Yazılım ve Ürün Geliştirme - Haftalık Bülten #1 (14-21 Şubat 2017)
Erman Taylan küratörlüğünde hazırlanan, haftalık olarak yazılım ve ürün geliştirme dünyasındaki gelişmeleri, yenilikleri ve ilgi çekici içerikleri bulabileceğiniz bültenin 1. sayısına hoş geldiniz. Keyifli okumalar.
1- Apple'dan uygulama geliştiriciler için TV şovu: Planet of the Apps
Bu ilkbaharda yayınlanması planlanan TV şovu, uygulama geliştiricileri hedef alıyor. Yazılım geliştiricilerin uygulama fikirlerini 60 saniyelik bir 'asansör konuşmasıyla' aktaracağı programda ünlü (Jessica Alba) ve değerli (Gary Vaynerchuk) mentörler de yer alacak. Programda sahne alan fikirler, gerçek birer iş modeliyle yatırımcıların da karşısına çıkacak.
Ülkemizdeki girişimcilik yarışmalarını andıran programın oldukça ses getireceğini düşünüyorum. Yatırımcının karşısına çıkan, önemli mentörlerle-şirketlerle tanışan ve en önemlisi Apple'ın desteğini arkasına alan uygulamalar bakalım neler olacak ve neler yapacak? Detaylar ve fragman için tıklayın.
2- DigitalOcean ve Linode'dan kullanıcılarına 'load balancer' hizmeti
DigitalOcean, kullanıcılarına aylık 20 dolar karşılığında 'load balancer' sunmaya başladı. Load balancer'lar API ya da web panelden yönetilebilir olacak. Benzer şekilde Linode da bu hafta içinde aylık 5 dolardan başlamak üzere yeni 'instance' modelini duyurdu.
Bulut bilişimde bu haftanın yenilikleri bunlarla sınırlı değil. Google da geliştiricilerin yükünü hafifletmek için dikey olarak ölçeklendirilebilir bir veritabanı servisi olan Cloud Spanner'ı beta olarak kullanıma sundu. Resmi duyuru için tıklayınız.
3- AirSim: Microsoft'un açık kaynak drone simülatörü
Microsoft'un AirSim adını verdiği ve açık kaynak olarak GitHub üzerinde yayınladığı simülatörü, Unreal Engine üzerinde çalışıyor. Şirketin amacı ise şimdilik drone'lar ve ileride de otonom araçlar için çalışacak olan AirSim'in AI araştırmalarında kullanılması. AirSim ile ilgili GitHub sayfası, demo videosu ve ilgili haber.
4- Microsoft ve Apple'ın 2017'deki yazılımcı konferanslarının tarihleri belli oldu
Microsoft Build Developer Conference, 10-12 Mayıs'ta Seattle'da düzenlenecek. Apple'ın meşhur WWDC'ı ise yeniden (San Francisco'daydı) San Jose'ye dönüyor, 5-9 Haziran'da. Her iki etkinlik için de Türkiye'deki 'bağzı' yazılımclar şimdiden planlar yapmaya başladı bile. :)
Son kullanıcılar için olduğu gibi yazılım geliştiriciler için de gün geçtikçe daha 'karışık' ve 'sorunlu' bir platform haline gelen Apple, bakalım bu gidişatı tersine çevirebilecek mi? Diğer yandan açık kaynak ve Linux camiasına göz kırpan, Apple'ın aksine özellikle CEO değişimi sonrası güzel bir tablo çizen Microsoft cephesinde neler yaşanacağı da merak uyandırıcı. (ki bu bültende bile Apple'dan çok Microsoft dedik mesela)
5- Mobil uygulamalar için lokasyon servisi: Radar
Yaklaşık olarak 6 ay önce Radar'ı geliştirmeye başlayan ekip, bu hafta lansmanını yaptı. Android ve iOS için SDK'lara sahip olan Radar ile mobil uygulama sahipleri lokasyon bazlı çok sayıda hizmet alabiliyor. Radar'ı incelemek için tıklayın.
6- Deep Learning dünyasının Heroku'su: Floyd
Eski bir Microsoft çalışanının kurucu ortaklığında kurulan Floyd, geçtiğimiz hafta içinde lansmanını yaptı. Aynı zaman da bir YC (Y Combinator) girişimi olan servis, DL (Deep Learning) için bir PaaS çözümü olarak tarif edilebilir.
DL projelerinde yaşanan 'dependency' problemini çözmek üzere yola çıkan ekip, ortaya bireysel kullanımda tamamen ücretsiz olan geniş kapsamlı bir ürün çıkartmış. DL komünitesi için oldukça yararlı olacak gibi duran Floyd'a ilgi alanınıza girdiyse hemen şimdi göz atın derim.
7- devPod'un Bilgem Çakır'ı konuk ettiği 128 dakikalık bölüm keşke daha uzun olsaydı!
devPod'un son bölümünde Bilgem Çakır konuk oldu. 1990'lardaki yazılımcılık günlerinden başlayarak günümüz dünyasına kadar uzanan sohbet hem oldukça keyifli hem de öğreticiydi. Şahsen ilk defa tanıştığım 'demoscene' kültüründen oldukça etkilendim, Çakır'ın günümüz dünyası için yaptığı 'kalite vs zaman' kıyaslaması üzerine de bayağı bir düşündüm. Bölüm kaydı ve show note'lar burada.
8- Açık kaynak proje geliştirmek isteyenlere rehber: Open Source Guides
Açık kaynak bir proje geliştirmeye nasıl başlanır, hali hazırdaki açık kaynak projelere nasıl katkıda bulunulabilir, açık kaynak projeniz için nasıl 'contributor' bulabilirsiniz ve bunlar gibi çok sayıdaki sorunun detaylıca yanıtlandığı, İngilizce ve başarılı bir online başvuru kaynağı.
9- Güvenlik odaklı mesajlaşma uygulaması Wickr, kaynak kodlarını 'açtı'
2012'den beri yayında olan ve hem bireysel hem de kurumsal versiyonları bulunan güvenli ('encrypted') mesajlaşma uygulaması Wickr, kaynak kodlarını açık kaynak hale getirdi ve bu konuda bir doküman yayınladı. Son dönemde WhatsApp'ın da 'uçtan uca şifreleme' özelliğini aktif hale getirmesiyle mesajlaşma servisleri için tekrardan gündeme gelen güvenlik meselesiyle ilgilenenler söz konusu dokümana, habere ve servise göz atabilir.
10- Özgür Yazılım ve Linux Günleri'nin tarihi belli oldu: 8-9 Nisan
Henüz program ve konuşmacılar belli olmasa da Özgür Yazılım ve Linux Günleri'nin tarihi belli oldu. 8-9 Nisan'daki (Cumartesi-Pazar) etkinlik Bilgi Üniversitesi, Santral Kampüsü'nde. Katılım çağrısı için tıklayın.
Bu haftalık bu kadar. Her türlü görüşünüz için bu e-postaya yanıt vermeniz yeterli. 28 Şubat Salı günü görüşmek üzere.