürücüsünü veya ortalama bir video oynatıcıyla en iyi video oynatıcıyı kıyaslayan Jobs, aynı kıyası yazılım dünyasına (aynı şey donanım için de geçerli pek takii ki) taşıdığında aradaki farkın 50, hatta 100 kat daha büyük olduğunu söylüyor.
Röportajı verdiği yıl Mac takımını örnek gösteren Jobs, tüm ekibin ‘A klas’ olunca, yanlarında çalışacak diğer kişileri de ‘A klas’ yani en iyilerden seçtiğini ve bu kişilerin hayatlarında bir daha böyle bir çalışma deneyimi yaşayamayacağını anlatıyor. Bu newsletter’da da sık sık değindiğim gibi ‘hiring’ yani işe alım yeni dünyanın en çok öne çıkan konu başlıklarından biri ve bu video da her zaman akılda tutulası bir konuya değiniyor.
Günümüz online dünyasında verimlilik
Sevgili Yiğit Konur’un bundan yaklaşık bir sene önce yaptığı bir sunumu henüz yeni izleme şansım oldu. Kendi online verimlilik alışkanlıklarına ve kullandığı 50’ye yakın araca değinen Yiğit’in bu sunumuna muhakkak göz atın derim.
Bu ritüellerin hemen hepsini bir anda uygulamaya başlamak tabii ki mümkün değil, ancak ‘bir yerde başlayıp’ daha verimli ve odaklı çalışmak eminim ki herkesin hayatında fark yaratacaktır.
Son olarak; sunumda geçen ”Beynimiz aslında bir işlemci, harddisk değil” cümlesinin altını özellike çizmek istiyorum. :)
Necati Ergin’den C Ders Notları {e-kitap}
Henüz üniversite çağında genç bir öğrenciyken 160 saatlik C dersini bir gün bile ayaklarım geri geri gitmeden tamamladığım (üstelik Mecidiyeköy’e!) Necati Ergin’in C Ders Notları’na denk geldim.
Hala geçerliliğini koruyan bu dokümanı yazılım geliştirmeyle ilgilenenen herkese tavsiye ediyorum.
Kısalar...
Digital Exile: How I Got Banned for Life from AirBnB — medium.com
Bir sabahuyandınız ve AirBnB, Instagram veya LinkedIn hesabınızın ban’landığını (üstelik haksız yere) gördünüz, neler hissedersiniz?
Gerçek bir hikaye üzerinden hayatlarımızda ‘gereğinden fazla’ yer kaplayan internet devlerinin yarattıkları ‘network etkisi’ üzerine güzel bir yazı...
How We've Launched and Grown Our First Profitable SaaS Business - Indie Hackers — www.indiehackers.com
İnternet girişimleri deniz taşıtları gibi birer ülke bayrağı taşımadıkları için bu cümleyi kurmak ne kadar doğru bilemiyorum ama...
Kurucuları Türkiye’den çıkan UserGiding’in büyüme hikayesi Indie Hackers’da.
Kullandığınız Yazı Tipi Sürdürülebilir Bir Çevre Sağlar Mı? | Sıfır Atık — sifiratik.co
Ryman adlı tasarım firması sürdürülebilir yazı tipi tasarladı. Amaç ise mürekkep kullanımının oluşturduğu etkiyi azaltmak...
Startup School by Y Combinator
Y Combinator’dan online bir startup hayata geçirmek isteyenler ve online dünyayla içli-dışlı olan herkes için muhteşem bir kaynak.
Kapanış...
Bir e-bültenin daha sonuna geldiniz, umuyorum ki buraya kadar keyifle okumuşsunuzdur. Eğer öyleyse paylaşmayı da unutmayın.
Bir sonraki sayı ise 14 gün sonra tatilde olacağımdan dolayı, 28 Ağustos Salı günü sizlerle olacak. 28 Ağustos’a kadar kendinize iyi bakın, esen kalın.