Yazılım ve Ürün Geliştirme - Haftalık Bülten #11 (25 Nisan - 2 Mayıs 2017)
Haftalık bültenin 11. sayısından herkese merhaba!
Airbnb'nin 'kod yazarak tasarım yaptıran' kütüphanesi, milli ve Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi-miz, Dijital Girişimci için Ürün Yönetimi kitabı, mobil uygulama güncellemelerine yeni ve yararlı bir bakış sunan Rox, henüz yayınlanan Yazılım Testi Kalite Raporu, Android kullanımını terminale taşıyan uygulama ve dahası. 25 Nisan - 2 Mayıs arasındaki gündemimi 12 maddede sizlere sıralıyorum.
500 kişiyi geçen bu topluluğun daha da geniş kitlelere ulaşması için Twitter, Facebook (butonlar en aşağıda) ve Linkedin'de paylaşabilir, arkadaşlarınıza forward'layabilirsiniz. Herhangi bir soru ya da görüşünüz içinse bana bu e-postaya yanıt vererek ulaşabilmeniz mümkün.
Keyifli okumalar.
12- react-sketchapp: Airbnb mühendislik ekibi döktürmüş!
Airbnb mühendislik ekibi, kod yazarak tasarım yapabileceğiniz bir kütüphane yayınladı: react-sketchapp Açık kaynak kodlu kütüphane, yazılımcılarla tasarımcılar arasındaki mesafeyi kapatma niyetinde. Kaba bir değişle; "Sketch'in render edebileceği React component'ları" geliştirebilmenize yarayan react-sketchapp ile otomatik olarak internationalization yapabilen veya gerçek zamanlı veriden beslenen tasarım dosyaları oluşturabilmek mümkün hale gelmiş.
Aşağılarda sizlere bahsettiğim gelişmiş prototipleme aracı Framer'ı hatırlatan react-sketchapp'in detayları burada, kütüphanenin GitHub sayfası ise burada. Bundan önce de önemli işlerde imzası bulunan (dikkatli okuyucularım hatırlayacaktır, size blog'larını takip etmenizi önermiştim) Airbnb, oldukça başarılı ve dikkat çekici bir araç geliştirmiş. GitHub üzerinde de popüler olan react-sketchapp, Jon Gold liderliğinde ortaya çıkmış.
11- TÜBİTAK BİLGEM'den Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi (GİS)
ASELSAN ile TÜBİTAK işbirliğinde TÜBİTAK BİLGEM tarafından yerli savunma sanayinde kullanılmak üzere geliştirilen Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi (GİS) hem emniyet kritik hem de zaman kritik (gerçek zamanlı) projelerde kullanılacakmış.
TÜBİTAK tarafından yapılan açıklamaya göre GİS, ileriki dönemde drone, helikopter ve radar sistemleri gibi projelerde de tercih edilecekmiş. Savunma Sanayii'ne oldukça uzak olsam da GİS için çalışılmaya taa 2006 yılında başlanması bana biraz çok geldi. Sektörel olarak GİS hakkında detaylı bilgi ve dokümantasyonlara erişmek çok mümkün olmasa da konuya ilgi duyanlar bir Google araması yapabilirler.
10- Google'dan Tilt Brush: "VR dünyasının Paint'i"
Google'ın bu sene Şubat ayında lanse ettiği VR modelleme-çizme aracı Tilt Brush, VR artistlerinin işlerini adeta online bir galeride sergiye dönüşürdü: Tilt Brush Sketches. HTC Vive ile Oculus Rift için yayında olan Tilt Brush'ı ve platformda yapılan işleri ilginizi çektiyse inceleyebilirsiniz.
9- Veri yönetimi girişimi Rubrik'in değerlemesi 1 milyar doları geçti
Yine geride bıraktığımız hafta içinde Amazon ve Azure ile entegre olabildiğini açıklayan veri saklama ve yönetme (backup and recovery) girişimi Rubrik, değerlemesini 1 milyar doların üstüne çıkaran bir yatırım aldı. Çoğunlukla kurumsal şirketler tarafından tercih edilen servis, kullanıcılarına hızlı + otomasyona dayalı bir veri saklama ve geri yükleme hizmeti veriyor. Rubrik hakkında detaylar merak edenler için burada.
8- Mobilde uygulama güncelleme süreçlerine yeniden bakış: Rox by Rollout
SDK entegrasyonu sayesinde uygulamanızı App Store üzerinde güncellemeden kod güncelleyebildiğiniz Rollout, Apple yasağı sonrası yeni ürününü duyurdu: Rox by Rollout.
Rollout'un yeni ürünü olan Rox, var olan kod bloklarını yani feature'ları on-off yaparak dilediğiniz kullanıcı grupları için dilediğiniz özelliği aktif-inaktif hale getirmenizi sağlıyor. Şimdilik yalnızca iOS için çalışan Rox, aylık 500 dolardan başlayan bir fiyat etiketine sahip.
500 dolar ilk bakışta fazla gibi gelebilir ki mail atarsanız indirim almanız işten bile değil, ancak sosyal ağ platformlarından e-ticaret sitelerine kadar çok farklı alanlardaki uygulamaların Rox ile hem metriklere optimizasyon hem de yazılım süreçlerine düzen getirmesi olası gözüküyor. Mobilde deployment ve A/B testing kavramlarına yeni bir bakış getiren Rox'u incelemek isterseniz kendisi burada.
7- Gelişmiş prototip oluşturma aracı Framer yenilendi
Son yıllarda adını sıkça duyduğum prototip oluşturma aracı Framer, geçtiğimiz hafta içinde yenilendi.
Sketch ve Photoshop uyumlu olan Framer ile dilerseniz kod bilginizi de konuşturabilirsiniz. Bulut tabanlı ve senkronize yapısı, ekip halinde kullanılabilir oluşu ve feedback toplayabilmesiyle öne çıkan Framer'ın yeni güncellemesi oldukça güzel duruyor. Henüz incelemediyseniz bir göz atın derim, Framer ilerleyen dönemde adından çok daha fazla söz ettirecek gibi. (ki şimdiden Framer'ı merkezine koyan yardımcı ürün ve kütüphaneler (henüz bu hafta yayınlanan bir örnek -> Framer Inventory) çıkmaya başlamış)
6- Mobil uygulamalarda en son UI trendleri 🎨
Hazırladıkları içerikleri keyifle takip ettiğim Marvel, son olarak bir blog yazısı yayınladı ve Instagram, Airbnb ve Medium gibi devlerin de arkasında olduğu bir tasarım trendinden bahsetti. Bir-iki sene öncesine göre mobil uygulamaların çok daha minimal ve beyaz alanı bol UI'lar tercih ettiğine vurgu yapan yazıda, bazı dev uygulamaların yaşadığı güncellemelere de görsel olarak yer verilmiş.
Söz konusu yazıya göre dev uygulamalar incelendiğinde şu 4 madde öne çıkıyor;
Siyah ve beyaz haricinde mümkünse en az 1 renk hakim, renk hakiminden kaçınılmış
Başlıklar eskiye göre çok daha belirgin ve dikkat çekici
Uygulamalara paralel olarak ikonlar da bir o kadar sade ve elle kolay çizilebilir. Diğer yandan uygulama içinde yapamadığınız iddialı efekt ve oyunları ikonunuzda gerçekleştirebilirsiniz
Beyaz alanlar eskiye göre çoook daha fazla
5- Kod yazmadan daha iyi 'user onboarding' yapabilmenizi sağlayan Appcues yenilendi
En basit tanımıyla web sitenize yeni gelen kullanıcılar-üyeler için 'product tour' hazırlamanıza yarayan Appcues, hafta içinde tamamen yenilendi. Aylık 159 dolardan başlayan fiyatlandırması biraz fazla olsa da A/B testing, kişiselleştirme (burada ufak bir kod entegrasyonu gerekiyor), hedefleme ve detaylı kullanıcı analizi (şu aşamada şu kadar kullanıcı kapattı gibi) sunabilen Appcues, kod bilgisi gerektirmeden tüm bunları yapabiliyor.
4- Yayında: Turkey Software Quality Report 2017-18
Türkiye'de 200+ şirketten 300+ test profesyoneliyle konuşularak Turkish Testing Board tarafından hazırlanan ve artık bir gelenek haline gelen Turkey Software Quality Report'un yeni sayısı yayınlandı. İngilizce olarak hazırlanan rapor e-posta adresinizi girerek ücretsiz bir şekilde indirebilirsiniz.
Raporu geçen senelerle kıyasladığımda ufak olsa bir farkındalık oluştuğunu gördüm, diğer yandan hala en çok problem olarak görülen maddeler dokümantasyon ve test otomasyonu olarak gösterilmiş. Ayrıca bu sene raporda mobile dair herhangi bir kırılımın olmaması da ilginç olmuş. Rapor yine de test dünyası için önemli yere sahip.
3- Telefonunuzu (Android) terminal üzerinden kullanmak ister misiniz?
O zaman Linux CLI Launcher tam size göre! Android için bir launcher olarak geliştirilen uygulama, telefonunuzu renkli arka plan ve uygulama ikonlarındansa terminal benzeri bir CLI üzerinden kontrol edebilmenizi sağlıyor. 'sms [contact] [text]' veya 'call [contact]' gibi komutları çalıştırabildiğiniz uygulama ücretsiz.
Uzun bir süredir iOS kullandığım için uygulamayı deneyemedim, ancak şunu söyleyebilirim ki bu kadar 'katı' olmayan, biraz komut biraz minimal bir arayüzle kontrol edebildiğim bir launcher bence kısa sürede oldukça geniş kitlelere yayılırdı. :) Bu arada evet, iOS bazı Android özelliklerinden esinlenmiş olsa da henüz launcher'a izin vermiyor.
2- Freelance TV: Freelancer'larla röportajlar...
Kendisi de bir freelancer olan Dann Petty'nin yeni projesi olan Freelance TV, yazılım geliştiriciler, dijital pazarlamacılar ve tasarımcılarla yapılan röportajlardan oluşuyor.
Her bir röportajın yazıyla da desteklendiği projede sayfayı aşağı doğru scroll ettiğinizde de videoyu izlemeye-dinlemeye devam edebiliyorsunuz ki bu son zamanlarda sıkça rastladığım güzel bir plugin/eklenti. Videolar gerçekten keyifle izleniyor ve motive edici.
1- Dijital Girişimci için Ürün Yönetimi {online kitap}
Serkan Ünsal'ın yeni kitabı, Dijital Girişimci için Ürün Yönetimi geçtiğimiz hafta içinde yayınlandı. Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’na 1 TL bağış yaparak indirebileceğiniz kitap, dijital ürün yönetimine giriş seviyesinde ve Türkçe bir kaynak olarak öne çıkıyor.
Kapanış...
Umarım keyif almışsınızdır. Haftalık bülteni paylaşmayı lütfen unutmayın. 😊 Bana bu e-postaya yanıt vererek ya da Twitter üzerinden ulaşabilirsiniz.