

Discover more from 𝒮𝑜𝒻𝓉 𝒞𝑜𝓂𝓂𝒾𝓉𝓂𝑒𝓃𝓉
Yazılım ve Ürün Geliştirme - Haftalık Bülten #14 (16-23 Mayıs 2017)
🌍 E-posta ve IP bazlı güvenlik duvarı Sqreen API, takımlar için SQL editörü PopSQL, Sketch üzerinde prototip hazırlama aracı Craft, 1984'den beri fark edilmeyi beklenen bir bug'ın öyküsü, freelance çalışanlara yardımcı 2 araç, THY API, Slack'in yenilikleri, yapay zeka başlangıç dokümanı, ASO checklist'i ve dahası... 15 maddede haftalık bültenin 14. sayısından herkese merhaba!
📌 Bu topluluğun daha da büyümesi için Facebook, Twitter ve LinkedIn hesaplarınızda bu bülteni paylaşabilir, arkadaşlarınıza forward'layabilirsiniz. Ayrıca bana ulaşmak içinse bu e-postaya yanıt vermeniz yeterli.
15'dan geriye doğru sayabilirsiniz. Keyifli okumalar.
15- 33 yıldır fark (fix) edilmeyi bekleyen bir bug'ın hikayesi...
Behind the Screens YouTube kanalında yayınlanan bir video, tam 33 yıllık bir bug'ın hikayesini anlatıyor. (İngilizce) Apple ]['da çalışan 25 satırlık Basic kodu, Airwolf isimli süper yetenekli helikopter ve bir off-by-1 hatası... Geçen hafta içinde rastladığım bu video'ya gelen yorumlardan birisi aynen şöyle diyor: "There are 2 hard problems in computer science: cache invalidation, naming things, and off-by-1 errors." :)
14- Basecamp kültürüne yakından bakış: "Basecamp Employee Handbook"
Dijital dünyanın kült şirketlerinden biri olan Basecamp'in çalışanları için hazırlamış olduğu rehberlere denk geldim. GitHub üzerinde sergilenen Basecamp Employee Handbook, yurtdışında yaşayıp ABD'ye seyahat edecek olan çalışanlara tavsiyelerden işe yeni girenlerin yaşayacağı tecrübeye kadar çok sayıda detay içeriyor. Özellikle ülkemizde kültürün önemine inanan ajans ve girişimler için güzel bir kaynak.
13- Google I/O 2017 sona erdi
Microsoft ve Facebook'un ardından Google da geliştirici etkinliği olan I/O'yu geçtiğimiz hafta içinde gerçekleştirdi. Açıklanan onca yenilik ve gelişmeyi tek tek aktarmak oldukça güç, tüm Webrazzi yansımalarını burada bulabilirsiniz. :) Tek cümlelik özet: başarılı bir etkinlik geçiren şirket, herkes gibi en çok yapay zekaya vurgu yaptı. Sahne artık en çok merak ettiğim Apple'ın...
12- Stack Overflow, (sonunda) resmi mobil uygulamalarını duyurdu (gerekli miydi?)
Stack Overflow, resmi mobil uygulamalarını yayınladı. Mobilden Stack Overflow okumak, soru sormak ya da yanıtlamak ne kadar büyük bir ihtiyaç emin değilim ancak ilgilenenlere duyurulur.
11- Client Portal: Freelance çalışanlar, aynı dosyayı 3 kere yollamaya son! :)
Geçtiğimiz hafta içinde lansmanını yapan Client Portal, freelance çalışanların işverenlerle iletişimi sürecin en başından sonuna kadar bir düzene sokmaya çalışan, WP altyapılı bir iletişim aracı olarak dikkatimi çekti. Client Portal, bizzat kendisi de freelance çalışan bir geliştirici olan Laura Elizabeth'in imzasını taşıyor.
Fiyatlandırması biraz yukarıda da olsa brief'in iletilmesinden dosya paylaşımına, teklif gönderilmesinden faturalaşmaya kadar tüm süreçleri üstlenmek isteyen Client Portal, müşterinizi de sürekli burayı kullanmaya ikna ettiğinizde yararlı bir ürün gibi duruyor. :)
Bu arada bu hafta lansman yapmasa da benim bu hafta keşfettiğim teklif hazırlama aracı Prospero'a da muhakkak göz atın derim.
10- Sqreen API ile e-posta ve IP bazlı olarak uygulamanıza güvenlik duvarı örebilirsiniz
Başlık biraz afili oldu ama... :) Gerçek zamanlı olarak güvenlik hizmetleri sunan Sqreen, geliştiriciler için Sqreen API yayınladı.
Uygulamanıza adeta bir güvenlik duvarı eklemenize yarayan Sqreen API, kullanıcıların IP adresi ya da e-posta adreslerine göre barındırdıkları güvenlik risklerini iletiyor. Belirli sınırlar içinde ücretsiz bir şekilde kullanabileceğiniz Sqreen API için ufak bir demo da yapabilirsiniz.
9- PopSQL -> Takımlar için gerçek zamanlı SQL editörü
Bir çok şirket için SQL hala ekip içindeki bazı kişilerin hakim olduğu, ama çoğu kişinin de bilmesinin gerektiği bir dil. Öyle ki ürün yöneticilerinin ya da test mühendislerinin SQL sorgusu yazdığına çok kez şahit oldum. Ancak yazılan bu sorgular chat arşivlerinde heba oluyor, ya da SQL erişimi/yeteneği olan kişilerin gündelik hayatında bir derde dönüşüyor...
Tam olarak bu sorundan hareketle ortaya çıkan PopSQL, takımlar için collaborative bir SQL sorgu editörü ve vergi görselleştirme aracı olarak geçen hafta lansmanını yaptı. PopSQL'i pekala yazılım geliştiriciler de kendi aralarında sorun çözmek için kullanabilirler.
MySQL, Postgres, Redshift ve BigQuery gibi SQL teknolojilerini destekleyen PopSQL, aynı zamanda da Mac ve Windows üzerinde çalışabiliyor. Evet, yukarıda da açıklamaya çalıştığım gibi PopSQL doğru bir problemi hedeflemiş ancak böylesine bi detay için ödeme yapıp hayatına bir başka araç sokacak ekip sayısı ne orandadır merak etmiyor değilim. PopSQL merak edenler için burada.
8- Graphcool -> GraphQL backend for mobile & web developers
Geçen hafta Product Hunt üzerinde dikkat çeken lansmanlardan biri de Graphcool oldu. Bir buçuk yıllık bir çalışamanın ürünü olan platform, GraphQL altyapısıyla veri setiniz üzerine bir API oluşturuyor ve veritabanı olmadan uygulama geliştirmenize olanak tanıyor. Ücretsiz bir paket de sunan Graphcool, incelemek isteyenler için burada.
7- THY, geliştiriciler için API yayınladı
Geçtiğimiz hafta içinde her ne kadar geç bile kalsa da THY resmi API'ını yayınladı. developer.turkishairlines.com'da ikamet eden API, dokümantasyonu inceleyebildiğim kadarıyla gayet detaylı ve çok sayıda uygulama-eklenti fikrine açık. Bugüne kadar en azından benim gördüğüm kadarıyla camiayla arası pek olmayan THY üzerine düşeni yaptı, top artık gelişticilerde. :)
6- Countly, push notification altyapısını açık kaynak hale getirdi
Web ve mobil platformlarda analitik çözümleri sunan Countly, push notification altyapısını açık kaynak hale getirdi. Countly'nin PN servisi; hedefleme, birden çok uygulamada aynı anda kullanım, multimedya (image, video, GIF ve mp3) desteği ve deep link gibi özellikleriyle öne çıkıyor.
Uzun süredir push notification'ların büyük bir potansiyeli olduğuna inanıyorum. Bugüne kadar çok sayıda satın almaya sebeb olan PN araçları olsa da pazarı domine eden Parse'ın FB tarafından satın alınması sonrası tepeye oynayacak yeni bir ürün sanki çıkmadı ya da bana öyle geliyor.
5- Designcup.co -> 159 mobil uygulamanın ekran ve akışları
Geçtiğimiz hafta içinde projenin de geliştiricilerinden olan Tugay Balcı sayesinde haberdar olduğum Designcup.co, kategori ve etiketlerle listelenen 159 uygulamanın (sürekli artıyor) ekran ve akışlarını listeliyor. Platform özellikle benchmark yapmak ve ilham almak için güzel bir platform olmuş.
4- Craft -> InVision'dan Sketch üzerinde prototip oluşturma aracı
InVision, direkt olarak Sketch içinde prototip oluşturulabilmesini sağlayan Craft'ı tanıttı. Ürünü kullanma fırsatım olmadı ancak yapılan eleştiriler gayet olumlu. Öyle görünüyor ki hem InVision hem de Sketch kulanıcıları için Craft kesinlikle denemeye değer.
Craft ile Sketch içindeki tasarım elementlerinizi farklı ekranlara ve aksiyonlara bağlayabilir, isimlendirmeler konusunda yardım alabilir ve uygulamadan çıkmadan prototip oluşturabilirsiniz. Detaylar burada.
3- Uygulama Mağazası Optimizasyonu için yararlı bir checklist
Mobil uygulama yayınladığınızda uygulama mağazalar için yapacağınız ufak optimizasyon hamleleriyle ilk bin, on bin hatta yüz bin kullanıcınıza ulaşmanız tahmin ettiğinizden daha kolay ve ucuz olabiliyor. Üstelik ASO'nun web dünyasındaki karşılığı SEO gibi vakit harcamanıza ve beklemenize de gerek yok. (Ki Google I/O'da da ASO'ya dair bir takım açıklamalar oldu...)
Split Metrics de ASO (App Store Optimization yani Uygulama Mağazası Optimizasyonu) için yararlı bir checklist hazırlamış. Söylediğim gibi ASO'nun en güzel yanı zaten küçük ve öğrenmesi kolay bir kavram olması. Dolayısıyla bu gibi checklist'ler diğer tüm konulardaki muadillerine göre çok daha etkili ve yararlı.
2- Yapay zeka için başvuru kaynağı: AI Playbook {doküman}
ABD'nin önde gelen yatırım şirketlerinden Andreessen Horowitz, yapay zeka konusunda bir playbook hazırlamış. Son dönemin en popüler konularından olan AI hakkındaki bu başvuru kaynağı, yazılım geliştiricilerden ziyade pazarla ve konseptle ilgili bilgi sahibi olmak isteyenleri hedefliyor ve İngilizce.
1- Userspots Kampları (UX, Marketing, UI, IoT, Code ve FE)
Özellikle yeni mezunlar ya da kariyerinin başında olanlar, mutlaka Userpots'un düzenlediği yaz kamplarına göz atın derim.
Kamplar bir hafta eğitim ve projelerden oluşuyor, yeni mezunlar için burs imkanları da var.
Vee kapanış
Bitirmeden önce, "Kişisel içerik üretiminde son moda: Newsletters (e-bültenler)" başlıklı yazımı da ilgisini çekenler için paylaşmış olayim. Siz de bu bülteni sosyal medya hesaplarınızda ya da ilgisini çekeceğini düşündüğünüz arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz. :)