Yazılım ve Ürün Geliştirme - Haftalık Bülten #12 (2-9 Mayıs 2017)
Zapier for Teams'in duyurulması, açık kaynak kodlu küçük Slack alternatifi Total.js Messenger, terminalden domain satın aldıran ZEIT, Sketch tasarım dosyalarından otomatik olarak statik web siteleri oluşturabilen Launchpad, 3 ayda senior yazılımcılar yetiştiren DevMountain ofisine yolculuk ve dahası...
Sizler için seçtiğim haftanın 12 göz atmaya değer yazılım ve ürün geliştirme içeriğiyle, 12. sayıdan herkese merhaba!
600 kişiye yaklaşan bu topluluğun daha da büyümesi için bu e-bülteni sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilir, arkadaşlarınıza forward edebilirsiniz. Bana herhangi bir konuda bu e-postaya yanıt vererek ulaşmanız mümkün.
Keyifli okumalar!
12- 3 ayda yazılımcı yetiştiren DevMountain'a ofis ziyareti
Bilgisayar Bilimleri eğitimi almadan, hatta çömezlik yılları dahi geçirmeden yazılım geliştirici olmak isteyenler için ABD'de yeni bir trend var: boot camp'ler. Oldukça zor sınavlarla öğrenci kabul eden bu eğitim programları, mezunlarını 3 ayda aldıkları eğitimle ilk günde kod yazabilir halde işe sokuyor. Örneğin az sonra paylaşacağım röportaja konuk olan DevMountain, mezunlarının yüzde 80'in üzerinde bir oranla iş bulabildiğini söylüyor.
Herkesi kabul etmeyen ve giren herkesin de mezun olamadığı, çok ağır şartlarda (sabah 9 akşam 10 gibi) verilen bir eğitim programı ile örneğin JS gibi spesifik bir alanda yetişen mezunlar, boot camp sonunda adları birbirinden büyük şirketlerden teklifler alabiliyor.
Yakın çevremden benim de örneklerini duyduğum (PM iken 3 ayda front-end geliştiricisi olarak hatırı sayılır bir şirkette işe başlamayan bir arkadaşım) boot camp'ler ülkemize ne zaman gelir bilemiyorum. Ancak TechCrunch'ta yer alan bu ilgi çekici ofis ziyareti ve röportajı size belki biraz fikir verebilir.
11- Bu devirde temel düzeydeki içerik kontrolü için 7 bin 500 kişi çalıştırmak
Hafta içinde TechCrunch'da oldukça ilginç bi habere denk geldim. FB'un 4500 kişilik içerik kontrol kadrosuna 3 bin kişiyi daha dahil edeceğini söyleyen bu haber, açıkçası beni biraz şaşırttı.
Başı içerik konusunda yaşadığı problemlerden (seçimlerdeki fake haberler ya da canlı yayınlarda intihar eden kullanıcılar...) bir türlü kurtulamayan FB, meğersem şikayetlere hızlı müdehale ve sürekli kontrol için 7 bin 500 kişi çalıştırıyormuş. (çalıştıracakmış) Evet, 2 milyar kullanıcılı bir sosyal ağ için bu sayıyı (0,00345 kullanıcıda bir kontrol elemanı) belki de az bulabilirsiniz, ama ben yine de bir teknoloji devinin içerik kontrolü içi dev bir ordu çalıştırmasına kendimi ikna edemedim.
10- Launchpad for Sketch -> Sketch tasarımlarınızdan static web siteleri yaratın
Kod yazmadan web sitesi oluşturan ve tasarımdan kendi kendine kod üreten araçlar birbirlerinden bağımsız olarak oldukça popüler. (özellikle 1. maddeye girenler) Launchpad ise doğruyu söylemek gerekirse Sketch'e özel olmasıyla öne çıkıyor. :)
Bir PaaS olarak konumlanan uygulama, tasarımcıların Skecth ile hazırladıkları tasarım dosyalarını direkt olarak static web siteleri haline getirebiliyor. Bir yönetim paneli de sunan Launchpad'i kendi domain'iniz için kullanabilmeniz de mümkün.
Her ne kadar denememiş olsam da Launchpad'le hazırlanmış örnekler oldukça tatmin edici. Kodlama bilmeyen ya da uğraşmak istemeyen Sketch kullanıcılarını hedefleyen Launchpad'i ilgilenenler buradan inceleyebilir.
9- Zapier for Teams yayınlandı
Bu e-bültende sizlere sıklıkla bahsettiğim IFTTT'nin biraz daha profesyonel bir versiyonu olan Zapier, lansman ve yeniliklere devam ediyor. Geride bıraktığımız hafta içinde Zapier for Teams'i tanıtan şirket, çalışan sayısından bağımsız olarak aylık 250 dolar gibi bir ücret belirlemiş. Sınırsız zap (koşul bazlı işlem) seçeneğiyle gelen ürün, varolan Zapier hesaplarını da kapsayabiliyor ki bu çok güzel olmuş. Yani takımınızda bir Zapier üyesi varsa bu kişinin yeni bir üyelik açmasına gerek kalmıyor.
750'den fazla uygulamayla entegre olarak kullanılabilen Zapier, bu özellikle hem bir şirketin ayrı ayrı tüm çalışanlarını daha verimli kılabilir, hem de birden çok kişiyi aynı anda ilgilendiren koşullar için zap oluşturulmasıyla takım verimliliğine ciddi etki edebilir.
Şahsen ben Zapier for Teams'i çok beğendim, min. 5 hatta 10 kişiden oluşan ekipler ideal. Zapier for Teams incelemek isteyenler için burada.
8- Minimal ve responsive CSS framework'ü mini.css'in yeni versiyonu yayında
Çok sayıda tarayıcıda desteklenen, mobil uyumlu, dosya boyutu 7 KB'a kadar düşebilen ve geniş yelpazede özelleştirmelere izin veren CSS framework'ü mini.css'in 2.1'inci versiyonu geçtiğimiz hafta içinde yayınlandı.
GitHub'da da 1000'in üzerinde star almayı başaran bu kütüphane, performans odaklı küçük projeler için ideal olabilir. İncelemek isteyenler için detaylıca hazırlanmış dokümantasyon burada.
7- Tasarım dosyalarınızı (Sketch) Stark ile renk körleri için simüle edin
Ne yazık ki accessibility genelde atladığımız ya da gerekli önemi göstermediğimiz bir konu oluyor.
Stark ile Sketch üzerindeki tasarım dosyalarınızı renk körleri için bi nevi simülatöre sokabiliyor, contrast testi yapabiliyor ve 8 farklı körlük seviyesi için sonuçlarınızı görebiliyorsunuz.
Aynı zamanda açık kaynak kodlu olan Stark, merak edenler ve ücretsiz bir şekilde indirmek isteyenler için burada. Son olarak, Sketch'in gün geçtikçe daha da popüler olmasının yanı sıra kendi etrafında çok güzel bir uygulama ekosistemi yarattığını da söylemeliyim. (örneğin sadece bu sayıda 2 farklı Sketch eklentisi-uygulaması mevcut)
6- Hayatın renklerine yakalamak isteyenler için süper bi uygulama! {Cone}
Kabul ediyorum başlık biraz abartılı oldu ama ben Cone'yi çok sevdim.
iPhone'unuzla, gerçek hayatta gördüğünüz ve hoşunuza giden renklerin renk kodlarını öğrenmenizi ve kolayca paylaşmanızı sağlayan Cone, 1.99 dolarlı bir fiyat etiketine sahip. Kullanımı oldukça kolay ve keyifli olan bu uygulamayı tasarımcılara ve tasarım gözü olanlara tavsiye ediyorum.
5- Typefont -> Görsele bakıp fontu tanımaya çalışan kütüphane
Sizi bilmiyorum ama ben zaman zaman günlük hayatımda etrafta gördüğüm görsellerdeki fontları merak etmişimdir. Evet, web'de gezinirken beğendiğimiz fontları tanımanın bir yolu var, ama ya görsel içindekiler?.. Benimle aynı merakı taşıyan bir takım geliştiriciler boş durmamış ve Typefont isimli bir kütüphane geliştirmiş.
Typefont'u kullanmanın henüz basit ve pratik bir yolu yok, ancak kütüphane ilerledikçe bu konuda aynı bi üst maddedeki Cone'ye benzer güzel bir ürün çıkması pek muhtemel. Merak edenler ve katkı sağlamak isteyenler için kütüphane burada.
4- Node.js framework'ü Total.js ile geliştirilen Slack alternatifi -> Total.js Messenger
Laravel veya Django'ya benzemesiyle öne çıkan ve en popüler Node.js framework'lerinden biri olan Total.js ile açık kaynak kodlu bir Slack alternatifi geliştirildi: Total.js Messenger.
Tabii ki de Slack'in en büyük güçlerinden biri olan entegrasyonlara sahip olmayan Total.js Messenger, çoklu platform ve küçük bir ürün (kaynak kodu 300 KB) oluşuyla öne çıkıyor. Kendi Slack'ini yaratmak isteyenleriniz olursa bu kütüphane güzel bir çıkış noktası olabilir. :)
3- Adventure Time -> HTML5 ve CSS3 ile hazırlanan web tabanlı basit bir oyun
Milan Cernota isimli web geliştiricisinin yalnızca HTML5 ve CSS3 kullanarak geliştirdiği Adventure Time (Rescue of Flame Princes) isimli desktop oyunu, level'lı yapısı ve coin toplama gibi özelliklerle dikkat çekiyor. Adventure Time belki bağımlılık yapan mekanik ve akışlara sahip değil, ancak yalnızca CSS ile az da olsa komplike bir oyun geliştirilebilmesini göstermesi adına dikkat çekici.
Merak edenler için Adventure Time isimli oyun burada.
2- now domains buy
Yazılım geliştiricilerin bulut tabanlı çözümleri daha kolay ve daha hızlı bir şekilde kullanabilmesi için çalışan ZEIT, geliştiricilere terminal'den domain satmaya başladı! :) DNS, WHOIS ve CNAME gibi konfigürasyonları da terminal'e taşıyan ZEIT, domains buy <domain> veya dns add domain.xyz subdomain CNAME shops.myshopify.com gibi komutlarla kullanılabiliyor.
Evet, "iyi hoş ama kaç kişi bunu kullanacak ki?" dediğinizi duyar gibiyim. Yine de ZEIT'in bu hamlesi hem dikkat çekici hem de konfigürasyonları da üzerine almasıyla başarılı bir proje gibi duruyor. Detaylar burada.
1- Süper bi Türkçe e-bülten daha başladı, üstelik ürün pazarlaması üzerine
Sevgili arkadaşım Tunca'nın başlattığı ve ürün pazarlaması ile growth hacking odağında olacak olan haftalık e-bültene abone olmanızı tavsiye ediyorum. Abonelik için ilgili sayfa burada, merak edenlere ise ilk sayı burada.