Yazılım ve Ürün Geliştirme - Haftalık Bülten #13 (9-16 Mayıs 2017)
📡 Makina öğrenmesiyle rüya görmek, kullanıcı geri bildirimleri için eksiksiz bir araç ve dolu dolu bir kaynak, Google Trends'in yazılım dilleri versiyonu olan Stack Overflow Trends, GitHub için bookmarking aracı, UXPin'den Design Systems Sprint, tamamen ücretsiz stok fotoğraf arşivi Unsplash API, WP tartışması... 13. bültenden herkese merhaba!
📲 Topluluğumuzun daha da büyümesi için bu haftalık bülteni Facebook, Twitter ve LinkedIn hesaplarınızda paylaşabilir, arkadaşlarınıza bu e-postayı forward'layabilirsiniz.
Keyifli okumalar.
13- Arşiv Rüyası: Makina öğrenmesiyle SALT arşivine yolculuk {sergi}
Google Artists and Machine Intelligence programına katılan Refik Anadol, Arşiv Rüyası isimli sergisinde adeta ziyaretçilerini SALT arşivinde bir rüyaya daldırıyor. 11 Haziran'a kadar SALT Galata'da ve ücretsiz bir şekilde gezilebilecek olan (ben gittim bile!) sergi, 1 milyon 700 bin belge içinde makina öğrenmesinin gerçek zamanlı bir demosu olarak tarif edilebilir.
Sergi alanındaki aynaların da etkisiyle kendinizi neredeyse 360 derece bir rüyada hissettiğiniz ve 2 milyona yakın belgenin makina öğrenmesiyle nasıl etkileşime girdiğini bizzat gördüğünüz bu ilgi çekici deneyimi, imkanınız varsa yaşamanızı tavsiye ederim. Son olarak konu hakkındaki Bigumigu haberi burada, Barış Özcan videosu ise burada.
12- Yeni güncellemesi sonrası denenmeyi hakediyor: Opera
Aynı anda iki tarayıcı (resmi işler için Firefox, kişisel işler için Chrome) kullanan birisi olarak her zaman alternatiflere açık oldum ancak beklediğimi bir türlü bulamadım...
Sevgili Umut Gökbayrak'ın bir tweet'iyle haberdar olduğum Opera güncellemesi ise gördüğüm kadarıyla benim dışımdaki diğer early adopter kullanıcılar tarafından da ilgiyle karşılanmış. Geçtiğimiz hafta "Opera is Reborn" diyen ve yeni (45.) versiyonunu duyuran Opera, galiba geek ya da early adopter, artık ne derseniz o kitleyi yakalamaya nihayet hazır.
Evet, bundan bir sene sonra Opera'nın kullanım payı belki yüzde 7-8'i (şu an %3.54) geçemeyecek ancak tarayıcı dünyasında bir hareketlilik olması ve bahsettiğim kitlenin önemli bir oranda Opera'ya kayması muhtemel. Bir şans vermek isteyenler için yenilenen Opera burada. (Bu kadar Opera demişken, sevgili yuxel'e de bir selam çakmadan olmaz!) :)
11- Microsoft BUILD 2017
Geçtiğimiz haftanın kuşkusuz en önemli yazılım olayı Microsoft'un BUILD konferansıydı. Fluent Design System'den Mac için Visual Studio'ya kadar onlarca yenilik ve özellik duyuran Microsoft'un anlattıklarının güzel ve Türkçe özetlerini aşağıda paylaşıyorum.
BUILD 2017'nin; genel olarak şirketin son yıllardaki iyiye giden ve başarılı sonuçlar doğuran modernleşme hamlelerine güzel bir örnek teşkil ettiğini ve Apple'ın aksine Microsoft'un güzel bir etkinlik geçirdiğini söyleyebilirim. Bakalım bu hafta içinde Google (I/O'da) nelerr açıklayacak. :) Detaylar için; Microsoft Türkiye'nin hazırladığı birinci gün özeti burada, ikinci gün özeti ise burada.
10- Roadmap: Geri bildirim toplama ve bunları akıllıca planlama aracı
Kullanıcılarını dinlemek isteyen (bakınız 3. madde) ekipler için geride bıraktığımız hafta içinde lansman yapan Roadmap, geri bildirimleri takım içinde güzelce değerlendirip önceliklendirmeye ve gerektiğinde backlog'a atıp roadmap çıkarabilmeye yarıyor.
Slack, Intercom, Jira, Zapier, GitHub ve Trello gibi oldukça yararlı entegrasyonlara sahip olan Roadmap'i ben çok beğendim. Çoğu şirketin şu an Trello'da yaptığı gibi roadmap'inizin bir bölümünü public olarak yayınlamanızı da sağlayan Roadmap'e bir göz atın derim. (fiyatlandırma çok adil, ürün birinci versiyonda olmaması gereken kadar güzel ve şık duruyor, ben bir tek domain'e takıldım)
9- FileMaker artık daha güçlü ve yazılımcı dostu
Apple'ın sahibi olduğu ve 1 milyondan fazla kullanıcısının çoklu platform BI uygulamaları geliştirmesine yarayan FileMaker, (öne çıkan kullanım senaryoları platform hakkında fikir verebilir) geçen hafta yayınladığı güncelleme ile gelişmiş çözümler için bir API'ye kavuştu ve adeta yazılımcı dostu oldu.
Bugüne kadar küçük-orta çaplı firmalara sunduğu kod yazmayı gerektirmeyen çözümlerle öne çıkan şirket, gelen yoğun talebi kıramamış ve 16. versiyonuna iBeacons, GPS ve RESTful API desteği eklemiş. 35 yıllık bir geçmişe sahip olan FileMaker'ı açıkçası ben bu güncellemeyle beraber duydum. Siz de benim gibiyseniz ya da incelemek isterseniz detaylar burada.
8- Stack Overflow Trends
Google Trends'e benzer şekilde, geliştiricilerin Google'ı olan Stack Overflow da trends sayfasını devreye aldı: Stack Overflow Trends.
2008'den başlayarak Stack Overflow'da sorulan soruların sahip oldukları etiketler baz alınarak çizilen grafikler hem güzel zaman öldürüyor hem de kimilerimiz için işe yarar olabilir. :)
7- Telefonunuzda kod compile edin -> Online Compiler
Eğitim amacı dışında kaç kişi ne sıklıkta ihtiyaç duyar çok emin değilim ama geçtiğimiz hafta içinde yayınlanan Online Console Compiler isimli uygulama, Python'dan PHP'ye kadar 17 dilde kodunuzu cep telefonunuzdan compile edebilmenize yarıyor ve ücretsiz. :) (Android&iOS)
6- Bookmarking for Github
Çoklu platform url saklama ve paylaşma servisi olan Voblet, geçen hafta GitHub için özel bir versiyon yayınladı: Bookmarking for Github. (bir Chrome eklentisi)
Repo'ları star'lamanın ötesinde klasörlere ayırıp etiket ekleme gibi özellikler de sunan bu ürünü gördükten sonra ben de farkettim ki; evet ben de GitHub'ı hakkını vererek kullanamıyormuşum!
Belki GitHub'ı aktif olarak kullanan geliştiriciler belki böyle bir problemi yaşamıyor olabilir, ancak benim gibi olan çok sayıda GitHub kullanıcısının imdadına Voblet yetişmiş gibi duruyor. Detaylar burada.
5- Unsplash API -> 200 bin ücretsiz ve kaliteli stok fotoğraf
Ayda 400 milyon sorguya yanıt veren Unsplash API, hafta içinde Product Hunt üzerinde listelendi ve oldukça ilgi gördü.
Geliştiriciler için tamamen ücretsiz olan JS ile PHP desteğiyle öne çıkan servisin Trello ve Marvel gibi tanıdık kullanıcıları da var. İlgisini çekenler için Unsplash API burada.
4- Kullanıcılardan geri bildirim toplamak üzerine {okuma}
Neredeyse tüm internet projeleri için hayati önemdeki kullanıcı geri bildirimleri kimi zaman analiz araçlarında toplanan büyük veriden, kimi zaman müşteriyle yapılan telefon görüşmesinden, kimi zaman ise anketlerden toplanabiliyor. Yapılan araştırmalar, kullanıcıların anketlere yanıt vermeseler bile bir anket görmekten mutlu ve memnun olduğunu söylüyor. Yani evet, sonuçlarını pek umursamasanız da kritik yerlere anket ya da reaksiyon tuşları koymaktan çekinmeyin. :)
Geçen hafta rastladığım ve Hiver'in blogunda yer alan bu doyurucu yazıda, geri bildirim toplamanın ve bunları anlamlandırmanın inceliklerine değinilmiş. Konuya ilgili olanlara şiddetle tavsiye ediyorum.
3- UXPin CEO'su anlatıyor: "Design Systems Sprint" {okuma}
Google'ın sahiplendiği Design Sprint kavramı bir süredir oldukça popüler. Design Sprint; olabilecek en kısa sürede (5 gün) yeni bir iş modelini tam anlamıyla test etmek ve sonuç olarak ortaya üzerinde fikir birliğine varılmış bir prototip çıkarmak için çok detaylı bir rehber olarak önce kitaplaştırıldı, sonra da dünyanın dört bir tarafındaki ekiplerce denenip test edildi.
Design Sprint'e UXPin'in CEO'su Marcin Treder ise yeni bir bakış açıcı kattı: Design Systems Sprint. Tasarım odaklı olarak, UXPin'e eklenecek yeni özelliklerin hangi süreçlerden geçilerek geliştirildiğini anlatan Treder, belki sınırları Google kadar net bir şekilde çizilmiş bir framework sunmuyor ama yine de kesinlikle okumaya değer. (seri 0'dan başlayıp 6'ya kadar gidiyor)
2- WordPress çağ dışı kalmış bir teknoloji midir? {okuma}
Benim tek kelimelik cevabım, kesinlikle hayır! :) Webrazzi'de uzun süredir WP altyapısıyla haşır neşir olmamdan kaynaklı olsa gerek, WP'e büyük bir sempatim var. Ama tabii bu sorunun uzun ve doğru yanıtı projeye göre değişir olmalı.
Günümüz web dünyasının neredeyse yarısının tercih ettiği WP, muhteşem bir geliştirici ekosistemine sahip. Bu avantajı elinizin tersiyle iteceğiniz ve WP kullanmayı tercih etmeyeceğiniz bana göre çok az proje ve ortam var. Oğuzhan Aslan'ın WordPress hakkındaki eleştirileriyse burada.
1- PHPKonf'a günler kaldı {etkinlik}
PHPKonf, 20 Mayıs Cumartesi günü Kadir Has Üniversitesi'nde düzenleniyor. 1 gün sürecek olan konferans doyurucu bir programa sahip, ben de sabah saatlerinde orada olacağım.
Kapanış...
Umuyorum ki keyifle okumuşsunuzdur. 600 kişilik e-bülten topluluğunun daha da büyümesi için ilgisini çekeceğini düşündüğünüz arkadaşlarınıza gönderebilir veya sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz. Bana ulaşmak içinse bu e-postaya yanıt vermeniz yeterli.