Yazılım ve Ürün Geliştirme - Haftalık Bülten #18 (13-20 Haziran 2017)
🎙 Bu e-postayı sosyal medya hesaplarınızda (Twitter, Facebook ve LinkedIn gibi) paylaşabilir ya da çalışma arkadaşlarınıza forward edebilirsiniz.
18. e-bültenden herkese merhaba! Duolingo'nun kod yazmayı öğreten versiyonu Py, Türkiye için hazırlanan UX raporu, internet devlerinin kültürlerini yansıtan handbook'ları, Helio, Codota, CodeSandbox, Framer Patterns ve dahası hemen aşağıda sizi bekliyor.
Son bir haftadır Blockchain kavramı, cryptocurrencies denilen sanal para birimleri ve bunların etrafında kurulan yeni iletişim + finans ekosistemiyle kafayı bozmuş olduğumu da söylemeden geçemeyeceğim. Şimdilik bültene, bu konuda düşündüklerimi ve okuduklarımı kasıtlı olarak dahil etmedim. Bakarsınız ayrı bir e-posta ile değinirim. Bu arada "sen de mi?" diyenlerin mesajlarını bekliyorum, bana bu e-postaya yanıt vererek ulaşabilirsiniz.
Bu arada haftalık bültenle ilgili şöyle kısa bir form hazırladım, fikir beyan ederseniz sevinirim. Keyifli okumalar.
YC mezunu Py, Duolingo'ya benzer olarak kod yazmayı öğretiyor
Veri biliminden mobil uygulama geliştirmeye birbirinden farklı kategorilerde eğitim verebilen Py, bünyesindeki derleyici sayesinde kullanıcılarının gerçek kod yazmasına da olanak tanıyor. 100 binin üzerinde indirilen ve Y Combinator mezunu olan Py'nin bana kalırsa en çok öne çıkan özelliği Python, Swift, iOS, CSS, SQL, JavaScript ve CLI gibi çok sayıda teknoloji için eğitim verebilmesi.
Henüz yalnızca iOS üzerinde ve ücretsiz olarak (in-app purchase seçeneği var) yayınlanan Py, belki çocuklar için çok uygun olmasa da genç yaşlardan itibaren İngilizce bilen herkese hitap ediyor. Py, belki arayüzünün biraz daha ilgi çekici hale gelmesiyle ödüllü bir uygulamaya dönüşebilir, demedi demeyin. :) Alanında oldukça başarılı duran Py hakkındaki detaylar burada.
Bu arada haftanın kod okuryazarlığıyla ilgili bi başka haberi de Kanada'nın kodlama ve dijitalleşme eğitimini anaokullarına kadar indirmesi oldu.
Kanada, 500 öğretmeni anaokulu seviyesi için hazırlamaya başlarken Türkiye ise hatırlatmak gerekirse konuyla ilgili en son Ocak 2016'da bir açıklama yapmıştı. (1,5 sene önce)
Dev internet şirketlerinin kültür yansımaları: Company Handbooks
Basecamp'den Disqus'a, Disqus'dan Zappos'a kadar dev internet şirketlerinin hazırladığı handbook'ları bir araya getiren Company Handbooks, bu hafta içinde dikkatimi çeken gelişmelerden biri oldu. Bazı şirketler için bir GitHub repo'su, bazı şirketler içinse bir sunum olan handbook'lar kesinlikle incelemeye değer.
PR yapmak ya da yalnızca yapmış olmak için hazırlanmayan tüm bu dokümanlar ve anlayışın hızla yayılması dileğiyle.
Atlassian, sonunda kendi ürünlerini bundle yapmaya karar verdi: Atlassian Stack
Jira başta olmak üzere çok sayıda meşhur proje geliştirme aracının sahibi olan Atlassian, 1000 ve üzeri sayıdaki lisans alımları için tüm ürünlerini bir bundle'da topladı: Atlassian Stack. Fiyatlar indirimli olsa da sayının bu denli çok olması ülkemiz (hatta genel olarak) için haber değerini düşürüyor ancak şirket aynı zamanda DevOps için bir de marketplace duyurdu. Varolan Atlassian Marketplace'e ek olarak yalnızca DevOps araçlarına odaklanan bu hamle belki de daha ilgi çekici. :)
Çok uluslu ekipler için Mac ve iOS uygulamaları: Clocker ve Klok
Şahsen çok uluslu veya remote bir ekipte çalışmasam da bir kısmı yurtdışında olan ailem ve arkadaşlarım + iletişim halinde olduğum yabancı kişiler sebebiyle dünya saatlerini tek bir ekranda kolayca görmek gün içinde işime çok yarıyor. iOS'da uzunca bir süredir bu iş için Klok'u kullanıyordum ki, Mac için de hafta içinde benzer bir çözüme Mac için de rastladım: Clocker.
Her ikisi de ücretsiz olan bu basit ve güzel (simple is beautiful) uygulamaları böylesine bir ihtiyacı bulunanlara tavsiye ederim.
Astro ile Slack üzerinde e-posta kutunuza erişin
Sizi bilmem ama ben Slack'i yalnızca bazı komüniteleri okumak ve takip etmek için kullanır oldum. Dolayısıyla eskisi kadar çok aktif olduğum söylenemez. Ancak aktif Slack kullanıcıları için Gmail ya da Office 365 altyapısındaki e-posta kutularını platforma taşımak ilgi çekici olsa gerek.
Tam olarak bu işi yapan Astro, kolay kullanımı ve gelişmiş özellik setiyle dikkat çekiyor. Aktif Slack kullanıcılarına duyurulur.
Geliştiricilere yapay zekasıyla yardım eden Codota, $2M yatırım aldı
Yazılım odaklı projelere olan ilgisiyle Silikon Vadisi'nde önemli bi yeri olan Khosla Ventures, Codota'ya hafta içinde 2 milyon dolar yatırım yaptı.
Kendine AI Pair Programmer diyen Codota, açık kaynak proje ve soru-cevap sitelerinde paylaşılan kodlardan yola çıkarak yazılım geliştiricilerin yazdıkları koda gerçek zamanlı olarak müdehale ediyor, onlara adeta autocomplete gibi öneriler sunuyor. Şimdilik yalnızca Java (Eclipse ve Android Studio) için yayında olan Codota, kısa sürede diğer teknolojileri de kapsayacakmış.
Aklıma hemen GitHub Marketplace'i (ürünün pazarlaması için) getiren Codota, pratikte nasıl bir etki bırakır bilemiyorum ama fikir olarak bana çok faydalı-uzun soluklu gelmedi. Yine de Codota ve benzeri, yazılım geliştiricilere hitap eden araçların her zaman ilgi çekeceğini söylemek mümkün.
İncelemek isteyenler için Codota burada.
CodeSandbox: Online React playground
Küçük çaplı React projeleri oluşturmak ve paylaşmak için oldukça güzel bir araç olan CodeSandbox, 2 genç Hollandalı geliştirici tarafından hayata geçirilmiş.
Geçtiğimiz hafta içinde beğeniye sunulan (ve beğenilen) proje hem yeni başlayanların öğrenme aşamasında kullanabileceği, hem de tecrübeli geliştiricilerin hızlıca bir kod paylaşabileceği bir yapıda.
CodePen'in React için yapılmış küçük bir versiyonu olarak tarif edebileceğim CodeSandbox; merak ediyorum önümüzdeki haftalarda bu popülerliğini devam ettirip büyük oyuncuların bünyesine girebilecek mi?
Modular Design Systems by UXPin: Tasarımda dokümantasyon ve tutarlık için detaylı bir araç
Yine bu e-bültende Design Systems Sprint metodolojisini sizlerle paylaştığım UXPin, şimdiyse tüm bu tecrübesini ve düşündüklerini tasarım sürecinin daha otomatize ve dokümante olması adına ürünleştirdi: Modular Design Systems.
Sketch ile entegre olabilen araç, yazılım ve tasarım ekiplerinin ortak bir bilgi birikimi içinde çalışabilmesine yarıyor ama UXPin kullanmayı normal olarak neredeyse şart sunuyor.
Zeplin'in biraz daha dokümantasyon üzerine eğilmiş versiyonu olarak tarif edebileceğim Modular Design Systems, halihazırda UXPin kullanıcısı değilseniz çok da elzem değil. Ancak UXPin kullanıcıları için zaman kazandırıcı olabilir.
Helio: Ürün geliştirirken doğru zamanda doğru geri bildirimler
Geçtiğimiz hafta içinde lansmanını yapan Helio, 100 bin kişiden oluşan ve ürününüz hakkında geri bildirim yapmayı bekleyen kişiler sayesinde daha hızlı ve daha doğru ürünler geliştirmenize yardımcı olmak istiyor. Piyasada benzerleri bulunsa da 20 yıllık tecrübeli bir ekibin (Zurb) imzasını taşıyan Helio, hız ve kullanım kolaylığıyla öne çıkıyor.
Göz atmaya ve hatta denemeye değer duran Helio burada.
Kullanıcı Deneyimi Türkiye Pazar Araştırması Raporu 2017
Sherpa, ülkemizde UX konusunda önemli bir araştırmaya imza attı ve sonuçlarını geçen hafta içinde yayınladı. Üzerindeki yoğun emek her halinden belli olan rapor, biraz üzücü olsa da tahmin edilebilir şeyler söylüyor. Nedir bunlar: Hala kullanıcı deneyimi bizim için yeni bir kavram, bu alanda sorumluluk sahibi olanların yarısından çoğunun böyle bir yeteneği ya da kariyer odağı yok...
Diğer yandan UX farkındalığının arttığına yönelik çeşitli rakamlar da mevcut. Ee ne diyelim, çalışmaya, öğrenmeye-öğretmeye devam!
Geliştirici&Tasarımcı Sohbetleri, açık kaynak bir projeyle yeniden karşımızda
Bitmek bilmeyen enerjisiyle tüm yazılım dünyasının motivasyon deposu olurken gençlere de yol gösteren Sevgili Doğukan, YouTube kanalındaki sohbetleri /hereos altında açık kaynak bi proje haline getirmiş. GraphQL ve Vue.js kullanılarak geliştirilen proje, temel olarak kanaldaki tüm röportajları istediğiniz sorudan başlayarak izlemenize yarıyor. YouTube'un arayüzünden sıkılanlara, kanaldan haberdar olmayanlara ya da yukarıdaki teknolojilere ilgi duyanlara duyurulur.
Bu arada size yine bu e-bülten aracılığıyla tanıttığım Graphcool'un da projede kullanıldığını (hatta destek verdiğini) belirteyim.
Eğitim şart!
Sırada bir başka kişisel ama faydalı bir haber daha var...
Yazılım dünyasında istisnasız herkesin sevgi ve saygısını kazanan Uğur Abi, (nam-ı diğer Vigo) Yazılım 101, Django, Python ve Git gibi geniş bir katalogda bireysel-kurumsal eğitimlere başladı. Öyle ki eğitimlerin açıklama bölümlerini okumak dahi keyifli.
İstanbul Comics & Art Festival 2017
Geçen yıl ilk kez düzenlenen İstanbul Comics & Art Festival, 8-9-10 Eylül tarihlerinde Moda/Kadıköy'de olacak. Şahsen hiç ilgi alanım değildir ama karikatürler, çizgi romanlar, graffitiler, animasyonlar ve illustrasyonlar ilginizi çekiyorsa tarihi not edin derim.
Dijital devrime ufak bir ara verin mottosuyla kapılarını açmaya hazırlanan festival, bünyesinde çeşitli workshop ve gösteriler de barındırıyor. Detaylar burada.
Kapanış...
Umarım yeni şeyler keşfetme, öğrenme ve ilgi duyduğunuz bir konu üzerine kafa yormanın tadına varmışsınızdır.
Önümüzdeki hafta malumunuz bayram, dört buçuk ayın sonunda ilk kez ara vereceğim. 4 Temmuz Salı günü görüşmek üzere.
(Bayramda yurtiçi veya yurtdışı nereye gitseniz keyiften çok çile çektiğiniz için her zamanki gibi İstanbul'dayım gerçi. Ama yine de bu haftayı pas geçeyim dedim...)