Yazılım ve Ürün Geliştirme - Haftalık Bülten #16 (30 Mayıs - 6 Haziran 2017)
🎺 Blockchain'i iş modelinin tam ortasına koyan tarayıcı Brave, özet ve animasyon kitap platformu Hardbound, Delicious'a elveda, yeni yatırım alan güvenlik startup'ı Krypt.co, Microsoft imzalı Drafts, iOS için Git client'ı Working Copy yenilendi, Framer Design, küçük takımlara ücretsiz hale gelen Wake ve dahası... 16. bültenden herkese yeniden merhaba!
💣 Bu topluluğun büyümesi için Facebook, Twitter ve LinkedIn hesaplarınızda bülteni paylaşabilir, arkadaşlarınıza forward edebilirsiniz. Ayrıca bana ulaşmak için de bu e-postaya yanıt vermeniz yeterli.
Keyifli okumalar.
The Hard Thing About Hard Things'in 5 dakikalık animasyonlu özeti
Geçen hafta içinde internet ve girişimcilik dünyasında en önemli başvuru kaynaklarından biri olan The Hard Thing About Hard Things (Ben Horowitz) kitabının 5 dakikalık animasyonlu bir özetine denk geldim.
Özeti 5 dakika içinde büyük bir zevkle okurken, hemen sonrasında bu hizmetin aslında bir servis olduğunu anladım: Hardbound. (yerinizde olsam önce özete, sonra Hardbound'a hemen bir göz atar, ödüllü iOS uygulamasını da indirirdim...) 📚
Tabii The Hard Thing About Hard Things ve bu gibi kitapları 5 dakika içinde okumakla tamamını okumak kıyas bile kabul etmez; ancak hem okuyamadığınız kitaplar hakkında fikrinizin olması, hem de okuyacak yeni kitap seçmek için Hardbound oldukça işe yarar duruyor. Üstelik görebildiğim kadarıyla tüm kitaplar da ücretsiz... (platformun yaratıcılarına bağışta bulunabiliyorsunuz.)
Blockchain'i merkezine koyan tarayıcı Brave, 35 milyon dolar daha yatırım aldı
Brave yatırımının magazinel yönünü (blockchain teknolojileri kullanılarak 35 milyon dolar, 30 saniyede girişime aktarılmış) bir kenara bırakırsak... Eski Mozilla CEO'su (JS'in gelişiminde de büyük rol oynayan) Brendan Eich tarafından kurulan ve hızlı bir web deneyimi sunmaya odaklanan Brave, 35 milyon dolar daha yatırım aldı.
Hız ve güvenliği odağına alan Brave, yayıncılarla bizzat kendi yayınladığı reklamlardan elde ettiği geliri paylaşmak gibi biraz fantastik bir iş modeline sahip. Ancak Brave, bir diğer yandan da blockchain teknolojisini de bu modele entegre ediyor: Basic Attention Token. Kısaca; Brave platformundaki dijital reklamlarda token niyetine Ethereum'un kullanıldığını düşünebilirsiniz.
BAT'ın detaylarını ayrı bir bültene ya da yazıya bırakalım, ancak aynı Brave gibi blockchain'i bir şekilde iş modeline yerleştiren girişimlere yakında daha sık rastlayabiliriz. Merak edenler Eich'in kurduğu bu ilgi çekici model ve girişimi inceleyebilirler. Son olarak Brave ayrıca açık kaynak kodlu...
2017 Internet Trends — Kleiner Perkins Caufield Byers — www.kpcb.com
Artık bi klasik haline gelen ve yılın bu zamanlarında çıkan Internet Trends raporunu ben henüz inceleme fırsatı bulamadım ancak ilk fırsatta detaylıca bakacağım. Size de tavsiye ederim...
Raspberry Pi, CoderDojo ile güçlerini birleştirdi
Ülkemizde de zaman zaman aktif olan ve yalnızca çocuklara kod okuryazarlığı öğreten CoderDojo, globalde Raspberry Pi ile iş ortaklığına gitti. Muhakkak hatırlayacaksınız, sizlere daha önce kod okuryazarlığının öneminden bahsetmiştim bu sebeple bu gelişmeye de yer vermek istedim.
Görece olarak ucuz ve ulaşılabilir olması sebebiyle eğitim amaçlı da kullanılan Raspberry Pi, çocuklara kod okuryazarlığı öğretme misyonunu yerine getirmek için aynı amaçtaki CoderDojo ile güçlerini birleştirdi. 2017 yaz tatili de yaklaşırken etrafınızda bilgisayarda oyun oynamak haricinde kod öğrenen bir çocuk, ya da öğreten bir kişi ya da kurum var mı?
del.icio.us (sonunda) kapanıyor... :(
Bir çoğunuz gibi benim de bir zamanlar kullandığım dünyaca ünlü bookmark servisi del.icio.us, kapanıyor. Evet, sonunda diyorum çünkü platform ne zamandır sürüncemede kalmış ve birden fazla kez el değiştirmişti. Son sahibi Pinboard, hafta içinde del.icio.us'ı kapatacağını açıkladı. Açıklamaya göre 15 Haziran sonrasında servis dışarıdan veri girişine kapatılacak ve yalnızca okumalar için açık kalacak. (read-only)
Artık yılan hikayesine dönen ve sonunda değeri 35 bin dolarlara kadar düşen del.icio.us hakkında daha çok şey yazılabilir. Ancak fazla uzatmadan son kez servisin logosunu paylaşıyorum, akıllarımızda bir nebze daha yer etsin diye... :)
GitHub'dan açık kaynak dünyası üzerine bir anketi
50 soruda açık kaynak camiasına bir anket yapan ve sonuçları yayınlayan GitHub, ankete 5 bin 500 geliştiricinin katıldığını söylüyor: Open Source Survey 2017. Dokümantasyonun ne kadar önemli olduğu ve açık kaynak projeler için duyulan güvenlik endişesi gibi bazı klişe sonuçlar içeren anket yine de ilgi çekici olabilir.
Kryptonite -> SSH private key'lerin yeni evi
2 MIT'li öğrencinin ve bir de hocalarınının hayata geçirdiği mobil temelli SSH private key saklama aracı Kryptonite, hafta içinde hem lansman yaptı hem de 1,2 milyon dolarlık yatırım turunu duyurdu.
Ücretsiz olarak sunulan ve sonrasında bi platform haline gelip bu platformun etrafındaki ürünlerle para kazanmak isteyen Krypt.co, basit bir işlem sonrasında bilgisayarınızla cep telefonunuzu sync ediyor ve key'lerinizi telefonunuzda kaydetmenizi sağlıyor.
Telefondaki key'leri de birden çok bilgisayara ya da DO ve GitHub gibi platformlara göndermek mümkün oluyor. Takımlardaki güvenliği arttırmayı kafaya koyan Kryptonite, SSH key'lerin tabir-i caizse oradan oraya gezmesinin önüne geçmek istiyor.
Problem doğru ve büyük. Ancak key'leri elinde bulunduran kişinin bu işlemlerle uğraşması ve ürünün basitliği konusunda şüphelerim var... :)
Microsoft'un (Azure) container yönetimi aracı -> Drafts
Microsoft, Docker veya Kubernetes bilmeden (ve hatta sunucuda kurulu olmalarına bile gerek yok) de container kullanmak isteyen geliştiriciler için açık kaynak bir kütüphane yayınladı: Drafts. (beta)
Artık bu bültende tam 16. sayıya geldik ve izninizle geçmişe atıfta bulunmam gerekiyor... :) Sizlere yaklaşık 1 ay önce aktardığım gibi Engine Yard'ın Deis'ini satın alan Microsoft, bu satın almanın ilk meyvesini Drafts ile vermiş diyebiliriz. Draft'la birlikte geliştiriciler Docker ve/veya Kubernetes kurmadan veya konfigüre etmeden de local'lerinden direkt olarak canlı ortama geçebilecek. Container kullanmak isteyen ancak Docker veya Kurbernetes bilmeyen Azure kullanıcılarını hedef alan Drafts, burada.
iOS için Git client'ı Working Copy güncellendi
App Store'daki en başarılı ve yetenekli (aynı zamanda ücretsiz) Git client'larından biri olan Working Copy güncellendi. BitBucket, GitHub ve GitLab ile entegre olabilen uygulamada push, clone, commit, offline çalışma ve code review gibi çok sayıda özellik bulunuyor. Merak edenler için Working Copy 3 burada.
Framer'dan büyük güncelleme: Framer Design {design, code ve collaborate}
Gelişmiş prototipler hazırlamanıza yarayan Framer, hafta içinde yaptığı güncellemeyle beraber herkesi şaşırttı ve tüm dikkatleri de üzerine çekti. Tek bir platformda üzerinde, kodlama imkanlarıyla beraber tasarım yapabilmenin önünü açan Framer, aynı zamanda interaktif prototip hazırlama ve collaboration'a da olanak tanıyor.
Bu hamleyle birlikte tasarım dünyası için bir proje geliştirilirken baştan sona adeta tek araç olma niyetinde olan Framer, ayrıca Sketch Killer olma niyetinde gözüküyor.
Deneme fırsatım olmadı ancak Framer görebildiğim kadarıyla kullanıcılarını mutlu etmeyi başardı. Framer ürününü bu hızda geliştirmeye devam ederse tasarım dünyasındaki yerini gün geçtikçe sağlamlaştıracaktır.
Wake, küçük takımlar için ücretsiz oldu
Spotify, Microsoft, Airbnb ve Intercom gibi müşterileri bulunan; ekip içinde tasarım dosyalarının paylaşımına ve yorumlanmasına yarayan Wake, küçük takımlar için ücretsiz oldu. PS ve Sketch ile entegre olabilen araç, artık 2 tasarımcı ve 50 yorumcuya kadar ücretsiz.
Rakibi InVision'ın prototip bazlı ücretlendirmesini düşünecek olursak Wake, 2 tasarımcıya kadar olan ekipler için oldukça iyi bir alternatif olarak dikkat çekiyor. İncelemek isteyenler için Wake burada.
Dribbble, resmi iPhone ve iPad uygulamalarını tanıttı
Dikkat ettiniz mi bilmiyorum ama geçtiğimiz haftalarda da Stack Overflow'un uzun bir bekleyişin ardından resmi iOS uygulaması yayına girmişti, bu hafta da sıra Dribbble'daydı.
Login olmadan da gezilebilen uygulama tasarım ve akışlarıyla başarılı ancak artık Dribbble ya da Stack Overflow gibi platformlar için telefonlarımızda yer var mı emin değilim, en azından benim yok. :) Bu arada ilgi çekici olabilir, uygulamaya kısa bir süre içinde kameradan upload yapabilme özelliğinin ekleneceğini de söylemiş olayım. Dileyenler Dribbble'ın iOS uygulamasını inceleyebilir-indirebilirler.
Agile UX Virtual Summit 2017 {online konferans}
Tamamıyla online olarak gerçekleşecek ve UX ile ürün dünyasına odaklanan Agile UX Virtual Summit 2017 için önümüzdeki hafta Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri (13-16 Haziran) takvimlerinizde yer açın. UXPin tarafından düzenlenen ve aynı bir webinar izliyormuş gibi takip edilebilecek olan konferans, kayıt sürecinden itibaren bende bir merak uyandırdı.
Sizlere önceki bültenlerde aktardığım Design Sprints ve Design System konularına da yer veren konferans; ayrıca "Agile dünyada UX" gibi farklı konular da barındırıyor. Dilerseniz programı inceleyebilir ve beğendiğiniz oturumlara kayıt olabilir, takviminize kaydedebilirsiniz.
Abstract: The Art of Design {belgesel}
Bir Netflix yapımı olan Abstract: The Art of Design'ı bir süredir izliyorum. Her bölümünde farklı bir tasarımcının hayatına konuk olan belgesel insanların rutinleri, alışkanlıkları ve hikayelerini yakından görmenizi sağlıyor ve bunu yaparken ve çok keyif aldırıyor. Malum ortamlarda da bulunan Abstract'ta ben en çok Nike'ın baş tasarımcısı Tinker Hatfield'in konuk olduğu bölümü (2) sevdim. Tavsiye ederim.
Kapanış.... 🚨
Ve geldik bir haftalık bültenin daha sonuna... Umarım okurken keyif almışsınızdır.
Bu bülteni sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilir, ilgisini çekeceğini düşündüğünüz arkadaşlarınıza forward edebilirsiniz.
13 Haziran Salı günü, 17. bültende görüşmek üzere!